ايرنا- تهران- محققان كشور به تازگي موفق به طراحي سامانه دارورسان هوشمندي شده اند كه قابليت رهايش كنترل شده و رسانش هدفمند دارو را به بافت هاي سرطاني دارد.

به گزارش روز دوشنبه علمي ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، امروزه يكي از دغدغه هاي اصلي درمان، بحث دارورساني كنترل شده و هدفمند به بافت هاي سرطاني است.
براي درمان انواع سرطان ها از روش هاي پرهزينه و بعضا مضر همچون جراحي، شيمي درماني، پرتودرماني يا تركيبي از آنها استفاده مي شود. اين روش ها باعث شده است كه بيمار يك دوره درماني سخت همراه با از بين رفتن همزمان سلول هاي سالم را تجربه كند.
در دارورساني به شيوه هاي خوراكي و تزريقي، دارو در سراسر بدن توزيع مي شود و تمام بدن تحت عوارض جانبي آن قرار مي گيرد و از آنجا كه مقدار زيادي از دارو از طريق كليه ها دفع يا در كبد متابوليزه مي شود، بنابراين براي دستيابي به اثر خاص دارو نياز به مصرف دوز بالايي از دارو است كه خود به عنوان يك عامل مخرب براي بافت هاي سالم است.
اما فناوري تهيه نانوحامل امكان دستيابي به دارورساني هدفمند را مي دهد كه مي توان با اين فناوري زمان، مكان و سرعت آزادسازي دارو را كنترل كرد.
از سوي ديگر، براي اينكه دارو نقش درماني داشته باشد، بايد تا رسيدن به محل هدف در بدن محافظت شود و خواص شيميايي و بيولوژيكي خود را حفظ كند. همچنين برخي از داروها به شدت سمي بوده و مي توانند سبب اثرات جانبي منفي شوند يا اگر حين رهايش تخريب شوند، اثر درماني آنها كاهش پيدا مي كند. در شيمي درماني داروهاي مصرفي تا حدي سمي اند و افزايش مقدار آنها مي تواند اثر معكوس بگذارد و حتي به مرگ بيمار انجامد.
بنابراين يك سامانه دارو رسان ايده آل بايد قابليت بارگذاري مناسب دارو و خواص آزادسازي مطلوب و سميت پائين داشته باشد.
ضرورت انجام طرح 'سامانه دارورسان هوشمند با پاسخگويي دوگانه و همزمان به شرايط دمايي و pH و قابليت رهايش كنترل شده و رسانش هدفمند داروهاي ضد سرطان' توسط محققان كشور با پشتيباني صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمي احساس شد.
عملكرد سامانه دارو رسان مورد استفاده در اين پژوهش براساس پاسخگويي به محرك دما و pH است. همچنين در سامانه دارو رسان علاوه بر مسئله پاسخگويي به محرك هاي محيطي، قابليت رهايش كنترل شده نيزلحاظ شده است كه براي دستيابي به اين مهم و تهيه يك سامانه دارورسان ايده آل در اين پژوهش، نانوذرات سيليس ميان متخلخل مغناطيسي با سرپوش سيكلودكستريني حساس به pH اصلاح و پس از بارگذاري داروي ضد سرطان، با يك لايه بسپاري حساس به دما با ساختار پلي اكريلاميد پوشش داده شد.
قابليت بار گذاري بالاي دارو( اعم از آبدوست و آبگريز)، خاصيت مغناطيسي جهت رسانش هدفمند، افزايش زمان ماندگاري سامانه در بافت هدف و رهايش كنترل شده دارو و هدفمند به بافت سرطاني از جمله اهداف انجام اين طرح هستند.
علمي**9031**
دريافت كننده: عادل پازيار **انتشار: زهره محتشمي پور
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me