به گزارش دريافتي شنبه ايرنا از روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان فارس، سرپرست كاوشهاي جامع باستان شناختي در پاسارگاد با بيان اين مطلب افزود: بناي معروف به زندان سليمان شامل بقاياي ديواري به بلندي 14متر است كه در شمال محدوده كاخها در اين محوطه واقع شده است.
علي موسوي بيان كرد: اين ديوار، در اصل، باقي مانده يك برج سنگي چهار ضلعي مسقف بوده كه بر اثر استفاده از سنگهاي آن در ساخت و سازهاي متاخر به اين شكل درآمده است.
اين باستانشناس افزود: مقايسه اين برج سنگي با بناي بسيار مشابه ديگري موسوم به ”كعبه زرتشت“ در نقش رستم بيانگر اين است كه هر 2 اين ساختمان ها احتمالا كاربرد يكساني داشتهاند، هرچند كه هنوز كاربرد دقيق آنها معلوم نيست.
او اظهار كرد: در اين فصل از كاوش ها، با گسترش محدوده كاوش در بخش جنوبي محوطه و نيز گمانه زني در بخش شمالي آن، اميدواريم ارتباط اين 2 ساختمان با يكديگر مشخص شود.
موسوي گفت: كاوشهاي فصل دوم در محدوده ويرانه هاي برج سنگي، در ادامه كاوشهاي سال 95 و براي روشن شدن نقشه و جزييات معماري بنا در حال انجام است.
بهگفته اين باستانشناس، كاوشهاي فصل اول كه در تيرماه سال 95 صورت گرفت به نتايج مهمي همچون كشف آثار معماري متفاوتي با بناهاي شناختهشده دوره هخامنشيان منتهي شد.
موسوي بيان كرد: از اهداف برنامه جامع كاوش هاي باستان شناختي پاسارگاد، مطالعه استقرارهاي پيش از عصر هخامنشيان است و به همين سبب كارگاهي در تل خاري، يكي از تپههاي پيش از تاريخي محوطه، ايجاد شده است.
وي افزود: تل خاري، مجموعهاي از تپههاي كم ارتفاع و پراكنده در شمال محوطه پاسارگاد است كه بخش بزرگي از آن بر اثر فعاليتهاي كشاورزي سالهاي اخير از بين رفته است.
سرپرست كاوش هاي جامع باستان شناختي در پاسارگاد گفت: كاوش در تل خاري تا كنون به كشف آثاري از استقرار دوران باكون (هزاره پنجم پيش از ميلاد)، لپويي و هخامنشيان منجر شده است.
دوره لپويي، بر يك بازه زماني مهم در فارس يعني از سه هزار و 800 سال پيش از ميلاد تا سه هزار و 300 سال پيش از ميلاد اطلاق مي شود
موسوي، ازجمله اهداف كاوش در تل خاري، شناسايي لايهها و تسلسل فرهنگي دشت پاسارگاد را در هزارههاي چهارم تا اول پيش ازميلاد برشمرد.
بهگفته وي، محوطه باستاني پاسارگاد نخستين و كهنترين سكونتگاه سلطنتي سلسله هخامنشيان در فارس است كه تاريخ بنيان آن به دوره فرمانروايي كوروش بزرگ در نيمه قرن ششم پيش از ميلاد مي رسد.
موسوي، با اشاره به وجود بيش از 50 اثر تاريخي در محوطه ميراثجهاني پاسارگاد و پيرامون گفت: اين آثار شامل بقاياي سكونتگاههاي پيش از تاريخ تا استقرارگاههاي اسلامي در سدههاي ششم و هفتم قمري است.
وي ادامه داد: طرح جامع كاوشهاي باستانشناختي در محوطه ميراث جهاني پاسارگاد با هدف مطالعه فراگير آثار باستاني از دوران پيش از تاريخ تا سدههاي هفتم و هشتم هجري قمري است و براي انجام آن پنج سال پيشبيني شده است.
او اضافه كرد: اين كاوش ها با حمايت و مجوز پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري كشور و برنامهريزي و هدايت پژوهشكده باستانشناسي، با همكاري ادارهكل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس و پشتيباني پايگاه ميراث جهاني پاسارگاد درحال انجام است.
مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس نيز روز بيست و يكم تيرماه 96 اعلام كرد: فصل دوم كاوش ها از پانزدهم تيرماه جاري در محوطه ميراث جهاني پاسارگاد آغاز شده و تا بيست و نهم مرداد 96 ادامه خواهد داشت.
مصيب اميري، با اشاره به اينكه نخستين مرحله كاوش در محوطه تاريخي پاسارگاد تيرماه سال 95 به مدت 2 هفته انجام شد، اظهار داشت: اعتبار پيش بيني شده براي هر 2 مرحله كاوش از طريق پژوهشكده باستان شناسي، پژوهشگاه ميراث فرهنگي كشور تامين شده است.
محوطه ميراث جهاني پاسارگاد در محلي به نام دشت مرغاب در 130كيلومتري شمال شيراز، نزديك به سرحدات شمالي استان فارس، واقع شده است.
پيشينه منطقه پاسارگاد بر اساس پژوهش هاي باستان شناسي به دوره مياني پارينه سنگي مي رسد اما شاخص ترين دوره فرهنگي دشت پاسارگاد، دوره هخامنشيان است. بر اساس مدارك و شواهد موجود نام پاسارگاد براي نخستين بار در اين دوره تاريخي مطرح شد.
مجموعه ميراث جهاني پاسارگاد، مجموعه اي از سازه هاي باستاني بر جاي مانده از دوران هخامنشيان است كه در شهرستان پاسارگاد در استان فارس قرار دارد.
اين مجموعه دربرگيرنده ساختمان هايي چون آرامگاه كوروش، مسجد پاسارگاد، باغ پادشاهي پاسارگاد، كاخ دروازه، پل، كاخ بار عام، كاخ اختصاصي، دو كوشك، آب نماهاي باغ شاهي، آرامگاه كمبوجيه، ساختارهاي دفاعي تل تخت، كاروانسراي مظفري، محوطه مقدس و تنگه بلاغي است.
نام اصلي شهر پاسارگاد چيزي شبيه 'پَسَرگَد' بوده و نام پاسارگاد از اسم قبيله شاهان پارسي يعني قبيله 'پاسارگاد' گرفته شده كه به معناي 'آنان كه گُرز گران مي كشند'، است.
سرزمين پارس، زادگاه هخامنشيان بود و خاندان پارس به رهبري كوروش دوم از سال 529 تا 559 پيش از ميلاد بر ايران حكومت مي كردند.
مجموعه ميراث جهاني پاسارگاد، در شانزدهم تيرماه سال 83 خورشيدي به عنوان پنجمين اثر ايران در فهرست آثار جهاني
سازمان علمي، فرهنگي و تربيتي ملل متحد (يونسكو) به ثبت رسيد.
شهرستان پاسارگاد به مركزيت سعادت شهر در 110 كيلومتري شمال شيراز واقع شده است.
2027 /6118
دريافت خبر: سيد احمد نجفي ** انتشار دهنده: پرويندخت پاردسويي شيرازي
تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۷:۳۰
شيراز- ايرنا- واكاوي براي روشن شدن ابهامات در باره ماهيت و كاربرد برج سنگي معروف به زندان سليمان از يادمان هاي باقي مانده از دوره هخامنشيان در قالب فصل دوم كاوش هاي باستان شناختي در محوطه ميراث جهاني پاسارگاد در حال انجام است.