كوالالامپور-ایرنا - نتایج یك مطالعه نشان می دهد گونه ای از طوطی های استرالیا با چوب هایی كه خود می سازند، طبل می زنند و موسیقی می نوازند.

به گزارش ایرنا، تارنمای شبكه 'اس.بی.اس' استرالیا روز جمعه به نقل از مجله 'ساینس ادونس' اعلام كرد نتایج این مطالعه نشان می دهد طوطی های نر از گونه 'پالم كوكاتو' برای جذب ماده ها با چوب هایی كه خود می سازند، طبل می زنند و موسیقی می نوازند.
یك گروه پژوهشی توانسته فیلم هایی از این پرندگان تهیه كند كه در آنها مشخص شده است این طوطی ها در جنگل های بارانی شمال استرالیا چوب های طبل می سازند و بعد با آن با ریتمی مشخص، می نوازند. طبل زدن آهنگین نخستین بار در سال 1984 گزارش شد، اما این نخستین مطالعه روی جزییات این مساله است.
به گفته پروفسور 'روبرت هینسون' از دانشگاه ملی استرالیا در كانبرا، این پرندگان تنها گونه های جانوری شناخته شده غیر از انسان هستند كه ابزار موسیقی می سازند و با آن می نوازند و از الگوی مشخص موسیقیایی در طول نواختن استفاده می كنند و آن را تكرار می كنند.
این دانشمند و همكارانش در طول یك دوره هفت ساله بیش از 60 رخداد در حیات وحش را ثبت ویدئویی كردند و طی آن طوطی های كوكاتو در یك پارك ملی به نواختن موسیقی می پرداختند.
'كریستین زدنك' یكی از اعضای گروه از دانشگاه كویینزلند گفت كه این پژوهش كار بسیار دشواری بود و برای ثبت هر ویدئو، به طور متوسط 100ساعت جستجو و كار انجام شده است.
طبل زدن یكی از اجزاء نمایش پیچیده ای است كه هر طوطی كوكاتو نر برای ماده های تماشاگر برگزار می كند. گاهی نرها با یك غلاف بزرگ گیاهی، طبل می زنند. بعضی وقت ها هم یك شاخه كوچك را می برند، آن را تر و تمیز می كنند و به اندازه حدود 20 سانتیمتری می تراشند. بعد آن را به آشیانه خود كه سوراخی در درخت است، می برند.
این طوطی ها برای نواختن، چوب را با پای چپشان می گیرند و در حالی كه صداهای پیچیده ای از خود در می آورند، آن را به درخت می كوبند، بال هایشان را به هم می زنند و پرهای تاجشان را صاف می كنند.
هر كدام از 18 پرنده ای كه مورد مطالعه قرار گرفتند، سبك نواختن خاص خود را داشتند. بعضی ها ضربه های آرام و یكنواخت می زدند و بعضی دیگر سریع تر می زدند و ریتم را تغییر می دادند.
پروفسور 'روبرت هینسون' گفت كه پرندگان ماده از نزدیك این رقص و موسیقی را تماشا می كردند تا بتوانند مهارت های نرها را ارزیابی كنند؛ اما برخلاف انسان ها، در ظاهر هیچ پاسخ قابل مشاهده ای به این نمایش نشان نمی دهند.
بسیاری از حیوانات مثل پرندگان و قورباغه ها به روش های بسیار متنوع آواز می خوانند یا از خود صداهایی در می آورند، اما برای این صداسازی از ابزاری استفاده نمی كنند. حیواناتی هم كه از ابزار استفاده می كنند، از آن برای به دست آوردن غذا استفاده می كنند. به عنوان مثال شامپانزه ها برای شكار از نوعی نیزه استفاده می كنند یا از چوب های نازك برای گرفتن موریانه ها بهره می برند.
به گفته این دانشمند ایترالیایی، طوطی های 'پالم كوكاتو' از این نظر خاص و منحصر به فرد هستند كه برای تقویت صدا ابزار می سازند و بعد از آن برای تولید صدای آهنگین ضربی استفاده می كنند.
به اعتقاد این پژوهشگر، از آنجایی كه این طوطی های نر، لانه خود را با استفاده از چوب های كوچك در سوراخ های درختان می سازند، شاید نخستین بار از كوبیدن این چوب ها به ورودی سوراخ درخت این روش صداسازی را كشف كرده باشند.
كوكاتوهای ماده واكنش فیزیكی مثل رقصیدن به موسیقی نرهای نوازنده نشان نمی دهند، اما مطالعه روی برخی حیوانات اسیر از جمله شیرهای دریایی و میمون های 'كاپوچین' نشان می دهد بعضی از گونه های جانوری قابلیت واكنش به ریتم های موسیقی را دارند.
این دانشمند استرالیایی امیدوار است گروه آنها به یافته های بیشتری درباره عادت طبل زدن كوكاتوها دست یابد. به عنوان مثال آنها قصد دارند صداهای ضبط شده از این پرندگان را برای آنها پخش كنند تا واكنش آنها به ضربات آهنگین و غیر آهنگین را با هم مقایسه كنند.
آساق**1611**انتشاردهنده: رضاپیمان یغمایی