به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا ، سخنان رییسجمهوری در ضیافت افطار با فعالان رسانه و تاكید بر اهمیت فعالیت در این عرصه مهمترین محور خبری تحلیلی روزنامه های امروز بود. مطبوعات داخلی موضوع تحریم های جدید آمریكا علیه ایران و تركیب وزرای كابینه دوازدهم را هدف نقد و تحلیل قرار دادند.
روزنامه های امروز همچنین تحریم های جدید علیه ایران و اظهارات ضد ایرانی «ركس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریكا را مورد توجه قرار دادند. ادامه گمانه زنی ها درباره كابینه دولت دوازدهم هم دیگر محور تحلیلی روزنامه های شنبه 27 خرداد ماه بود.
** انتقاد منصفانه رسالت رسانه های ایران
رییس جمهوری در ضیافت افطاربا اهالی رسانه، تاكید كرد همانطور كه قرآن میگوید رسول باید امین باشد، همه رسانه ها نیز باید واقعیتها و حقایق این جامعه را به خوبی به مردم ابلاغ كنند و به دنبال تحقق اهداف ملی باشند. سخنان روحانی درباره اهمیت كار رسانه و مولفه های انقلابی گری در ایران كانون توجه روزنامه های امروز بود.
روزنامه «ایران» در گزارش خود از سخنان رییس جمهوری نوشت: حجتالاسلام حسن روحانی با بیان اینكه رسانه ابلاغكننده حقیقت است و این وظیفه سنگینی است، روزها و شبهای انتخابات را روزها و شبهای قدر ملت ایران دانست كه در آن مردم ایران قدر، آینده و سرنوشت خود را با حضور در كنار صندوقهای رأی رقم زدند.
وی با بیان اینكه حضور گسترده مردم در انتخابات در حساس ترین موقعیت منطقهای، تاریخی و جهانی روی داد، خاطرنشان كرد: در شرایطی كه غرب به دنبال فشار جدید به ایران بود و برخی در منطقه اجتماع كرده بودند تا پیام تهدید را به ملت ما بدهند و اربابان، دستورهای جدیدی را به تروریستهای منطقه داده بودند كه حتماً باید تهران را ناامن كنید، اما مردم ایران با حضور پرشور خود همه این توطئهها را نقش بر آب كردند.
روزنامه «اطلاعات» با برجسته سازی سخنان رییس جمهوری درباره ضرورت حفظ اعتدال در كشور، تیتر نخست خود را به این بخش از اظهارات روحانی اختصاص داد و نوشت: رییسجمهور با طرح این سوال كه چرا برخی از ما لحن مان را اصلاح نمی كنیم و چرا نمی دانیم با چه لحنی می خواهیم با دولت، با منطقه و با دنیا صحبت كنیم، اظهار داشت كه با لحن تند به جایی نمی رسیم. والله جز اعتدال راه دیگری وجود ندارد. امام خمینی (ره) هم با اعتدال انقلاب را پیروز كرد. اگر امام به مردم می گفت بروند جلوی ارتش بایستند و مقابله كنند، كشور حمام خون می شد. اما امام چنان عمل كرد كه هر چیزی را جذب و هضم كرد.
روزنامه «شهروند» در گزارش خود از دیدار روحانی با فعالان عرصه رسانه آورد: رئیسجمهوری با بیان اینكه بیتردید دولت یازدهم مظلومترین دولت در تاریخ انقلاب بوده است، گفت: ما در شرایط امروز باید بیشتر به آینده و نه گذشته و به اهداف ملی و نه رقابتهای دیروز نگاه كنیم. حسن روحانی دولت را نماینده مردم ایران دانست و اظهار داشت كه بیان موفقیتها و پیروزیهای دولت چیزی جز بیان موفقیتها و پیروزیهای ملت نیست. دولت چیزی نیست جز نماینده مردم و یكی از اشتباهاتی كه رسانهها باید تصحیح كنند، این است كه گفته میشود مثلا این آقا وكیلالدوله است یا این رسانه، رسانه طرفدار دولت است. درحالی كه دولت همان نماینده ملت است.
رئیسجمهوری با اشاره به حضور مردم در هر چهارسال در سطح ملی برای انتخاب رئیسجمهوری بهعنوان نماینده همه مردم گفت: انتخابات ریاستجمهوری در سطح كشور و ملی است و كسی كه انتخاب میشود، مبنای قانون اساسی این است كه رئیس «جمهوری» و «همه مردم» و مجری وظایفی باشد كه قانون اساسی بر دوش او گذاشته است.
«دعوت شیوخ به اعتدال» عنوان نخست روزنامه «همدلی» از سخنان رییس جمهوری و حجت الاسلام «علی اكبر ناطق نوری» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است كه این روزنامه به موضوع «اعتدال» به عنوان محور مشترك سخنان آن دو اشاره كرده و نوشته است: رئیس جمهور و هم حجتالاسلام علیاكبر ناطق نوری كه در شب بیست ویكم رمضان فرصت یافتند در دومجلس جداگانه سخن بگویند، ضمن انتقاد از تهمتپراكنی و ایجاد تقابل در میان نیروهای كشور انتقاد كنند و با استفاده از روحیه خاص حاكم بر ماه مبارك رمضان همه را به آرامش دعوت كنند.
حجتالاسلام ناطق نوری كه چندی است به شیخ اعتدال معروف شده، در مراسم احیای شب نوزدهم ماه رمضان حرم امام خمینی(ره) كه از قضا در برنامههای شب احیای رسانه ملی جایی نداشت، تاكید كرد: نمّامی و آدمها را به جان همدیگر انداختن، بدترین گناه است و پیامبر(ص) نیز فرمود بدترین شما كسی است كه روش او نمّامی است.
روزنامه ایران در گفت و گو با چهره های سیاسی و فعالان عرصه رسانه به تحلیل سخنان رییس جمهوری درباره رسانه و مفهوم انتقاد در رسانه پرداخت. در گزارش این روزنامه می خوانیم: صادق زیباكلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران معتقد است كه برخی رسانهها وابسته به اصحاب قدرت هستند و برای آنان چیزی به نام قانون وجود ندارد.
زیباكلام «خود را بالاتر از قانون پنداشتن» را پدیدهای ناگوار برای هر ملت و جامعه توصیف كرد. در بخش دیگری از این گزارش می خوانیم: برخلاف زیباكلام، سردبیر روزنامه رسالت پرخاشگری را متوجه دولت میداند و نه رسانههای جریان مقابل. محمدكاظم انبارلویی با اشاره به سخنان رئیس جمهوری مبنی بر اینكه حضرت علی(ع) از یاران خود خواستند كه به معاویه و یارانش ناسزا نگویند، اظهار كرد: آقای رئیس جمهوری در برخورد با منتقدان خود در دولت یازدهم عناوینی همچون بی دین، كاسب تحریم و بروید به جهنم را مطرح كرد كه خود ناسزا بود، این درحالی است كه ما در داخل جنگی نداریم و رئیس جمهوری ما، رئیس جمهوری همه است و منتقدان هم تاكنون به رئیس جمهوری ناسزا نگفتند.
**اصرار آمریكا به دشمنی با ایران
سنای آمریكا پنجشنبه طرح تحریمهای جدید علیه ایران و روسیه و تدوین و منسجم كردن تحریمهای كنونی ضد این دو كشور را با 98 رأی موافق تصویب كرد. اظهارات تیلرسون وزیر امورخارجه آمریكا درباره تغییر نظام در ایران و افشای اسناد دخالت مستقیم آمریكا در كودتای 28 مرداد 1332 در ایران مه منجر به سقوط دولت دكتر «محمد مصدق» نخست وزیر وقت شد، مهمترین محورهای خبری روزنامه ها درباره خصومت های ناتمام آمریكا علیه ایران بود.
در روزنامه «كیهان» می خوانیم: براساس آنچه از سوی دولتمردان و رسانههای به ظاهر حامی دولت ادعا شده بود، قرار بود طبق برجام نه تنها تحریمهای قبلی علیه ایران لغو شود بلكه تحریم جدیدی نیز علیه كشورمان تصویب نشود اما همه چیز برعكس است و نه تنها تحریم های قبلی (حتی هسته ای؛ مانند تحریم U_turn) سرجای خود باقی مانده بلكه تحریم های بیسابقه؛ شدید و جدیدی در عصر پسابرجام علیه ایران تصویب میشود، با این تفاوت كه دیگر بخش زیادی از توان هستهای را از دست داده ایم و همزمان تحریم هم می شویم.
روزنامه «جمهوری اسلامی» در گزارش خود به واكنش ایران درباره تصویب تحریم های جدید اشاره كرد و نوشت: بهرام قاسمی در واكنش به تصویب قانون جدید مربوط به تحریمهای غیرهستهای ایران در سنای آمریكا تاكید كرد كه برنامههای دفاعی موشكی جمهوری اسلامی ایران كاملا مشروع بوده و حتی با قطعنامه 2231 مغایرتی ندارد و هیچ اقدامی قادر نخواهد بود جمهوری اسلامی ایران را از حق دفاعی مشروع خود منع كند.
محمود صادقی نماینده مجلس در صفحه توئیتر خود نوشت برجام یك توافق بینالمللی چندجانبه است و نقض احتمالی آن توسط یكی از طرفها موجب بیاعتباری آن نمیشود. موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز چندی پیش در دیدار با وزیر امور خارجه كشورمان گفته بود كه در آستانه رسیدن به سال دوم حصول برجام هستیم و آژانس انرژی اتمی در ششمین گزارش خود تایید میكند كه ایران به توافق پایبند است، اما در هر حالتی اتحادیه اروپا تضمین میكند توافق هستهای با ایران دوام خواهد داشت.
«محرمانههای دخالت «سیا» در كودتای سیاه» عنوان گزارش روزنامه ایران از افشای دخالت مستقیم آمریكا در كودتای 28 مرداد است كه در بخش هایی از آن می خوانیم: كتاب اسناد مرتبط با كودتای 28 مرداد ایران برای نخستین بار از سوی وزارت امور خارجه امریكا منتشر شد. سندی كه از نقش تاریخی امریكا در دست داشتن در كودتای 28 مرداد و براندازی دولت محمد مصدق پرده برمیدارد و نشان از آن دارد كه امریكاییها تا چه اندازه در شكل دادن به بدبینی ریشهدار ایرانیها به سیاستهای كجدار و مریز كاخ سفید و بحرانی ماندن روابط دوجانبه با وجود تلاش مقامهای سابق دولت امریكا برای كاستن از اختلافات با ایران نقش تأثیرگذاری داشتهاند.
در روزنامه «شرق» می خوانیم: روزهای گذشته، روزهای رویارویی ایران و آمریكا بود؛ یكی با برنامهای در آینده، دیگری با اطلاعاتی از گذشته. ركس تیلرسون، وزیر خارجه آمریكا كه كمكم در حال بیرونآمدن از لاك نفتیاش است، در اظهاراتی از برنامه آمریكا برای تغییر رژیم در ایران سخن گفته است. در همین زمان، كتاب اسناد دخالت آمریكا در كودتای ٢٨ مرداد سال ٣٢ و سقوط حكومت مردمی دكتر مصدق، از سوی وزارت خارجه آمریكا منتشر شد؛ نشانهای از تجربه دخالت آمریكا در ازبینبردن تجربه یك نسل در دموكراسی كه اگر نبود، شاید بسیاری از اتفاقات در تاریخ معاصر ایران، به شكلی دیگر رقم میخورد.
«صف واحد علیه تیلرسون» عنوان گزارش روزنامه «اعتماد» است كه در بخش هایی از آن می خوانیم: كاخ سفید، وزارت امور خارجه و كنگره ایالات متحده با سرعت غیرقابل پیش بینی به سمت تنش بیشتر با ایران حركت میكنند. سیاستی كاملا متغایر با سیاستی كه باراك اوباما در سالهای پایانی ریاستجمهوریاش اتخاذ میكرد و به خصوص با توافق هستهای با ایران در جولای سال 2015 تلاش كرد نمودار همواره رو به صعود تنش زایی با تهران را اگر نمیتواند متوقف كند حداقل برای مدنی با حركت كند موزون سازد. این میان جمعی از فعالان سیاسی اصلاحطلب با انتشار بیانیهای اظهارات مداخله جویانه وزیر خارجه امریكا را دخالت در امور داخلی ایران دانسته و آن را محكوم كردند.
در این بیانیه كه به امضای 51 نفر از اصلاحطلبان رسیده اعلام كردهاند كه سخنان وزیر خارجه امریكا تحریكآمیز و خلاف قواعد حقوقی و بینالمللی است و نتیجهای جز گسترش بیثباتی بیشتر در منطقه و در نتیجه توسعه جنگ و تروریسم ندارد.
**كابینه دوازدهم و سهم خواهی جریان های سیاسی
در فاصله دو ماه تا آغاز كار دولت دوازدهم و تشكیل كابینه جدید تركیب این كابینه و سهم جریان های سیاسی در تشكیل آن همچنان محور تحلیلی رسانه های جمعی و مطبوعات كش.ر است.
روزنامه «آرمان» در گفت و گویی با «محمد عطریانفر» فعال سیاسی درباره كابینه دوازدهم و سهم جریان اصلاحات در هیات دولت جدید نوشت: اصلاحطلبان به دنبال سهمخواهی از دولت هستند»؛ عطریانفر در این باره معتقد است كه اصلاحطلبانی كه شاخصه آنها نماد دوم خرداد است، در طول فعالیتهای انتخاباتی همواره اعلام كردهاند، چون رئیسجمهور خود بر همه نشیبوفرازها و مشكلات اشراف دارد، هیچتوقع جدیدی درگفتمان و یا حوزه تغییرات در كابینه ندارند بدیهی است هر تصمیمی كه رئیسجمهور برای تركیب كابینهاش در نظر بگیرد، مورد احترام و اهتمام اصلاحطلبان خواهد بود.»
روزنامه «ابتكار» نوشت: توصیههای كابینهای بلافاصله بعد از انتخابات 29 اردیبهشت ماه آغاز شد. توصیه برای تغییر در چینش كابینه، جوانگرایی، كارآمدتر بودن، استفاده از زنان در كابینه، سهم جریانهای سیاسی و... از مواردی است كه چهرههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آنها را از مطالبات مردمی میدانند و ذهن رئیسجمهوری منتخب را به این سمت و سو معطوف كردهاند. نكته قابل تامل در این راستا را باید در نوع رویكرد جریان اصولگرایان دید؛ محافل تندرو با طرح ادعاها، جوسازی و البته شانتاژ رسانهای خود به گونهای وانمود میكنند كه رئیسجمهوری منتخب خارج از شعاع اصلاحطلبی تعریف میشود و هر گونه سهمخواهی این اردوگاه از دولت مستقر را گدایی سیاسی ارزیابی میكنند.
«٢٠ صندلی وده ها اسم» عنوان گزارش روزنامه اعتماد از كابینه احتمالی است كه در بخش هایی از آن می خوانیم: نیمه دوم مرداد ماه رییسجمهور منتخب در حالی لیست ٢٠ نفره وزرای پیشنهادیاش را برای رای اعتماد به مجلس معرفی خواهد كرد كه تركیب معتدلانه مجلس دهم امیدها برای تشكیل كابینهای هرچه نزدیكتر به شعارهای انتخاباتی روح انی را افزایش داده است. اگر چهار سال پیش روحانی با مجلسی اصولگرا مواجه بود كه نمیتوانست به سادگی كابینه مورد علاقهاش را بچیند و حتی برای دو سه وزارتخانه كلیدی (وزارت آموزش و پرورش، جوانان و وزارت علوم) ناچار به معرفی چندین وزیر شد؛ در ابتدای دور دوم ریاستجمهوریاش اما با مجلسی همسوتر مواجه است كه كار را برای چیدن كابینهای همسوتر با انتظارات رایدهندگان به او، ساده میكند.
پژوهشم**9402** 1601**خبرنگار: لیلا واحدی** انتشاردهنده : شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۵۱
تهران - ایرنا - حجت الاسلام «حسن روحانی» رییس جمهوری شامگاه پنجشنبه در جمع اهالی رسانه با تاكید بر اهمیت رسانه و خبر، فعالیت در این عرصه را امری مقدس دانست. روحانی همچنین بر دوری گفتمان انقلابی از ناسزا و دشنام بر اهمیت اخلاق در كشور تاكید كرد.