شیراز - ایرنا - مهرداد زمان پور پژوهشگر و زیست بوم شناس استان فارس با اشاره به سرخ شدن رنگ آب دریاچه مهارلو گفت: تداوم این پدیده و افزایش كشندهای سرخ در این دریاچه برای زیستمندان آبی به ویژه موجودات موسوم به آرتمیا زیانبار است.

این پژوهشگر روز یكشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: دلیل سرخ شدن آب مهارلو این است كه دو نوع میكروارگانیسم كه در این دریاچه زندگی می كنند در برابر نور شدید و شوری بسیار آب واكنش دفاعی از خود بروز می دهند، این میكروارگانیسم ها رنگدانه هایی ازخانواده بتاكاروتن تولید می كنند؛ یكی از این رنگدانه ها در جلبك تك سلولی دونالی یلا
(Donaliella) و دیگری باكتری هالوفیلوم است.
عضو هیات علمی و پژوهشگر مركز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی فارس ادامه داد: این رنگدانه ها باعث می شود توان میكروارگانیسم ها در استفاده از نور خورشید افزایش یابد و از آن ها در برابر پرتوهای خورشید محافظت كند.
زمان پور گفت: البته اگر تعداد این ریزجانداران طبیعی باشد مقدار رنگدانه های آن ها آن اندازه نیست كه بر رنگ دریاچه اثر بگذارد اما ورودی مواد مغذی گیاهی مانند فاضلاب انسانی و كود كشاورزی می تواند باعث رشد بیش از اندازه ی این جانداران شود كه این پدیده در دریاها نیز دیده می شود و به كشند سرخ معروف است.
پژوهشگر و زیست بوم شناس استان فارس گفت: در پدیده كشند سرخ به دلیل رشد بیش از اندازه این دو جاندار، از یك سو لایه ای در سطح آب به وجود می آید و جلو ورود اكسیژن به آب را می گیرد و از سوی دیگر با رها كردن مواد حاصل از متابولیسم خود موجب آسیب به جانداران مهم دیگر دریاچه از جمله آرتمیاها می شود.
آرتمیا در دریاچه مهارلو معمولا خوراك فلامینگوها و دیگر پرندگان آبزی است و در ایجاد تعادل چرخه زیستی نقش ایفا می كند .
دریاچه مهارلو در فاصله 25 كیلومتری جنوب شرق شیراز دراستان فارس قرار دارد ، این دریاچه در فصول گرم سال به خشكی می گراید و در فصول پُر باران پُر آب می شود و كانونی از زیست پرندگان مهاجر و فلامینگوها را به وجود می آورد.
مصاحبه : نیكنام خشنودی ** انتشاردهنده:‌غلامرضا مالك زاده
6113 /1876