پايگاه خبري تلويزيون الجزيره قطر روز دوشنبه در گزارشي از باماكو اعلام كرد كه امانوئل مكرون، رئيس جمهوري فرانسه امروز قول داد با حفظ نيروهاي فرانسوي در غرب آفريقا و با اختصاص يك كمك هشت ميليون يورويي و 70 خودروي نظامي به پنج كشور ساحل آفريقا (گروه 5 ساحل) از آنها براي تشكيل يك ارتش واحد حمايت مي كند.
وي امروز بعد از شركت در يك اجلاس يك روزه كشورهاي عضو گروه 5 ساحل ( كه هنوز در اين شهر بسر مي برد) در گفت وگو با خبرنگاران از شكل گيري اين ارتش چند مليتي خبر داد و اظهار داشت كه 4 هزار نيروي نظامي فرانسه همچنان تا پايان سال جاري ميلادي در منطقه باقي مي مانند تا بتوانند از اين ارتش چند مليتي براي مبارزه با افراط گرايي پشتيباني نظامي به عمل آوردند.
براساس اين گزارش، ظهور گروه هاي افراطي در سال 2012 در اين منطقه به ويژه در صحراي شمالي كشور مالي كه البته برخي از اين گروه ها به القاعده نيز وابسته هستند، موجب شد فرانسه نيروهاي نظامي خود را به منطقه اعزام كند.
ناگفته نماند كه طرح تشكيل اين ارتش چند مليتي در سال ۲۰۱۵ در ميان رهبران ۵ كشور بلوك ساحل آفريقا يعني بوركينافاسو، مالي، موريتاني، نيجر و چاد شكل گرفت اما مكرون كه به عنوان رييس جمهور جديد فرانسه به منطقه سفر كرده است، در يك طرح ابتكاري تلاش كرد با استفاده از فرصت خود را مبدع و از حاميان اين طرح معرفي كند.
براساس اين گزارش، قرار است اين ارتش مشترك آفريقايي با استعداد 5 هزار نيرو از پنج گردان از پنج كشور ساحل به همراه 12 نيروي سازمان ملل و ارتش فرانسه حفاظت از امنيت منطقه را به عهده بگيرند.
آمريكا و كشورهاي اروپايي پيشتر اعلام كرده بودند 57 ميليون دلار به اين ارتش كمك مي كنند و از اين مبلغ 9 ميليون دلار (8 ميليون يورو) به فرانسه اختصاص يافته است.
كشور مالي كه در 1960 از فرانسه استقلال يافت محل تمركز اين نيرو خواهد بود چرا كه شورشيان اين كشور به تازگي فعاليت هاي افراط گرايانه خود را به قدري گسترش دادند كه دامنه آن تا به كشورهاي اروپايي نيز رسيده است.
البته دولت مالي در پي افزايش ناآرامي ها و تهديدات امنيتي در كشور، مذاكرات صلح به تعويق افتاده از سال 2015 با شورشيان را از سوم تيرماه از سر گرفت.
اگرچه دولت توافق صلح را قبلا امضا كرده بود اما گرايش شورشيان شبه نظامي اين كشور به گروه هاي تروريستي موجب شد آن توافق هر روز شكننده تر شود.
با اين وجود اگرچه دولت با كمك نيروهاي تحت امر فرانسوي ها بخشي از ناآرامي هاي شمال اين كشور را خواباند، اما ناچار شد با شورشيان سابق جنبش هماهنگي 'ازواد' به مذاكره بنشيند تا از وخيم تر شدن اوضاع جلوگيري شود.
به رغم امضاي آن توافق، مدتي است كه شورشيان اين كشور به تروريست هاي منطقه گرايش پيدا كرده و حتي ناآرامي هايي را نيز در شمال و مركز پديد آوردند.
براي نمونه، در اواخر فوريه بود كه نيروهاي امنيتي ويژه اين كشور در دو عمليات جداگانه در باماكو (پايتخت مالي) دو تروريست را دستگير كردند كه قصد داشتند حمله اي گسترده و جدي را عليه اهداف خارجي و عمدتا فرانسوي ها در باماكو اجرا كنند.
اين حمله قرار بود در تاريخ 13 و 14 ژانويه (24 و 25 دي) به محل تجمع سران 30 كشور آفريقايي و فرانسه براي مبارزه با تروريسم و بحران مهاجران، انجام گيرد.
هردو مهاجم ماليايي و اهل منطقه ناآرام شمال اين كشور بودند
كه به گروه تروريستي الجزايري وابسته به القاعده تحت رهبري مختار بلمختار تعلق داشته و در سال 2012 به اشغال گروه هاي شورشي طوارق و تروريست هاي وابسته به القاعده درآمد.
هر دو نفر متعلق بودند كه قرار دارد.
اين گروه كه با القاعده در مغرب نيز هم پيمان است مسئوليت حمله انتحاري 18 ژانويه در شهر 'گائو' را بر عهده گرفت. اين حمله بيش از 70 كشته بر جا گذاشت.
گرچه تروريست هاي وابسته به القاعده با مداخله نظامي فرانسه در ژانويه 2013 از بيشتر مناطق مذكور بيرون رانده شدند، اما تروريست ها بعدها شورشيان طوارق را به حاشيه راندند و بر منطقه مسلط شدند.
خاورم 1378**1144
مترجم علي نصيري** انتشار دهنده: عليرضا جباري
تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۶ - ۱۸:۰۷
تهران - ايرنا - 5 كشور شمال غرب آفريقا موسوم به «ساحل آفريقا» براي مبارزه با افراط گرايي منطقه اي با كمك مالي فرانسه ارتش مشترك تشكيل مي دهند.