به گزارش روز شنبه گروه اخبار علمي ايرنا از ساينس ديلي، تار عنكبوت به دليل انعطافپذيري و استحكام فوقالعاده، كاربردهاي متعددي از ساخت تارهاي ويولن گرفته تا صندلي اتومبيل و توليد تجهيزات الكترونيكي دارد. اكنون محققان كاربرد جديدي براي اين ماده عجيب و اسرارآميز يافتهاند.
يكي از چالش هاي اصلي جراحيهاي ترميمي و بازسازي، ترميم اعصابي است كه بيش از 5 سانتيمتر آنها دچار آسيب شده است. اين آسيبها معمولا در تصادفات شديد يا در هنگام برداشتن تومورها در بدن ايجاد ميشوند. با وجود اين كه جراحان براي ترميم اعصاب ميتوانند آنها را پيوند بزنند، اين شيوه براي ترميم آسيبهايي حداكثر به طول 4 سانتيمتر كارآيي دارد.
تار عنكبوت طلايي بافنده كه از حشرات بومي تانزانيا است، در برابر پارگي مقاومتر از نايلون است، چهاربرابر انعطافپذيرتر از فولاد است و تا دماي 250 درجه سانتيگراد استحكام خود را حفظ ميكند. همچنين داراي خواص ضدباكتري و كاملا ضدآب است. به همين علت ماهيگيران تانزانيايي از آن براي صيد ماهي استفاده ميكنند.
محققان يك شيوه ميكرو جراحي ابداع كردند كه در آن از تار عنكبوت بافنده طلايي به عنوان روشي براي اتصال مجدد فيبرهاي عصبي پاره شده بهرهگيري ميشود. اين تكنيك در مدلهاي جانوري مورد آزمايش قرار گرفته و امكان ترميم كامل اعصابي را فراهم كرد كه بيش از شش سانتيمتر آنها از بين رفته بود. در اين آزمايش فيبرهاي پاره شده از تار عنكبوت به عنوان پايهاي براي رشد خود استفاده كردند و در مدت 9 ماه بهگونهاي ترميم شدند كه كارآيي كامل خود را به دست آوردند. اين در حالي است كه تارهاي عنكبوت بهطور طبيعي در بدن جانوران جذب شده و هيچگونه آثار مضري براي آنها نداشت.
در حال حاضر محققان در تلاشند براي استفاده از تار عنكبوت به عنوان يك ابزار پزشكي، مجوز دريافت كنند تا بتوانند آزمايشات انساني را انجام دهند.
علمي (6)**9259**1440
مترجم: سپيده علي كاشاني** انتشار: گلشن
تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۶:۲۴
تهران – ايرنا - محققان دانشگاه پزشكي وين راهكاري را يافتند كه در آن اعصاب آسيب ديده با استفاده از تار عنكبوت ترميم ميشوند.