تهران - ایرنا - استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: با توجه به الگوی غلط غذایی و مصرف بیش از حد غذا بین افطار تا سحری بیش از 40 درصد مردم در ماه رمضان چاق‌تر می‌شوند.

مجید حاجی فرجی روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت ایرنا افزود: الگوی غلط غذایی ایرانیان كه در آ‌ن مصرف بیش از آن حد مواد غذایی پرچرب، پر كالری و شیرین وجود دارد، باعث شده كه بیش از 70 درصد مردم در گروه سنی 18 تا 65 سال دچار چاقی یا اضافه وزن باشند.
وی گفت: آمارها در تخقیقات مختلف نشان داده است كه در ایران و منطقه خاورمیانه كه مردم در ماه رمضان روزه می‌گیرند، بسیاری از افراد بعد از یك ماه روزه داری به جای اینكه كاهش وزن داشته باشند، دچار اضافه وزن می‌شوند.
حاجی فرجی افزود: با توجه به اینكه تعداد وعده های غذایی در ماه رمضان كم می‌شود، حجم كمتری مواد غذایی مصرف می‌شود، آب بدن كم می‌شود و افراد فرصت كمتری برای ریزه‌خواری دارند، انتظار این است كه اغلب مردم كاهش وزن پیدا كنند اما مشاهده می‌كنیم كه درصد قابل توجهی از مردم كه حداقل 40 درصد برآورد می‌شود، وزنشان در طول ماه مبارك رمضان افزایش پیدا می‌كند.
وی گفت: دلیل این مسئله این است كه توصیه‌های تغذیه‌ای ماه مبارك رمضان جدی گرفته نمی‌شود و در همان فاصله بین افطار تا سحر، بیشترین حجم غذا در زمان كوتاهی مصرف می‌شود كه اضافه وزن و مشكلات گوارشی را ایجاد می‌كند.
وی افزود: فاصله بین افطار و سحری كوتاه است اما سفره‌های رنگین افطار و شام و سحری را در این ماه شاهد هستیم به خصوص اینكه برخی مواد غذایی پر چرب مانند زولبیا و بامیه و غداهای پر چرب، پروتئینی و غذاهای تركیبی در این ماه بیشتر مصرف می‌شود.
استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی ادامه داد: مصرف مواد غذایی پرچرب، حاوی اسیدهای چرب و مواد پركالری، پرنمك و خوش نمك كه باعث اشتهای بیشتر و مصرف غذای بیشتر می‌شود و همزمان كاهش مصرف میوه و سبزی كه معمولا در ماه مبارك رمضان به خاطر فرصت كوتاه غذا خوردن مظلوم واقع می‌شوند، باعث افزایش وزن درصد بالایی از مردم در این ماه می‌شود.
وی گفت: به طور كلی آمار تغییر وزن افراد در ماه رمضان بسیار پراكنده و متفاوت است و شهر به شهر و منطقه به منطقه با توجه به الگوی غذایی متفاوت است اما تحقیقات نشان داده است كه به طور كلی بیش از 40 درصد مردم در ایران در ماه مبارك رمضان به جای كاهش وزن، دچار افزایش وزن یا تداوم افزایش وزن می‌شوند.
حاجی فرجی افزود: البته حدود نیمی از افراد نیز در این ماه بین یك تا 5 كیلو وزن كم می كنند. در مورد افرادی كه در ماه مبارك رمضان به علت روزه‌داری دچار كاهش وزن شده‌اند نیز تحقیقات نشان داده است كه خیلی زود به علت افزایش وعده‌ و حجم مصرف غذا و افزایش ریزه‌خواری و مصرف تنقلات خیلی زود به وزن قبل از ماه مبارك رمضان بر می‌گردند.
وی گفت: تحقیقات نشان داده، برای اغلب افرادی كه استعداد چاقی دارند، روند بازگشت وزن به وزن قبل از ماه رمضان و افزایش وزن به طور طبیعی و بین یك تا حداكثر 6 ماه اتفاق می‌افتد.
عضو هیئت مدیره انجمن تغذیه ایران افزود: راهكار جلوگیری از این عارضه این است كه رفتار صحیح غذایی و سبك زندگی سالم را رعایت كنیم . برای این كار باید روند بازگشت به وعده های غذایی معمول را بعد از ماه رمضان آرام آرام طی كنیم و تا 15روز بعد از ماه مبارك رمضان خیلی آرام وعده های غذایی را افزایش دهیم و نباید فواصل وعده‌های غذایی یكباره كم نكنیم.
وی گفت: همچنین بعد از ماه رمضان نیز باید حجم هر وعده غذایی را كم نگه داریم و در فواصل وعده‌های غذایی بیش از دو میان وعده نداشته باشیم و در میان وعده‌ها هم به جای مواد شور و شیرین و پر چرب از میوه و سبزیچات استفاده كنیم.
وی گفت: در واقع بعد از ماه مبارك رمضان آرام آرام به سمت پنج وعده عذایی برویم،نه اینكه یك دفعه به الگوی غذایی قبلی برگردیم و البته همزمان تحرك و ورزش هم داشته باشیم.
حاچی فرجی افزود:‌ آمارها در تحقیقات مختلف نشان داده است كه بیش از 70 نا 80 درصد افراد بعد از حدود روزه داری در ماه رمضان یا یك دوره رژیم غذایی لاغری در مدت یك ماه تا حداكثر 6ماه به وزن قبلی بر می‌گردند و دچار اضافه وزن می‌شوند.
خبرنگار: افشین شاعری ** انتشار: علی حبیبی
اجتمام(4)**3063 **1569
*آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej