كرج - ايرنا- معاون آموزش متوسطه اداره كل آموزش و پرورش البرز گفت: دانش آموزان پايه نهم در فرآيند هدايت تحصيلي لازم است به 30 شاخص مهم بينديشند و توجه كنند.

عباس سلطانيان روز يكشنيه به در گفت و گو با ايرنا افزود: امسال هدايت تحصيلي و انتخاب رشته دانش آموزان براي ورود به مقطع متوسطه دوم پس از اعلام نتايج امتحانات نهايي و از نيمه دوم تيرماه آغاز مي‌شود.
وي اظهار كرد: امسال شيوه نامه هدايت تحصيلي دستخوش تغييراتي شده كه دانش آموزان و خانواده هايشان بايد به آن توجه كنند تا انتخاب رشته اشان آگاهانه باشد.
وي بيان كرد: البته شروطي چون كف نمره براي ورود به برخي رشته‌ها وجود دارد و لازم است دانش آموزان به توصيه‌نامه‌هايي كه در كنار فرم هدايت تحصيلي در اختيارشان قرار مي‌گيرد توجه كنند.
سلطانيان ياد آور شد: آمار نشان مي‌دهد درصد پاييني از دانش‌آموزان در رشته مورد علاقه خود درس مي‌خوانند بنابراين مسئولان و خانواده ها بايد به ويژه در سال نهم هدايت تحصيلي را جدي بگيرند.
وي تصريح كرد: چالش‌هاي هدايت تحصيلي در سال گذشته طي نشست هايي احصاء و بررسي و در نهايت قرار بر اين شد سعي كنيم ظرفيت حداكثري را براي انتخاب دانش‌آموزان فراهم كنيم تا اگر دانش آموزي قصد ورود به رشته‌اي داشت بتوانيم به تقاضاي او پاسخ دهيم.
وي اضافه كرد: در دستورالعمل جديد هدايت تحصيلي همانند گذشته، براي ورود به رشته‌هاي موردنظر حداقل نمره‌هايي در برخي دروس در نظرگرفته شده است، بنابراين براي رشته‌هايي مانند علوم تجربي ، رياضي فيزيك ، علوم انساني، فني حرفه اي و كاردانش در زمينه هاي صنعت و كشاورزي، خدمات و هنر دانش آموز بايد در برخي دروس متناسب با رشته موردنظر ،حداقل نمره تعيين شده را كسب كند وگرنه ثبت نام او در اولويت‌هاي چهارگانه صورت مي‌گيرد.
وي گفت: اولويت انتخابي براي دانش آموزان در دستورالعمل جديد وجود دارد و دانش‌آموزان براساس عملكرد تحصيلي خود در هر رشته، چهارفرصت ثبت نام دارند تا براساس اولويتي كه در آن رشته به دست آورده‌اند در دوره دوم متوسطه ثبت نام كنند.
معاون آموزش متوسطه اداره كل آموزش و پرورش البرز افزود: به منظور اطلاع رساني و آگاهي بخشي به دانش آموزان و خانواده هايشان، اطلاعات دانش آموزان از جمله، نتايج دوآزمون استعداد و رغبت در سامانه ثبت نام قرارگرفته است لذا فرصت دادن به دانش آموزان براي انتخاب اولويت اول از مزاياي سامانه ثبت نام است و اطلاعات كاملي از فرآيندانتخاب رشته دانش آموزان سراسركشور در سامانه وجود دارد و اين امر به استان‌ها كمك مي‌كند تا زيرساخت‌ها و ظرفيت‌هاي موردنياز براي دانش آموزان در رشته موردعلاقه شان را فراهم كنند.
سلطانيان با اشاره به اينكه در زمينه توزيع متوزان قائل به انتخاب حداكثري دانش‌آموزان هستيم ياد آور شد: علت توجه ويژه به توسعه متوازن در سال هاي گذشته تكليف قانوني وزارت آموزش و پرورش بود و طبق ماده 19 برنامه پنجم توسعه، مكلف به انجام توسعه متوازن بوديم لذا بر مبناي همين قانون بسته اجرايي تهيه و ظرفيت توسعه شاخه ها و رشته‌ها را در پنج سال براي ما تعيين كردند كه به تصويب هيات دولت رسيد و ابلاغ شد.
وي خاطر نشان كرد: عملكرد تحصيلي، اعم از نمرات پايه‌هاي هفتم، هشتم و نهم ملاك انتخاب رشته است.
سلطانيان نرخ پوشش تحصيلي استان در شاخه هاي فني حرفه‌اي و كاردانش را 17 درصد دانست و ياد آور شد: برخي هنرستان‌هاي فني و حرفه‌اي ما براي رشته‌هاي پرطرفدار همه ساله آزمون ورودي برگزار مي كنند و ما توصيه كرديم اگر اين امكان وجود دارد براي سال آينده ظرفيت 17 درصدي را به 19 و يا 20 درصد برسانند تا به تقاضاي دانش آموزان بيشتري براي ورود به هنرستان ها پاسخ دهيم.
معاون متوسطه اداره كل آموزش و پرورش البرز ياد آور شد: روح حاكم بر شيوه نامه جديد هدايت تحصيلي انتخاب آزادانه، آگاهانه و مديريت شده است.
سلطانيان افزود: مشاوران مدارس بايد اطلاعات لازم را در زمينه رشته‌هاي خاص تحصيلي به دانش آموزان ارائه دهند تا دانش آموز بداند هر رشته به چه شغلي در آينده ختم مي شود.
وي بيان كرد: براي هدايت تحصيلي دو فرم وجود دارد، نخست فرم 6 توصيه‌نامه و ديگري فرم 7 زمان‌بندي است كه اين فرم‌ها از 20 تيرماه صادر مي‌شود و دانش‌آموزان و خانواده‌ها مي‌توانند از طريق مدارس متوسطه اول آنها را دريافت كنند.
معاون آموزش متوسطه اداره كل آموزش و پرورش البرز ادامه داد: اين توصيه‌نامه‌ها بر اساس اطلاعات تحصيلي و مشاوره‌اي است كه به دانش‌آموز ارائه مي‌شود.
سلطانيان تصريح كرد: در دو هفته انتهايي تير و دو هفته ابتدايي مردادماه، فرآيند ثبت‌نام صورت مي‌گيرد و ثبت‌نام براساس اولويت‌هاي زمان‌بندي است كه به دانش‌آموز اعلام مي‌شود و دانش‌آموز مراجعه كرده و ثبت‌نام مي‌كند.
وي خاطر نشان كرد: اگر دانش‌آموز حد نصاب لازم را كسب كرده باشد، به او در خصوص اينكه چه رشته تحصيلي را براساس اولويت اول دوم تا دوازدهم انتخاب كند، توضيح داده مي‌شود؛ در نتيجه تصميم‌گيري در خصوص اينكه دانش‌آموز به چه رشته تحصيلي برود، بر عهده او و خانواده‌اش‌ است.
وي اضافه كرد: براساس ظرفيت محدودي كه داريم، مجبور هستيم در بعضي از رشته‌ها جدول زماني به دانش‌آموز و خانواده‌اش ارايه دهيم كه بر اساس اين جدول، اولويت ثبت نام بادانش‌آموزاني است كه رتبه علمي بالاتري دارند.
معاون آموزش متوسطه اداره كل آموزش و پرورش البرز اظهار كرد: انتخاب رشته دانش آموزان براساس بررسي‌هاي مشاوره‌اي و نمره‌هايي كه كسب مي‌كنند در مدارس انجام مي شود.
سلطانيان افزود: براي انتخاب رشته، نسبت به سال گذشته تغييرات خاصي نداريم، اما امسال ظرفيت‌ها را ملاك قرار داده‌ايم و همه ادارات آموزش و پرورش بايد حداكثر ظرفيت را براي پذيرش دانش‌آموزان در رشته‌هاي مختلف در نظر بگيرند.
وي تصريح كرد: امسال دو نمونه برگ را به دانش‌آموزان ارائه مي‌دهيم كه يكي نمونه‌برگ شماره 6 است و اولويت‌ها را براساس توانايي، استعداد و رغبت دانش‌آموزان امتيازبندي كرده‌ايم و نمونه برگ شماره 7 نيز ملاك نهايي براي هدايت تحصيلي، انتخاب رشته و ثبت‌نام در مدرسه است و به عملكرد تحصيلي دانش‌آموزان مربوط است.
وي گفت: ظرفيت هرمنطقه براي رشته‌هاي تحصيلي مشخص است و فرد بر اساس امتياز و رتبه‌اي كه در جريان هدايت تحصيلي بدست مي‌آورد وارد رشته‌ها مي‌شود.
وي خاطر نشان كرد: براي هدايت تحصيلي دانش آموزان آمادگي كامل را داريم چون مقدمات آن از مهر سال گذشته فراهم شده است به همين دليل هدايت تحصيلي طبق شيوه نامه و با توجه به ظرفيت هر منطقه انجام مي‌شود و امسال مشكلي براي اجراي هدايت تحصيلي نداريم.
وي با اشاره به اينكه آموزش مديران و مشاوران در استان انجام شده است ، ادامه داد: در درس كارو فناوري بخشي تحت عنوان هدايت تحصيلي وجود دارد و اكثر مدارس دانش آموزان خود را براي آشنايي با رشته‌هاي فني حرفه‌اي و كاردانش به بازديد از هنرستان‌ها اعزام كرده و مشاوران مدارس نيز نشست هايي با دانش آموزان پايه نهم برگزار كردند.
سلطانيان در ادامه به ابلاغ ضوابط هدايت تحصيلي در اواخر سال گذشته پرداخت و افزود: از جمله اين ضوابط آن است كه براي رشته‌ها كف نمره در دروس تخصصي تعيين شده است كه به عنوان مثال براي رشته علوم تجربي و رشته رياضي فيزيك بايد 14 باشد و كف نمره مجموع نمرات سه سال هفتم، هشتم و نهم است كه البته نمره سال نهم ضريب 3 و نمره سال هفتم و هشتم ضريب يك دارد.
وي خاطر نشان كرد: پس از پايان امتحانات نمره‌هاي سال هفتم و هشتم هم وارد سامانه شده و اولويت هاي دانش آموز مشخص مي‌شود و كارنامه كتبي در اواخر خرداد صادر مي شود و پس از آن كارنامه هدايت تحصيلي هم در اختيار دانش آموزان قرار مي گيرد تا بتوانند براي ثبت نام به مدارس متوسطه دوم بروند.
معاون آموزش متوسطه اداره كل آموزش و پرورش البرز گفت: فرآيند هدايت تحصيلي از 15 تيرماه به بعد شروع مي‌شود و اعلام زمان مراجعه به مدارس براي دريافت فرم‌هاي هدايت تحصيلي از سوي مناطق و پس از بررسي ظرفيت‌هاي رشته‌اي مربوط صورت مي‌گيرد.
سلطانيان تاكيد كرد: در استان البرز 33 هزار و 352 دانش آموز در پايه نهم مشغول به تحصيل مي باشند كه در طول سال تحصيلي 96-95 با مراحل هدايت تحصيلي و نقش انتخاب رشته آگاهانه در قالب برنامه هاي آموزشي، بازديدي و مشاوره هاي فردي و گروهي آشنا شدند.
2819 / 6155خبرنگار:مهين مالمير**انتشار دهنده: محمد عزيزپور