بلگراد-ايرنا- همزمان با برگزاري آيين بيست و دومين سالگرد فجيع ترين جنايت در اروپا پس از جنگ جهاني دوم، مسلمانان بوسني و هرزگوين، 71 پيكر تازه كشف شده از حادثه غم انگيز سربرنيتسا را تشييع كردند.

به گزارش ايرنا، مراسم سالگرد قربانيان سربرنيتسا امروز (سه شنبه) با حضور نمايندگاني از جامعه بين المللي، مقامات بوسني و هرزگوين، ميهماناني از كشورهاي مختلف از جمله سفير كشرومان و ميهمانان ايراني، خانواده هاي قربانيان، مقامات فرهنگي، سياسي، مذهبي، اجتماعي و جمع كثيري از مسلمانان اين كشور برگزار شد.
در اين مراسم سفير و ديگر مقامات سفارت ايران و همچنين رايزن فرهنگي كشورمان حضور داشتند.
شهردار سربرنيتسا در سخناني سقوط اين منطقه و نسل كشي در اين شهر را يكي از سخت ترين و دشوارترين روز در قرن بيستم توصيف كرد.
«باقر عزت بگوويچ» عضو شوراي رياست جمهوري بوسني و هرزگوين در اين مراسم گفت: عدالت براي هر قرباني در سربرنيتسا بايد اجرا شود.
مردم مسلمان سارايوو با شركت در اين مراسم با پيكر كشته ها كه طي يك سال گذشته كشف شده بودند در آرامستان شهر پوتوچاري وداع كردند.
دادگاه بين المللي «لاهه » رسيدگي به جنايات جنگي در يوگسلاوي سابق، قتل عام سربرنيتسا را نسل كشي توصيف كرده است.
مسلمانان كشته شده در جنگ سربرنيتسا كه هويت آنها در طول يك سال گذشته مشخص شد، امروز در مركز يادبود پوتوچاري در كنار شش هزار و 241 قرباني اين شهر كه در چند سال گذشته به خاك سپرده شده اند، دفن شدند.
تحقيق و تفحص براي يافتن ديگر قربانيان فاجعه سربرنيتسا همچنان ادامه دارد.
هر ساله ياد قربانيان سربرنيتسا از سوي شهرداري اين شهر با همكاري دولت ملي بوسني و هرزگوين و همچنين جامعه اسلامي اين كشور گرامي داشته مي شود.
در راهپيمايي نداي صلح كه از سال 2005 همه ساله به نشانه يادبود قربانيان سربرنيتسا برگزار مي شود، امسال نيز چندين هزاران تن مسافتي را به طول 110 كيلومتر كه از مسير جنگي آن زمان مي گذرد، براي حضور يافتن در آرامستان پوتوچاري راهپيمايي كردند.
اين پياده روي 110 كيلومتري صلح كه از روستاي نزوك تا محل وقوع جنايت در سربرنيتسا انجام شد امسال حدود هفت هزاران تن از مليت هاي مختلف شركت داشتند و حاضران در طول مسير در مكان هاي متعدد كشف پيكرهاي كشته شدگان اين نسل كشي با بازماندگان همدردي كردند.
امسال در اين راهپيمايي صلح دو گروه از ايران نيز حضور داشتند كه حال و هواي خاصي به مراسم بخشيده بود؛ گروهي از نويسندگان و اصحاب قلم با مديريت بنياد شعر و ادبيات داستاني و هماهنگي رايزني فرهنگي سفارت كشورمان و جمعي از پزشكان موسوم به سفيران صبح رويش و هماهنگي مجمع آموزشي جمهوري اسلامي ايران در بوسني در اين پياده روي شركت داشتند.
دولت صربستان در ژوئيه سال 2006 تمام جنايات جنگي در جنگ هاي يوگسلاوي سابق به ويژه جنايت عليه مسلمانان در سربرنيتسا و صرب ها در منطقه براتوناتس را محكوم كرد.
پارلمان صربستان نيز در سال 2010 با تصويب بيانيه اي جنايات ژوئيه 1995 عليه مسلمانان در سربرنيتسا را بر اساس حكم ديوان بين المللي لاهه محكوم كرد.
ديوان بين المللي لاهه در سال 2007 ميلادي در حكمي وقايع سربرنيتسا عليه مسلمانان را نسل كشي اعلام كرد.
بوسني و هرزگوين در سال 1995 بر پايه توافقنامه ديتون كه ميان سران جمهوري هاي صربستان، كرواسي و بوسني و هرزگوين منعقد شد، به دو هويت جمهوري صربسكا و يك بخش مسلمان و كروات نشين با نام فدراسيون بوسني و هرزگوين دست يافت. بوسني و هرزگوين در سال 1992 اعلام استقلال كرد.
شهر سربرنيتسا كه اكثريت آن را مسلمانان تشكيل مي دادند، به عنوان منطقه امن تحت حفاظت سربازان هلندي سازمان ملل متحد قرار داشت در يازدهم ژوئيه 1995 توسط نيروهاي صرب به فرماندهي ژنرال «راتكو ملاديچ» بدون مقاومت نيروهاي هلندي سازمان ملل متحد، تصرف شد.
بر اساس اسناد و مدارك موجود در محاكمه قضايي و بين المللي، ملاديچ كه اكنون در دادگاه لاهه محاكمه مي شود، در زمان جنگ در بوسني وهرزگوين، فرمانده ارتش جمهوري صربسكا بوده و هنگام تصرف شهر مسلمان نشين سربرنيتسا، دستور قتل عام نزديك به هشت هزار مرد جوان مسلمان را صادر كرده است.
اروپام**436*شبس*1488 *انتشاردهنده: بهمن بامداد**