تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۳۷

تهران- ايرنا- روزنامه جام جم در گزارشي نوشت:مرجان بر اثر يك سانحه دچار سوختگي شده است. پزشك به او گفته هر روز بايد دوش بگيرد تا زودتر بهبود يابد، اما يك روز وقتي روي زخم‌هاي خود صابون ماليده است،‌ آب قطع مي‌شود.

در ادامه در گزيده اي از اين گزارش مي خوانيم:آب‌هايي كه هدر مي‌رود

آخرين آمار از مصرف آب در كشور، حكايت از سهم 91درصدي كشاورزي، 6درصدي شرب و بهداشت و 3 درصدي صنعت و خدمات دارد.گرچه صرفه‌جويي در همه مصارف مهم است، اما بديهي است با كاهش ميزان مصرف و افزايش بهره وري در بخش كشاورزي امكان ذخيره 50 درصد از منابع آبي اين بخش وجود دارد كه خود رقم قابل توجهي است.
ميزان متوسط بارش در ايران 250ميلي متر در سال و يك سوم بارندگي در جهان است كه درايام خشكسالي به 200تا 205ميلي متر در سال نيز مي‌رسد.
با اين حال مصرف آب در بخش شرب و بهداشتي دو برابر اروپا و 300 ليتر به ازاي هر نفر است. يك مقام مسئول در وزارت نيرو در گفت‌‌وگويي، راندمان آبياري كشاورزي در ايران را تنها 35 درصد و نصف راندمان جهاني دانسته است. مهندس حميد قزويني با پيشنهاد اصلاح سيستم‌هاي آبياري و تبديل سيستم‌هاي سنتي آبياري به سيستم‌هاي آبياري مدرن مي‌گويد: در كشورهاي پيشرفته اروپايي به ازاي هر مترمكعب آب كشاورزي دو و نيم كيلوگرم محصول كشاورزي توليدمي شود؛ اما در ايران اين رقم تنها6/0كيلوگرم است كه حكايت از هدر رفت سرسام‌آور آب در زمين‌هاي كشاورزي دارد. 70 درصد منابع آب كشاورزي هدر مي‌رود.
حركت از آبياري سنتي غرقابي به سمت آبياري قطره‌اي، اين بهره‌وري را تا 90 درصد افزايش مي‌دهد.

مالچ‌پوشي، شيوه‌اي جديد در ذخيره آب

وقتي باراني نمي‌بارد و منابع آب محدود است و آفتاب داغ و بي‌رحم در بالا‌ترين نقطه از مدار خود مي‌تابد، آب‌ها بيش از هميشه تبخير مي‌شود و ما بايد راهي براي مقابله با خورشيد بيابيم. مالچ همين جا به كمك ما مي‌آيد.
مهندس علي محمودي، از متخصصان ترويج كشاورزي اين روش را سبب جلوگيري از تبخير آب در خاك و كنترل علف‌هاي هرز مي‌داند.
مالچ سطحي پوششي براي جلوگيري از تبخير آب است كه مي‌تواند از بريده‌هاي چوب يا پلاستيك باشد. استفاده از مالچ پلاستيكي مي‌تواند تا 50 درصد آبياري را كاهش دهد و سبب صرفه‌جويي در آب شود. نوارهاي پلاستيكي در داخل باغ در جوي‌ها پهن شده، جا به جا در آن سوراخ ايجاد مي‌شود و در هر دو متر يك سوراخ كه با لبه بيل ايجاد مي‌شود، كافي است. لبه‌ها زير خاك پوشانده مي‌شود. مالچ‌هاي پلاستيكي بعد از دو بار فصل كشت جمع آوري و بازيافت مي‌شود.
كاهش علف هرز، سرعت آبياري با شيوه غرقآبي، حفظ بافت خاك و بهبود ميوه‌هاي باغ از مزاياي اين روش است. استفاده از مالچ به همراه آبياري قطره‌اي، بهره‌وري را چند برابر مي‌كند.
روش‌هاي خلاقانه ديگري هم در دنيا وجود دارد يا به فكر خودتان مي‌رسد كه مي‌توانيد با آن ميزان مصرف آب را كاهش دهيد.

صرفه‌جويي در باغچه‌ها

به منظور صرفه‌جويي در مصرف آب براي مقابله با خشكسالي تحميل شده به كاليفرنيا در ايالات متحده، شهروندان به رنگ كردن چمن‌هاي زرد مقابل خانه‌ها روي آورده‌اند تا زيبايي محل زندگي خود را حفظ كنند. اين نوع رنگ با محيط‌زيست سازگاري دارد و آسيبي به آن وارد نمي‌كند.
شما با باغچه خود چه كرده‌ايد؟ تجربه نشان مي‌دهد، كاشت گياهاني كه موافق آب و هواي منطقه باشند و گونه‌هاي مقاوم در مقابل گرما مي‌توانند در تابستان شما را از آبياري مداوم باغچه بي‌نياز كنند.
كاشته گونه‌هاي متنوع كاكتوس يكي از پيشنهادهاي مفيد است. استفاده از آب شست‌وشوي ميوه‌ها و سبزي ها، مصرف آب شست وشوي برنج و شستن ظروفي كه براي خوردن چاي يا ميوه مصرف شده است با آب ساده و مصرف اين پساب‌ها در باغچه مي‌تواند تا حد زيادي مصرف آب را در منزل شما كاهش دهد.
اگر باغچه گسترده‌اي داريد، مي‌توانيد با چمن مصنوعي آن را زينت دهيد و درختان باغچه را به صورت آبياري قطره‌اي با بطري سيراب كنيد. اين چمن جلوي تبخير آب را از سطح خاك مي‌گيرد و ظاهر سبزي به باغچه شما مي‌دهد. باغچه‌ها را شب آب بدهيد تا بخوبي آب جذب گياه شود و به خاطر تابش خورشيد تبخير نشود.

حمام كردن بدون ريخت و پاش

75 درصد آب استفاده‌شده‌ در خانه‌ها مربوط به حمام و 25 درصد آن مربوط به دستشويي است.
اگر آب ساختمان شما كم فشار شده باشد، با گذاشتن يك وان پلاستيكي يا سراميكي در حمام مي‌توانيد آب سرد و گرم را در آن تنظيم كنيد.
اگر واقعا مي‌خواهيد يك حمام طولاني‌مدت داشته باشيد، از اين آب ذخيره شده براي شست‌وشوي خود حتي به روش سنتي استفاده كنيد، بي‌اين كه شير آب براي مدت طولاني باز باشد.
با نصب شيرهاي كم‌فشار و تقويت‌كننده‌هاي شناور كه هزينه چنداني ندارند، مي‌توانيد به ميزان قابل‌توجهي در مصرف آب ماهانه خانه صرفه‌جويي كنيد.
به فرزندان خود شيوه‌هاي صرفه‌جويي را آموزش دهيد و براي صرفه‌جويي در آب به آنها جايزه بدهيد.
حجم مخزن سيفون را با گذاشتن يكي دو بطري پر از آب در بسته كاهش دهيد. با هر بار كشيدن سيفون، همين مقدار آب ذخيره مي‌شود.

*منبع:روزنامه جام جم،1396،5،5
**گروه اطلاع رساني**1893**1755** انتشاردهنده : پونه پورقاسمي