زنجان - ايرنا - رئيس اداره نظارت بر امور حيات وحش حفاظت محيط زيست استان زنجان، گفت: وجود 6 تا 10 قلاده پلنگ ايراني در اين استان، به سه زيستگاه حيات وحش زنجان در مناطق 'شكار ممنوع خرمنه سر و فيله خاصه و حفاظت شده سرخ آباد' زيبايي خاصي را بخشيده است.

علي قره چه لو، روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: با توجه به اينكه پلنگ ها، حيواناتي قلمرو طلب هستند و به طور معمول حدود 50 كيلومترمربع را براي زيست خود انتخاب مي كند بنابراين مشاهده و شمارش تعداد دقيق آنها كاري سخت است.
وي اظهاركرد: محيط بانان اداره كل محيط زيست زنجان براي حفاظت از پلنگ ايراني در استان زنجان، اين سه منطقه را به دقت رصد مي كنند تا هيچ آسيبي از سوي انسان ها به آنان وارد نشود و بر تعداد آنها افزوده شود.
قره چه لو افزود: امسال هرچند هيچ پلنگي در اين سه منطقه وسيع به چشم مشاهده نشده است اما آثار بجاي مانده از اين گونه جانوري، همچون 'ردپا و فضولات' در دربند جزوان منطقه شكار ممنوع فيله خاصه از توابع بخش قره پشتلو شهرستان زنجان، خبر از وجود و سلامتي آنان مي دهد كه اين بسيار دلگرم كننده است.
وي تصريح كرد: هر قدر زيستگاه هاي اصلي پلنگ ها از امنيت و طعمه لازم و كافي برخوردار باشند در اين صورت جان اين گونه جانوري كمياب و زيبا مورد تهديد قرار نخواهد گرفت.
رئيس اداره نظارت برامور حيات وحش حفاظت محيط زيست استان زنجان گفت: وجود كل و بز و گراز به عنوان طعمه دلخواه پلنگ ها در اين سه منطقه، باعث شده تا اين حيوان وحشي و بي نظير، دغدغه تغذيه نداشته باشد و به حريم انسان ها نيز نزديك نشود و همچنان از چشم ها دور بماند.
قره چه لو با بيان اينكه در سال هاي قبل، چندين قلاده پلنگ در اين سه زيستگاه مشاهده شده و در چند مورد نيز با استفاده از دوربين فيلمبرداري مستندسازي شده است، افزود: سال 91 براي نخستين بار در اين استان، يك قلاده پلنگ ماده در طبيعت شهرستان طارم كه به 'هندوستان ايران' نيز معروف است، از سوي عوامل اجرايي اين اداره كل مشاهده و فيلمبرداري شد.
وي تصريح كرد: اين افراد مهر 91 طي 2 روز حضور مستمر در منطقه تحت مديريت و ضمن رصد كامل زيست گاه هاي حيات وحش و انجام مراقبت هاي لازم و پيشه سازي صبر، شكيبايي و انتظار بسيار، سرانجام در منطقه شكار ممنوع خرمنه سر در شهرستان طارم موفق به مشاهده اين پلنگ ماده به همراه سه توله اش شدند كه در حالت آرامش در كنار هم بودند.
قره چه لو ادامه داد: هرچند به علت محدوديت زاويه ديد و وجود موانع طبيعي و استتار توله ها در پاي درخت، فيلمبرداري از رفتار و حركات توله پلنگ ها به هنگام تغذيه با شير مادر و جست و خيز آنها ميسر نشد اما حركات پلنگ ماده با دوربين در اختيار كه از نوع هندي كم بود به مدت 10 دقيقه مستندسازي شد.
وي فيلمبرداري از پلنگ در طبيعت را كاري سخت و دشوار دانست و گفت: اين جانور وحشي و گوشتخوار كه نادر و كمياب نيز هست شب ها به شكار پرداخته و مواقعي نيز در اوايل صبح و يا اواخر روز مشاهده مي شود.
قره چه لو افزود: طي 40 سال گذشته به رغم شواهد فراوان مبني بر مشاهده رد پا و به گوش رسيدن صداي پلنگ ايراني در اين منطقه، متاسفانه هيچ دليل مستندي براي اثبات وجود اين جانور نادر و كمياب در زنجان نبود ولي فيلم تهيه شده از اين پلنگ ماده ثابت كرد كه طبيعت طارم يكي از زيستگاه هاي اين حيوان است.
وي اظهار داشت: مشاهده اين چهار قلاده پلنگ ايراني درمنطقه شكار ممنوع خرمنه سر، خبر از وجود يك قلاده پلنگ نر مي داد.
رئيس اداره نظارت بر امور حيات وحش محيط زيست استان زنجان گفت: در سال 94 نيز يك قلاده پلنگ در ارتفاعات غار خرمنه سر شهرستان طارم به هنگام طرح سرشماري، كارشناسان و محيط بانان حين شمارش كل و بزهاي اين منطقه اين پلنگ را با دوربين چشمي به صورت لحظه اي رويت كردند.
قره چلو افزود: اين گروه سه نفره به منظور مستندسازي بلافاصله به ارتفاعات غار خرمنه سر عزيمت و از فاصله حدود 300 متري از اين پلنگ نر جوان كه در حال استراحت بود فيلمبرداري كرده بودند.
وي ادامه داد: پس از يك ماه از اين واقعه گروه اعزامي كه به منظور بررسي وجود بيماري ppr در منطقه در حال گشت زني بودند در دربند باور منطقه خرمنه سر با مشاهده 2 قلاده پلنگ اقدام به تصوير برداري كردند و با توجه به اينكه آن موقع فصل و زمان جفت گيري اين گونه با ارزش بود بنابراين به احتمال بسيار اين پلنگ هاي رويت شده نر و ماده بودند.
قره چه لو، با بيان اينكه اين غار در منطقه شكار ممنوع خرمنه سر واقع است، افزود: ارتفاعات منطقه حفاظت شده سرخ آباد واقع در زنجان - طارم نيز از مناطق مستعدي است كه در گذشته اين گونه جانوري شاخص در آن رويت شده بود.
به گزارش ايرنا، منطقه حفاظت شده 'سرخ آباد' در شهرستان هاي زنجان و طارم و با مساحت 122هزار و 618هكتار از سال 1375 تحت حفاظت قرار گرفته است كه دشت سهرين اين منطقه يك زيستگاه با ارزش آهو محسوب مي شود.
منطقه شكار ممنوع 'خرمنه سر' نيز به وسعت حدود 77هزار و 885 هكتار در شمال استان زنجان و دامنه جنوبي سلسله جبال البرز واقع شده است.
حيات وحش منطقه شامل 'كل و بز، خرس قهوه اي، پلنگ، سياه گوش، گرگ، گربه وحشي، كفتار، گراز، كبك دري، كبك چيل، طرلان، دليجه، شاه بوف، عقاب طلايي و انواع پاسري فرمها' بوده و گونه هاي گياهي آن نيز نظير 'ارس، بلوط، گردو، بنه، ازگيل ، زالزالك، سياه تلو، افرا، داغداغان، وليك، آلبالوتلخه، بادام كوهي، راش و انواع گون' مي باشد.
منطقه 'فيله خاصه' نيز از سال 86 جزو مناطق شكار ممنوع استان زنجان اعلام شد و وسعت آن 110 هزار و 532 هكتار است.
گونه هاي درختي همانند درختان ميوه و صنوبر و گونه هاي گياهي همچون انواع آويشن، درمنه، انواع خانواده گندميان و گياهان بالشتكي و همچنين آهوي ايراني، گراز، سمور سنگي، پرندگاني چون كبك، باقرقره، انواع پرندگان شكاري، انواع پرندگان آبزي و كنار آبزي مهاجر زمستاني و انواع خزندگان در اين منطقه وجود دارد.
6084/6085
خبرنگار: پرويز غفاري ** انتشاردهنده: رويا رفيعي