افزايش هزينه هاي سربار توليد، آشنا نبودن بهره برداران با مكانيزم هاي بازاريابي داخلي و صادراتي، نبود زنجيره هاي بخش توليد و صنايع تبديلي از جمله تنگناهايي است كه حوزه كشاورزي شهرستان خمين از آن رنج مي برد.
اگر چه اقتصاد خمين بر پايه كشاورزي است و 52 درصد جمعيت اين خطه را كشاورزان تشكيل داده اند اما كمتر به ظرفيت ها و مشكلات اين بخش و همچنين ضرورت تحول، توسعه زنجيره توليد تا مصرف پرداخته شده است.
عوامل مختلفي چون خشكسالي هاي متوالي در سال هاي اخير از يك سو و نبود صنايع بسته بندي، تبديلي از سوي ديگر سبب شده كه بخش كشاورزي شهرستان خمين همچنان با مشكلاتي دست و پنجه نرم كند.
رئيس هيات مديره نظام صنفي كشاورزي شهرستان خمين گفت: بخش عمده اقتصاد شهرستان به كشاورزي وابسته است و هر تلاشي در بهبود سازي وضعيت درامدي كشاورزي ايجاد شود، در اقتصاد شهرستان تاثير مثبتي خواهد داشت.
محمد حسين قاسمي افزود: اين شهرستان يكي از قطب هاي توليد سيب زميني، لوبيا، زعفران و عسل است اما در فصل برداشت محصول، واسطه ها در نبود زير ساخت هاي صنايع تبديلي با خريد اين محصولات، سود سرشاري را كسب مي كنند.
وي ادامه داد: كشاورز با بازارهاي هدف داخلي و خارجي آشنايي ندارد از طرف ديگر براي جبران هزينه هاي سربار توليد و معيشت خود به ناچار محصول خود را به واسطه ها مي فروشد.
قاسمي اظهار كرد: معمولا در فصل برداشت واسطه ها، محصول را از اين منطقه با قيمت ناچيز خريد مي كنند و با بازاريابي در ديگر شهرها اين چنين ارزش افزوده و دسترنج يكسال كشاورز به هدر مي رود.
وي بيان كرد: استقرار صنايع تبديلي و بسته بندي تحول اساسي در ايجاد اشتغال پايدار فراهم مي كند و آهنگ توسعه اقتصادي در بخش كشاورزي را در اين خطه سرعت مي بخشد.
مدير جهاد كشاورزي خمين نيز گفت: اين شهرستان يكي از قطب هاي كشت گل محمدي، زعفران، لوبيا ، سيب زميني ، پياز و سيب درختي است كه راه اندازي كارگاه هاي فرآوري اين محصولات، سرمايه گذاري اصولي با سودآوري و ايجاد فرصت هاي شغلي در منطقه است.
احمد رضا جعفري افزود: هر سال پس از برداشت اين محصولات، واسطه ها حاصل دسترنج كشاورزان را با قيمت ناچيز مي خريد مي كنند و براي فرآوري به كارگاه هاي استان هاي ديگر و يا براي فروش به شهرستان هاي اطراف ارسال مي كنند.
مدير جهاد كشاورزي خمين ادامه داد: برخي محصولات نظير زعفران خمين بازار پسندي مناسبي دارد چرا كه به دليل نوع خاك و شرايط آب وهوايي از كيفيت بالايي برخوردار است.
احمد رضا جعفري افزود: كيفيت ارزشمند زعفران توليدي خمين سبب مي شود واسطه ها و دلالان براي سود آوري بيشتر از ماه ها قبل از فصل برداشت، به فكر پيش خريد اين محصول باشند.
وي گفت: واسطه ها محصولات خمين را نه تنها با قيمت اندك از توليد كنندگان خريد مي كنند، بلكه با برندسازي و استفاده از بسته بندي مناسب در خارج از اين شهرستان به فروش مي رسانند.
وي ادامه داد: در صورتي كه در خمين كارگاه هاي فرآوري و بسته بندي راه اندازي شود، بهره برداران به طور مستقيم محصول توليدي را به كارگاه ها تحويل مي دهند و سود بيشتري عايدشان مي شود.
مدير جهاد كشاورزي خمين افزود: نبود واحدهاي تبديلي و تكميلي بخش كشاورزي در اين شهرستان سبب خارج شدن ارزش افزوده محصولات كشاورزي، محدود شدن فرصتهاي شغلي و كاهش چرخش مالي بيان كرد.
جعفري ادامه داد: يكي از بهترين روش هاي توسعه اشتغال و افزايش درآمدهاي غير كشاورزي در مناطق روستايي، ايجاد و توسعه صنايع تبديلي و مشاغل خرد است.
فرماندار خمين نيز گفت: راه اندازي صنايع تبديلي براي تكميل حلقه زنجيره توليد محصولات كشاورزي، ايجاد ارزش افزوده و جلوگيري از خام فروشي در حوزه كشاورزي اين شهرستان ضروري است.
سيد مهدي ساداتي افزود: يكي از اولويت هاي اساسي ستاد اقتصاد مقاومتي امسال برنامهريزي براي سرمايهگذاي در بخش كشاورزي است كه در اين زمينه صنايع تبديلي با سرمايهگذاري بخش خصوصي بايد در اين شهرستان توسعه يابد.
وي اظهاركرد: از اين طريق گام بزرگي در تحقق اقتصاد مقاومتي، اشتغال و توليد منويات مقام معظم رهبري برداشته مي شود.
ساداتي بيان كرد: خمين منطقه اي با مزيت هاي كشاورزي است كه با توجه به سال هاي متوالي خشكسالي توليد محصولات كشاورزي و به دنبال آن درآمد اين قشر كاهش يافته است.
فرماندار خمين گفت: بهترين راهبرد براي افزايش درآمد كشاورزان، ايجاد اشتغال جديد در روستاها، افزايش توليد، ماندگاري در روستاها و جلوگيري از مهاجرت به شهر، راه اندازي صنايع تبديلي است.
وي گفت: خمين از بيكاري رنج مي برد و هر سال با وجود ايجاد اشتغال به دليل برخي تنگناها در بخش كشاورزي از جمعيت شاغل در اين بخش كاسته مي شود.
ساداتي بيان كرد: اولويت سرمايه گذاري در حوزه صنايع تبديلي با كارآفرينان بومي است اما در صورت نبود متقاضي با فراخوان از سرمايه گذاران غير بومي دعوت مي شود تا در حوزه كشاورزي و استقرار صنايع تبديلي در خمين اقدام كنند.
فرماندار خمين تصريح كرد: زير ساخت هاي لازم براي كاهش نرخ بيكاري در خمين فراهم است و اين نويد را به سرمايه گذاران مي توان داد كه منابع مالي براي ايجاد اشتغال پايدار تامين شده است.
شهرستان خمين منطقه اي كشاورزي از توابع استان مركزي است و 105 هزار نفر جمعيت دارد.
هم اينك 172 واحد فرآوري محصولات كشاورزي در استان مركزي وجود دارد كه سالانه يك ميليون و 700 هزار تن محصولات كشاورزي را فرآوري مي كنند و يك ميليون و 300 هزار تن محصول قابل عرضه براي بازار ارائه مي كنند.7277/3075/ خبرنگار: افسانه آروند *** انتشار دهنده: حسين مهدي زاده
تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۲
خمين - ايرنا - شهرستان خمين يكي از قطب هاي مهم كشاورزي استان مركزي به شمار مي آيد و در توليد لوبيا، سيب زميني، عسل و زعفران از جايگاه ارزشمندي در سطح كشور برخوردار است اما نبود صنايع تبديلي باعث شده محصولات كشاورزي و باغي خامفروشي بدون ارزش افزوده و با سود ناچيز به فروش رسد.