به گزارش روز شنبه پايگاه اتحاديه آفريقا، اين اجلاس كه نشست هاي مقدماتي آن از روز سه شنبه 27 ژوئن (6 تير ماه) آغاز شد، با برگزاري اختتاميه مجمع عمومي در روز سه شنبه به كار خود پايان خواهد داد.
سي و چهارمين نشست عادي كميته دائم نمايندگان اين اتحاديه 27 و 28 ژوئن (6 و 7 تير) برگزار شد كه 'موسي فاكي محمد' رئيس كميسيون اين اتحاديه در مراسم افتتاحيه آن بر برقراري صلح پايدار در قاره سياه با همكاري همه كنشگران سياسي تاكيد كرد.
وي با بيان اين مطلب، افزود: 'آنچه كه امروز واجد اهميت است، پايبندي همه اعضاي اتحاديه آفريقا به اختصاص 2 دهم درصد از سهم واردات خود به صندوق صلح اين اتحاديه براي اجرايي شدن اهداف تعيين شده در بلند مدت است.
فاكي محمد در ادامه بر ضرورت مشاركت و همكاري فعالانه همه اعضاي اين اتحاديه براي دستيابي به اهداف از پيش تعيين شده، تاكيد كرد.
جمعه 30 ژوئن (9 تير) نيز سي و يكمين نشست شواري اجرايي اين اتحاديه با 54 كشور عضو آن با محوريت موضوع اصلي اجلاس در اين شهر برگزار شد.
رييس كميسيون اتحاديه آفريقا در اين نشست كه ديروز جمعه برگزار شد به چهار موضوع اصلي 'الويت هاي اتحاديه، روند پيشرفت اصلاح ساختاري و قانوني اتحاديه، ضرورت يكصدايي در اتحاديه و نيز برقراري ارتباط ميان تصميمات اتخاذ شده و اراده براي اجرايي كردن آنها' پرداخت.
فاكي محمد در بيان اولويت هاي اين اتحاديه براي استقرار صلح و امنيت، متعهد شد تا به غير از سومالي، چاد، سودان جنوبي، ديدارهايي را از مناطق بحران زده ناشي از ظهور تروريست ها نيز داشته باشد.
وي كه از اول ژانويه (11 دي 1395) بر جايگاه رياست بر اين اتحاديه تكيه زده است پيشتر از چاد، سومالي، سودان جنوبي و ساحل ديدارهايي داشته است و بر ضرورت تغيير رويكردهاي سابق در سطح قاره براي ايجاد فضاي گفت وگو و آشتي ميان اقوام و ملت هاي آفريقايي و به طور مثال ميان دولت و شورشيان روآندا تاكيد كرد.
رييس كميسيون اتحاديه آفريقا با اشاره به موضوع اصلي اين نشست و مجمع عمومي، جوانان و حتي زنان كشورهاي آفريقايي را آماده قبول نقش هاي جدي براي ساختن اين قاره توصيف كرد و اظهار داشت كه بايد به جوانان فرصت و توانايي بروز و ظهور بشتر داد تا در ساختن كشورهاي خود و در كل قاره افريقا نقش موثرتري بازي كنند، جواناني كه تشنه اعلام نتيجه اقدامات خود هستند.
فاكي محمد از حاكميت اقتصادي و سياسي و سرمايه و گذاري ها و مهاجرت، به عنوان ديگر الويت هاي قاره نام برد و خواستار مشاركت فعال همه كشورهاي عضو براي رفع چالش هاي پيشروي اين قاره شد.
وي در عين حال از آلفا كنده، رييس اتحاديه آفريقا و رييس جمهور گينه خواست تا بر الويت هاي اصلي در اجلاس سران كه روزهاي دوشنبه و سه شنبه در همين آديس ابابا برگزار خواهد شد تاكيد ورزد و در مقام رياست اتحاديه از كشورهاي عضو بخواهد همه همت خود را براي رفع چالش هاي پيش رو بكار بندند.
اركان اتحاديه آفريقا در حال حاضر شامل اجلاس سران دولتها و حكومتهاي عضو، شوراي وزيران، كميسيون آفريقا، كميته دائم نمايندگان، شوراي صلح و امنيت، پارلمان پان آفريقايي، شوراي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي، ديوان دادگستري و تعدادي كميتههاي فني و تخصصي و همچنين نهادهاي مالي است.
اتحاديه آفريقا يك سازمان بين المللي دولتي منطقهاي (قارهاي) است كه در 9 سپتامبر 1999 ميلادي جايگزين سازمان وحدت آفريقا شد و در حال حاضر تمام 55 كشور قاره آفريقا عضو اين اتحاديه هستند كه از اين تعداد، 54 كشور عضو اصلي و مغرب صرفا ناظر آن ميباشد.
اين اتحاديه در حال حاضر به يكي از بزرگترين سازمانهاي منطقهاي در جهان پس از اتحاديه اروپا، تبديل شده است.
در واپسين دهههاي سده 19 ميلادي، انديشه پانافريكنيسم با ايجاد نهادهاي سياسي براي مبارزه با استثمار و بردگي سياهان شكل گرفت و اولين تلاشها در كنفرانس پانافريكانيسم لندن در سال 1900 ميلادي و سپس در كنفرانس بينالمللي سياه در سال 1912 ميلادي براي اتحاد سياهان آمريكا و آفريقا شكل منسجم تري به خود گرفت.
همايشهاي پانافريكنيسم در حد فاصل سالهاي 1919 تا 1945 ميلادي در تثبيت و رشد نهضت رهايي بخشي سياهان از استثمار و استعمار نقش به سزايي داشتند.
در ماه مه 1963 (ارديبهشت 1342) سران كشورهاي آفريقايي به دعوت رهبراني چون قوام نكرومه، رييس جمهور غنا؛ هايله سلاسي، رييس جمهور اتيوپي؛ احمد سكو توره، رييس جمهور گينه و جمال عبدالناصر، رييس جمهور مصر در آديس آبابا گرد هم آمدند و سازمان وحدت آفريقا را با عضويت 32 كشور تشكيل دادند. سند تأسيس سازمان را سي تن از سران يا نمايندگان تامالاختيار آنان بر پايه تفكر پانافريكنيسم امضاء كردند.
سازمان وحدت آفريقا به مرور راه تكامل را پيش گرفت تا اين كه در سال 1994 (1373) با فروپاشي نظام نژادپرست آفريقاي جنوبي و عضويتش در سازمان، هر 54 كشور آفريقايي به عضويت اين سازمان درآمدند.
اما بعدها، سران سازمان وحدت آفريقا در نشستي فوق العاده در 9سپتامبر 1999 ميلادي در شهر سيرت ليبي با انتشار بيانيهاي موسوم به 'بيانيه سيرت' تصميم به تأسيس اتحاديه آفريقا گرفتند.
در اين اعلاميه بر خواست كشورهاي آفريقايي بر ايجاد اتحاديه آفريقا با هدف تند كردن روند يكپارچهسازي قاره در جهت پيدايش اين امكان كه قاره آفريقا بتواند نقشي مهم در اقتصاد جهاني ايفاء و از اين رهگذر براي حل مسائل اجتماعي، اقتصادي و سياسي چند وجهي قاره آفريقا تلاش كنند، تأكيد شده است.
در سال 2000 بود كه در نشست وزراي خارجه كشورهاي آفريقايي در ابوجا پايتخت نيجريه تحت عنوان 'كنفرانس امنيت، توسعه و هماهنگي براي آفريقا' شش مرحله براي تأسيس اتحاديه آفريقا پيشبيني شد كه مورد قبول وزيران خارجه كشورهاي افريقايي قرار گرفت.
بطور كل، اتحاديه آفريقا يك نهاد پايهاي است و اصل سازماندهي قاره در زمينه تقويت يكپارچهسازي اجتماعي- اقتصادي كه قاره را در جهت نيرومند كردن اتحاديه و همبستگي ميان كشورها و مردم آفريقا، شتاب داده است.
اتحاديه آفريقا بر چشم انداز آفريقاي واحد و نيرومند و بر ضرورت برپا كردن ياري ميان دولتها و تمام اقشار جامعه مدني، به ويژه زنان، جوانان و بخش خصوصي به منظور نيرومند كردن هبستگي و پيوستگي ميان مردم آفريقا، مبتني است.
خاورم 1378**1144
تهيه كننده: علي نصيري** انتشار دهنده: عليرضا جباري
تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۶ - ۲۰:۰۳
تهران - ايرنا - بيست نهمين اجلاس عادي سران كشورهاي عضو اتحاديه آفريقا با موضوع 'مهار شكاف جمعتي از طريق سرمايه گذاري در حوزه جوانان' در روزهاي دوشنبه و سه شنبه در آديس آبابا، پايتخت اتيوپي و مقر دائمي اين اتحاديه برگزار مي شود.