تهران - ايرنا- نيويورك تايمز نوشت: اتكا كردن صرف به چين در موضوع بحران هسته اي و موشكي كره شمالي، كاري است عبث. تنها راه حل اين مشكل مذاكره مستقيم آمريكا با پيونگ يانگ است.

روزنامه آمريكايي در آغاز سر مقاله ديروز (سه شنبه) خود نوشت: ظاهرا رئيس جمهوري ' ترامپ' به بخشهايي از نصيحت 'باراك اوباما' كه مي گفت 'برنامه هسته اي كره شمالي مهمترين نياز فوري براي رفع و رجوع كرده است'؛ خوب عمل كرده است. اندرزهاي اوباما در مورد كره شمالي روز سه شنبه خوب نمود پيدا كرد. كره شمالي يك فروند موشكي را آزمايش كرد كه قادر است حتي 'آلاسكا' را هم هدف قرار دهد.
نيويورك تايمز در ادامه سرمقاله خود افزود: اما ترامپ بايد يك اندرز ديگر از موعظه اوباما را هم آويزه گوش خود كند و آن اينكه براي مهار كردن برنامه هسته اي كره شمالي فقط به چين تكيه نكند.
آنچه كه ترامپ از اين موعظه خوب درك نكرده، اين است كه تنها راه حل مشكل برنامه هسته اي كره شمالي، مذاكره مستقيم با خود اين كشور است.
ترامپ از ديرباز همواره تاكيدش بر اين بوده است كه اين فقط كار چين است كه پيونگ يانگ را وادار كند كه از برنامه هسته ايش كه مشتمل بر دهها فروند و يا حتي بيشتر سلاح هسته اي است، دست بردارد. پكن تامين كننده اصلي غذا و سوخت براي كره شمالي است.
ترامپ در ماه آوريل (فروردين) با 'شي جين پنگ' رئيس جمهوري چين در 'مارالاگوي 'آمريكا ديداري داشت و بعد از اين ديدار ديگر مطمئن بود كه چين اين كار را حتما انجام خواهد داد.
منتها در اين فاصله زماني چين خوب نشان داد كه مطلقا ميلي به اعمال فشار بر كره شمالي براي عاري كردن خود از سلاح هسته اي ندارد.
پكن معتقد است كه اعمال تحريمهاي بيشتر عليه پيونگ يانگ به بي ثبات شدن كره شمالي و فرو ريختن دولت اين كشور منجر مي شود؛ ضمن آنكه آشوب و هنگامه اي به راه خواهد انداخت و ميليونها آواره در سرتاسر مرزها ايجاد خواهد كرد و در نهايت امر هم به آن منتهي خواهد شد كه كره شمالي توسط كره جنوبي كه متحد آمريكاست، بلعيده شود.
ترامپ در موضوع كره شمالي؛ اخيرا نظرش را در پيامي توييتري بيان كرد و گفت كه 'متكي ماندن به چين در اين مسئله جواب نداد'.
اما دولت او در اين مورد گام هايي برداشته است كه نشان مي دهد حقيقتا از اين مسئله ناراحت است.
يكي از اين اقدامات فروش 1.4 ميليارد دلار سلاح به تايوان بود كه چين آن را استان سركش خود مي داند. دولت ترامپ ضمنا يك بانك چيني را هم به اتهام عامل فعاليتهاي مالي غيرقانوني كره شمالي جريمه كرد. در همين امتداد، يك فروند ناوشكن نيروي دريايي آمريكا به منطقه آمد و در منطقه اي كه مورد ادعاي ارضي چين در 'درياي چين جنوبي' است، پهلو گرفت. هم اكنون هم در واشنگتن اين بحث مطرح است كه بايد بر واردات فولاد تعرفه گمركي اعمال شود كه اين واردات چين را هم شامل مي شود.
البته تلنگر زدن به چين براي آنكه به كره شمالي فشار وارد آورد كار بدي نيست، اما موضوع اين است كه اگر رابطه ميان آمريكا و چين بطور كامل گسسته شود، اين يعني يك جايزه در دستان كره شمالي .
رهبران واشنگتن و پكن هرگز دوست ندارند اين تنش بالا بگيرد. به همين خاطر ترامپ يكشنبه اين هفته با رئيس جمهوري چين تماس تلفني گرفت و موضوع كره شمالي را با او در ميان گذاشت و شي هم اين تماس تلفني را پذيرفت.
ترامپ در اين گفت و گو به شي هشدار داد كه آمريكا آماده است براي تحت فشار قرار دادن پيونگ يانگ به تنهايي وارد عمل شود.
به دنبال آزمايش موشكي كره شمالي، دو كشور آمريكا و كره جنوبي هم آزمايشهاي موشكي خود را انجام دادند.
'ركس تيلرسون' وزير امور خارجه آمريكا هم طرحهاي خود را در اين زمينه اعلام كرد كه استفاده از تاكتيكهاي سنتي ديپلماتيك از جمله تقاضا از شوراي امنيت سازمان ملل براي تصويب تحريمهاي قويتر عليه كره شمالي و وادار كردن كشورهاي استخدام كننده كارگران كره شمالي را به اينكه 'جلوگيري از پولدار شدن يك رژيم خطرناك' شامل مي شود.
ترامپ روز دوشنبه هم با نخست وزير ژاپن راجع به كره شمالي گفت وگو كرد و هفته گذشته هم در همين زمينه با رئيس جمهوري كره جنوبي صحبت كرد و تصميم دارد پنجشنبه اين هفته در آلمان با هر دو مقام در يك ضيافت شام حضور به هم رساند.
يك علامت اميدوار كننده نشست غير رسمي ميان نمايندگان كره شمالي و آمريكا در 'اسلو' (نروژ) در ماه مه بود كه 'جوزف يون' ديپلمات سرشناس آمريكايي هم در آن شركت داشت. اين ديپلمات كره شمالي را متقاعد كرد كه ' اتو وارمبير' دانشجوي آمريكايي را كه ناعادلانه در كره شمالي بازداشت شده است و با او بيرحمانه رفتار مي شود، آزاد كند. وارمبير به آمريكا بازگشت اما در 19 ژوئن به كوما رفت و درگذشت.
كره شمالي بايد خوب حواسش جمع باشد كه چه مي كند.
تماسها ميان دو كشور آمريكا و كره شمالي بايد همچنان استمرار داشته باشد تا هم سه آمريكايي ديگر زنداني در پيونگ يانگ آزاد شود و هم بنياد مذاكرات آينده در مورد برنامه هسته اي و برنامه موشكي كره شمالي گذاشته شود.
اما هم براي ترامپ و هم براي ساير رهبران سياسي جهان مذاكره كردن با كره شمالي يعني يك كار لعنتي.
كره شمالي يكي از كشورهايي است كه بدترين سابقه را در رعايت حقوق بشر دارد. تحريم هم نتوانسته است كاري در از بين بردن تهديد هسته اي كره شمالي انجام دهد و اقدام نظامي عليه آن هم فقط به خطر انداختن جان ميليونها شهروند كره جنوبي و 3800 سرباز آمريكايي حاضر در محل است .
اما مذاكره در گذشته خوب جواب داده است و در سال 1994 موجب شد تا برنامه هسته اي كره شمالي براي حدود يك دهه منجمد شود.
گروهي از حرفه ايترين متخصصان هسته اي آمريكا مانند 'جرج شولتز' وزير سابق امور خارجه، 'ويليام پري' وزير دفاع سابق و ' زيگفريد هكر' مدير سابق 'آزمايشگاه ملي لوس آلاموس' اخيرا در نامه اي به ترامپ به او اعلام كردند كه تنها راه واقع بينانه براي جلوگيري از استفاده احتمالي كره شمالي از سلاح هسته اي، 'گفت و گو'ست. اين شخصيتها از ترامپ خواستند كه هر چه سريعتر باب گفت وگو را با كره شمالي در اين زمينه بگشايد.
60 درصد آمريكايي ها صرف نظر از سلايق سياسيشان هم با اين نظريه موافقند.
هيچ نشاني ديده نمي شود كه حاكي از آن باشد كه ترامپ استراتژي بهتري در اين موضوع دارد.
اروپام**1591**1479
مترجم:حسيني **ناشر:سالك رضائي