موصل-ایرنا-با طلوع خورشید پنجشنبه، از پشت دجله در موصل، صدای شلیك های مكرر برای پنجمین روز متوالی، در فضای بخش غربی شهر پیچید و نبرد دركوچه ها و خیابان های موصل قدیم با شدت ادامه یافت، درحالی كه عراق هنوز در بهت از انهدام مسجد نوری ومناره الحدباء بسر می برد.

به گزارش خبرنگار ایرنا از منطقه قدیم موصل، عملیات برای آزادسازی این بخش شهر كه دارای بافتی قدیمی و كوچه های تنگ و باریك با تراكم جمعیت بالاست، از روز یكشنبه این هفته به سمت دو نماد اساسی موصل یعنی مناره الحدباء و مسجد نوری شروع شده است كه گروه تروریستی داعش این دو نماد را چهارشنبه شب با كار گذاشتن مقادیر زیادی بمب و مواد منفجره منهدم كرد تا باردیگر موجی از خشم و نفرت در میان ملت عراق شكل بگیرد و واكنش سران عراق را به دنبال داشته باشد.
درگیری ها بر سر كنترل این بخش شهر از سوی نیروهای عراقی از یك سو و از سوی دیگر مقاومت گروه تروریستی تكفیری داعش برای حفظ آن، اكنون پنج روز است كه ادامه یافته و نیروهای عراقی تلاش دارند با درهم كوبیدن آخرین سنگرهای تروریست ها، موصل را كه پایتخت به اصطلاح دولت اسلامی داعش بود، بطور كامل آزاد كنند.
نبرد در محور باب الطوب كه از روز یكشنبه با هجوم نیروهای پلیس فدرال عراق به سمت قلب منطقه موصل قدیم شروع شده است، مقارن دیروز چهارشنبه ادامه یافت و در باب الیض نیز درگیری های سنگینی از ظهر چهارشنبه شروع شد كه همچنان ادامه دارد.
خبرنگار ایرنا در گزارشی از این دو منطقه می گوید: نیروهای پلیس فدرال عراق مقارن ظهر چهارشنبه، پس از سخنرانی حماسی یك فرمانده میدانی، از پله های یك فروشگاه پایین رفته و مقابل درب خروجی آن تجمع كردند تا با صدور فرمان، به سمت مواضع داعش در خیابان مقابل هجوم ببرند، اما مقاومت تكفیری ها به شدت زیاد بود، تا جایی كه علاوه بر شلیك انواع خمپاره و آر پی جی، كار به تبادل نارنجك های دستی رسید و ارتباط دو سوی خیابان قطع شد.
در آن لحظات كسی نمی دید در سنگرهای داعش كه مملو از تك تیراندازها و انتحاری هاست، چه می گذرد، اما در همان زمان، دستكم دو تن از نیروهای پلیس مجروح شدند كه بلافاصله اقدامات امدادی روی آنان انجام شد و زیر آتش شدید به عقب منتقل شدند.
سرتیپ حافظ فرمانده لشكر پنجم كه در صحنه درگیری با یك تبلت و با استفاده از GPS نیروهایش را هدایت می كرد، درباره مقاومت داعشی ها به خبرنگار ایرنا گفت: پیش بینی ما این است كه حدود هزار داعشی عمدتا از اتباع سایر كشورها در بخش موصل قدیم مانده اند و هیچ راه گریزی نیز ندارند ، بنابراین مقاومت شدید آنان، بویژه بخاطر وجود هزاران غیر نظامی در این بخش كه از آنان به عنوان سپر انسانی استفاده می شود، كاملا طبیعی است.
نیروهای عراقی در این بخش از شهر كه بخاطر بافت قدیمی و خیابان های كم عرض، حركت تانك ها و تجهیزات سنگین در آن تقریبا ناممكن است، مجبورند با استفاده از سلاح سبك و گام به گام پیشروی كنند و از وجود جنگنده ها نیز بخاطر حضور غیر نظامیان نمی توان بهره برد.
ساعتی بعد، چند تن از نیروهای پلیس از بالای پشت بام كوچه ای بن بست توانستند، یك خانه پیشروی كنند كه به دلیل تبادل شدید آتش ، نیم خیز هم نمی شد از عرض آن عبور كرد.
از روی همان بام و از سوراخ كوچكی كه در دل دیوار روبه شمال ساختمان ایجاد شده بود، تنها ساختمان های تقریبا بطور كامل منهدم شده ای دیده می شد كه از گوشه گوشه آن دود ناشی از برخورد گلوله های خمپاره و تیربارهای سنگین بلند بود.
غروب چهارشنبه و در آستانه تاریكی هوا نیروهای عراقی از برخی محورها تا نزدیكی های مسجد نوری و مناره تاریخی الحدباء رسیدند و در این لحظات از شدت تبادل آتش و صدای انفجارها و شلیك ها كاسته شده بود، اما به سختی می شد پیش بینی كرد كه تا ساعتی دیگر داعش این دو اثر تاریخی را منهدم كند.
یكی از فرماندهان پلیس غروب هنگام خبر داد كه نیروهای سازمان مبارزه با تروریسم تا نزدیكی 50 متری مسجد نوری رسیده اند و زمانی كه به مقر عملیات پلیس فدرال برگشتیم ، شنیدیم داعش مناره الحدباء و مسجد نوری را منهدم كرده است.
انهدام این دو اثر تاریخی كه بیش از 800 سال عمر دارند، یك بار دیگر به جامعه عراق شوك وارد كرد و حیدرالعبادی كه تازه از سفر منطقه ای به ریاض، تهران و كویت بازگشته بود، انهدام مسجد نوری را اعلام رسمی شكست داعش توصیف كرد.
فواد معصوم رئیس جمهوری عراق نیز این اقدام داعش را كینه این گروه تروریستی نسبت به تمام ملت عراقی و آثار ارزشمند تاریخی و باستانی آن دانست و جنایتی انتقامجویانه توصیف كرد.
سلیم الجبوری رئیس پارلمان عراق هم در بیانیه ای ،انهدام مسجد نوری و مناره الحدباء را دلیلی بر تفكر بیمار تروریسم دانست و آن را جنایتی نابخشودنی خواند.
پس از آنكه داعش ، ادعا كرد كه این مسجد و آن مناره را جنگنده های آمریكایی هدف گرفته اند، جان دوریان فرمانده نیروهای آمریكا در عراق و سوریه به رویترز گفت كه جنگنده های آمریكا و ائتلاف بین المللی عملیاتی روی این منطقه و یا بمباران آن نداشته اند.
نیروهای عراقی هم اكنون پای مناره الحدباء و مسجد نوری هستند و تا بازپس گیری این محله و آزادی آن تنها چند كوچه فاصله دارند، با این حال، رسیدن به این مسجد (ابوبكر البغدادی در ابتدای اشغال موصل در آن خطبه خواند و اعلام خلافت كرد) كه به معنای پایان كار داعش در موصل است، مسیری پر از تله و مین وجود دارد.
نیروهای پلیس فدرال ، واكنش سریع و مبارزه با تروریسم كه این آخری به لشكر طلایی هم شهرت دارد، با همراهی یك تیپ زرهی ارتش و حمایت آتش بالگردهای هوانیروز عراق ، تلاش دارند علاوه بر ورود به محله ای كه مسجد نوری در آن واقع است، از دو محور جنوبی و شمالی نیز در ساحل غربی موصل دست به دست دهند.
خاورم*1*1770*انتشاردهنده:1577*حسن حسین زاده