تهران- ايرنا- پژوهشگران دانشگاه صنعتي شريف براي اولين بار موفق به طراحي سامانه اي شدند كه از طريق آن وضعيت شدت غبار، تعداد روزهاي غبارآلود و رويدادهاي بزرگ مرتبط با غبار در بازه هاي زماني ماهانه و سالانه قابل بررسي است.

به گزارش روز سه شنبه گروه علمي ايرنا از دانشگاه صنعتي شريف، شركت دانش بنيان سپهر دور كاو، يكي از شركت هاي مستقر در مركز رشد دانشگاه صنعتي شريف كه در زمينه كاربرد فناوري سنجش از دور در علوم جوي و زميني فعاليت مي‌كند، سامانه‌ ملي پايش گرد و غبار را با استفاده از داده‌هاي ماهواره‌اي طراحي و راه‌اندازي كرده است.
در اين سامانه كه اولين سامانه‌ تحت وب كشور در زمينه‌ پايش غبار (با پوشش جامع و سراسري) است، با بهره‌گيري از تصاوير ماهواره‌اي مناسب و الگوريتم‌هاي اعتبارسنجي شده با داده هاي زميني، نقشه‌هاي شدت و فراواني وقوع پديده‌ ريزگردها در مقياس ملي و منطقه‌اي توليد و ارائه شده است.
سهم‌بندي كانون‌هاي داخلي و خارجي، شناسايي و تعيين موقعيت كانون‌هاي گرد و غبار در منطقه، امكان تحليل دلايل اصلي شكل‌گيري كانون‌هاي گرد و غبار، امكان تحليل الگوهاي زماني- مكاني وقوع پديده گرد و غبار و پايش تأثير اقدامات صورت گرفته براي تثبيت كانون‌هاي توليد گرد و غبار از جمله كاربردهاي بالقوه اين سامانه است.
نقشه‌هاي توليدشده در اين سامانه، شامل بررسي وضعيت شدت و فراواني گرد و غبار در مقياس ماهانه و سالانه و نقشه‌هاي رويدادمحور در كشور است. نسخه‌ اوليه اين سامانه‌، ‌اكنون به صورت دوزبانه به نشاني www.irandust.com در دسترس عموم قرار گرفته است.
سه محصول شدت غبار، تعداد روزهاي غبارآلود و رويدادهاي بزرگ مرتبط با غبار از محصولات اصلي اين سامانه است، كه براي توليد خروجي‌هاي مربوط به هر سال حدود 2 هزار تصوير ماهواره‌اي دريافت و با مدل توسعه داده شده توسط محققان اين شركت دانش بنيان پردازش شده است.
مدير فني اين طرح اظهار كرد: با استفاده از اين سامانه قادر به بررسي شدت رويدادهاي گرد و غبار با گام زماني ماهانه و از 17 سال پيش تاكنون هستيم.
احسان جليلوند خاطر نشان كرد: در نسخه اوليه ارائه شده در اين سامانه، وضعيت گرد و غبار در چهار سال اخير (2017-2014) پوشش داده شده است. اين سامانه در حال حاضر در سطح ملي ارائه شده است اما همچنين به بررسي رويدادهاي غبار منطقه اي در كشورهاي عراق، عربستان و افغانستان نيز پرداخته‌ايم و در به روزرساني بعدي سامانه تمام منطقه خاورميانه پوشش داده خواهد شد.
وي افزود: با توجه به نيازمندي هاي متنوع سازمان ها و نهادهاي مسئول در بحث مديريت و كاهش اثر گرد و غبار در كشور، امكان سفارشي سازي اين سامانه متناسب با نيازمندي‌هاي اين سازمان ها و نهادها نيز وجود دارد.
علمي**9157**1834
تنظيم: منصوره شوشتري** انتشار: ناهيد شفيعي
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me