ساری - ایرنا - ماشینی شدن كشاورزی مازندران در سه سال گذشته با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت برای بخش های مختلف از جمله مكانیزه شدن كاشت و برداشت محصول در شالیزارهای این استان دوران طلائی را تجربه كرده است .

به گزارش خبرنگار ایرنا ، سنتی بودن كاشت و برداشت برنج به عنوان مهم ترین محصول كشاورزی مازندران در سال های گذشته همواره از دغدغه های مهم كشاورزان و مسئولان بوده و شرایط خاص حاكم بر اراضی شالیزاری سبب می شد تا بیشتر كارها به صورت دستی انجام شود.
برنج كاران مازندران در تمامی این سال ها در فصل كاشت و برداشت محصول با كمبود نیروی كار و افزایش دستمزد مواجه بودند و تن ندادن به هزینه سنگین این بخش هم سبب می شد تا محصولشان از بین برود.
مكانیزه كردن هر چه بیشتر كشاورزی مازندران با تاكید بر تامین اعتبار و ماشین های مدرن و مورد نیاز برای شالیزارهای استان سبب شد تا دغدغه كشاورزان در سال جاری به حداقل ممكن برسد و در بعضی مناطق استان بیش از 80 درصد شالیزارها به صورت مكانیزه كشت شود.
** اشباع مكانیزاسیون
مدیر شعب بانك كشاورزی مازندران در این باره گفت : كشاورزی مازندران بویژه در بخش برنج كاری در سال های 94 و 95 با پرداخت یكهزار و 584 میلیارد ریال تسهیلات مكانیزاسیون برای خرید دستگاههای نشا كار ،كمباین های مخصوص برداشت شالی و تراكتور اشباع شده و دوران طلایی توسعه مكانیزاسیون را تجربه كرده است .
محسن صادقی روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : توسعه مكانیزاسیون كشاورزی تنها در داخل زمین های كشاورزی متوقف نمانده است و كارشناسان جهاد كشاورزی و بانك در تكمیل زنجیره تولیدات كشاورزی نسبت به نوسازی ، باز سازی و اصلاح شالیكوبی ها بویژه خشكن ها اهتمام جدی به خرج داده اند.
وی با بیان اینكه در چهار ماهه امسال نیز 76میلیارد ریال تسهیلات مكانیزاسیون در قالب 172 فقره پرونده پرداخت شده است ، اظهار داشت : ماشین آلات كشاورزی در زنجیره تولید باید پیشرفته و مطابق با استانداردهای روز دنیا باشد.
همسو با این رویكرد ، بر اساس اعلام رئیس سازمان جهاد كشاورزی مازندران اصلاح و باز سازی یكهزار و 250 واحد شالیكوبی با هدف كم شدن ضایعات در مرحله تبدیل شلتوك به برنج سفید مورد تاكید قرار گرفته است.
بر اساس مصوبه شورای كشاورزی مازندران ، صاحبان كارخانه های شالیكوبی باید تا 2 سال آینده نسبت به اصلاح و باز سازی با استفاده تجهیزات پیشرفته با دریافت تسهیلات موجود اقدام كنند.
مازندران با تولید سالانه حدود یك میلیون تن برنج سفید ، 42درصد برنج مورد نیاز كشور را تامین می كند ، به همین دلیل توجه دولت یازدهم به توسعه مكانیزاسیون در زنجیره شالیكاری در سه سال گذشته قابل توجه بوده است .
** تسطیح اراضی ، پیش شرط مكانیزاسیون
هر چند در حال حاضر حدود 40 درصد نشا و بیش از 90 درصد برداشت شالی در مزارع استان مازندران به صورت مكانیزه انجام می شود ، اما به دلیل كوچك و خرد بودن زمین های شالیزاری به كار گیری ماشین آلات پیشرفته سخت و تا حدودی غیر قابل اجراست و به همین دلیل اجرای طرح تسطیح و یكپارچه سازی زمین های شالیزاری 2 استان مازندران و گیلان مورد توجه دولت قرار گرفته است.
بر اساس برنامه ششم توسعه ، یكصد هزار هكتار از اراضی شالیزاری استان های مازندران و گیلان یكپارچه سازی ، تجهیز و نوسازی می شود .
افزایش تولید در واحد سطح ،كاهش هزینه و از همه مهم تر كشت مجدد برنج از مزایای اجرای طرح تسطیح و یكپارچه سازی زمین های شالیزاری در كنار مكانیزاسیون است.
** آبیاری قطره ای ، مكمل مكانیزاسیون
مدیر شعب بانك كشاورزی مازندران یكی دیگر از حمایت های مهم دولت یازدهم در بخش استفاده بهینه از آب كشاورزی را آبیاری قطره ای با كمك بلاعوض 85 درصدی اعلام كرد.
وی گفت : پارسال 315 میلیاد ریال از اعتبارات بلاعوض آبیاری قطره ای در استان جذب و به بهره برداران پرداخت شد.
** بسته رونق تولید در كشاورزی
مدیر شعب بانك كشاورزی مازندران یكی از عملكردهای مهم این بانك را همسو بودن با اجرای طرح بسته رونق تولید دولت دانست و گفت : از آنجایی كه اقتصاد اصلی استان بر پایه تولیدات محصولات كشاورزی است ، حمایت از صنایع وابسته به كشاورزی ضروری و مهم است.
وی اضافه كرد : به همین دلیل بانك كشاورزی مازندران پارسال با ارائه یكهزار و 314 میلیارد ریال تسهیلات در قالب 539 پرونده ، حدود 48 درصد تسهیلات بسته رونق تولید استان را پرداخت كرد.
صادقی مصوبه برخورداری مازندران از تسهیلات یكهزار و 985 میلیارد ریالی صندوق توسعه ملی را فرصتی برای توسعه همه جانبه كشاورزی صنعتی استان دانست و گفت : تا كنون با 65 نفر از متقاضیان بخش های مختلف كشاورزی به مبلغ 314میلیارد ریال قرار داد منعقد شده است.
** پرداخت 536 میلیارد ریال تسهیلات یارانه ای به باغداران
بارش برف و كاهش دمای بی سابقه هوا به 15 تا 17 درجه زیر صفر در مازندران در اوایل آذرماه سال پیش كه مصادف با برداشت مركبات بوده ، سبب از بین رفتن نیمی از سردرختی باغداران و بخش عمده باغات مركبات و كیوی این خطه شمال كشور شد.
دولت یازدهم در پی این خسارت با بررسی های كارشناسی با هدف تنظیم بازار مركبات و كمك به باغداران ، هفت بسته حمایتی در نظر گرفت كه تمام آنها عملیاتی و اجرایی شده است.
مدیر شعب بانك كشاورزی مازندران یكی از هفت بسته حمایتی دولت به باغداران خسارت دیده را تسهیلات یارانه ای با سود 10 درصد عنوان كرد و بیان داشت : مبلغ 2 هزار میلیارد ریال تسهیلات بانكی با عاملیت بانك كشاورزی به باغداران خسارت دیده، سورتینگ داران و سایر فعالان كشاورزی استان اختصاص یافته كه تاكنون 535 میلیارد و 820 میلیون ریال به بیش از هفت هزار باغدار خسارت دیده پرداخت شده و این روند همچنان ادامه دارد.
كشاورزان مازندران 72 نوع محصول تولید می كنند و در 15 نوع رتبه اول تا سوم را دارند .
برنج با 950 هزار تن ، مركبات با حدود 2 میلیون و 200 تن ، كیوی با 95 درصد كل تولید كشور و صنعت طیور با در اختیار داشتن چرخه كامل و تولید 11 درصد گوشت مرغ كشور از جمله تولیداتی است كه مازندران رتبه اول كشور را دارد.
خبرنگار : سید رضا هاشمی كروئی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
6990/1654