اروميه- ايرنا- آئين مذهبي ارامنه جهان يا ' باداراك ' كه هر ساله با حضور هزاران نفر از مسيحيان مناطق مختلف جهان و با آزادي كامل در قره كليساي چالدران/ در آذربايجان غربي/ برگزار مي شود، نماد همزيستي مسالمت آميز اقوام و اديان ايراني است.

به گزارش ايرنا، قره كليسا يا كليساي تاتاووس مقدس از جمله كليساهاي مورد احترام مسيحيان جهان به شمار مي رود كه در طول سال پذيراي هزاران گردشگر داخلي و خارجي است اما اين كليساي تاريخي روزهاي محدودي از سال را نيز ميزان آئين زيارتي و مذهبي منحصر به فردي با عنوان باداراك است.
آئين مذهبي باداراك يا عشاي رباني سالانه با حضور ارامنه كشورهاي ارمنستان، سوريه، لبنان، هلند، فرانسه، اتريش، آلمان، كانادا و ديگر كشورهاي جهان برگزار مي شود و يكي از هفت ‌آئين مقدسي است كه در تمام فرقه‌هاي مسيحيت به انجام مي‌رسد و ريشه آن به آخرين شامي بر مي گردد كه مسيح (ع) در شب دستگيري خود توسط سربازان رومي با حواريون خورده است.
ارامنه ايران و جهان در اين مراسم با اعمالي همچون راز و نياز به درگاه خداوند، قرباني كردن و غسل تعميد دادن به نوزادان خود در قالب مراسم باداراك يا عشاي رباني اين روز را گرامي مي دارند.
در طول اين مدت زائران قره كليسا اعمال خاص اين كليسا شامل روشن كردن شمع، راز و نياز با خدا، غسل تعميد نوزادان و قرباني كردن گوسفندان را به جاي مي آورند و با انجام اين اعمال از خداوند بزرگ طلب رحمت و مغفرت گناهان را مي كنند.
امسال شصت و سومين مراسم مذهبي عشاي رباني يا باداراك در مجموعه جهاني قره كليساي چالدران برگزار مي شود و فرمانداري اين شهرستان در كنار سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و شوراي خليفه گري ارامنه آذربايجان اجراي اين مراسم را بر عهده دارد.
به گفته فرماندار چالدران اين آئين مذهبي مسيحيان از 5 تا 7 مرداد امسال با حضور پنج هزار نفر از كشورهاي مختلف جهان برگزار مي شود و اين شهرستان براي پذيرايي از ميهمانان اين آئين آمادگي كامل دارد.
كريم حسين زاده اظهار كرد: به همين منظور علاوه بر ايجاد درمانگاه سيار و استقرار گروه امداد و نجات جاده اي، آتش نشاني، راهداري و پليس راه در زمان برگزاري اين مراسم، غرفه هاي سياري نيز براي فروش مواد غذايي مورد نياز زائران در نظر گرفته شده است.
وي اضافه كرد: اسلام، دين صلح و برادري بوده و اجراي آئين هاي مذهبي پيروان اديان مختلف در ايران نيز نشان دهنده زندگي مسالمت آميز در اين كشور اسلامي است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي نيز با اشاره به برگزاري مراسم آئيني زيارتي ارامنه جهان در بناي تاريخي قره كليساي چالدران گفت: اين مراسم يكي از بزرگترين گردهمايي هاي اقليت هاي ديني جهان است كه در اين استان مرزي برگزار مي شود.
جليل جباري افزود: برگزاري آئين مذهبي ارامنه جهان همه ساله در ايران ضمن اينكه نشان دهنده زندگي مسالمت آميز اقوام و اديان مختلف در ايران و آذربايجان غربي است، صلح و دوستي ايرانيان را به تصوير مي كشد.
به گفته مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي، قره كليسا همواره در زمره سه محل گردشگرپذير اين استان به ثبت رسيده و مورد اقبال گردشگران بوده است.
جليل جباري افزود: گردشگران زيادي از داخل و خارج كشور به قره كليسا مي آيند كه اين امر نشان از اهميت اين بناي تاريخي در سطح جهاني دارد.
وي اضافه كرد: مردم چالدران نيز همراهي خوبي در ايجاد محيطي مناسب براي گردشگران دارند و فرهنگ اين منطقه كمك زيادي به جذب گردشگران بيشتر در چالدران كرده است.
به گزارش ايرنا بناي قره كليسا (كليساي تاتاووس مقدس) در چالدران جزو 9 اثر ثبت شده جهاني ايران و 2 اثر ثبت شده جهاني آذربايجان غربي است؛ بيشتر صاحب نظران تاريخ اديان معتقدند كه اين كليسا، قديمي ترين كليساي دنياست.
قره كليسا كه در بين ارامنه جهان به تاده مقدس معروف شده در 20 كيلومتري شمال شرق چالدران و بر روي مزار تاتائوس، يكي از حواريون حضرت مسيح (ع) احداث شده است.
تاريخچه ساخت اين كليساي قديمي به عنوان اولين كليساي جهان مسيحيت بر اساس اسناد موجود به بعد از شهادت تاتائوس مقدس توسط جانشين پادشاه ارمنستان بر مي گردد.
بعد از شهادت حواري حضرت مسيح (ع) او را در محل كنوني كليساي تاتائوس به خاك سپردند و بعدها روي قبر او نمازخانه كوچكي ساختند و در قرن هفتم ميلادي اين نمازخانه به كليساي بزرگي تبديل شد.
بسياري از مسيحيان، فرزندان خود را براي غسل تعميد به اين كليسا مي آورند و در آنجا جشن مي گيرند، گوسفند قرباني كرده و از خدا و حضرت مسيح (ع) خواسته هاي خود را طلب مي كنند.
8137/3072
** گزارشگر: سيده فاطمه سجادي ** انتشار دهنده: عليرضا فولادي