در ادامه اين گزارش مي خوانيم: آمريكا مهمان خودخواندهاي است كه به بهانه حفاظت از نفتكشهاي عربي وارد خليجفارس شد و ديگر قصدي براي خروج از اين محدوده ندارد اما تداوم درگيريهاي ميان نيروهاي دريايي ايران و آمريكا در شرايط فعلي خاورميانه ميتواند تبعاتي را به همراه داشته باشد و ايران بايد از طرق متعارف بينالمللي پاسخ اين اقدامات تحريكآميز آمريكا را دهد.
روز سوم مرداد سال جاري بود كه براي چندمينبار ناوشكن آمريكايي مستقر در خليجفارس با قايق شناور سپاه پاسداران درگير شد. اين خبر را مقامات آمريكايي اعلام كردند، درحاليكه ايران واكنشي به آن نشان نداد. دو مقام آمريكايي همان روز مدعي شدند كه يك ناو نيروي دريايي آمريكا اقدام به شليك اخطار به سمت يك قايق گشتزني ايراني در كرانه شمالي خليجفارس كرده است. مقامهاي پنتاگون مدعي شدند كه قايق ايراني به فاصله 150 ياردي (حدود 140 متر) ناو آمريكايي «يواساس تاندر بولت» نزديك شده بود. آنها ادعا كردند كه قايق ايراني به هيچيك از علائم ارتباطي شناختهشده بينالمللي براي اعلام وضعيت خطر، اعم از تماسهاي راديويي، شليك منور و پنج انفجار كوتاه توجهي نكرده است.
اين در حالي است كه روابط عمومي منطقه سوم نيروي دريايي سپاه در پاسخ به اين لفاظيهاي آمريكا طي اطلاعيهاي اعلام كرد كه رزمناو آمريكايي در شمال خليجفارس به سمت يك شناور گشتي نيروي دريايي سپاه كه در آبهاي بينالمللي در حال گشتزني بود، حركت كرده و به قصد تحريك و ايجاد هراس مبادرت به شليك دو گلوله هوايي كرد. اين اطلاعيه افزوده است: شناور نيروي دريايي سپاه بدون اعتنا به رفتار غيرحرفهاي و تحريكآميز آنها به مأموريت خود ادامه داد و پس از مدت كوتاهي شناور آمريكايي منطقه را ترك كرد.
چند روزي از اين ماجرا گذشته است اما هنوز هم آمريكاييها از مواضع خود كوتاه نميآيند. آنها ادعا ميكنند كه قايقهاي تندروي ايراني بدون توجه به ضوابط آبهاي بينالمللي به ناوهاي آمريكايي نزديك ميشوند. بااينحال، باز هم ناوشكنهاي آمريكايي وارد محدوده آبهاي ايران شدند. اين اقدامات آمريكاييها را نيروي دريايي با صدور اطلاعيه تأييد كرد. روز گذشته روابط عمومي ناوتيپ ذوالفقار منطقه چهارم نيروي دريايي سپاه از تكرار اقدام تحريكآميز و غيرحرفهاي آمريكاييها طي يك هفته گذشته در خليجفارس خبر داد.
نيروي دريايي سپاه در اطلاعيهاي اعلام كرد: با گذشت چند روز از اقدام تحريكآميز يك رزمناو آمريكايي در شمال خليجفارس كه با شليك دو گلوله هوايي برابر شناور گشتي نيروي دريايي سپاه صورت پذيرفت، شناورهاي آمريكايي اينبار در منطقه مياني خليجفارس اقدام مشابهي را مرتكب شدند. در اين اطلاعيه هم اشاره به اينكه در ساعت چهار بعدازظهر جمعه (6 مرداد) هم ناو هواپيمابر نيميتز و رزمناو همراهش درحاليكه تحت رصد و رهگيري ناوچههاي موشكانداز ناوتيپ ذوالفقار منطقه چهارم نيروي دريايي سپاه قرار داشتند، در محدوده نفتي- گازي «رسالت» اقدام به پرواز بالگرد و نزديكشدن به شناورهاي سپاه كردند، شده است. در اين اطلاعيه تصريح شد كه آمريكاييها با حركتي تحريكآميز و غيرحرفهاي، با اخطار به شناورهاي ناوتيپ ذوالفقار مبادرت به پرتاب منور ورزيدند كه رزمندگان اسلام بدون اعتنا به رفتار نامتعارف و غيرمعمول شناورهاي آمريكايي، مأموريت خود را در منطقه دنبال كرده و ناو هواپيمابر و رزمناو همراه منطقه را ترك كردند.
**آمريكا به متحدانش پيام ميدهد
اين در حالي است كه در 6 ماه اخير، ناوهاي آمريكايي چندينبار در آبهاي خليجفارس اقدام به شليك گلوله و ايجاد ناامني كردهاند كه البته با پاسخ قاطع نيروي دريايي سپاه پاسداران مواجه شدهاند. شعيب بهمن، كارشناس مسائل منطقه و حوزه خليجفارس در گفتوگو با «وقايعاتفاقيه» معتقد است كه روياروييهاي پيشآمده در منطقه خليجفارس مربوط به سياستهاي ترامپ در آمريكاست. بهمن ميگويد: آمريكا به دنبال اين است كه با بزرگنمايي اقدامات اينچنيني، تنشهاي داخلي و كشمكشهاي سياسي درون آمريكا را بپوشاند. بههميندليل موضوع ايران و كرهشمالي را برجسته كرده و روي آن مانور ميدهد. بهمن اظهار ميكند: دولت ترامپ به اين عقيده رسيده است كه ايران در دوره هشت سال رياستجمهوري اوباما، موفق شده قدرت خود در منطقه را بيشازپيش افزايش و گسترش دهد و اين مسئله بههيچوجه به نفع آمريكا نيست. درواقع ميتوان گفت كه ايران منافع آمريكا و متحدانش را در منطقه به چالش كشيده است.
اين كارشناس با اشاره به اينكه پيشازاين آمريكاييها سعي كرده بودند كه برخوردهايي را با نيروهاي ايراني در سوريه داشته باشند كه در اين برخوردها هم ناكام ماندند، اظهار ميكند: آمريكا در شرايط فعلي هم قصد دارد با افزايش تحركات خود در منطقه خليجفارس ضمن اينكه به ايران هشدار ميدهد، پيامي را هم به كشورهاي متحد خود در حاشيه جنوبي خليجفارس دهد كه آمريكا در اين منطقه حضور دارد و ميتواند در مواقع مقتضي هم حتي وارد عمل شود. اين كارشناس ادامه ميدهد: آمريكا تمايل دارد كه همچنان خود را بهعنوان قدرت برتر و هژمون در نظام بينالملل معرفي كند. اين درحالي است كه در بحران سوريه هيچ ابزار خاصي ندارند. بههميندليل سعي ميكنند اين وجهه را از خود به نمايش بگذارند كه هنوز مديريت بحرانها در منطقه خاورميانه در دست آنهاست.
بهمن اشاره ميكند كه چنين اقداماتي از سوي آمريكا نمايشي است و آمريكاييها ميدانند كه نبايد وارد رويارويي با ايران شوند زيرا اولا ايران از گذشته در آن حضور داشته و آمريكاييها فاصله جغرافيايي زيادي با منطقه دارند. ثانيا پايگاههاي نظامي آمريكايي در منطقه در تيررأس نيروهاي ايراني قرار دارند؛ لذا تصميمگيري و اختيار عمل آمريكاييها را سخت ميكند و تهديدهاي خود را به سمت عمليشدن پيش ميبرند؛ در نتيجه با چنين اقدامات تحريكآميز و نمايشي دوست دارند نشان دهند كه آمريكاييها هم در منطقه حضور دارند.
**تلاش دو كشور براي كاهش درگيريها
اما با توجه به افزايش تنشهاي ميان ناوهاي آمريكايي و نيروهاي ايراني، دو هفته پيش يك طرح قانونياي كه خواستار ايجاد كانالهاي ارتباطي بين آمريكا و ايران جهت جلوگيري از درگيريهاي تصادفي ميان دو طرف در آبهاي خليجفارس بود، به تصويب مجلس نمايندگان آمريكا رسيد؛ بنابر اين طرح وزير دفاع آمريكا ملزم ميشود با هماهنگي وزير امور خارجه اين كشور گزارشي درباره مزيتهاي حصول توافق ميان نظاميان ايران و آمريكا و نظاميان ساير كشورهاي حاضر در آبهاي خليجفارس تهيه و آن را تقديم كميتههاي مرتبط در كنگره كند. هدف از اين اقدام، جلوگيري از برخوردهاي نظامي تصادفي در آبهاي خليجفارس و تنگه هرمز عنوان شده است.
صباح زنگنه، كارشناس مسائل خاورميانه در گفتوگو با «وقايعاتفاقيه» درباره تصويب همين طرح در آمريكا ميگويد: چنين اقداماتي ميتواند مناسب باشد و راههايي را پيشبيني كنند تا تنشها كاهش يابد اما مشكل آمريكا اين است كه در بدنه اين كشور هماهنگي وجود ندارد و هر بخش شعار متفاوتي سر ميدهد. ميان پنتاگون، سيآياي، فرماندهي نيروهاي غرب آسيا و رياستجمهوري وحدت نظر وجود ندارد كه همين مسئله ميتواند براي تمام كشورهاي منطقه هزينهبر باشد.
**ورود آمريكا به مناطق نفتي ايران غيرقابلقبول است
زنگنه درباره افزايش تنشهاي ميان نيروي دريايي ايران و آمريكا معتقد است كه حضور آمريكاييها در منطقه همواره موجب دردسرهايي بوده و تهديدي براي ثبات و امنيت كشورهاي منطقه محسوب ميشد. اين در حالي است كه اين كشور همواره مدعي دفاع از منطقه بوده اما حضور آنها نهتنها اطمينانبخش نيست بلكه تنشزاست. زنگنه با اشاره به اينكه نيروهاي آمريكايي از اختيارات و توانمنديهايي برخوردارند، تصريح ميكند: اين امر موجب ترددهاي مشكوك آمريكاييها در اطراف مناطق نفتي و گازي ايران شده كه اقدامي تحريكآميز بوده و براي نيروهاي ايراني غيرقابل قبول است. اين كارشناس ادامه ميدهد كه اين ناوگان متكي به قدرت فوقالعادهاي است و بههميندليل تصور ميكنند كه هرجا باشند بايد به آنها آزادي و اختيار داده شود.
**اقدام متعارف ايران براي ارسال اخطار به آمريكا
زنگنه درباره نحوه برخورد ايران با اين موضوع بيان ميكند: بخشهاي ديپلماسي وزارت امور خارجه بايد وارد عمل شوند و راههايي براي عدم تنش بيابند. او درباره اقدامات ايران در قبال رفتار تحريكآميز ناوهاي آمريكايي تأكيد ميكند كه اولا بايد وزارت امور خارجه به دولت آمريكا و حتي نمايندگي اين كشور در سازمان ملل و وزارت امور خارجه آمريكا اخطار دهد. ثانيا از طريق متعارف اقدام به ارسال پيام اخطار به ناوشكنهاي آمريكايي كند. ايران بايد محدوده مناطق مهم نفتي و حوزه آبي خود در خليجفارس را كه مصوب مجلس شوراي اسلامي است، به نهادهاي بينالمللي اطلاع دهد كه در صورت ورود نيروهاي آمريكايي به اين محدودهها اخطارهاي ايران بهطور رسمي ثبت و به اين نهادها ارجاع داده شود تا امكان پيگيري براي ايران فراهم شود.
*منبع: روزنامه وقايع اتفاقيه؛ 1396،5،8
**گروه اطلاع رساني**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي
تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۸:۴۰
تهران- ايرنا- روزنامه وقايع اتفاقيه در بررسي درگيري نيروهاي دريايي ايران با ناوهاي آمريكايي در گزارشي نوشت: درگيري و تنش ميان ناوهاي آمريكايي و قايقهاي ايراني نيروي دريايي سپاه پاسداران بهانه نهچندان تازه آمريكا براي جولاندادن در منطقه خاورميانه است.