به گزارش ایرنا، طبق این قرارداد، یك شركت دولتی چین، برای 99 سال بندر'هامبانتوتا' و 15 هكتار از زمینهای آن را در اختیارمی گیرد.
اجرای این توافق مستلزم بیرون كردن هزاران روستایی است اما دولت سریلانكا گفته است به این افراد، زمینهای جدیدی داده خواهد شد.
بندر 'هامبانتوتا' یكی از مهمترین مسیرهای كشتیرانی میان آسیا و اروپا است.
واگذاری این بندر به دلیل نگرانی دولت سریلانكا در استفاده نظامی از این بندر توسط چین به تاخیر افتاده بود.
دولت سریلانكا روز چهارشنبه با تائید اصلاح توافقنامه توسعه بندر 'همبانتوتا'با چین با استفاده پكن از این بندر برای اهداف نظامی مخالفت كرد.
سریلانكا با اصلاح این توافقنامه كه در زمان 'راجا پاكسا'رئیس جمهوری پیشین این كشور امضا شده بود در نظر دارد بخشی از نگرانی های كشورهایی مانند هند،ژاپن و آمریكا در خصوص افزایش نفوذ چین در سریلانكا را كاهش دهد.
در توافقنامه قبلی اشاره ای به استفاده تجاری یا نظامی این بندر نشده بود.
'ماهیندا سامارا سینگ' وزیر بنادر سریلانكا نیز گفت كه ما به چین اعلام كرده ایم نمی توانیم اجازه استفاده نظامی از این بندر را به پكن واگذار كنیم .
وی خاطرنشان كرد مسئولیت امور امنیتی بندر`هامبانتوتا`باید به طور كامل به سریلانكا واگذار شود.
بر اساس این توافقنامه شركت 'مرچنت پورت هولدینگز' چین 80 درصد از سهام شركت بین المللی 'همبانتوتا' را در اختیار می گیرد.
سازمان بنادر سریلانكا نیز قرار است باقی مانده سهام این شركت 794 میلیون دلاری را خریداری كند.
شركت خدمات بندر بین المللی 'همبانتوتا' دیگر شركت مشترك چین و سریلانكا با سرمایه 606 میلیون دلاری برای تامین امور امنیتی بندر تشكیل می شود.
50.7 درصد از سهام این شركت متعلق به سریلانكا و بقیه یه چین اختصاص دارد.
'هولدینگ مرچینت چین' در سال 2014 با امضای توافقی با سریلانكا ،توسعه فاز دوم بندر 'هامبانتوتا' را برای 35 سال به عهده گرفته است.
این طرح بخشی از پروژه یك میلیارد دلاری چین برای توسعه یك شهر بندری است كه پس از استقرار دولت جدید در سال 2015 در سریلانكا مورد بازنگری قرار گرفته است.
این تصمیم دولت سریلانكا باعث اعتراض های شدید مردم و گروههای سیاسی این كشور شده است به گونه ای كه احزاب مخالف دولت این اقدام دولت را به منزله فروش كشور به چین دانسته و خواستار تجدید نظر در این تصمیم شده اند.
تحلیل گران سیاسی سرمایه گذاری گسترده چین در سریلانكا را بخشی از استراتژی `رشته مروارید` پكن برای افزایش نفوذ در كشور های اطراف هند می دانند. اگرچه نخست وزیر فعلی سریلانكا پیش از انتخابات در سال 2015 از پروژه بندر `هامبانتوتا` انتقاد می كرد ولی پس از مدتی خواستار ادامه این طرح از سوی چین شد.
هند به شدت نگران افزایش نفوذ چین در كشور های همسایه خود است.
آساق**انتشار دهنده:احمدعلی خلیل نژاد
تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۰:۲۸
دهلی نو-ایرنا- دولت سریلانكا روزشنبه با امضای قرارداد یك میلیارد دلاری، بندر 'هامبانتوتا' در جنوب این كشور را به مدت 99 سال به چین واگذار كرد.