دراين مطلب آمده است: هشت سال جنگ تحميلي با اجراي عمليات مرصاد و انهدام منافقين پايان شيريني داشت. عمليات مرصاد آخرين عمليات رزمي ايران در هشت سال دفاع مقدس بود كه با فرماندهي شهيد سپهبد صياد شيرازي درس تلخي به دشمن داد.
هفته دفاع مقدس با يادي از اسطورههاي مقاومت و سرو قامتان تاريخ ايران زمين ياد و خاطره سرداران سرافراز اسلام در دلها زنده ميشود و رشادتهاي فرماندهان غيور و با اخلاص در دفاع از خاك ميهن بازگويي ميشود.
هفته دفاع مقدس بهترين فرصتي است تا فاصلهها را با شهدا و آرمانهاي آنان كم كنيم. شهيد سپهبد 'علي صياد شيرازي' نمونه بارز از شرافت و غيرت ايراني است كه در زمينهاي سر به فلك كشيده كردستان تا دشتهاي گرم خوزستان به جهاد و نيايش ميپرداخت و در نهايت در اين راه با نمايش اوج بندگي، جان شيرين خود را فداي عزت و سربلندي اسلام و ولايت نمود.
هفته دفاع مقدس را فرصتي مغتنم ميدانيم تا در گزارشي به فعاليتها و گوشههاي از زند گي سرآمد فرماندهان ارتش جمهوري اسلامي ايران سپهبد صياد شيرازي بپردازيم.
تولد بهاري
شهيد صياد شيرازي در سال 1323، در شهرستان درگز مشهد ديده به جهان گشود پدرش نظامي بود و بهمين دليل او در دوران كودكي زندگي در شهرهاي مختلف را تجربه كرد. در سال 1340 براي ادامه تحصيل به تهران آمد پس از پايان آخرين سال دوره متوسطه در دبيرستان امير كبير تهران، در سال 1343 وارد دانشكده افسري شد و سه سال بعد، پس از اخذ درجه ليسانس، از دانشگاه افسري فارغالتحصيل شده و براي به پايان رسانيدن دوره مقدماتي توپ خانه، عازم اصفهان گرديد.
در سال 1351 پس از اتمام آموزش زبان انگليسي در تهران، به دليل لياقتها و دقتهايش در كار، براي تكميل تخصصهاي توپخانه، از طرف ارتش، عازم آمريكا شد تا دوره هواسنجي بالستيك را بگذراند. او پس از بازگشت از آمريكا، به عنوان استاد در مركز آموزش توپ خانه اصفهان به تدريس پرداخت و در سال 1346، موفق به اخذ درجه كارشناسي از دانشگاه افسري شد.
آغاز فعاليت ها پس از پيروزي انقلاب اسلامي
شهيد صياد شيرازي در سازماندهي نيروهاي انقلابي ارتش نقش بسزايي داشت. و پس از پيروزي انقلاب، در بحبوحه غائله سال 1358 ضد انقلاب در كردستان، به فرماندهي عمليات شمال غرب كشور برگزيده شد و در پاكسازي كردستان به همراه شهيد دكتر چمران و ديگر رزمندگان غيور اسلام نقش مهمي ايفا نمود. وي پس از خلع بني صدر، براي پايان دادن به ناهماهنگي ارتش و سپاه، قرارگاه مشترك عملياتي سپاه و ارتش را راهاندازي كرد.
پس از اجراي موفقيتآميز عمليات ثامنالأئمه، جمعي از فرماندهان عالي رتبه نظامي از جمله سرتيپ فلاحي جانشين ستاد مشترك ارتش، سرهنگ فكوري فرمانده نيروي هوايي، سرهنگ نامجوي وزير دفاع، سرگرد يوسف كلاهدوز، قائم مقام عملياتي سپاه پاسداران و محمد جهان آرا فرمانده سپاه خرمشهر، در حالي كه با يك فروند هواپيماي سي130 از خوزستان به تهران باز ميگشتند در اثر سانحه سقوط هواپيما به شهادت رسيدند.
با شهادت فرماندهان عالي رتبه، تغييراتي در كادر بالاي ارتش بوجود آمد و با انتصاب سرتيپ ظهيرنژاد فرمانده وقت نيروهاي زميني به رياست ستاد مشترك، سرهنگ توپخانه علي صياد شيرازي به فرماندهي نيروي زميني منصوب شد.
وي در مهر ماه سال 1360 به پيشنهاد رئيس شوراي عالي دفاع از سوي امام خميني(ره) به فرماندهي نيروي زميني ارتش جمهوري اسلامي منصوب شد كه در اين منصب، فرماندهي نيروهاي ارتش اسلام در عملياتهاي پيروزمند ثامنالائمه، طريقالقدس، فتحالمبين و بيتالمقدس را بر عهده داشت؛ عملياتي كه سرنوشت جبهههاي اسلام عليه كفر را به پيروزي رقم زد و روند جنگ تحميلي را در مسير پيروزي ارتش اسلام قرار داد.
فرمانده لايق نيروي زميني ارتش، پس از حدود 5 سال انجام وظيفه در مسئوليت خطير فوق در تير ماه سال 1365 از سمت خود استعفا داد و بلافاصله با پيشنهاد آيت اللهالعظمي خامنهاي- رياست جمهوري وقت- و تصويب رهبر فقيد انقلاب به سمت نمايندگي حضرت امام(ره) در شوراي عالي دفاع منصوب شد.
در روز 18 ارديبهشت ماه 1366 به همراه تعداد ديگري از فرماندهان ارتش با پيشنهاد رئيس شوراي عالي دفاع و موافقت امام (ره) به درجه سرتيپي ارتقاي مقام يافت.
اگر چه تا پايان جنگ تحميلي، تنها موضوع جنگ و حضور مستمر و مفيد در جبهه در انديشه صياد شيرازي دور ميزد، اما عمده فعاليت شاخص نظامي او در پايان جنگ و درگيري با ضد انقلاب در عمليات 'مرصاد' شكل گرفت. انهدام منافقين و شكست دشمن، فصل شيريني از پايان هشت سال جنگ بود.
'عمليات مرصاد' آخرين عمليات رزمي جمهوري اسلامي ايران در جنگ تحميلي هشت ساله است، با اين تفاوت اين بار نيروهاي دشمن از جنس عراقي نبودند، بلكه ايرانياني بودند كه در قالب نيروهاي شبه نظامي موسوم به ارتش آزادي بخش ملي، تحت رهبري گروهك تروريستي منافقين با حمايت دولت عراق به مرزهاي ايران حمله كرده بودند.
زمينه اين عمليات را ميتوان در تصور و تحليل نادرست گروهك منافقين از اوضاع سياسي نظامي ايران جست. تحليل آنان بر اين بود كه پذيرش قطعنامه 598 از سوي ايران را نشان از ضعف و عقب نشيني رزمندگان اسلام و سرخوردگي مردم از جنگ و جدايي مردم از دولت ميباشد. آنان بر اين اعتقاد بودند كه پذيرش قطعنامه از سوي ايران امري غير ممكن ميباشد و تنها در صورتي جمهوري اسلامي قطعنامه را خواهد پذيرفت كه به لحاظ سياسي - نظامي و اقتصادي به بن بست كامل برسد.
ابعاد عمليات منافقين
منافقين بر اساس يك برنامه زمانبندي شده 33 ساعته، در طرح خود براي رسيدن به تهران قصد داشتند با بهره گيري از 25 تيپ طي پنج مرحله، از شهرهاي 'پل سرذهاب'، 'اسلام آباد'، 'همدان' و 'قزوين' عبور كرده و خود را به تهران برسانند و نظام جمهوري اسلامي را سرنگون سازند.
ستون نظامي منافقين در ساعت 15 و سي دقيقه روز 3 مرداد ماه سال 67 در حمايت كامل ارتش عراق با عبور از مرز در محور 'سرپل ذهاب'، حمله خود را از 'گردنه پاتاق' به سوي 'كرند' آغاز كرده و با پيشروي به سمت 'اسلام آباد' اين شهر را نيز به تصرف در آوردند. آنگاه تا 'گردنه حسن آباد' در شرق شهر 'اسلام آباد'، پيش رفتند و براي تجديد سازمان در آنجا مستقر شدند و منتظر شكست مقاومت بازدارنده نيروهاي ايراني در 'تنگه چهارزبر' بودند تا به سوي 'كرمانشاه' پيشروي كنند لذا تمام امكانات خود را در پشت اين تنگه جمع كرده و آماده شده بودند تا به محض باز شدن راه در مدت كوتاهي شهر 'كرمانشاه' را تصرف كنند.
پس از ورود نيروهاي منافقين به 'كرند' و 'اسلام آباد'، درگيري تا چند ساعت در شهر ادامه داشت و شماري از نيروهاي مردمي و سپاه با آنان درگير بود اما تلاش آنها به دليل عدم آمادگي بي ثمر بود. منافقين خَلق خوشحال از پيروزي هاي مقدماتي و در يك اقدام عجولانه راهي 'باختران' شده و به خيال باطل خود قصد حركت به سمت 'تهران' و سرنگوني نظام جمهوري اسلامي ايران را نمودند. راديو منافقين با ارسال پيام به مردم 'باختران' از آنها خواست كه زمينه را براي ورود ارتش به اصطلاح آزادي بخش مهيا سازند و آماده جذب در گردانها و لشكرها باشند.
آغاز عمليات مرصاد
واژه عربي «مرصاد» به معني كمين است. اين نام بخاطر كمين برنامه ريزي شدهاي كه نيروهاي نظامي جمهوري اسلامي ايران انجام داده بودند براي اين عمليات در نظر گرفتهشد.
سپهبد شهيد علي صياد شيرازي كه در سالهاي پاياني جنگ به دليل تغيير مسئوليت، از خط مقدم دور بود به واسطه لطف خداوند متعال با عنوان نماينده امام(ره) در شوراي عالي دفاع، از نزديك فرماندهي يگانهاي هوانيروز و نيروي هوايي و رزمندگان حاضر در منطقه را به عهده گرفت و به همراه خلبانان شجاع هوانيروز و نيروي هوايي، لشكر منافقين و مزدوران صدام را در تنگه 'مرصاد' منهدم و تار و مار كرد و تا انهدام كامل به تعقيب آنها پرداخت.
'عمليات مرصاد' در 6روز پنجشنبه، مرداد 1367 با رمز مبارك 'يا علي ابن ابيطالب (ع)' و به منظور مقابله با منافقين در منطقه 'اسلام آباد' و 'كرند' در غرب استان كرمانشاه آغاز گرديد.
رزمندگان اسلام در 34 كيلومتري باختران (كرمانشاه)، راه را بر ستونهاي منافقين بستند و واحدهاي زرهي رزمندگان، طي اقدامي متهورانه، تعداد زيادي از ادوات سنگين زرهي منافقين را هدف قرار داده و به آتش كشيدند.
پس از آزاد سازي شهر 'اسلام آباد' و قبل از رسيدن نيروهاي خودي به اين شهر در ساعت سه نيمه شب، 3 فروند بالگرد ترابري در 'كرند' به زمين نشستند و تعدادي از كادرهاي منافقين و همچنين 'مسعود رجوي' رهبري سازمان و همسرش را از شهر خارج كردند.
سرانجام بعد از 5 روز درگيري آخرين گلولههاي شليك شده در 8 سال دفاع مقدس بر سينه دشمن پر كينه نشست و برگ زرين و افتخار ارزشمند ديگري را براي نيروهاي مسلح و مردم اين سرزمين رقم زد تا دشمنان قسم خورده بدانند كه دفاع از كيان انقلاب اسلامي و مرزهاي مقدس جمهوري اسلامي در هر زمان و مكاني مقدور بوده و بيگانگان و مزدوران هيچ جاي پايي در ايران نداشته و نخواهند داشت.
در عمليات مرصاد بيش از 4 هزار و 800 نفر از نيروهاي منافقين كشتته و زخمي شدند كه البته در ميان كشته شدگان و اسرا تعداد زيادي از كادرهاي سازمان و فرماندهاي تيپها نيز وجود داشت و اينچنين عمليات مرصاد، سازمان مجاهدين خلق ايران (گروهك تروريستي منافقين) را به تحمل شكستي استراتژيك و ننگين وادار كرد. پس از پايان عمليات، تنگه چهارزبر، تنگه مرصاد نام گرفت تا يادآور كمينگاهي جهنمي باشد كه با عمليات برنامهريزي شده رزمندگان ايراني، طومار نظامي منافقين را در هم پيچيدند.
عمليات مرصاد از زبان صياد دلها
'شبانه خودم را با يك فروند هواپيماي فالكون به كرمانشاه رساندم و صحنه پيشروي دشمن را از نزديك مشاهده كردم و متوجه اوضاع شدم.
.... صبح روز پنج مرداد عمليات با رمز يا علي(ع) آغاز شد. در تنگه چهار زبر چنان جهنمي براي ياران صدام برپا شد كه زماني براي پشيماني نمانده بود.
جاده به زودي انباشته از ادوات سوخته شد. همزمان با عمليات هوانيروز علاوه بر گروههاي مردمي، تعدادي از لشكرهاي سپاه نيز كه از جنوب به غرب آمده بودند، وارد عمليات شدند. راه از هر سو به روي بازماندگان كاروان بسته شده بود و آنان به سختي ميتوانستند به عقب برگردند. بعضي از آنها به روستاها پناه بردند و بعضيهايشان با خوردن قرص سيانور به زندگي خود خاتمه داده بودند.
عمليات كه تمام شد در جاده كرمانشاه - اسلام آباد غرب هزاران كشته از آنان به جا مانده بود. اجساد پسران و دختراني كه با ملت خود بسيار ناجوانمردانه رفتار كرده بودند. كساني كه روز تنهايي ميهن به ياري اردوي خصم شتافته بودند.'
اين شهيد بزرگوار در شهريور 1372 با حكم فرماندهي معظم كل قوا به سمت جانشين رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح منصوب شد و سپس در 16 فروردين 1378 همزمان با عيد غدير با حكم مقام معظم فرماندهي كل قوا به درجه سرلشكري ارتقاء يافت.
دشمن از اين شكست مفتضحانه كينه به دل گرفت
پس از پيروزي غرور آفرين دلاورمردان رزمنده در مرصاد و پس از ارائه گزارش عمليات توسط شهيد علي صياد شيرازي به امام امت (ره) و مردم شريف ايران اسلامي، كينه برآمده از اين شكست مفتضحانه، حنجره كفر را به درد آورده و نقشه خصمانه ديگري را براي فرزندان خلف و صالح كشور اسلامي ايران طرح ريزي كردند.
مسعود رجوي سركرده گروه منافقين به خاطر تشريح عمليات مرصاد توسط شهيد صياد در تلويزيون كينه شديدي از وي گرفته بود و سه نفر را مأمور ترور فرمانده ستاد مشترك ارتش ايران كرد.
شهيد سپهبد علي صياد شيرازي، روز شنبه 21 فروردين 1378 در حالي كه به قصد عزيمت به محل كار خود از منزل، خارج شده بود مورد سوء قصد يكي از اعضاي گروهك تروريستي منافقين قرار گرفت و به شدت مجروح شد. اهالي محل كه از اين حادثه مطلع شده بودند بلافاصله او را به بيمارستان انتقال دادند، اما متأسفانه بر اثر شدت جراحات وارده، تلاش پزشكان براي نجات او بي نتيجه ماند و امير سرافراز ارتش اسلام پس از عمري مجاهدت در راه خدا به فيض عظيم شهادت نايل آمد.
خبر شهادت سرلشكر علي صياد شيرازي همه ي ايران را تكان داد. ملت ، به سوگ نشست. پرچم هاي سياه بر سر در مساجد آويخته شد. در همه ي شهرها و روستاها به نام شهيد علي صياد شيرازي مراسم برپا شد.
فرازي از پيام مقام معظم رهبري در سوگ شهادت صياد شيرازي
در بخشي از پيام مقام معظم رهبري به مناسبت شهادت صياد شيرازي آمده است ' امير سرافراز ارتش اسلام و سرباز صادق و فداكار دين و قرآن، نظامي مؤمن و پارسا و پرهيزكار، سپهبد علي صياد شيرازي امروز به دست منافقين مجرم و خونخوار و روسياه به شهادت رسيد.
سرزمينهاي داغ خوزستان و گردنههاي برافراشته كردستان، سالها شاهد آمادگي و فداكاري اين انسان پاك نهاد و مصمم و شجاع بوده و جبهه هاي دفاع مقدس صدها خاطره از رشادت و از خودگذشتگي او حفظ كرده است.'
صبح روز 22 فروردين، مردم تهران به نمايندگي از همه ايران، سياهپوش و مغموم به خيابان ريختند تا قهرمان سال هاي نبرد را تشييع كنند. ابتدا رهبر انقلاب در ستاد كل نيروهاي مسلح بر تابوت فاتحه خوانده و سپس بر سر جنازه يار ديرين خود نشست و بوسه بر تابوت او نهادند.
در طول هشت سال جنگ تحميلي ايران در مقابل نيمي از ارتش دنيا در پوشش حزب بعث، به شكل قهرمانانهاي از مرزهاي تاريخي خود دفاع نمود، انقلاب در جنگ صدور يافت، مظلوميت ايران انقلابي در جنگ ثابت شد، پرده از چهره تزوير جهانخواران برداشته شد و دوست از دشمن شناخته شد.
8006**6081دريافت كننده: نرگس تيموري**انتشار دهنده: حيدر سراياني
تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۴
پايگاه خبري تحليلي پهره مطلبي با عنوان «انهدام منافقين پايان شيرين عمليات مرصاد» منتشر كرده است.