بجنورد- ايرنا- مدير پايگاه ملي ميراث فرهنگي شهر بلقيس از پايان فصل هشتم كاوش در اين مجموعه تاريخي خبر داد گفت: كشف بقاياي مسجد- مدرسه دوره سلجوقي، بقاياي يك حمام تاريخي دوره ايلخاني ازمهم ترين نتايج كاوش هاي فصل هشتم در ارگ و شارستان اين مجموعه تاريخي است .

عليرضا نجفي روزچهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: فصل هشتم كاوش در مجموعه تاريخي شهر بلقيس با هدف شناخت و آگاهي از ساختار معماري داخلي ارگ و فضاهاي موجود در آن، ايجاد فضاي سايت موزه براي بازديد كنندگان وفراهم كردن بستري براي حفاظت و مرمت اضطراري و تكميلي در داخل ارگ و محدوده شارستان با تاكيد بر تپه منار انجام شد.
وي افزود: مشخص كردن كاربري و تكميل ساختار مسجد مدرسه كه بخش هايي از آن در فصول گذشته با كاوش هاي باستان شناختي نمايان شده بود از اهداف اين فصل از كاوش هاي بستان شناختي دراين مجموعه تاريخ باست.
مدير پايگاه ملي ميراث فرهنگي شهر بلقيس تصريح كرد: مهمترين كشفيات فصل هشتم كاوش هاي باستان شناختي در شارستان در بخش معروف به تپه منار شامل هشت حجره با مصالح آجر و گچ در پيرامون حياط مركزي كه احتمالاً بقاياي مسجد -مدرسه دوره سلجوقي است.
وي افزود: در فصول قبل بخشي از ساختار اين بنا شامل ايوان، راهرو مزين به گچبري، و تعدادي حجره طي كاوش هاي باستان شناسي كشف شده بود كه يافته هاي باستان شناختي در اين بخش بيانگر آن است كه احتمالا اين ساختار با حمله مغولان تخريب و پس از آن تغيير كاربري داده شده و به يك فضاي صنعتي (كوره هاي آهنگري وساخت سفال) تبديل شده و تا ابتداي حكومت سربداران اين روند ادامه داشته است.
نجفي مهم ترين كشفيات در داخل ارگ شهر تاريخي يلقيس را شامل يك ساختار آجري با ملات و اندود ساروج ذكر كرد كه احتمالاً بقاياي يك حمام دوره ايلخاني است كه پس از تخريب جهت ذخيره آب به صورت حوض تغيير كاربري داده شده است.
وي افزود: آنچه از اين ساختار پس از تخريبات حفاري هاي غيرمجاز و ساخت سازهاي دوره هاي متعدد در آن صورت گرفته باقي مانده يك مسير آب رساني، بقاياي دوحوضچه آب (خزينه)، گرمخانه، پلكان، و يك اتاق با يك حوضچه (احتمالاً سربين) است.
مدير پايگاه ملي ميراث فرهنگي شهر بلقيس شهرستان اسفراين ديگر ساختار مكشوفه از كاوش هاي فصل هشتم در داخل ارگ اين مجموعه تاريخي را سيستم انتقال آب، خانه هاي مسكوني با ساختار پي سنگي، با كف اندود گچ و ديوارهاي خشتي داراي اندودكاهكل و يك لايه اندود گچ و گل اخرا ذكر كرد.
نجفي گفت: هنر سفالگري، شيشه گري، فلزكاري، كاشي از ديگر يافته ها است.
به گزارش ايرنا فصل هشتم كاوش در مجموعه تاريخي شهر بلقيس از اوايل ارديبهشت ماه96 تا اواسط تيرماه به مدت 75 روز به سرپرستي احمد نيك گفتار انجام شد.
شهر كهن اسفراين معروف به شهر بلقيس به عنوان دومين بناي عظيم خشتي و گلي ايران پس از ارگ بم است كه در فاصله سه كيلومتري جنوب غربي شهر كنوني اسفراين قرار دارد.
براي ديدن اين بناي تاريخي با ارزش در خراسان شمالي مي توان از مسيرهاي ارتباطي سبزوار - اسفراين، بجنورد - اسفراين و ميامي- گرمه - جاجرم - اسفراين سفر كرد.
اين مجموعه تاريخي در گستره 180 هكتار قرار دارد كه از لحاظ قدمت به استناد متون تاريخي، قبل از اسلام شكوفا بوده و در سال 31 هجري توسط مسلمانان فتح شده است.
طبق يافته هاي باستان شناسي، قديمي ترين آثار استقرار در اين شهر به اواخر دوره ساساني مربوط مي شود و زندگي در آن تا پايان دوره صفويه ادامه داشته است.
معماري اين شهر به شيوه معماري دوره ساساني است و مورخان و جغرافي دانان، بنيانگذار اين شهر را اسفنديار پسر گرشاسب ناميده اند.
مجموعه تاريخي بلقيس شامل ارگ و خندق پيرامون آن، شارستان، ويرانه هاي معروف به تپه منار (مسجد جامع)، مقبره شيخ آذري، قسمت صنعتي شهر، آب انبار، كاروان سرا، مجموعه معروف به يخدان ها و يك گورستان وسيع در نزديكي دروازه شرقي آن است.
1744 /7189 خبرنگار : بتول صارمي*انتشاردهنده: علي شريفي