آستان حضرت رضا(ع) همه روزها و شبهای ماه رمضان میزبان هزاران زائر و مجاور از راه دور و نزدیك بود كه این صحن و سرا را مملو از عطر عبادت و عبودیت نمودند و معنویت را به اوج رساندند و اینك در عید سعید فطر با اقامه نماز شكر حجت بندگی را تمام می كنند.
آستان حضرت رضا(ع) در چنین روز فرخنده ای توسط خادمان بارگاه منور رضوی رسم میزبانی را به نحو شایسته ای به جا می آورد و از عطرآگین كردن، تنظیف و گل آرایی حرم گرفته تا پذیرایی از نمازگزاران و زائران با برنامه های مختلف فرهنگی، همه چیز مهیای برپایی جشنی بزرگ می شود.
قرنهاست كه آستان ملائك پاسبان رضوی در روز عید فطر میزبان انبوه شكرگزاران ایزد متعال است و جشن باشكوه پایان ماه رمضان با همه رسمهایش در این صحن و سرا میراثی است كه قدمتی دیرینه دارد.
بر اساس اسناد موجود در مركز اسناد آستان قدس رضوی پیشینه برگزاری آیین عید فطر در حرم مطهر حضرت علی بن موسی الرضا(ع) به 415 سال قبل بازمی گردد.
سرپرست گروه اسناد سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی می گوید: قدیمی ترین سند درباره برپایی آیین عید فطر در حرم امام رضا(ع) مربوط به سال 1021 هجری قمری در دوره صفوی است كه در این مركز نگهداری می شود.
سالم حسین زاده افزود: اسناد مكتوب مربوط به عید فطر به چگونگی برگزاری این آیین در حرم مطهر رضوی می پردازد و در قدیمی ترین سند مربوط به عید فطر به اعطای خلعت به خطیب آستان قدس اشاره شده است.
وی ادامه داد: آنچه از این اسناد برمی آید به نظر می رسد جشنهای عید فطر در دوره های مختلف به نحو یكسانی برگزار نمی شده و هر كدام به رسم و رسوم خاصی بوده اما در اغلب این اسناد هزینه های مربوط به برگزاری جشن و تعطیلی برخی مستغلات ذكر شده است.
او باشكوهترین جشنهای عید فطر در حرم مطهر رضوی را مربوط به دوره قاجار ذكر و بیان كرد: در این اسناد مربوط به قاجار اشاره ای به برپایی نماز فطر در حرم مطهر نشده كه علت آن می تواند برپایی نماز در مصلای مشهد باشد.
در جمهوری اسلامی بی تردید باشكوهترین و معنوی ترین جشنهای عید فطر در حرم مطهر رضوی برگزار شده است و هر سال برنامه ریزی آستان قدس رضوی برای پذیرایی از حضور حداكثری مردم و برگزاری مراسم مذهبی و فرهنگی دلیلی بر این مدعاست.
ویژه برنامه های جشن عید سعید فطر در روزهای پنجم، ششم و هفتم و تیر ماه با سخنرانی كارشناسان مذهبی و مدیحه سرایی مداحان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در صحن جامع رضوی برگزار می شود.
برپایی نماز عید فطر، پذیرایی از زائران، سخنرانی با موضوعات مختلف، مسابقه فرهنگی، برپایی حلقه های معرفت و محفل انس با قرآن كریم بخشی از برنامه های پیش بینی شده روز عید فطر در حرم امام رضا(ع) هستند.
خبرنگار: میترا عبداللهی **انتشاردهنده: حسین كریم زاده
7489/1858
تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۹
مشهد- ایرنا- عید فطر پایان یك ماه تجلی غفران و رحمت پروردگار متعال و عشق و عبادت بندگان است و در چنین عیدی ضیافت خاتمه ماه رمضان در آستان امام رضا(ع) نمایش بزرگ شكر الطاف ایزدی و به جا آوردن رسم بندگی است.