به گزارش روز يكشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، نيش زنبور بسيار دردناك است و معمولاً زهر موجود در آن ممكن است براي بدن مشكلاتي به همراه داشته باشد. اما زهر موجود در نيش زنبور و ديگر حشرات ممكن است اثرات درماني هم داشته باشد. اين زهر در صورتي كه با نانوذرات تركيب شده باشد و بتواند به شكل صحيحي رهاسازي شود، ميتوان از آن براي درمان برخي بيماريها نظير سرطان و ايدز استفاده كرد.
از سال 2009 محققان دانشگاه واشنگتن روي ساخت نانوزنبورهايي كار ميكنند كه ميتوانند پپتيدهاي سمي موسوم به مليتين را براي از بين بردن سلولهاي سرطاني در بدن رهاسازي كنند، در حالي كه سلولهاي سالم دستنخورده باقي ميمانند. مليتين همانند يك پروتئين از بين برنده غشاء عمل كرده و در آن حفره ايجاد ميكند كه موجب مرگ سلول ميشود. در صورتي كه غلظت آن مناسب باشد، هر سلولي را از بين ميبرد. اين پروتئين اگر بدون بستهبندي شدن در نانوذرات وارد جريان خون شود، سلولهاي قرمز خون را از بين ميبرد.
محققان براي حل اين مشكل نانوذرات حاوي لايههاي ليپيدي را با مليتين پر كردند. اين نانوذرات كه داراي هستهاي از جنس پرفلروكربن هستند، ميتوانند سلول سرطاني را هدف قرار دهند. پرفلروكربن حامل خوبي براي اكسيژن است. نتايج آزمايش روي موشها نشان داد كه اين نانوذرات بدون آسيب به سلولهاي قرمز خون و ديگر بافتها، ميتوانند مليتين را به سلول سرطاني وارد كرده و تومور را در سرطان پوست و پستان از بين ببرند.
برخي اصلاحات در اين فناوري موجب توسعه بهتر آن شدهاست؛ مثلا نانوذرات بهگونهاي طراحي شدهاند كه با تغيير pH فعال شوند كه اين موجب ميشود تا نانوزنبور بتواند محتويات خود را در محل مورد نظر (سلول سرطاني با pH اسيدي) رهاسازي كند.
از اين فناوري ميتوان براي درمان بيماريهايي نظير سرطان و ايدز استفاده كرد. تركيب زهر زنبور و نانوذرات ميتواند براي درمان ايمن اين بيماريها استفاده شود.اين روش را ميتوان براي رهاسازي زهر موجوداتي نظير عقرب نيز مورد استفاده قرار داد.
منبع : nanoparticles-with-a-venomous-sting
علمي**1023**1440
تنظيم كننده:ابوالقاسم تيموري** انتشار:گلشن
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۹
تهران - ايرنا - محققان آمريكايي موفق به ساخت نانوزنبوري شدند كه قادر است وارد بدن شده و زهر خود را به صورت انتخابي درون سلولهاي سرطاني وارد كند. زهر اين نانوزنبور نوعي پروتئين به نام مليتين است كه از زهر زنبورعسل گرفته شدهاست.