زنجان - ایرنا - با آغاز فصل تابستان و از سوی دیگر شروع گشت و گذار در طبیعت، آتش سوزی هایی كه بر اثر بی احتیاطی تفریح كنندگان رخ می دهد نیز افزایش یافته و مراتع طعمه حریق می شوند، درحالیكه با اندكی نگاه مسئولانه و احتیاط می توان از تخریب چهره طبیعت و آلودگی محیط زیست جلوگیری كرد.

به گزاش ایرنا، سالانه با آغاز فصل بهار و شروع بارندگی ها و جان گرفتن طبیعت و مراتع، عده ای از هموطنان كه برای طبیعت گردی و یا مسافرانی كه برای استراحت موقت در دامن طبیعت بساط چایی پهن می كنند، متاسفانه پس از ترك محل بدون توجه به خاموشی كامل آتش روشن كرده و یا با بی احتیاطی اقدام به انداختن ته سیگار روشن خود در دل طبیعت می كنند.
این بی احتیاطی و غفلت موجب آتش گرفتن بخش مهمی از مراتع و طبیعت سرسبز می شود كه جایگزینی از مراتع در آتش سوخته هزینه های قابل توجهی را به دولت تحمیل می كند و چه بسا دیگر قابل احیا نباید كه در آینده ای نه چندان دور با بیابانی بی علف و عاری از هرگونه سبزی مواجه می شویم.

** بیشترین آتش سوزی در مراتع طارم
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان می گوید: فقط در خرداد امسال 28 هكتار از مراتع این استان با پنج فقره طعمه آتش شده است.
سرهنگ منصور خسروی بیشترین آتش سوزی در مراتع را به ترتیب در شهرستان های طارم و زنجان اعلام كرد و افزود: طی ماه گذشته موردی از آتش سوزی در سلطانیه نیز رخ داد.
وی از تجهیز یگان حفاظت منابع طبیعی استان زنجان به تجهیزات اطفای حریق و ساماندهی 80 تا 120 نیرو در استان خبرداد و یادآورشد: به لحاظ تجهیزات از حد استاندارد پایین هستیم باید هموطنان بی احتیاطی نكنند در حفظ و انتقال آن به نسل های آینده جدیت به خرج دهند.

** سهل انگاری بیشترین عامل آتش سوزی مراتع
فرماندار شهرستان طارم بیشترین عامل آتش سوزی مراتع را سهل انگاری عابران، گردشگران در طبیعت و شكارچیان می داند.
علی باقری می گوید: این شهرستان بیشترین آتش سوزی مراتع در سطح استان زنجان را دارد چرا كه 2 مسیر تهم به چورزق و منطقه ذاكر گردنه سولی چای به سرخه دیزج محل عبور خودروها و مسافران است و بیشترین آتش سوزی در این مسیرها اتفاق می افتد.
وی تاكید كرد: امسال نیروهای همه دستگاه های اجرایی همیار طبیعت درشهرستان طارم شده اند تا دست منابع طبیعی را در حفظ ثروت ملی برای آیندگان بگیرند.

** بیشتر آتش سوزی ها توسط انسان و عمدی است
فرماندار شهرستان زنجان با بیان اینكه منشا زندگی برای انسان شامل آب، طبیعت، هوا و خاك است، بیشترین عامل آتش سوزی در مراتع توسط انسان و عمدی انجام می شود.
رسول بیات می افزاید: همه این پدیده ها توسط انسان از بین می رود و این خیانتی به نسل آینده محسوب می شود.
فرماندار شهرستان زنجان ادامه می دهد: عابران، بهره برداران، گردشگران و شكارچیانی كه به دامن طبیعت پناه می برند باید در حفظ آن تلاش و منشا زندگی را حفظ كنند.

** احیای هرهكتار از مراتع بیش از سه میلیون ریال اعتبار می طلبد
رئیس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان نیز پیش از این گفته بود: احیای هر هكتار از مراتعی كه بر اثر آتش سوزی از بین می رود، به طور متوسط نیازمند سه میلیون و 500 هزار ریال اعتبار است.
سعید حسنلو یادآورشد: به طور متوسط از سال 89 تا پایان سال 94 سالانه 600 هكتار از مراتع استان زنجان در 46 آتش سوزی، طعمه آتش شده است.
به گفته وی طی این مدت، بیشترین آتش سوزی ها به ترتیب در مراتع ییلاقی شهرستان های زنجان، طارم و ماهنشان بوده است
حسنلو خاطرنشان كرد: احیای هر هكتار از مراتعی كه دچار آتش سوزی می شود، در روش بذركاری 2 میلیون و 400 هزار ریال، روش كپه كاری چهار میلیون و 400 هزار ریال و در روش قرق نیز نیازمند 500 هزار ریال اعتبار نیاز دارد.
مدیر كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان گفت: طی 12 ماهه سال گذشته بیش از یكهزار و 593 هكتار از مراتع درجه یك و 2 زنجان در آتش سوخت.
مساحت مراتع ییلاقی شهرستان زنجان 45 هزار هكتار، شهرستان طارم 47 هزار و 758 هكتار و ماهنشان نیز 16 هزار هكتار است.
كل زمین های مرتعی، كشاورزی و زراعی استان زنجان 2 میلیون و 200 هزار هكتار است كه از این میزان یك میلیون و 200 هزار هكتار شامل مراتع و جنگل هاست.
این مراتع شامل 22 درصد مراتع درجه یك، 37 درصد مراتع درجه 2 و 41 درصد نیز مراتع درجه سه است.
شهرستان طارم 137 هزار هكتار اراضی ملی دارد.
7325/6085
خبرنگار: حدیث ابوالحسنی** انتشاردهنده: رویا رفیعی