اصفهان - ايرنا - تا پايان امسال حدود 7 هزار و 400 هكتار از كانون هاي فرسايش بادي و انتشار گرد و غبار شرق اصفهان نهالكاري مي شود تا انتشار گرد و غبار و خسارات ناشي از آن تا حد زيادي كاهش يابد.

معضل ريزگردها در دهه اخير به مشكل و چالشي جدي صنايع و اقتصاد كشورمان و همچنين براي سلامت شهروندان تبديل شده به نوعي كه منشاء بسياري از بيماري ها را مي توان در اين ذرات ريزجستجو كرد.
اين ذرات يا مانند گرد و غبار منشاء طبيعي دارند و با جريان باد وارد هواي شهر مي شود و يا از بستر خشك زاينده رود و تالاب گاوخوني، فعاليت معادن گچ، آجر و يا از احتراق انواع سوخت ها در كوره ها و مشعل ها و بويژه در خودروها و از همه مهمتر از خودروهاي ديزلي و خودروهاي بنزيني كاربراتوري توليد مي شود.
كنوانسيون جهاني مقابله با بيابان زدايي سازمان ملل متحد در سال 2017 شعار 'سرزمين ما، خانه ما، آينده ما' را انتخاب كرده و اين موضوع اهميت پيگيري طرح هاي بازدارنده براي پيشرفت بيابانها و كاهش و كنترل كانون هاي انتشار ريزگردها را نشان مي دهد.
براساس اعلام كارشناسان منابع طبيعي اصفهان، وسعت بيابان هاي ايران 20 درصد مساحت كشور است در حالي كه اين رقم در استان اصفهان به 30 درصد مي رسد.
بيابان هاي اصفهان بيشتر در نيمه شرقي اين استان قرار دارد و باعث بروز مشكلات عديده زيست محيطي، اقتصادي و پزشكي مي شود.
بر اساس اعلام رئيس اداره امور بيابان اداره‌ كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان ميزان كانون هاي بحراني فرسايش خاك در شرق اصفهان بالغ بر 34 هزار هكتار است و برداشت خاك از بويژه توسط معدنكاران و توليدكنندگان غير قانوني گچ و آجر بخش وسيعي از اين اراضي با تشديد فرسايش روبرو شده است.
حسينعلي نريماني در همين ارتباط در گفت و گو با ايرنا با اشاره به اهميت حفظ خاك، اظهاركرد: طرح هاي نهال كاري را از جمله بهترين راه ها براي تثبيت خاك و جلوگيري از انتشار ريزگردها عنوان كرد.
وي گفت: طرح بزرگ نهال كاراي 10 هزار هكتاري شرق اصفهان از سال 93 آغاز شد و در سال 94 با سرعت بيشتري و با جديت پيش رفت و در مجموع اين 2 سال حدود 2 هزار و 500 هكتار از منطقه شرق اصفهان نهالكاري شد.
رئيس اداره امور بيابان اداره‌ كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان خاطرنشان كرد: اين نوع پوشش گياهي از نوع تاغ و قره داغ و نوع كشت آن بصورت قطعه اي است
وي خاطرنشان كرد: در 2 سال ياد شده پساب تصفيه خانه براي آبياري در اختيار ما قرار نگرفت، بنابراين آب زيرزميني براي اين موضوع مورد استفاده قرار گرفت.
رئيس اداره امور بيابان اداره‌ كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان با اشاره به استفاده از پساب تصفيه خانه براي آبياري نهال ها در سال 95، اضافه كرد: پارسال با تامين آب مورد نياز توانستيم 2 هزار و 500 هكتار از اين خطه را نهال كاري كنيم.
رئيس اداره امور بيابان اداره‌ كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان گفت: در سه سال گذشته تا پايان امسال در مجموع 7 هزار و 400 هكتار از كانون هاي بحراني فرايش بادي شرق اصفهان نهالكاري مي شود.
نريماني با اشاره به هزينه زياد طرح هاي بيابان زدايي، تصريح كرد: تا سال 95 براي هر نهالكاري، حفاظت و آبياري هر هكتار 3 ميليون تومان هزينه مي شد،اما براي امسال براي هر هكتار 3.8 ميليون تومان برآورد مي شود.
بر اساس مصوبه كنوانسيون جهاني مقابله با بيابان زدايي سازمان ملل متحد 17 ژوئن ميلادي برابر با 27 خرداد به عنوان روز جهاني مقابله با بيابان زدايي نامگذاري شده است.
رئيس اداره امور بيابان اداره‌ كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان تصريح كرد: بيابان زايي درشرق اصفهان سالانه بيش از 35 ميليارد تومان به امكانات زيربنايي و منابع طبيعي اين خطه خسارت وارد مي كند.
نريماني اظهاركرد: عمده خسارات به پايگاه هاي نظامي اطراف همچون پايگاه هوايي هشتم شكاري، فرودگاه شهيد بهشتي اصفهان، اراضي كشاورزي، محورهاي مواصلاتي و شهرك هاي صنعتي، راه آهن و شهرهاي پيرامون وارد مي شود.
گ / 6020 / 6022 خبرنگار: عليرضا حكيميان - انتشار دهنده : عمادي