به گزارش ایرنا، در جریان سفر شی جین پینگ به روسیه از امروز (دوشنبه) و مذاكره با ولادیمیر پوتین، امضای چندین سند مهم در عرصه های مختلف پیش بینی شده است كه روابط و همكاری ها را تقویت و تعامل در برابر آمریكا در راس اردوگاه غرب به عنوان دشمن فعال روسیه و آمریكا را بیشتر می كند.
** روند پرشتاب گسترش همكاری های اقتصادی:
دفتر مطبوعاتی كاخ كرملین اعلام كرد: در دستور كار دیدار روسای جمهوری روسیه و چین تمامی موضوعات مربوط به مشاركت فراگیر راهبردی مطرح و بررسی قرار می گیرد.
بر پایه این گزارش، در جریان مذاكرات رهبران دو كشور، در زمینه موضوعات مهمی همچون اقتصادی، بازرگانی، سرمایه گذاری، انرژی، صنعتی، زیرساخت های حمل و نقل و كشاورزی گفت وگو و تبادل نظر می شود.
مسائل مهم بین المللی و منطقه ای هم بخش دیگری از مذاكرات سران روسیه و چین را تشكیل می دهد و در این چارچوب، افزایش فشارهای و تهدیدهای آمریكا علیه امنیت دو كشور با تشدید حضور نظامی و استقرار نیروها و تسلیحات بیشتر بررسی می شود.
سفیر روسیه در چین به تازگی اعلام كرد كه دو كشور افزایش حجم مبادلات بازرگانی دوجانبه تا سقف 200 میلیارد دلار در سال 2020 را هدف قرار داده و برای این منظور تلاش می كنند.
آندره دنیسوف با اشاره به مبادلات بازرگانی دو كشور در سال 2016 كه 69 میلیارد دلار اعلام شده، گفت كه سال جاری این رقم افزایش می یابد و به 80 میلیارد دلار هم خواهد رسید.
** منافع مشترك راهبردی و امنیت بین المللی:
روسیه نگاه راهبردی به روابط با چین دارد و مقام های ارشد روس از جمله پوتین بارها بر این نكته تاكید كرده اند و توسعه همكاری های مسكو و پكن را اولویت خوانده اند.
روزنامه كامرسانت به تازگی نوشت: روسیه در چارچوب مواضع نگاه به شرق، گسترش روابط با چین را در دستور كار قرار داده است كه افزون بر عرصه های اقتصادی، شامل افزایش همكاری های سیاسی، دفاعی و حتی نوعی اتحاد در برابر غرب به ویژه آمریكا می شود.
رئیس جمهوری روسیه نیز ماه گذشته در دیدار با وان ایی وزیر امور خارجه چین بر این سیاست مسكو تاكید كرده و با اشاره به روند پرشتاب توسعه همكاری های دو كشور، مشاركت در عرصه های مختلف را راهبردی خواند.
به گزارش دفتر مطبوعاتی كاخ كرملین، رئیس جمهوری روسیه گفت: مشاركت همه جانبه راهبردی میان دو كشور در حال گسترش است.
مذاكرات سران روسیه و چین در شرایط كنونی به ویژه با توجه به اجلاس آتی 20 كشور صنعتی در هامبورگ كه 16 تیرماه آغاز می شود و در حاشیه آن هم رئیسان جمهوری روسیه و آمریكا برای نخستین بار دیدار می كنند، اهمیت فراوان دارد.
دیدار پوتین و ترامپ در حالی برنامه ریزی شده است كه برپایه گزارش های رسانه ای و دامنه گسترده اختلاف های مسكو و واشنگتن در عرصه های دو جانبه و بین المللی، انتظار چندانی برای پیشرفت و بهبودی روابط روسیه و آمریكا وجود ندارد.
روزنامه روسی كامرسانت هم امروز در باره دیدار سران روسیه و آمریكا در هامبورگ نوشت: انجام معامله بزرگ بین مسكو و واشنگتن كه بسیاری منتظر آن بودند ممكن نیست، زیرا تضادها و همچنین بدبینی های ضدروسی بسیاری در واشنگتن وجود دارد.
در مقاله كامرسانت آمده است: با در نظر گرفتن اوضاع كنونی روابط دوجانبه روسیه و آمریكا، گفت وگوها در برگیرنده نوید پیشرفت محسوس یا نیل به نتیجه فوری برای انجام معامله بزرگ در آینده نزدیك نیست.
** تهدید نظامی آمریكا علیه روسیه و چین در آسیا:
روسیه و چین همچنین شاهد استقرار اجزای سامانه پدافند موشكی تاد امریكا در كره جنوبی هستند كه به بهانه مقابله با تهدید موشكی كره شمالی مستقر می شود.
مسكو و پكن بارها نگرانی خود را از استقرار این سامانه، تقویت حضور آمریكا در منطقه و نزدیك مرزهای خود اعلام كرده اند. دو كشور در این شرایط حداكثر تلاش را برای حل و فصل سیاسی -دیپلماتیك مساله كره شمالی بكار می گیرند.
به گزارش دفتر مطبوعاتی كاخ كرملین، مساله كره شمالی در صدر موضوعات مذاكره سران روسیه و چین قرار دارد و دو كشور به ویژه با توجه به فشار واشنگتن بر پكن برای تشدید تحریم ها علیه پیونگ یانگ برای فشار بیشتر و توقف برنامه هسته ای و موشكی كره شمالی، مواضع خود در این مساله را هماهنگ می كنند.
چین همچنین مانند روسیه از توسعه طلبی آمریكا در منطقه به شدت نگران است و سعی می كند، واشنگتن را از افزایش حضور نظامی به بهانه مقابله با تهدیدهای كره شمالی بازدارد.
رئیس جمهوری چین نیز در گفت وگوی تلفنی اخیر خود با دونالد ترامپ همتای آمریكایی ضمن ابراز ناخرسندی پكن از رفتار واشنگتن، روابط دو كشور را متاثر از برخی عومل منفی دانست كه باید با تغییر سیاست های كاخ سفید به شرایط مناسب بازگردد.
پكن دیروز نیز نسبت به ورود یك ناو آمریكایی به محدوده آبی مورد اختلاف در دریای چین جنوبی به واشنگتن اعتراض كرد و خواستار احترام به حق حاكمیت این كشور شد.
از سوی دیگر، روسیه افزون بر خطر گسترش حضور نظامی آمریكا در مرزهای آسیایی خود به بهانه مقابله با تهدیدهای كره شمالی، در شرق اروپا از جمله لهستان و اروپا و حتی در پنج كشور استونی، لتونی، لیتوانی در كناره بالتیك، گرجستان و مولداوی پنج جمهوری سابق شوروی شاهد شرایط كم و بیش مشابهی است.
با توجه به این شرایط پرتنش، دیدار رئیسان جمهوری چین و روسیه این پیام صریح را به آمریكا می دهد كه دو كشور در برابر فشارهای غرب به ویژه واشنگتن متحد هستند و در سیاستگذاری خارجی كاخ كرملین این واقعیت نباید نادیده گرفته شود.
مذاكرات پوتین با شی جین پینگ همچنین به رئیس جمهوری روسیه امكان می دهد با اطمینان خاطر و پشتوانه بیشتری از همگرایی با چین به نخستین دیدار خود با ترامپ در هامبورگ آلمان برود.
از: ژودیكس سرخوش كارشناسی سیاسی مسائل روسیه و منطقه - مسكو
اروپام*391 انتشار دهنده: هادی مولوی نیا
تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۶ - ۱۶:۳۸
مسكو - ایرنا - رئیسان جمهوری روسیه و چین در دو دیدار خود از سال گذشته تا كنون تقویت همگرایی دو كشور را در عرصه های مختلف به ویژه اقتصادی و سیاسی در دستور كار قرار داده اند كه یكی از دستاوردهای آن همگرایی برابر فشارها و تهدیدهای آمریكا است.