الجزایر-ایرنا-ایران و الجزایر از دیرباز روابط بسیار خوبی با هم داشته اند؛ دو كشور دربسیاری ازمسائل سیاسی منطقه ای و بین المللی دیدگاه های مشتركی داشته اند و در این میان سفرمحمد جواد ظریف وزیرخارجه به الجزیره درشرایط كنونی منطقه ای و بین المللی اهمیت ویژه ای درروابط دو كشور دارد.

**روابط ایران و الجزایر پیش از انقلاب :
پس از استقلال الجزایر از فرانسه در سال 1341 شمسی، ایران استقلال این كشور را به رسمیت شناخت و از مهر ماه 1343 اقدام به تاسیس نمایندگی و اعزام سفیر به این كشور كرد. الجزایر نیز در سال 1345 سفیر اكرودیته خود را راهی تهران كرد.
الجزایر درسال 1975بانی و میزبان امضای قرارداد مشهور 'الجزایر' میان نمایندگان ایران و معاون رئیس جمهوری وقت عراق بود و براساس این توافقنامه، تا حدودی اختلافات مرزی دو كشور حل شد.

**روابط ایران و الجزایر پس از انقلاب :
با وقوع انقلاب اسلامی در ایران، نه‌ تنها روابط تهران با الجزیره سرد نشد بلكه این انقلاب، مورد تایید الجزایری ها كه خود مردمانی انقلابی بودند، قرار گرفت و تضادهای پیشین بین دو كشور درعرصه سیاست خارجی تا حدودی برطرف شد. در این حال خروج ایران از صف كشورهای بلوك غرب عاملی برای بهبود رابطه با كشورهای فعال در جنبش عدم‌ تعهد مثل الجزایر شد و دیدگاه‌های مشترك درخصوص مسائل جهانی، به ‌خصوص مسائل جهان اسلام مثل فلسطین وجود داشت.
در این بین نیز آغاز حكومت «شاذلی بن جدید» رئیس‌ جمهوری وقت الجزایر، از مهم‌ترین عوامل در ایجاد روابط مثبت ‌تر بین ایران و الجزایر شد.
درمساله جاسوسی دیپلمات ها و كاركنان سفارت آمریكا در تهران و ماجرای گروگان ها نیز ایران پیشنهاد الجزایر برای میانجی‌گری و حل اختلاف را پذیرفت و دولت الجزایر اقدامات میانجی‌گرایانه خود را آغاز كرد و موجب انتشار بیانیه الجزایر شد كه خود عامل مهم دیگری در گسترش روابط جمهوری اسلامی با این كشور در سال‌های بعد از آن شد، به‌طوری‌ كه روابط محكم و خوبی بین دوطرف ایجاد شد و دیدارهای رسمی متعددی بین مقام های دو كشور تا اواخر دهه 60 شمسی صورت گرفت.
الجزایر پس از قطع روابط دیپلماتیك ایران و آمریكا، حافظ منافع ایران در واشنگتن بود.
روابط سیاسی دو كشور در برهه هایی از زمان شاهد نشیب و فرازهایی نیز بوده است. دیدار روسای جمهور ایران و الجزایر در اجلاس هزاره سازمان ملل متحد در سال 1379شمسی، منجر به از سرگیری روابط دیرینه دو كشور در سطح بالای دیپلماتیك شد و روابط دو كشور وارد دورانی جدید شد و همچنین سفر‌هایی از سوی مقامات دو كشور به كشور‌های یكدیگر انجام گرفت.
از سال 1376 با روی كار آمدن دولت اصلاحات و نیز رویكردهای جدید در شرایط سیاسی ایران و الجزایر، روابط دو كشور با هم بخصوص پس از برگزاري كنفرانس سران اسلامي در تهران گرم تر شد. عبدالعزیز بوتفلیقه درسال 1999میلادی رئیس جمهوری الجزایر شد، وي پس از آن با اعزام نمایندگان ویژه خود در اجلاس‌هاي منطقه‌اي و بین‌المللي به تهران، تمایل خویش را نسبت بهبود روابط با جمهوری اسلامی ایران اعلام كرد.
تحرك الجزایري‌ها براي بهبود روابط خود با ایران از هیئت‌هاي فوق‌الذكر نیز فراتر رفته و 'عبدالقادر بن صالح' رئیس مجلس الجزایر با درخواست رئیس جمهوری آن كشور براي شركت در اجلاس فوق‌العاده اتحادیه بین‌المجالس به‌همراه رؤساي كمیسیون‌هاي سیاست خارجي و امور اجتماعي مجلس به تهران عزیمت كرد و در حاشیه اجلاس مذكور، علاوه بر دیدار با رئیس جمهوری، با رئیس مجلس وقت و وزیر خارجه ایران نیز دیدار كرد و دو طرف اظهارات مثبتي در خصوص روابط دو كشور عنوان كردند.
به طوركلی ، روابط دو كشور از سال 2000میلادی به ویژه در دوران عبدالعزیز بوتفلیقه رئیس جمهوری الجزایر بسیار مستحكم و خوب بوده است.
پس از این تماس ها و دیدارهای مقام های دو كشور افزایش یافت. منوچهر متكی وزیر خارجه دولت نهم در آگوست سال 2006 میلادی از الجزایر دیدن كرد و علی لاریجانی دبیر شورای امنیت ملی و مسئول وقت پرونده هسته ای ایران نیز در ژوئن 2006 میلادی به الجزایر سفر كرد. اینگونه هیات های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی از این زمان پیوسته در حال رفت و آمد میان دو كشور بودند.
ایران و الجزایر درحال حاضر نیز در بسیاری از مسائل اصلی منطقه ای و جهانی مانند مساله فلسطین و اوضاع در سوریه و تجاوز به یمن، دیدگاهی مشترك دارند. الجزایر از دادن كرسی سوریه در اتحادیه عرب به معارضان در این كشور مخالفت كرده است و با هر گونه دخالت نظامی خارجی در این كشور مخالف بوده است و از سوری ها خواسته است برای حل مشكلاتشان، دور میز مذاكره بنشینند .الجزایر همچنین با برخی تلاش ها در اتحادیه عرب برای تروریستی تلقی كردن حزب الله لبنان مخالفت كرده است و همچنین در مورد حماس نیز چنین موضع گیری ای داشته است.
الجزایر همچنین مخالف راه حل نظامی در یمن بوده و از همه گروه های یمنی بدون استثنا خواسته است پای میز مذاكره بنشینند و مشكلات خود را از این طریق حل كنند.

**حمایت الجزایر از برنامه هسته ای صلح آمیز ایران
سفیر الجزایر در تهران در فروردین سال 1394شمسی، با اعلام همبستگی كشورش با ایران در برنامه صلح آمیز هسته ای اش در سال های گذشته، از تفاهم حاصل شده میان ایران و 1+5 ابراز خرسندی كرد و آن را گامی مهم در جهت حفظ صلح در منطقه و جهان توصیف كرد.


**روابط اقتصادی دو كشور
در بعد اقتصادی نیز باید گفت كه هر چند روابط اقتصادی دو كشور در سطح روابط سیاسی نبوده است،اما در دو كشور تلاش های بسیار خوبی در این راه در حال انجام است. ایران در ماه می 2006 نخستین نمایشگاه تجاری و صنعتی خود را در الجزایر بر پا كرد.
دو كشور، یك كمیته اقتصادی مشترك ایجاد كرده اند كه نخستین جلسه آن در ماه ژانویه 2003 در الجزایر برگزار شد. این كمیته اقتصادی مشترك به بحث درخصوص همكاری های دو كشور درعرصه آموزش عالی، صنایع كوچك،مسائل مالی و همچنین بهداشت دام و طیور،همكاری قضایی و توسعه فعالیت های اقتصادی در مناطق صنعتی و سرمایه گذاری مشترك در بخش پتروشیمی می پردازد.
تلاش ها برای تقویت روابط اقتصادی دو كشور در پی دیدار اواخر سال گذشته میلادی اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری ایران به الجزایر،جان تازه ای گرفته است.
الجزایر با برداشته شدن تحریم های ظالمانه برخی كشورهای غربی علیه ایران،تلاش می كند روابط خود با ایران را بیش از پیش گسترش دهد .'عبد السلام بوشوارب' وزیر وقت صنایع و معادن الجزایر دردیدار از تهران گفت كشورش آمادگی دارد با ایران شراكت صنعتی داشته باشد و با این كار،سرمایه گذاری های ایران در الجزایر افزایش می یابد و تكیه الجزایر بر نفت به عنوان تنها منبع درآمد كاهش می یابد.
دو كشور در اردیبهشت ماه 1395 شمسی، 19یادداشت تفاهم امضا كردند كه 15مورد از آنها در زمینه خودروسازی و قطعات خودرویی بود.

**روابط فرهنگی دو كشور
در بعد فرهنگی نیز دیپلماسی فرهنگی توانسته است نقش بسیار خوبی در تقویت روابط دو كشور داشته باشد.
ارتباطات فرهنگی ایران و الجزایر پیوسته در حال حركت رو به جلو و گسترش بوده است؛ ایران در بسیاری از برنامه های فرهنگی در الجزایر شركت كرده است كه آخرین مورد آن، شركت در برنامه 'قسطینه پایتخت فرهنگ عربی' و همچنین شركت افتخاری در جشنواره سینمایی مدیترانه در عنابه بوده كه در این جشنواره عباس كیارستمی كارگردان ایرانی مورد تشویق حاضران قرار گرفت.ایران همچنین در جشنواره بین المللی سینما در الجزایر تحت عنوان' روزهای فیلم معهد ' شركت كرد و رخساره قائم مقامی كارگردان فیلم سونیتا دو جایزه از این جشنواره دریافت كرد.
دیدار رضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی ایران اواخر سال گذشته از الجزایر نیز نقش مثبتی در تقویت روابط دو كشور داشت.
صالحی امیری در الجزایر گفت: ایران اهمیت ویژه ای برای روابط فرهنگی با الجزایر قائل است و حسن روحانی رئیس جمهوری ایران نیز بر ضرورت تقویت روابط فرهنگی با الجزایر و تعمیق آن تاكید كرده است و این می تواند بر روابط سیاسی و اقتصادی دو كشور نیز تاثیر مثبت داشته باشد.
یكی از نتایج مهم دیدار صالحی امیری از الجزایر، امضای توافقنامه همكاری میان دو كشور در حوزه سینما بود.
الجزایر سال گذشته در تهران هفته فرهنگی برگزار كرد و مردم هنر دوست و اهل فرهنگ ایران با بسیاری از هنرها و آداب و رسوم الجزایری آشنا شدند.
خاورم **2041** 1064
خبرنگار : شاهپور حسینی** انتشار دهنده : فرشاد محسن زاده