به گزارش ایرنا ، بنا به اظهار نظر برخی از مسئولان و تولیدكنندگان گل و گیاه غرب مازندران این منطقه برخوردار از ظرفیت بالای بخش كشاورزی بویژه در تولید انواع گل و گیاه است و برای دستیابی آسان به صادرات گل و گیاه به بازارهای جهانی با توجه به وجود ظرفیت های مختلف حمل ونقل هوایی، دریایی و زمینی، ضرورت احداث این پایانه در عباس آیاد مصوب شده است.
عملیات اجرایی این طرح ملی از سال 1384 درآئینی با حضور مسئولان كشوری ، استانی و محلی در زمینی به گستره حدود 22.5هكتار در منطقه اسبچین از توابع شهرستان عباس آباد غرب مازندران آغاز شد.
استقرار امكانات اداری، سالن تجارت الكترونیك و حراج، 184 دفترv.i.p، نمایشگاه شیشه ای و دائمی، فضاهای آموزشی ، تحقیقاتی، (دانشگاه مجازی)، بازار خرید و فروش، آزمایشگاه های مجهز و مدرن، قرنطینه گل و گیاه، كنترل كیفی، سردخانه های زیر صفر و بالای صفر، سالن بسته بندی، تخلیه و بارگیری، امكانات رفاهی و رستوران، بانك، گمرك، قرنطینه ، استاندارد ،بهداشت، دامپزشكی، اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و موسسه بذر و نهال از مهم ترین بخش و مشخصات این پایانه است.
اگرچه مسئولان وقت در آئین عملیات اجرایی این طرح وعده دادند كه باید ظرف 2 سال این پایانه ساخته و بهره برداری شود اما با گذر حدود 12 سال هنوز وعده ها محقق نشده و كماكان اجرای كامل این طرح در نیمه راه متوقف شده است.
نكته دیگر آنكه برای بررسی و شناخت مشكلات و موانع اجرای كامل این طرح ، نشست های متعددی با حضور مسئولان كشوری ،استانی و محلی در شهرستان عباس آباد محل اجرای این طرح برگزار و دراین نشست ها تصمیمات خوبی هم از سوی مسئولان ذیربط و سرمایه گذار برای رفع موانع اجرایی این طرح گرفته شد ولی طبق اظهار نظر سرمایه گذار این تصمیمات نتایج مطلوبی به همراه نداشت.
در همین حال شماری از مسئولان و تولیدكنندگان گل و گیاه با انتقاد از نبود نظارت پیوسته بر فرآیند عملیات اجرایی این طرح، بر لزوم شتاب بخشی بر ساخت و تكمیل آن تاكید دارند.
یكی از تولید كنندگان گل و گیاه در شهرستان تنكابن گفت : ساخت این پایانه حسرتی است كه پس از سال ها چشم انتظاری همچنان بر دل تولید كنندگان گل و گیاه باقی مانده است و هنوز چشم انتظار بهره برداری آن هستند.
علی پورشعبان افزود: مسئولان نهادهای ذیربط در دولت تدبیر و امید باید موضوع به بهره برداری نرسیدن این پایانه را به طور جدی پیگیری می كردند ولی وضعیت موجود نشان می دهد كه دراین حوزه كوتاهی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: بارها مسئولان نهادهای ذیربط در بازدیدهای پیوسته از این طرح در نشست های مختلف و حتی گفت و گوها با رسانه ها اعلام كردند كه این طرح تا پایان این دولت به پایان می رسد اما هیچكدام از این وعده ها محقق نشد.
این تولید كننده گل و گیاه گفت : فعالان این بخش اكنون به دلیل نبود پایانه مناسب مجبورند تولیدات خود را به شكل سنتی در كنار جاده ها بفروشند و این روش باعث از دست رفتن فرصت های كسب درآمد فردی و ملی می شود.
پورشعبان تاكید كرد كه ساخت این پایانه می تواند تحول چشمگیری در بخش های مختلف بویژه در زمینه درآمد پایدار و رفع مشكل اشتغالزایی ایجاد كند.
وی با اشاره به تولید حدود پنج میلیون اصله گل های گلدانی در غرب مازندران گفت: این منطقه در تولید گل های گلدانی خوشبختانه در كشور رتبه نخست را دارد كه چنین تولیداتی بهره برداری این پایانه را ضروری می سازد.
خیرالله ابوالحسنی مدیر جهادكشاورزی عباس آباد نیز گفت: غرب مازندران و به طور كلی شمال ایران به دلیل داشتن خاك مرغوب و آب و هوای معتدل، منطقه ای بسیار مناسب برای تولید گل و گیاه زینتی است.
وی افزود: پرورش گیاهان زینتی در میان مردم بویژه در غرب مازندران طرفداران زیادی دارد و بسیاری از مردم به صورت فردی و خانوادگی در كار تولید و پرورش گل و گیاه هستند.
ابوالحسنی با اشاره به اختصاص حدود 77 هكتار از اراضی منطقه به تولید گل و گیاهان زینتی گفت: سالانه مقادیر زیادی از این نوع محصولات در شهرستان تولید می شود كه متاسفانه به علت نبود مراكز خرید و نمایشگاه گل و گیاه بیشتر سود حاصل از فروش این محصول به جیب دلالان می رود.
نماینده رامسر، تنكابن و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی هم با انتقاد از خلف وعده سرمایه گذار نسبت به بهره برداری بموقع پایانه گل و گیاه شمال كشور در شهرستان عباس آباد تاكید كرد كه مسئولان باید با این سرمایه گذار كه به وعده خود عمل نكرده، برخورد كنند.
شمس الله شریعت نژاد اخیرا در نشست شورای اداری شهرستان عباس آباد گفت كه سرمایه گذار این طرح ملی اولویت ها را رعایت نكرده و تسهیلات دریافتی را در بخش دیگری هزینه كرده است.
وی افزود : با گذشت حدود 12 سال از آغاز كلنگ زنی ، این طرح هنوز به سرانجام نرسیده برای این كه سرمایه گذار بخشی از این تسهیلات بانكی را در بخش های دیگری هزینه كرده كه چنین رویه ای بنوعی تخلف و تضییع حقوق تولید كنندگان و گلخانه داران گل و گیاه در این مناطق است.
وی اظهارداشت : نكته مهم تر این كه سرمایه گذار با این كه به تعهداتش عمل نكرده ، بدون اطلاع برای این پایانه سهام گرفته است و چنین رویه ای نیز خلاف قانون است.
فرماندار عباس آباد نیز گفت : این طرح ملی طبق اسناد موجود قرار بود به مدت 2 سال ساخته و به بهره برداری برسد كه متاسفانه چنین نشد.
حق الله كثیری افزود : با بازدیدهای بعمل آمده و نشست های متعددی كه با سرمایه گذار به منظور بررسی مشكلات و موانع اجرای كامل این طرح گذاشته شد یكی از مهم ترین مشكلات در این حوزه كمبود نقدینگی و در اختیار نداشتن سرمایه از سوی سرمایه گذار برای ادامه فعالیتش درساخت این پایانه بوده است.
فرماندار عباس آباد ، سوء مدیریت را از دیگر علت های راه اندازی نشدن این پایانه در این منطقه معرفی كرد و گفت : اگر در روند ساخت این پایانه بدرستی مدیریت می شد یعنی به عبارتی در صورتی سرمایه گذار اولویت ها را رعایت می كرد به یقین امروز با چنین مشكلاتی مواجه نمی شد.
كثیری افزود : اینكه گفته شود سرمایه گذار تسهیلات دریافتی را در جای دیگری هزینه كرده چنین گفتمان هایی صحیح نیست بلكه به نظرم سرمایه گذار این اعتبار را در ساخت این پایانه هزینه كرده ولی اولویت ها را رعایت نكرده است.
وی، تحریم های ظالمانه علیه نظام جمهوری اسلامی در دوره گذشته و در پی آن افزایش تورم و مشكلات اقتصادی را از دیگر علت های به بهره برداری نرسیدن این پایانه دراین منطقه معرفی كرد.
فرماندار عباس آباد تاكید كرد كه نباید عملیات اجرایی این طرح متوقف شود بلكه باید همه مسئولان دستگاه های ذیربط برای اجرای كامل این طرح ملی همكاری ، هم افزایی و مشاركت لازم با سرمایه گذار آن داشته باشند.
كثیری اظهار امیدواری كرد كه بزودی نشستی با حضور مسئولان استانی و محلی در محل اجرای این طرح برگزار و برای رفع موانع و مشكلات ساخت این پایانه تصمیمات خوبی هم گرفته می شود.
سرمایه گذار و مجری طرح ملی پایانه صادراتی گل و گیاه ، گیاهان دارویی و محصولات كشاورزی شهرستان عباس آباد با ارسال جوابیه ای علاوه بر تشریح وضعیت موجود پایانه گل و گیاه، اظهار نظر نماینده غرب مازندران نسبت به انحراف استفاده از تسهیلات بانكی دراجرای این طرح طبق اسناد موجود رد كرد.
یعقوب خواجوند عابدینی در این جوابیه نوشت : عملیات اجرایی این طرح از سال 1384 با حضور وزیر وقت بازرگانی آغاز شد و طبق وعده های داده شده در آئین كلنگ زنی این طرح قرار بود به مدت 2 سال به بهره برداری برسد كه متاسفانه بنا به دلایلی اجرای كامل این طرح دچار تاخیر شد.
وی ، فراهم نبودن زیرساخت ها ، عدم تخصیص بموقع تسهیلات بانكی ، كم توجهی و عدم حمایت مسئولان از سرمایه گذار و در پی آن نداشتن امنیت سرمایه گذاری را از علت های اساسی تاخیر در ساخت این پایانه در این منطقه برشمرد.
این سرمایه گذار در این جوابیه خاطر نشان كرد كه به عنوان نمونه از سال 1387طبق مصوبه شورای عالی اشتغال مازندران قرار بود حدود 610 میلیارد ریال تسهیلات از سوی بانك عامل برای اجرای این طرح پرداخت شود كه تا به امروز 250 میلیارد ریال آن پرداخت نشده است.
در این جوابیه آمده است: نكته مهم تر آنكه براساس ضوابط بانك مركزی در بسته سیاستی و نظارتی اجرای طرح های اشتغالزا، كارآفرینی و كشاورزی میزان تسهیلاتی كه به این دسته ازمتقاضیان واجد شرائط تعلق می گیرد باید با سود حدود 10 درصد محاسبه شود درحالی كه بانك در اقدامی مغایر با این ضوابط ، سود دوران مشاركت را تا حدود 22 درصد افزایش و محاسبه كرده است.
خواجه وند عابدینی در این جوابیه با تكذیب ادعای نماینده مجلس شورای اسلامی مبنی بر سرمایه گذاری تسهیلات این پروژه در جای دیگر ، گفت : بی انصافی است كه گفته می شود سرمایه گذار این طرح در ساخت این پایانه مرتكب خلاف شده و بخشی از تسهیلات دریافتی را در جای دیگری مصرف كرده است طبق اسناد موجود حدود 800 میلیارد ریال برای اجرای این طرح ملی جزو آورده شخصی سرمایه گذار بوده است.
این سرمایه گذار میزان پیشرفت فیزیكی ساخت این پایانه را حدود 75 درصد اعلام كرد و ادامه داد : از 2 سال پیش تاكنون مرحله نخست عملیات اجرایی این طرح به پایان رسیده به گونه ای كه نخستین محموله 80 تنی محصولات جالیزی نیز دربهمن ماه سال گذشته از این پایانه به روسیه صادر شد.
وی در این جوابیه با بیان آنكه امنیت سرمایه گذاری در كشور در سایه همگرایی ، هم افزایی و همراهی مسئولان فراهم می شود ، برای رفع موانع و مشكلات موجود بهره برداری از این پایانه از مسئولان ذیربط به ویژه استاندارمازندران و نماینده مردم شهرستان عباس آباد در مجلس شورای اسلامی خواستار نشستی در این زمینه شد.
به اعتقاد این سرمایه گذار با بهره برداری این پایانه می وان برای دست كم 200 نفر از جوانان بیكار این منطقه شغل ایجاد كرد.
استان مازندران در تولید درخت و درختچه های زینتی مقام نخست و در تولید گل های زینتی مقام دوم كشور را دارد و حدود 90 درصد تولید گل های گلخانه ای و زینتی مازندران در غرب استان تولید می شود.
طبق آمار منابع رسمی، سالانه حدود 235 میلیون اصله گل و گیاه زینتی و 38 میلیون درختچه به ارزش تقریبی 200 میلیارد تومان در مازندران به صورت اصله، شاخه، گلدان، بوته و پیاز تولید می شود كه به گفته مسوولان بین پنج تا هفت درصد گل و گیاه تولیدی این استان صادراتی است.
آمارها نشان می دهد كه حدود 12 درصد از تولیدات گل و گیاه مازندران به ضایعات تبدیل می شود كه نبود سامانه مناسب حمل و نقل، بسته بندی نامناسب، بازاریابی ضعیف، نبود نمایشگاه دایم، نبود هماهنگی های بین بخشی، ضعف تشكیلاتی اتحادیه گل و گیاه زینتی، ناشناخته بودن بازار هدف و ضعف دانش صادركنندگان از فنون بازاریابی بین المللی از جمله دلایل آن است.
16 درصد گل و گیاه كشور یعنی سالانه 160 میلیون شاخه و اصله و گلدان گل در 600 هكتار فضای بسته گلخانه ای و باز در استان مازندران تولید می شود
خبرنگار:مهراب زكی پور **انتشار دهنده: سید محسن حسن نیا
7078 / 1602/1899
تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۰
نوشهر- ایرنا - بزرگترین پایانه صادراتی گل و گیاه، گیاهان دارویی و محصولات كشاورزی شهرستان عباس آباد در غرب مازندران با گذشت حدود 12 سال از آغاز عملیات اجرایی، هنوز به طور كامل به بهره برداری نرسیده است.