كيش – ايرنا- رئيس اداره محيط زيست كيش گفت : يك هزار و 44 لاك پشت پوزه عقابي در سايت حفاظت شده ساحلي جزيره كيش در پايان اين دوره از زاد آوري متولد شدند .

مريم محمدي روز چهارشنبه در گفت و گو اختصاصي با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: در فصل تابستان امسال يازدهمين دوره مستمرحفاظت از لاك پشت هاي دريايي جزيره كيش با ثبت 24 لانه در سايت حفاظت شده به طول ساحلي حدود 800 متر و تولد يك هزار و 44 نوزاد در اين سواحل به پايان رسيد.
وي با تاكيد بر اينكه لاك پشت پوزه عقابي تنها گونه تخمگذار در جزيره كيش است افزود : با توجه به امنيت، بكر بودن، دانه بندي مناسب و ساير مشخصات اين جانوران سواحل جنوب جزيره را براي تخمگذاري انتخاب مي كنند.
محمدي گفت : اين گونه جانوري از گونه هاي حمايت شده و طبق فهرست قرمز' سازمان جهاني حفاظت از طبيعت و منابع طبيعي 'به شدت در معرض خطر انقراض هستند و اين لاك پشت ها در هر دوره بيش از يك بار تخمگذاري مي كنند.
رئيس اداره محيط زيست كيش تصريح كرد : با تلاش هاي اداره محيط زيست سازمان منطقه ازاد براي راه اندازي و مديريت سايت حفاظت شده لاك پشت ها در جزيره و فرهنگ سازي هاي انجام گرفته در طول ساليان گذشته از جمله آموزش در مدارس اين سايت به يكي از جذابيت هاي گردشگري جزيره كيش تبديل شده است به گونه اي كه امسال حدود 250 خانواده از نحوه تخم گذاري لاك پشت ها و به دنيا آمدن نوزادان آن ها ديدن كردند كه اين امر سبب آشنايي بيشتر با اين گونه جانوري و عوامل تهديد آن و حفاظت بهتر آن خواهد شد.
وي اضافه كرد : در فصل زاد و ولد لاك پشت هاي دريايي در كيش ، علاوه بر سايت حفاظت شده، تمام سواحل جزيره توسط محيط بانان اداره محيط زيست گشت زني مي شود.
محمدي ؛ استراتژي كلي اداره محيط زيست را حفاظت لانه ها در شرايط كاملا طبيعي و بدون مداخله عنوان كرد و افزود : با جابه جايي لانه ها علاوه بر پايين آمدن درصد تخمهايي كه به نوزاد تبديل مي شوند ،نسبت جنسيتي آنها تغيير مي كند و احتمال خطر آلودگي افزايش مي يابد .

*اقدامات حفاظتي 100 درصد نوزادان متولد شده در سايت را راهي آبهاي خليج فارس مي كند
وي گفت : در طول اجراي طرح حفاظت و مونيتورينگ لاك پشت هاي دريايي جزيره كيش، لانه هايي كه پائين تر از خط مد هستند و يا به علت نامناسب بودن محل لانه احتمال تخريب آنها وجود دارد جابه جا مي شوند.
محمدي تصريح كرد: تجربه هاي يازده ساله اجراي اين طرح نشان داده كه در مدت يازده سال اجراي آن ،درصد تبديل تخم به نوزاد در لانه هاي جابه جا شده بسيار خوب بوده و كمتر از 10درصد با لانه هاي اصلي تفاوت دارد.
رئيس اداره محيط زيست كيش به ايرنا گفت : در نتيجه اقدامات حفاظتي از جمله حصار كشي و مراقبت سايت، خاموش كردن چراغهاي جاده همجوار سايت حفاظت شده و هدايت نوزادان لاك پشت به دريا با كمك محيط بانان 100 درصد نوزادان متولد شده در هر لانه به سلامت راهي آبهاي نيلگون خليج فارس مي شوند.
حفاظت از لاك پشت هاي تخم گذار از دسترس صيادان غير مجاز، مراقبت از لانه ها و تخم ها در برابر دستبرد افراد سودجو ، محافظت از نوزادان لاك پشتها و هدايت آنها به دريا ، علامت گذاري (تگ زني) و بيومتري لاك پشت هاي ماده كه براي تخم گذاري به سواحل كيش مراجعه مي كنند از مراحل مختلف طرح هاي حفاظت از لاك پشتهاي دريايي درجزيره كيش است.
حفاظت از لاك پشت هاي دريايي جزيره كيش با اجراي 'برنامه حفاظت و مونيتورينگ لاك پشتهاي دريايي كيش'' از بهار 1385 در حال اجرا بوده و هر ساله تعداد قابل توجهي از نوزادان لاك پشت ها روانه دريا مي شوند .
لاك پشت هاي پوزه عقابي از جمله گونه هاي جانوري در معرض خطر انقراض هستند كه با توجه به نقش آنها درحفظ سلامت اكوسيستم دريا از جمله مرجان ها اهميت ويژه اي داشته و مورد توجه اتحاديه ها و سازمانهاي جهاني مرتبط با حفظ حيات گونه هاي گياهي و جانوري در حال انقراض قرار گرفته اند.
فصل تخم گذاري لاك پشت هاي پوزه عقابي (Hawksbill sea turtle) در جزيره كيش به طور معمول از اواخر اسفند تا خرداد ماه صورت مي گيرد .
1630*1641/ خبرنگار : مريم زبان دان - انتشاردهنده : امير برزي