تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۸

تهران- ايرنا- روزنامه شرق در گزارشي نوشت: با تندشدن فضاي سياست داخلي در روزها و هفته‌هاي اخير، عليرضا زاكاني يكي از تندترين مخالفان دولت در اقدامي غيرمنتظره، پيشنهادي داده كه تقريبا با استقبال چهره‌هاي سياسي روبه‌رو شده است؛ پيشنهاد «آتش‌بس» حتي يك‌طرفه، ميان جناح‌هاي در قدرت.

در ادامه در گزيده اي از اين گزارش مي خوانيم: در ادامه پيشنهاد زاكاني برخي هم صحبت از «گفت‌وگوي» ملي كرده‌اند. ايده‌اي كه البته مدت‌هاست از سوي اصلاح‌طلبان طرح شده ولي تاكنون طرف مقابل تمايلي به نشستن پشت ميز گفت‌وگو نداشته است.

البته «آتش‌بس» تيتر روي جلد شماره اين هفته مجله تجارت فردا هم بود. مجله‌اي با موضوع اقتصادي و گرايش اصلاح‌طلبانه كه در تحليلي، راهكار حل معضلات اقتصادي را در گرو وفاق ملي و پايان‌دادن به منازعات سياسي دانسته است. همين كه تيتر يك هفته‌نامه اصلاح‌طلب و ايده يك اصولگراي تند و تيز به فاصله يك روز، يكي مي‌شود يعني مقدمات «آتش‌بس» فراهم شده يا حداقل مي‌توان اميدوار بود كه فراهم شود.

عليرضا زاكاني نماينده پيشين مجلس و از مخالفان برجام و سياست هسته‌اي دولت روحاني در يادداشتي نوشته است: «به نظر امروز بايد هوشيار بود و از جنجال پرهيز كرد و حتي آتش‌بس يك‌طرفه داد و در درگيري‌هاي خودساخته جريان مفتون يا مرعوب غرب جز به همدلي و كمك براي برون‌رفت از وضع موجود و رفع مشكلات مردم نپرداخت و با نقد منصفانه- بدون نيش‌زدن‌هاي بي‌جا- و دفاع واقع‌بينانه- از هركس هر چند منتقدين خود – در پرتو منطق و انصاف خويش با ايجاد آرامش، فرصتي به عموم مردم داد تا با بازشناسي سره از ناسره، راه اصلاح اساسي جهت‌گيري مسئولان كشور را فراهم آورند».

**واكنش‌ها به پيشنهاد آتش‌بس
احمد توكلي، نماينده پيشين مجلس نخستين كسي بود كه به استقبال ايده زاكاني رفت و همين استقبالش بازخورد زيادي هم در رسانه‌ها داشت. او در حساب توييتري خود نوشت: «با اين اختلافات خانه‌سوز، پيشنهاد دكتر زاكاني را بايد با آب طلا نوشت كه گفت حتي يك‌طرفه هم شده آتش‌بس دهيم تا اصلاحات اساسي به دست دولت انجام شود».

عبدالله رمضان‌زاده، سخنگوي دولت اصلاحات از اين ايده پشتيباني كرده و در توييتي نوشته است: «آقاي زاكاني در اقدامي درست پيشنهاد آتش‌بس يك‌طرفه به دوستان خود داده چرا يك‌طرفه برادر؟ گفت‌وگوي ملي را شروع كنيم».

**سوءاستفاده از «آتش به اختيار» ممنوع
در همين حال معاون سياسي سپاه پاسداران هم در اين باره صحبت كرد. سردار «رسول سنايي‌راد» درباره تعبير «آتش به اختيار» از جانب مقام معظم رهبري به «مهر» گفته «اين فرمان رهبر انقلاب نبايد مورد سوءاستفاده فرصت‌طلبان قرار گيرد. امروز عده‌اي دنبال اين هستند كه اجازه تحقق هوشمندانه و منطقي اين فرمان رهبري را ندهند.

مثلا از زبان برخي اين‌گونه القا مي‌شود كه اين فرمان مي‌تواند مقدمه خودسري‌هايي باشد و خشونت‌هايي را به وجود آورد و بعد اين مسئله را رجوع مي‌دهند به برخي اتفاقات مانند حمله به سفارتخانه انگليس و عربستان سعودي و حمله به برخي سران قوا».او تصريح كرد: «نيروهاي متدين هوشمندانه اجازه سوءاستفاده از اين فرمان رهبري را ندهند. بايد بدانيم براي اجراي آن حتما نيازمند تشخيص درست هستيم. رهبري اين موضوع را در ميان دانشجوياني مطرح مي‌كند كه به‌عنوان افسران جنگ نرم از آنها ياد مي‌كند.

در شرايط جنگ اگر اخلالي بين فرماندهي و نيروهاي ميداني به‌وجود آيد، آتش به اختيار به فرمان افسري است كه تشخيص موقعيت را مي‌تواند داشته باشد و جبهه خودي را از جبهه دشمن به‌درستي تشخيص دهد. ميزان آتش نيز با تشخيص اين افسر ميدان انجام مي‌شود تا به خودي آسيبي نرسد».پيش از اين طرح ايده «آتش به اختياري» از سوي مقام معظم رهبري با تفاسير و برداشت‌هاي مختلفي روبه‌رو شده بود تا جايي كه برخي تحركات اخير درون جناح اصولگرا هم به بدفهمي ناشي از اين گفته ربط داده شد.

هتاكي عليه حسن روحاني يا علي مطهري در حاشيه راهپيمايي روز قدس يا شعرخواني ميثم مطيعي با مضمون توهين به منتخب مردم در نماز عيد فطر را هم برخي تفسير اشتباه از مفهوم آتش به اختياري تلقي كرده‌اند. همه اينها باعث شد تا در نهايت مقام معظم رهبري در نماز عيد فطر درباره مفهوم آتش به اختياري بگويند: «آتش به اختيار به معناي بي‌قانوني، فحاشي و مديون‌كردن جريان انقلابي نيست».

گفت‌وگوي ملي، آشتي ملي يا آتش‌بس. اينها مضاميني است كه در ماه‌ها و شايد سال‌هاي اخير به اشكال مختلف مطرح شده است. البته به جز اين ايده آتش‌بس، طرح گفت‌و‌گوي ملي و آشتي ملي از سوي جريان اصلاح‌طلب و به‌ويژه بعد از جريان‌هاي سال ٨٨ مطرح شده است. مصطفي تاجزاده پيش از اين در گفت‌وگويي گفته بود: «ما نه‌تنها براي حل مشكلات موجود، بلكه همچنين براي جلوگيري از وقوع مسائل جديد نيز نياز به جراحي‌هاي بزرگ در عرصه‌هاي مختلف داريم كه انجام‌شان مستلزم وفاق ملي است و هيچ‌كدام از جناح‌ها به‌تنهايي قادر به تحمل اين بار بزرگ نيست».

*منبع: روزنامه شرق، 1396.4.11
**گروه اطلاع رساني**9370**9131** انتشار دهنده: شهربانو جمعه