به گزارش ايرنا ، اين شهرستان به واسطه طبيعت زياد هر سال ميزبان گردشگران زيادي از اقصي نقاط كشور و حتي كشورهاي خارجي مي شود طوري كه در سال گذشته جمعي از گردشگران چيني شامل تيمي از خبرنگاران ، تصويربرداران و اساتيد دانشگاه از نقاط گردشگري شهرستان كوثر ديدن كردند.
فرماندار كوثر درباره وضعيت گردشگري اين شهرستان گفت: جاذبه هاي تاريخي و طبيعي اين شهرستان از پر بيننده ترين اماكن در سطح استان است كه در طول سال پذيراي گردشگران داخلي و خارجي مي باشد.
عليرضا عليپور افزود: معرفي قابليت ها و آثار تاريخي و حفظ و حراست از داشته هاي فرهنگي از رويكردهاي مهم سازمان ميراث فرهنگي است و بايد در اين حوزه در اين شهرستان تلاش كرد.
او توسعه برنامه هاي تبليغي و معرفي قابليت هاي گردشگري كوثر را ضروري دانست و گفت: اميدواريم با تعامل مسوولان دستگاه هاي اجرايي بتوانيم اين ظرفيت ها را معرفي كرده و بشناسانيم.
وي افزود: انتظار است در دوران كنوني و با استفاده از تجارب گذشته در اجراي طرح هاي ميراث فرهنگي اين مسائل با دقت بيشتري لحاظ شود.
عليپور گفت: با وسيع تركردن افق ديد ، كلان نگري و برنامه ريزي درست بايد امكان حضور گردشگران را فراهم كرد.
*** گيوي:
شهر گيوي در فاصله 85 كيلومتري اردبيل از 2 بخش مجزاي گيوي سفلي و گيوي عليا تشكيل شده و داراي آب و هواي كوهستاني سرد در زمستان، خنك و مطبوع در ساير فصول سال است.
*** كوهها و رودها:
كوههاي باغرو و گيلداغ شهرستان كوثر را احاطه كرده و رودهاي قزل اوزن، سنگوارچاي، آرپاچاي و گيوي چاي از رودهاي مهم آن محسوب مي شود.
*** پيشينه تاريخي:
در نزهت القلوب حمدالله مستوفي قزويني از گيوي سخن رفته كه در دره اي محصور مي باشد و همچنين از آبگرم و غار بوزلوق (غار يخگان) صحبت شده و نشانگر حداقل وجود سابقه تاريخي اين شهرستان در قبل از سده هفتم مي باشد.
*** جاذبه هاي تاريخي:
منبر مشكول مربوط به دوران سلجوقي در روستاي مشكول ، قيزلار قلعه سي ، قلعه خشتي فيروزآباد مربوط به دوران قبل از اسلام ، پل تاريخي فيروزآباد ، كاروانسراي شاه عباسي روستاي آرپاچاي ، كول تپه و قالادوزي در گيوي عليا ، دليكلي داش در شمال شرقي گيوي سفلي ، رستم داشي در شمال شرق گيوي واقع در كوه ازناو ، مسجد قاجاري جان آغا در گيوي سفلي ، امام زاده زينج رو پير در گيوي سفلي، قيزكورپوسي.
*** پل تاريخي فيروزآباد:
پل فيروزآباد در سال 1312در دوره پهلوي و در زمان جنگ جهاني دوم در روستاي فيروزآباد از توابع شهرستان كوثر و بر روي رودخانه اي كه از بهم پيوستن گيوي چايي و سنگ آبادتشكيل مي شود احداث شده است. پل فيروزآباد توسط مهندسين آلماني طراحي و ساخته شده و به همين خاطر از نظر اصول معماري و سبك اجرا متفاوت با پل هاي تاريخي ايران مي باشد.
*** جاذبه هاي طبيعي:
منطقه نمونه گردشگري داش حمامي (حمام سنگي) در جنوب شرق گيوي سفلي، منطقه نمونه گردشگري آبگرم گيوي در ارتفاع 1500 متر از سطح دريا در هفت كيلومتري شرق گيوي سفلي ، منطقه نمونه گردشگري و اثر طبيعي - ملي غار يخگان در اراضي روستاي هواشانق ، ارتفاعات سرمستان در شمال گيوي سفلي نزديك كوه يال ، تالاب گنجگاه واقع در روستاي گنجگاه در 13 كيلومتري گيوي عليا ، ژئو پارك فيروزآباد ، باغات ميوه در داخل شهر و پائيز سحرانگيز آن و دربند مشكول.
*** منطقه نمونه گردشگري آبگرم گيوي:
چشمه آبگرم در فاصله هفت كيلومتري شهر كوثر (گيوي) در مسير اردبيل - خلخال و در قالب مجتمع آب گرم كوثر در بالاي كوه واقع شده است. گرماي آب آن قريب 49 درجه سانتيگراد است و براي معالجه امراض پوستي و مفصلي مثل روماتيسم و درد مفاصل مفيد خوانده مي شود.
*** غار يخگان (اثر طبيعي - ملي):
اين غار در نزديكي روستاي هواشانق در نزديكي شهر كوثر واقع شده كه به عنوان جاذبه شاخص طبيعي در منطقه مطرح مي باشد. در داخل اين غار در فصل تابستان به صورت طبيعي يخ موجود بوده و هواي خنك و دلپذيري دارد.
*** حمام سنگي شهر گيوي
در قسمت جنوب شرق شهر گيوي و در كنار رودخانه گيوي چايي و در ميان باغ هاي ساحل رودخانه داش حامامي (حمام سنگي) واقع شده كه يادگار تاريخ گذشته شهرستان كوثر و يكي از مكان هاي مهم گردشگري اين شهرستان است.
حمام سنگي گيوي به فاصله 300 متري از انتهاي حوزه خدماتي شهرداري واقع شده است.
اين حمام در دامنه كوه بصورت غاري تعبيه شده و از تاريخچه تعبيه آن اطلاعات موثقي در دست نيست.
حمام سنگي گيوي علاوه بر استفاده شهروندان ، جاذبه اي گردشگري براي اين شهرستان محسوب مي شود.
فضاي استحمام دراين محوطه از طريق كندن سنگ ها فراهم شده و تمام فضاي آن پوشيده از سنگ طبيعي مي باشد ، در اين فضاي طبيعي كوچك 40 متر مربعي آب در سه نقطه از آن با درجه حرارت هاي متفاوت تراوش مي كند.
اگر چه دماي آب به بيش از 20 درجه نمي رسد و استحمام مرحله اول چندان خوشايند نيست ولي به محض مرطوب شدن تمام بدن استفاده از آب آن قدر دلچسب و آرام بخش مي شود كه ترك آن براي استفاده كنندگان مطلوب نيست.
آب اين حمام از سه نقطه تامين مي شود كه درجه حرارت هاي هر كدام با ديگري فرق مي كند ، در دو گوشه شمال شرقي و شمال غربي حمام حوضچه هاي كوچكي با ابعاد حدود نيم در نيـم متر ايجاد شده كه آب تراوش شده از دل ديواره سنگي ابتدا در اين حوضچه ها جمع شده و سپس وارد حوض مركزي مي شود.
در اين فضا آثار تصنعي به چشم ديده نمي شود و به جز درب فلزي ورودي آن درون آن اعم از حوضچه ها و آبريز طبيعي است.
اين مجموعه هم اكنون به صورت سنتي مورد استفاده اهالي قرارگرفته و پذيراي مسافران و گردشگران است.
وسط ديواره شرقي حمام نيز سومين سرچشمه آب حمام مي باشد كـه سردتر از دو سرچشمه ديگر است.
گرم ترين آب چشمه حمام بيشتر از 20 درجه سانتي گراد دما ندارد ، با اين همه استحمام با آن بسيار آرام بخش و دلچسب است.
داش حامامي بنايي منحصر به فرد است كه در مكاني با مناظر طبيعي زيبا و شگفت انگيز واقع شده است.
اين محل در تعطيلات بويژه در ايام نوروز يكي از قطب هاي جذب گردشگر در شهرستان كوثر مي باشد.
استحمام در اين حمام به قدري پوست و موي انسان را نرم و لطيف مي كند كه با هيچ فرآورده بهداشتي امروزي قابل مقايسه نيست.
رسيدگي به بهداشت محوطه تعميرات در موقع لزوم با همكاري عده اي از اهالي انجام مي شود.
به رغم وجود حمام در منازل اهالي اين حمام را تنها يادگار برجاي مانده از پدران و مادران خود مي دانند و با استحمام در آن ياد گذشته هاي شيرين را زنده مي كنند.
***آبگرم ايستي سو:
خاصيت اين آبگرم معالجه امراض پوستي و مفصلي مثل رماتيسم و درد مفاصل اعلام شده است.
ايستي سو (آبگرم گيوي) از تاسيسات مناسبي براي استفاده برخوردار است. اين آبگرم در ارتفاع يك هزار و 720 متري از سطح دريا واقع شده و ميزان آبدهي آن دو ليتر در ثانيه و دماي آب 52 درجه سانتي گراد است.
ايستي سو هر سال در تعطيلات نوروز مسافران زيادي از شهرهاي دور و نزديك و گردشگران خارجي را به خود جلب مي كند.
به نظر مي رسد ايستي سو از برخورد در رشته هاي آهكي و توده آذرين بوجود آمده باشد كه براي بيماري هاي اعصاب ، متابوليكي ، پوستي و گوارشي مفيد گزارش شده است.
اين آبگرم يكي از زيباترين مناظر و چشم اندازهاي طبيعي در گيوي بشمار مي رود و آبگرم هاي زنانه و مردانه با دوش آب به طور مجزا و با تجهيزات بهداشتي تعبيه شده است.
ويژگي منحصر بفرد چشمه آبگرم و خواص درماني آن سبب شده كه به منظور رفع بيماري هاي پوستي مورد استفاده قرار بگيرد. اين چشمه در طول سال پذيراي گردشگران است كه براي استفاده از آب گوگردي و بهره وري از خواص طبي آن به اين شهرستان سفر مي كنند.
*** صنايع دستي:
قالي بافي ، گليم بافي ، جاجيم بافي ، فرش و پارچه هاي شال پشمي.
*** محصولات كشاورزي:
به ، انگور ، گيلاس ، آلبالو ، گردو ، كرم ابريشم ، علوفه ، سيب و عسل و لبنيات و نان محلي (نزيك) از جمله سوغاتي هاي شهرستان كوثر به شمار مي رود.
شهرستان كوثر در 85 كيلومتري جنوب اردبيل حد فاصل شهرهاي اردبيل ، خلخال، ميانه و تالش واقع شده و مركز آن شهر گيوي است.
گزارش : گيتي طالبي ** انتشار دهنده : سيفعلي موسي زاده
6016/6018
تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۸
اردبيل - ايرنا - شهرستان كوثر و شهر كوهپايه اي گيوي مركز اين شهرستان درجنوب استان اردبيل با آب و هوايي خنك ميزبان مسافران تابستاني از اقصي نقاط كشور مي باشد.