این روزنامه چاپ لندن امروز (یكشنبه) نوشت: روابط عربستان سعودی و تركیه در دو روز گذشته وارد مرحله جدیدی از تنش شده است. «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور تركیه پیشنهاد ایجاد یك پایگاه نظامی تركیه در خاك عربستان را طی دیدارش با «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان را فاش كرد و ریاض نیز با این پیشنهاد مخالفت كرد.
شبكه های اجتماعی با مطرح شدن این پیشنهاد تركیه، طی دو روز گذشته شاهد حمله سخت عناصر وابسته به ارتش سایبری عربستان به تركیه و بخصوص به اردوغان رئیس جمهور این كشور بوده و تركیه ای كه در تنش دوحه با برخی كشورهای عربی بالاخص عربستان جانب قطر را گرفته است.
در همین راستا پارلمان تركیه چندی پیش در حمایت از قطر كه تحت محاصره عربستان و متحدانش قرار گرفته، طرح اعزام پنج هزار نیرو به پایگاه نظامی تركیه در قطر را تصویب كرد.
اردوغان اعلام كرد كه وجود پایگاه نظامی تركیه در دوحه نه فقط برای حمایت از قطر بلكه برای حمایت از دیگر كشورهای عرب حاشیه خلیج فارس ضروری است و آمادگی كشورش برای ایجاد پایگاه نظامی مشابه در عربستان را به ملك سلمان اطلاع داد، امری كه خشم عربستانی ها را در برداشت چراكه آنها را به گونه ای ضعیف نشان داد كه در نهایت نیازمند كمك ترك ها هستند.
رای الیوم می افزاید: آن چه بر خشم عربستانی ها افزود، ایجاد پل هوایی میان آنكارا و دوحه بلافاصله پس از بسته شدن مرزهای زمینی عربستان با قطر و اقدام هواپیماهای تركیه به انتقال هزاران تن غذا و میوه و سبزیجات بود كه قطر را از وارد كردن این محصولات و فرآورده ها از عربستان بی نیاز می كرد.
اردوغان تلاش كرد كه از شدت بحران كم كند و روز گذشته در نشست شورای صادركنندگان ترك گفت كه حمایت از قطر جایگزین روابط تركیه با دیگر كشورها در منطقه خلیج فارس و به طور مشخص عربستان سعودی نیست و ریاض نقش كلیدی را در بحران قطر بازی می كند.
این توجیهات تركیه نمی تواند زهر خشم سعودی ها به دلیل جانبداری اردوغان از قطر را كاهش دهد؛ عربستان سعودی در هفته های گذشته توافقنامه خرید كشتی های جنگی از تركیه در چارچوب قراردادی به ارزش دو میلیارد دلار را لغو كرده است.
دیدار شیخ «خالد بن حمد آل خلیفه» وزیر خارجه بحرین از آنكارا در روزهای گذشته و دیدارش با اردوغان چه بسا در به تعویق انداختن اجرای تصمیم تركیه برای اعزام نیرو به پایگاه نظامی این كشور در دوحه به منظور باز كردن عرصه برای راه حل های دیپلماتیك برای حل بحران با قطر، موفق بوده است.
پیشنهاد تركیه برای ایجاد پایگاه نظامی در عربستان سعودی كه پیشنهادی
«متكبرانه» و «توهین آمیز» توصیف شده، روابط عربستان و تركیه را به زیر صفر بازگرداند؛ امری كه منجر به بستن درهای عربستان و امارات و بحرین به روی صادرات تركیه می شود؛ آن هم در زمانی كه تركیه با دشواری های اقتصادی بزرگی مواجه است.
خاورم**9366**1275
مترجم:صغری رحیمی*انتشار دهنده: مجید جعفری
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۱
تهران-ایرنا- روزنامه رای الیوم چاپ لندن در واكنش به اختلاف تركیه و عربستان در موضع گیری نسبت به قطر نوشت: پیشنهاد رجب طیب اردوغان برای برپایی پایگاه نظامی درعربستان ریاض را بسیار خشمگین و تحقیر كرده و سطح روابط دو كشور را به زیر صفر برده است.