به گزارش روز یكشنبه ایرنا، تعاونی اعتباری ثامن الائمه فعالیت خود را در سال 1376 به عنوان یك تعاونی اعتباری با كسب مجوز از وزارت تعاون در مشهد آغاز كرد و اكنون با نام موسسه اعتباری «ثامن» برای كسب مجوز از بانك مركزی تلاش می كند.
بیست و پنجم خرداد ماه امسال خبری درباره ادغام موسسه مالی واعتباری كوثر، تعاونی ثامن و بانك مهراقتصاد منتشر شد و بدنبال آن بسیاری از سپرده گذاران با نگرانی از وضعیت سپرده های خود به شعبه ها مراجعه كردند.
دو روز بعد «عیسی رضایی» رییس هیات مدیره تعاونی ثامن كه همزمان مدیرعاملی موسسه كوثر را نیز بر عهده دارد، در گفت و گویی با ایرنا به مردم اطمینان داد كه نگران سپرده های خود در ثامن نباشند، زیرا هرگونه تصمیم درباره ادغام و تغییر در ساختار آن با نظر بانك مركزی انجام می شود.
رضایی به سپرده گذاران توصیه كرد آرامش خود را در این شرایط حفظ كنند زیرا جای هیچ نگرانی در تامین نقدینگی مورد نیاز مردم نیست.
از همان ابتدا كه طرح ادغام این سه موسسه مطرح شد، بانك مهر اقتصاد با انتشار تكذبیه، آن را رد كرد و خود را از این دایره بیرون كشید.
«جواد حاجی مزدارانی» معاون امور مناطق بانك مهر اقتصاد در گفت و گویی با خبرنگاران هرگونه گمانه زنی درباره ادغام این بانك با موسسه های اعتباری را شایعه دانست و تاكید كرد برخورد با انتشاردهندگان آن از طریق مرجع قانونی پیگیری می شود.
وی اظهار داشت: ما هیچگونه نشستی با موسسه هایی كه این روزها بحث ادغام با آنها مطرح شده است ، نداشتیم و بعد از انتشار برخی اخبار متوجه شدیم این شایعات مطرح است.
مجموع سخنان مقام ها و اطلاعیه های موسسه كوثر و تعاونی ثامن، مطرح بودن موضوع ادغام در مورد آنها و پیگیری آن را در بانك مركزی تایید می كرد.
سرانجام بیست و نهم خردادماه معاون نظارتی بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران انجام مذاكره میان موسسه اعتباری كوثر و صاحبان سهام موسسه ثامن و مهراقتصاد را تایید كرد و گفت: این قبیل موارد مطرح از سوی مدیران این موسسه ها لزوما ممكن است با نظر سهامداران آنها یكسان نباشد، اما توافق اولیه ای شده است.
«فرشاد حیدری» درباره مذاكرات چند موسسه و برخی بانك ها برای روند ساماندهی یادآوری كرد: درخواست صدور مجوز و ادغام به طی مراحل قانونی آن بستگی دارد، در این راه ممكن است 2 موسسه یا بانك با یكدیگر مذاكراتی داشته باشند كه امكان دارد به نتیجه منجر شود. اكنون مذاكراتی بین چند موسسه در حال انجام است كه بانك مركزی در این باره خبر موثق و قطعی را به هموطنان اعلام خواهد كرد.
وی تاكید كرد: «چنانچه در نهایت تشخیص بانك مركزی بر ادغام باشد، بانكی قوی تر و با ثبات مالی بیشتر بنا به مصلحت شكل می گیرد».
یك روز بعد(سی ام خردادماه) حیدری بار دیگر درباره ادغام ثامن، كوثر و مهراقتصاد گفت: ممكن است بین اینها مذاكراتی درباره ادغام صورت گرفته باشد كه اگر به نتیجه برسند در صورت جلب رضایت و تایید بانك مركزی ادغام می شوند.
وی افزود: بانك مركزی تاكنون برنامه ای برای ادغام ثامن، كوثر و مهر اقتصاد نداشته است.
این مقام مسئول تاكید كرد، هر سه موسسه و بانك اكنون در حال فعالیتند و تاكنون نیز مشكلی نداشته اند.
حیدری افزود: ما به این موسسه ها اشراف كامل داریم و زیر نظر و حمایت ما قرار دارند و در صورت ادغام نیز به طور حتم با بهترین وجه ممكن كه صدمه به سپرده گذاران وارد نشود، اقدام می شود.
معاون نظارتی بانك مركزی افزود: آنچه بانك مركزی و شورای پول و اعتبار تدوین می كند، در هر شرایطی به منظور صیانت از حساب سپرده گذاران است. ادغام به معنی خدشه به حوزه سپرده گذاران نیست و در صورتی كه متوجه شویم ادغام ما خدشه ای به سپرده گذاران وارد می كند به طور حتم گزینه های دیگری را انتخاب خواهیم كرد.
با این همه، از همان روزهای نخست انتشار این خبرها شعبه های موسسه كوثر و تعاونی ثامن با حضور سپرده گذاران پر شد. این موضوع درباره تعاونی ثامن شكل جدی تری به خود گرفت كه دلیل آن تنوع در سپرده پذیری و گستره 738 شعبه در سراسر كشور بود.
بك هفته بعد و در آستانه عید سعید فطر، بانك مركزی برای اطمینان بخشی به سپرده گذاران در تارنمای خود، گزینه « موسسات متقاضی مجوز» را راه اندازی كرد تا به مردم اعلام كند دو موسسه «اعتباری ثامن» و «بانك مهر اقتصاد» متقاضی دریافت مجوز از این نهاد نظارتی هستند و تلاش می كنند با رعایت مقررات بانك مركزی در زمره مجازها قرار گیرند.
* تداوم درخواست ها برای برداشت سپرده ها
هرچند فرآیند تصمیم گیری درباره فرجام این ادغام در بانك مركزی در حال انجام است اما با وجود گذشت نزدیك به چهار هفته از آغاز ماجرا، گزارش های میدانی خبرنگار ایرنا نشان می دهد همه روشنگری های مسئولان بانك مركزی و موسسه ثامن هنوز نتوانسته از نگرانی سپرده گذاران كم كند و همچنان شعبه های موسسه اعتباری ثامن شاهد مراجعه انبوه سپرده گذاران است.
خودپرداز های این موسسه كه تا چندی پیش امكان برداشت روزانه تا سقف پنج میلیون ریال را داشتند، از سه هفته پیش آن را به سقف اعلامی بانك مركزی یعنی به 2 میلیون ریال كاهش دادند. بررسی ها نشان می دهد امكان برداشت پول از خودپردازها از هفته پیش قطع شده و همین امر مراجعه بیشتر به شعبه ها را بدنبال داشته است.
البته محدودیت دیگری نیز در این زمینه ایجاد شده است. بر پایه ابلاغی كه در شعبه ها دیده می شود، سپرده گذاران هر شعبه برای برداشت باید فقط به همان شعبه بروند و دلیل آن محدودیت های اعمال شده از سوی خزانه است.
شعبه استادمعین این موسسه هر روز از نخستین ساعت های صبح با حضور مردم و شماره گیری آنان برای دریافت پول روبروست. داخل شعبه مملو از جمعیت حدود 30 نفر است و مرد مسنی كه همراه برخی دیگر بیرون ایستاده است، می گوید: هر روز می آیم تا 200 هزار تومان (2 میلیون ریال) پولم را بگیرم.
در شعبه میرزای شیرازی ازدحام جمعیت بیشتری به چشم می خورد. برای فرار از گرمای هوا به داخل شعبه می روم. شماره نوبت دهی عدد 253 را نشان می دهد. متصدیان باجه می گویند ساعت 13:30 از خزانه پول می رسد و تحویل پول آغاز می شود؛ جریانی كه تا 14:15 به طول می كشد.
خانم میانسالی می گوید: هر صبح برای نوبت گرفتن می آیم تا ساعت 2 بتوانم كمی از پولم را بگیرم.
خانم كارمندی كه برای آمدن به شعبه مرخصی ساعتی گرفته است، وسط حرفمان می دود: تا سه شنبه پیش روزی 500 هزار تومان می دادند، الان شده 200 هزار تومان.
مردی كه خود را بازنشسته معرفی می كند، می گوید: من همه پول خانم را در این موسسه سرمایه گذاری كردم و الان در خانه دچار مشكل شده ام.
او تعریف می كند كه صبح با دوچرخه به داخل شعبه آمده و با مسوولان آنجا بحث و جدل داشته است. با ناراحتی گله می كند كه باید حتما صدایی در بیاید تا به حرف ما گوش كنند.
جواب می شنود: مگر با سر و صدا پول درست می شود؟ چند هفته پیش مردم یك شعبه را خراب كردند، آنجا یك هفته تعطیل بود. باید دولت زودتر فكری كند یا یك نفر از بانك مركزی بپرسد واقعا می خواهند ادغام انجام دهند یا خیر تا خیال مردم كمی راحت شود.
پیرمرد غرولند می كند: آخر برای گرفتن 40 میلیون پولم، چند روز باید 200 تومان 200 تومان به طور قطره چكانی اینجا بیایم؟
صندلی برای نشستن همه مراجعه كنندگان نیست. چندین نفر برای بیان مشكلات خود سراغ رییس شعبه رفته اند كه پس از مدتی صدای او بلند می شود و از كاركنان خود می خواهد مانع حضور سپرده گذاران در بخش های اداری شوند.
یكی از متصدیان به خانمی می گوید: اگر چند روز از آخرین برداشت شما گذشته است می توانید وقتی شعبه خلوت تر شد بیایید و با رییس صحبت كنید؛ شاید با پرداخت بیشتر موافقت كند.
مردی كه به نظر از كسبه محل می رسد در باجه دیگر در حال امضای برگه ای است تا یك چك مربوط به بانك صادرات به مبلغ 10 میلیون ریال برایش صادر شود تا شاید فردا بتواند آن را وصول كند.
همان خانم كارمند می گوید: من و خانواده ام مطمئنیم این موسسه برای پرداخت سپرده ها مشكلی ندارد و الان هم كمی پول لازم دارم كه مجبور شده ام در این صف بایستم اما باید هر چه زودتر تكلیف ما روشن شود.
بلندگوی شعبه شماره ای را اعلام می كند. تلویزیون شعبه نیز در حال نمایش خبر رسانه ها درباره این موسسه و زیرنویس كردن سخنان مقام های بانك مركزی است كه پرینت آن در گوشه و كنار شعبه دیده می شود.
به گزارش ایرنا، «ولی الله سیف» رئیس كل بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران به تازگی در نشست با مدیران عامل بانك ها و موسسه های اعتباری از كاهش حجم نقدینگی موسسه های غیرمجاز از 25 درصد به زیر 10 درصد خبر داد و گفت: بانك مركزی با جدیت ساماندهی بازار غیرمتشكل پولی را ادامه می دهد تا به فضل الهی در سال 1397 موسسه خارج از كنترل بانك مركزی نداشته باشیم.
وی بر لزوم انسجام و همكاری همه جانبه در شبكه بانكی كشور برای خنثی سازی تحركات عده ای ناآگاه علیه بازار پولی تاكید كرد.
سیف گفته بود: دلیلی وجود ندارد مردم و مشتریان و سپرده گذاران در سراسر كشور، نسبت به سپرده گذاری و تعامل با بانك ها و موسسه های اعتباری مجوزدار بی اعتماد شوند.
سیف اطمینان داد نظام بانكی با سلامت و ثبات به فعالیت خود ادامه می دهد و همگان موظفند از «اعتماد» به عنوان سرمایه اصلی نظام بانكی پاسداری كنند.
رئیس كل بانك مركزی درباره ساماندهی موسسه های غیرمجاز در دولت یازدهم افزود: شبكه بانكی با برخورداری از دهها هزار كارمند و كارشناس و مدیر و با پشتوانه سالها و دهه ها تجربه، با زندگی همه مردم ایران پیوند خورده و انسجام دیرین حاصل شده میان جامعه و نظام پولی و بانكی بر اساس شایعه پراكنی ها آسیب نمی بیند.
سیف گفته بود: در جلسه شورای عالی امنیت ملی بر تداوم ساماندهی غیرمجازها در سال جاری توسط بانك مركزی تاكید شد كه تحقق این موضوع، به استمرار همراهی و همكاری همه نهادها از جمله مجلس شورای اسلامی و قوه قضاییه نیازمند است.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام*1961**1561** گزارش: مریم مسعود* انتشار:مژگان توانا
تاریخ انتشار: ۱۸ تیر ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۵
تهران- ایرنا- چهار هفته پس از انتشار خبرهای ادغام تعاونی اعتباری ثامن الائمه و موسسه اعتباری كوثر و تایید موضوع از سوی مقام های بانك مركزی، برخی سپرده گذاران همچنان از سرنوشت سپرده های خود اطمینان ندارند و با مراجعه به شعبه ها، ساعت ها برای دریافت مبلغی اندك منتظر می مانند.