بغداد-ایرنا- در تازه ترین نقشه منتشر شده از سوی عملیات مشترك عراق كه وضعیت داعش را در موصل مشخص می كند، به غیر از چند كوچه و خانه، اثری از داعش نیست و در عین حال عراقی ها از شب گذشته همچنان در انتظار اعلام رسمی آزادی موصل هستند تا جشن ملی خود را در بغداد و شهرهای عراق برگزار كنند.

براساس این گزارش، نقشه های منتشره در طول ماه های گذشته، درصد مناطق تحت كنترل داعش را كه به مرور در این شهر از دست می داد، مشخص می كرد، اما در آخرین نقشه منتشره در روز شنبه ، دیگر اثری از داعش جز چند خانه و یكی دو كوچه دیده نمی شود.
گزارش های منابع امنیتی عراق نیز حاكی است كه نیروهای عراقی از دو محور شمالی و جنوبی در ساحل غربی دجله به هم رسیده اند و نیروهای پلیس موفق شدند ابو حفصه السعودی یكی از فرماندهان ارشد داعش را حین فرار به سمت ساحل شرقی و عبور از دجله به هلاكت برسانند.
گفته می شود، بازمانده داعشی ها كه عمدتا از نیروهای خارجی این گروه تروریستی هستند، تلاش دارند با عبور از دجله خود را به بخش شرقی شهر رسانده و از دست نیروهای امنیتی عراق فرار كنند.
منابع امنیتی دیروز جمعه به خبرنگار ایرنا گفته بودند كه موصل بطور كامل آزاد شده و فرماندهان میدانی درانتظار اعلام رسمی آن از سوی حیدرالعبادی نخست وزیر و فرمانده كل نیروهای مسلح عراق هستند.
آخرین خبر دریافتی خبرنگار ایرنا از موصل نیز حاكی است هم اكنون نیروهای عراقی در خیابان های اصلی بخش قدیمی موصل در حال پایكوبی و تیراندازی های هوایی به نشانه پیروزی هستند و برای اعلام رسمی آن از سوی نخست وزیر لحظه شماری می كنند و تنها صدای شلیك های شادی در شهر شنیده می شود.
عملیات آزادسازی نینوا از بامداد 17 اكتبر 2016 با فرمان حیدر العبادی به عنوان فرمانده كل نیروهای مسلح عراق آغاز شد و اول نوامبر 2016 نیز نیروهای عراق از سمت شرقی ساحل دجله وارد موصل شدند.
در محور جنوبی موصل، نیروهای پلیس و واكنش سریع همزمان با لشكر نهم زرهی عراق پیشروی را از سمت 'القیاره' در 60 كیلومتری جنوب موصل در بخش غربی رودخانه دجله آغاز كردند و شهر مهم 'حمام العلیل' در 15 كیلومتری جنوب موصل را در پنجم نوامبر 2016 آزاد كرده و سپس خود را به بخش شرقی موصل در جنوب این شهر رساندند.
نیروهای مسلح عراق در 24 ژانویه 2017 توانستند ساحل شرقی موصل را به طور كامل آزاد كنند، سپس نخست وزیر عراق در 19 فوریه 2017 دستور عملیات آزادسازی بخش غربی را صادر كرد.
نیروهای پلیس و واكنش سریع در عملیاتی غافلگیرانه توانستند در 23 فوریه 2017، فرودگاه مهم موصل و پایگاه نظامی 'الغزلانی' را آزاد كرده و وارد اولین محلات، شامل الجوسق و وادی الحجر در قسمت جنوبی بخش غربی موصل شوند.
بعد از آن، نیروهای عراق در 16 ژوئن 2017 عملیات آزادی مهمترین محله بخش غربی یعنی محله قدیمی شهر موصل كه مسجد تاریخی 'النوری' و مناره تاریخی 'الحدباء' در آن واقع شده است را آغاز كردند.
با توجه به بافت قدیمی این بخش از شهر و تنگ بودن كوچه ها و وجود تعداد زیادی از غیرنظامیان كه گروه تروریستی داعش از آنها به عنوان سپر انسانی بهره برده بود، فرماندهی مشترك عملیات ناچار شد كه تغییراتی را در عملیات برای حفظ جان شهروندان انجام دهد.
در همین برهه در هفتم مارس 2017 نیروهای الحشد الشعبی برای جدا كردن بخش 'بادوش' از قسمت شمالی شهر موصل در ساحل غربی وارد عمل شدند و این بخش را به طور كامل جدا كرده و حلقه محاصره را در بخش غربی موصل بر عناصر تروریستی داعش تنگ كردند.
نیروهای مسلح عراق سپس (17 ژوئن 2017) عملیات آزادسازی منطقه موصل قدیم را با دور زدن بخش قدیمی شهر، و حركت به سمت محلات شمالی شامل 'حی 17التموز'، 'الاقتصادیین' و 'زنجیلی' و نیز محور جنوبی شامل باب الطوب، باب جدید و باب البیض آغاز كردند و عناصر باقی مانده داعش در بخش قدیمی شهر را در یك فضای سه كیلومتر مربعی محاصره كردند.
نیروهای عراق بعد از چند ماه محاصره و عملیات روانی توانستند بالاخره بخش قدیمی و در نتیجه كل شهر موصل را آزاد كنند و به این ترتیب مهمترین پایگاه داعش از آن این گروه تروریستی بازپس گرفته شد.
پیش بینی می شد كه عملیات موصل منجر به آوارگی بیش از یك میلیون و نیم تا دو میلیون انسان شود اما آمار وزارت مهاجرین و رانده شدگان عراق نشان می دهد كه تعداد كل آوارگان از ابتدای عملیات تا به امروز به مرز یك میلیون نفر رسیده است.
از این رقم تعداد اعظم آنها به شهر و دیار خود پس از آزادی مناطق آنها از دست داعش، بازگشته اند.
براساس آمار یاد شده، بیشترین آوارگان متعلق به بخش غربی موصل است كه تعداد آن بیش از 822 هزار خانواده معادل بیش از 681 هزار نفر برآورد شده است در حالی كه 95 درصد آوارگان بخش شرقی كه معادل 200 هزار نفر هستند به خانه و كاشانه خود بازگشته اند.
با پایان عملیات موصل، نیروهای مسلح عراق ماموریت پاكسازی برخی مناطق آلوده به داعش را در تلعفر در غرب موصل، 'الحویجه' در جنوب غربی كركوك و 'القائم' در شمال غربی الانبار بر عهده خواهند گرفت.
خاورم*4*1770*