به گزارش ایرنا، برای شنیدن صدای چكمه ویلاسازان در این مناطق تنها كافیست جاده جنگلی گلوگاه - توسكاچشمه را با چشم نوازی جنگل زیبای مسیر برای رسیدن به منطقه هزارجریب پشت سر گذاشت و به انتهای محدوده جنگلی رسید، جایی كه خودرو بر شانه كوه سوار می شود تا چشم اندازی از زیبایی های بی بدیل بهشت زمینی را به نمایش بگذارد.
ویلاسازی، درست از بیخ گوش جنگل در روستای ' نیالا ' آغاز می شود ، روستایی كه به گفته ساكنان بومی سالهاست در محاصره ویلاهای ساخته شده توسط افراد غیربومی و ناشناس بلعیده شده است .
نیالا ، روستایی در حدود 25 كیلومتری جنوب شهر گلوگاه است كه نه تنها مورد هجوم ویلاسازان قرار گرفته، بلكه ساختمان هایی در چهار تا پنج طبقه نیز در حواشی آن ساخته شده است .
** ضعف های قانونی
اگر چه گذر از جاده غیر رسمی گلوگاه - دامغان ، چراغ هوس هر تازه واردی را برای تصاحب قطعه ای از زمین های بكر و بهشتی منطقه كوهستانی هزارجریب بزرگ روشن می كند ، اما دوستداران طبیعت و محیط زیست خلاء قانونی دربرخورد با ویلاسازان ، دلخوشی متولیان روستایی به اندك درآمد حاصل از این ویلاسازی ها دركنار سكوت متولیان روستایی را مسبب رونق ویلاسازی در این مناطق بكر می دانند.
مسئولان محلی هم دلیل هجوم ویلاسازان به مناطق بكر و دست نخورده هزار جریب را ارزانی زمین ، داشتن چشم انداز و جاذبه طبیعی و سكوت متولیات روستایی برای الزام ویلاسازان به رعایت هویت روستایی درساخت و سازها می دانند.
دهیار روستای نیالا ، جایی كه اهالی آن از پیشی گرفتن جمعیت غیربومی از بومیان به عنوان مهم ترین مشكل خود یاد می كنند ، به خبرنگار ایرنا گفت كه ویلاسازی در این روستا از حدود یك دهه پیش آغاز شد و در همان سال ها هم مثل قارچ ویلا در محدوده روستا و خارج از آن روئید.
هادی باقری افزود : ویلاسازان با ساخت وساز چهار تا پنج طبقه ، هویت روستایی این منطقه را از بین بردند و به دلیل داشتن مجوز ساخت ، ما به عنوان متولیان روستا توان برخورد با آنها را نداشتیم و نداریم .
وی ادامه داد : بیشتر افرادی كه در این روستا و حواشی آن ویلا ساختند ، افراد غیر بومی هستند و این منطقه را به خاطر داشتن چشم انداز زیبای طبیعی ، عرصه تاخت و تاز و بورس بازی مسكن قرار دادند.
باقری گفت كه این افراد با ورودشان علاوه بر از بین بردن هویت روستا ، قیمت زمین را در این روستا و روستاهای اطراف تا 10 برابر افزایش دادند به طوری كه قیمت هر متر مربع زمین در این روستا بیش از یك میلیون و 500 هزار ریال رسید كه برای فروش وسوسه كننده است .
وی افزود : گران شدن زمین در روستا باعث می شود تا روستائیان به بهانه خشكسالی زمین كشاورزی خود را به این افراد بفروشند و هر روز بر تعدادشان در روستاها افزوده شود.
دهیار روستای نیالا قیمت هر متر مربع مسكن نوساز ویلاسازان در این روستا را 12 تا 13 میلیون ریال اعلام كرد.
** مسخ هویت روستائی
مسئول دفتر نمایندگی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی شهرستان گلوگاه هم به خبرنگار ایرنا گفت كه هجوم ویلاسازان به مناطق هزار جریب در شرق مازندران به خصوص شهرستان گلوگاه و بهشهر هویت روستاها را از بین برده است .
علی بابایی افزود : نمونه ویلاسازی در روستای نیالا در جنوب گلوگاه است كه در یك دهه اخیر تعدادشان از مسكن روستاییان نیز بیشتر شده و بهترین اراضی روستایی با چشم انداز مناسب را این گروه در اختیار گرفتند.
وی ادامه داد : در شرایط فعلی هویت روستایی نیالا با هجوم این ویلاسازان از بین رفته و تاكنون هیچ دستگاهی نتوانست جلوی ساخت و ساز این افراد را بگیرد.
بابایی دلیل برخورد نشدن با ویلاسازان را دریافت مجوز قانونی از دستگاه های مرتبط دانست .
مسئول دفتر نمایندگی بنیاد مسكن گلوگاه با این وصف گفت كه در چند سال اخیر این نهاد با همكاری دادستان عمومی و انقلاب شهرستان نسبت به تخریب چهار تا پنج دستگاه ویلای غیرمجاز اقدام كرده، ولی اكثر ویلاسازان دارای مجوز ساخت هستند كه نمی توان با آنها برخورد كرد.
** زخم قانونی قدیمی
فرماندار شهرستان گلوگاه هم گفت كه ویلاسازی در روستای نیالا و برخی دیگر از روستاهای زیبای شرق مازندران با مجوز قانونی دستگاههای متولی حداقل از یك دهه قبل شروع شد.
محمد تباكی به خبرنگارایرنا افزود : در شرایط فعلی نمی توان با ویلاهایی كه مجوز قانونی دارند، برخورد كرد و این مجوزها نباید پیش از این برای ویلاسازی صادر می شد.
وی ادامه داد : هم اكنون هویت برخی روستاهای شرق مازندران از جمله روستای نیالا با 450 خانوار روستایی از بین رفته ودیگر نمی تواند نسخه جدیدی برای آن پیچید.
** تعریف امكانات گردشگری
فرماندار گلوگاه معتقد است باید طرح گردشگری برای روستاها تعریف كرد و مطابق با این طرح نیز مجوز ساخت و ساز برای اقامتگاه های توریستی در روستاهای دارای جاذبه طبیعی صادر شود.
تباكی اظهار داشت : در دولت یازدهم برای جلوگیری از ساخت و ساز بی رویه در روستاهای دارای جاذبه طبیعی برای جذب گردشگر ، طرح گردشگری برای این روستاها تعریف شد و از ویلاسازی در این مناطق نیز جلوگیری می شود.
وی افزود : برای ساخت اقامتگاه برای گردشگران در روستاهای دارای طرح گردشگری یك میلیارد ریال تسهیلات ارزان قیمت نیز پرداخت می شود ، ولی به دلیل رونق ویلاسازی تاكنون سرمایه گذاران از طرح گردشگری استقبال نكردند.
شرق مازندران شامل شهرستان های نكاء ، گلوگاه و بهشهر است .
براساس آمار افزون بر 60 درصد از جمعیت این شهرستان ها در روستایی سكونت دارند كه از میانگین جمعیت روستایی مازندران بیشتر است.
اكنون این نگرانی وجود دارد كه بخشی از مناطق روستایی این شهرستان ها در ییلاقات با رونق ویلاسازی و تصاحب زمین های روستائیان توسط افراد سودجو در آینده ای نه چندان دور به لحاظ جمعیت به شهر ارتقا یافته و كسب و كار روستایی از بین برود.
خبرنگار : حسین فلاحتی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
6982/1654
تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۳
ساری - ایرنا - پس از اشباع ویلاسازی در مناطق جلگه ای و كوهستانی غرب مازندران توسط افراد بومی و غیربومی، اكنون این ویروس زمین سوز به مناطق ییلاقی شرق استان سرایت كرده و مناطق بكر را در معرض تهدید سودجویان قرار داده است.