به گزارش ايرنا ، بنا به اظهار نظر برخي از مسئولان و توليد كنندگان گل و گياه غرب مازندران اين منطقه برخوردار از ظرفيت بالاي بخش كشاورزي بويژه در توليد انواع گل و گياه است و براي دستيابي آسان به صادرات گل و گياه به بازارهاي جهاني با توجه به وجود ظرفيت هاي مختلف حمل و نقل هوايي ، دريايي و زميني، ضرورت احداث اين پايانه در عباس آياد مصوب شده است.
عمليات اجرايي اين طرح ملي از سال 1384 درآئيني با حضور مسئولان كشوري ، استاني و محلي در زميني به گستره حدود 22.5هكتار در منطقه اسبچين از توابع شهرستان عباس آباد غرب مازندران آغاز شد.
استقرار امكانات اداري ، سالن تجارت الكترونيك و حراج ، 184 دفترv.i.p ، نمايشگاه شيشه اي و دائمي ، فضاهاي آموزشي ،تحقيقاتي ، (دانشگاه مجازي ) ،بازار خريد و فروش ، آزمايشگاه هاي مجهز و مدرن 9 سالنه ، قرنطينه گل و گياه ، كنترل كيفي ، سردخانه هاي زير صفر و بالاي صفر ، سالن بسته بندي ، تخليه و بارگيري ، امكانات رفاهي و رستوران ، بانك ، گمرك ، قرنطينه ، استاندارد ،بهداشت ، دامپزشكي ، اتاق بازرگاني ، صنايع و معادن و موسسه بذر و نهال از مهم ترين بخش و مشخصات اين پايانه بوده است.
اگرچه مسئولان وقت در آئين عمليات اجرايي اين طرح وعده دادند كه بايد ظرف 2 سال اين پايانه ساخته و به بهره برداري برسد اما با گذر حدود 12 سال هنوز وعده ها محقق نشد و كماكان اجراي كامل اين طرح در نيمه راه متوقف شده است.
نكته ديگر آنكه براي بررسي و شناخت مشكلات و موانع اجراي كامل اين طرح ، نشست هاي متعددي با حضور مسئولان كشوري ،استاني و محلي در شهرستان عباس آباد محل اجراي اين طرح برگزار و دراين نشست ها تصميمات خوبي هم از سوي مسئولان ذيربط و سرمايه گذار براي رفع موانع اجرايي اين طرح گرفته شد ولي طبق اظهار نظر سرمايه گذار اين تصميمات نتايج مطلوبي به همراه نداشت.
در همين حال شماري از مسئولان و توليدكنندگان گل و گياه با انتقاد از نبود نظارت پيوسته بر فرآيند عمليات اجرايي اين طرح، بر لزوم شتاب بخشي بر ساخت و تكميل آن تاكيد دارند.
يكي از توليد كنندگان گل و گياه در شهرستان تنكابن گفت : ساخت اين پايانه حسرتي است كه پس از سال ها چشم انتظاري همچنان بر دل توليد كنندگان گل و گياه باقي مانده است و هنوز چشم انتظار بهره برداري آن هستند.
علي پورشعبان افزود: مسئولان نهادهاي ذيربط در دولت تدبير و اميد بايد موضوع به بهره برداري نرسيدن اين پايانه را به طور جدي پيگيري مي كردند ولي وضعيت موجود نشان مي دهد كه دراين حوزه كوتاهي صورت گرفته است.
وي ادامه داد: بارها مسئولان نهادهاي ذيربط در بازديدهاي پيوسته از اين طرح در نشست هاي مختلف و حتي گفت و گوها با رسانه ها اعلام كردند كه اين طرح تا پايان اين دولت به پايان مي رسد اما هيچكدام از اين وعده ها محقق نشد.
اين توليد كننده گل و گياه گفت : فعالان اين بخش اكنون به دليل نبود پايانه مناسب مجبورند توليدات خود را به شكل سنتي در كنار جاده ها بفروشند و اين روش باعث از دست رفتن فرصت هاي كسب درآمد فردي و ملي مي شود.
پورشعبان تاكيد كرد كه ساخت اين پايانه مي تواند تحول چشمگيري در بخش هاي مختلف بويژه در زمينه درآمد پايدار و رفع مشكل اشتغالزايي ايجاد كند.
وي با اشاره به توليد حدود پنج ميليون اصله گل هاي گلداني در غرب مازندران گفت: اين منطقه در توليد گل هاي گلداني خوشبختانه در كشور رتبه نخست را دارد كه چنين توليداتي بهره برداري اين پايانه را ضروري مي سازد.
خيرالله ابوالحسني مدير جهادكشاورزي عباس آباد نيز گفت: غرب مازندران و به طور كلي شمال ايران به دليل داشتن خاك مرغوب و آب و هواي معتدل، منطقه اي بسيار مناسب براي توليد گل و گياه زينتي است.
وي افزود: پرورش گياهان زينتي در ميان مردم بويژه در غرب مازندران طرفداران زيادي دارد و بسياري از مردم به صورت فردي و خانوادگي در كار توليد و پرورش گل و گياه هستند.
ابوالحسني با اشاره به اختصاص حدود 77 هكتار از اراضي منطقه به توليد گل و گياهان زينتي گفت: سالانه مقادير زيادي از اين نوع محصولات در شهرستان توليد مي شود كه متاسفانه به علت نبود مراكز خريد و نمايشگاه گل و گياه بيشتر سود حاصل از فروش اين محصول به جيب دلالان مي رود.
نماينده رامسر، تنكابن و عباس آباد در مجلس شوراي اسلامي هم با انتقاد از خلف وعده سرمايه گذار نسبت به بهره برداري بموقع پايانه گل و گياه شمال كشور در شهرستان عباس آباد تاكيد كرد كه مسئولان بايد با اين سرمايه گذار كه به وعده خود عمل نكرده، برخورد كنند.
شمس الله شريعت نژاد اخيرا در نشست شوراي اداري شهرستان عباس آباد گفت كه سرمايه گذار اين طرح ملي اولويت ها را رعايت نكرده و تسهيلات دريافتي را در بخش ديگري هزينه كرده است.
وي افزود : با گذشت حدود 12 سال از آغاز كلنگ زني ، اين طرح هنوز به سرانجام نرسيده براي اين كه سرمايه گذار بخشي از اين تسهيلات بانكي را در بخش هاي ديگري هزينه كرده كه چنين رويه اي بنوعي تخلف و تضييع حقوق توليد كنندگان و گلخانه داران گل و گياه در اين مناطق است.
وي اظهارداشت : نكته مهم تر اين كه سرمايه گذار با اين كه به تعهداتش عمل نكرده ، بدون اطلاع براي اين پايانه سهام گرفته است و چنين رويه اي نيز خلاف قانون است.
فرماندار عباس آباد نيز گفت : اين طرح ملي طبق اسناد موجود قرار بود به مدت 2 سال ساخته و به بهره برداري برسد كه متاسفانه چنين نشد.
حق الله كثيري افزود : با بازديدهاي بعمل آمده و نشست هاي متعددي كه با سرمايه گذار به منظور بررسي مشكلات و موانع اجراي كامل اين طرح گذاشته شد يكي از مهم ترين مشكلات در اين حوزه كمبود نقدينگي و در اختيار نداشتن سرمايه از سوي سرمايه گذار براي ادامه فعاليتش درساخت اين پايانه بوده است.
فرماندار عباس آباد ، سوء مديريت را از ديگر علت هاي راه اندازي نشدن اين پايانه در اين منطقه معرفي كرد و گفت : اگر در روند ساخت اين پايانه بدرستي مديريت مي شد يعني به عبارتي در صورتي سرمايه گذار اولويت ها را رعايت مي كرد به يقين امروز با چنين مشكلاتي مواجه نمي شد.
كثيري افزود : اينكه گفته شود سرمايه گذار تسهيلات دريافتي را در جاي ديگري هزينه كرده چنين گفتمان هايي صحيح نيست بلكه به نظرم سرمايه گذار اين اعتبار را در ساخت اين پايانه هزينه كرده ولي اولويت ها را رعايت نكرده است.
وي، تحريم هاي ظالمانه عليه نظام جمهوري اسلامي در دوره گذشته و در پي آن افزايش تورم و مشكلات اقتصادي را از ديگر علت هاي به بهره برداري نرسيدن اين پايانه دراين منطقه معرفي كرد.
فرماندار عباس آباد تاكيد كرد كه نبايد عمليات اجرايي اين طرح متوقف شود بلكه بايد همه مسئولان دستگاه هاي ذيربط براي اجراي كامل اين طرح ملي همكاري ، هم افزايي و مشاركت لازم با سرمايه گذار آن داشته باشند.
كثيري اظهار اميدواري كرد كه بزودي نشستي با حضور مسئولان استاني و محلي در محل اجراي اين طرح برگزار و براي رفع موانع و مشكلات ساخت اين پايانه تصميمات خوبي هم گرفته مي شود.
سرمايه گذار و مجري طرح ملي پايانه صادراتي گل و گياه ، گياهان دارويي و محصولات كشاورزي شهرستان عباس آباد با ارسال جوابيه اي علاوه بر تشريح وضعيت موجود پايانه گل و گياه، اظهار نظر نماينده غرب مازندران نسبت به انحراف استفاده از تسهيلات بانكي دراجراي اين طرح طبق اسناد موجود رد كرد.
يعقوب خواجوند عابديني در اين جوابيه نوشت : عمليات اجرايي اين طرح از سال 1384 با حضور وزير وقت بازرگاني آغاز شد و طبق وعده هاي داده شده در آئين كلنگ زني اين طرح قرار بود به مدت 2 سال به بهره برداري برسد كه متاسفانه بنا به دلايلي اجراي كامل اين طرح دچار تاخير شد.
وي ، فراهم نبودن زيرساخت ها ، عدم تخصيص بموقع تسهيلات بانكي ، كم توجهي و عدم حمايت مسئولان از سرمايه گذار و در پي آن نداشتن امنيت سرمايه گذاري را از علت هاي اساسي تاخير در ساخت اين پايانه در اين منطقه برشمرد.
اين سرمايه گذار در اين جوابيه خاطر نشان كرد كه به عنوان نمونه از سال 1387طبق مصوبه شوراي عالي اشتغال مازندران قرار بود حدود 610 ميليارد ريال تسهيلات از سوي بانك عامل براي اجراي اين طرح پرداخت شود كه تا به امروز 250 ميليارد ريال آن پرداخت نشده است.
در اين جوابيه آمده است: نكته مهم تر آنكه براساس ضوابط بانك مركزي در بسته سياستي و نظارتي اجراي طرح هاي اشتغالزا، كارآفريني و كشاورزي ميزان تسهيلاتي كه به اين دسته ازمتقاضيان واجد شرائط تعلق مي گيرد بايد با سود حدود 10 درصد محاسبه شود درحالي كه بانك در اقدامي مغاير با اين ضوابط ، سود دوران مشاركت را تا حدود 22 درصد افزايش و محاسبه كرده است.
خواجه وند عابديني در اين جوابيه با تكذيب ادعاي نماينده مجلس شوراي اسلامي مبني بر سرمايه گذاري تسهيلات اين پروژه در جاي ديگر ، گفت : بي انصافي است كه گفته مي شود سرمايه گذار اين طرح در ساخت اين پايانه مرتكب خلاف شده و بخشي از تسهيلات دريافتي را در جاي ديگري مصرف كرده است طبق اسناد موجود حدود 800 ميليارد ريال براي اجراي اين طرح ملي جزو آورده شخصي سرمايه گذار بوده است.
اين سرمايه گذار ميزان پيشرفت فيزيكي ساخت اين پايانه را حدود 75 درصد اعلام كرد و ادامه داد : از 2 سال پيش تاكنون مرحله نخست عمليات اجرايي اين طرح به پايان رسيده به گونه اي كه نخستين محموله 80 تني محصولات جاليزي نيز دربهمن ماه سال گذشته از اين پايانه به روسيه صادر شد.
وي در اين جوابيه با بيان آنكه امنيت سرمايه گذاري در كشور در سايه همگرايي ، هم افزايي و همراهي مسئولان فراهم مي شود ، براي رفع موانع و مشكلات موجود بهره برداري از اين پايانه از مسئولان ذيربط به ويژه استاندارمازندران و نماينده مردم شهرستان عباس آباد در مجلس شوراي اسلامي خواستار نشستي در اين زمينه شد.
به اعتقاد اين سرمايه گذار با بهره برداري اين پايانه مي وان براي دست كم 200 نفر از جوانان بيكار اين منطقه شغل ايجاد كرد.
استان مازندران در توليد درخت و درختچه هاي زينتي مقام نخست و در توليد گل هاي زينتي مقام دوم كشور را دارد و حدود 90 درصد توليد گل هاي گلخانه اي و زينتي مازندران در غرب استان توليد مي شود.
طبق آمار منابع رسمي، سالانه حدود 235 ميليون گل و گياه زينتي و 38 ميليون درختچه به ارزش تقريبي 200 ميليارد تومان در مازندران به صورت اصله، شاخه، گلدان، بوته و پياز توليد مي شود كه به گفته مسوولان بين پنج تا هفت درصد گل و گياه توليدي اين استان صادراتي است.
آمارها نشان مي دهد كه حدود 12 درصد از توليدات گل و گياه مازندران به ضايعات تبديل مي شود كه نبود سامانه مناسب حمل و نقل، بسته بندي نامناسب، بازاريابي ضعيف، نبود نمايشگاه دايم، نبود هماهنگي هاي بين بخشي، ضعف تشكيلاتي اتحاديه گل و گياه زينتي، ناشناخته بودن بازار هدف و ضعف دانش صادركنندگان از فنون بازاريابي بين المللي از جمله دلايل آن است.
16 درصد گل و گياه كشور يعني سالانه 160 ميليون شاخه و اصله و گلدان گل در 600 هكتار فضاي بسته گلخانه اي و باز در استان مازندران توليد مي شود
خبرنگار:مهراب زكي پور **انتشار دهنده: سيد محسن حسن نيا
7078 / 1602/1899
تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۱
نوشهر- ايرنا - بزرگ ترين پايانه صادراتي گل و گياه ، گياهان دارويي و محصولات كشاورزي شهرستان عباس آباد در غرب مازندران با گذشت حدود 12 سال از آغاز عمليات اجرايي، هنوز به طور كامل به بهره برداري نرسيده است.