حبیب جهانساز روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: نسبت به سلامت برنج های تولیدی استان اطمینان كامل داریم و آماده ارائه نمونه به مراجع ذیصلاح برای تایید علمی سلامت این محصول هستیم.
وی افزود: امسال در بخش های زیادی از شالیزارهای استان گیلان، به جای سموم شیمیایی از مبارزه بیولوژیك استفاده شد كه با شرایط مساعد آب و هوایی، نسل های سوم و چهارم كرم ساقه خوار فرصت رشد نیافت.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی گیلان به همه شالیكاران استان توصیه كرد كه در زمان حاضر از سمپاشی خودسرانه شالیزارها خودداری و در صورت بروز موردی از آفات، با كارشناسان گیاه پزشكی مشورت كنند.
جهانساز گفت: هم اكنون 93 درصد شالیزارهای استان در حال خوشه دهی است و به كشاورزان توصیه می كنیم با هدف پیشگیری از ریزش خوشه ها هنگام برداشت، نگذارند خوشه در زمین كاملاً برسد و زمانی كه حدود 85 درصد خوشه به رنگ طلایی شد، اقدام به برداشت كنند.
وی خاطرنشان كرد: اكنون دوره نیاز شالیزارهای استان به آبیاری تمام شده و شالیزارها هم نیازی به سمپاشی برای مقابله با بیماری ویروسی بلاست و كرم ساقه خوار برنج ندارند.
به گفته جهانساز ، سه هزار دستگاه كمباین دروگر و بیش از 800 دستگاه ماشین بسته بندی كاه و كلش برای خدمت رسانی به شالیكاران استان آماده شده؛ خوشبختانه با اقبال عمومی مصرف كنندگان به برنج ارگانیگ و با كیفیت داخلی طی چند سال اخیر، همه تولیدات سالانه به بازار مصرف عرضه می شود و بر خلاف سال های گذشته، هیچ برنجی در انبارهای كشاورزان و كارخانه داران باقی نمی ماند.
به گفته معاون سازمان جهاد كشاورزی گیلان، در حال حاضر انواع برنج خارجی از كیلویی سه تا هفت هزار تومان و انواع برنج داخلی از كیلویی 9 تا 13 هزار تومان در بازار عرضه می شود و در واقع مصرف كننده قیمت كیفیت برنج را پرداخت می كند و دستش برای انتخاب باز است.
استان گیلان 238 هزار هكتار اراضی شالیكاری دارد كه سالانه یك میلیون و 160 تن شلتوك از آن استحصال می شود و از این میزان حدود 750 تن برنج سفید با كیفیت بدست می آید.
از مجموع اراضی زیر كشت برنج استان طی سال زراعی جاری، 103 هزار هكتار كشت مكانیزه بوده و برای برداشت 130 هزار هكتار محصول با كمباین برنامه ریزی شده است.
بیش از 317 هزار بهره بردار بخش شالیكاری گیلان همه ساله برای كاشت برنج ، ابتدا در فصل زمستان دو نوبت زمین های شالیزاری را همزمان با بارش های زمستانه شخم می زنند تا هم زمینه نفوذ آب به خاك را فراهم آورند و هم نسل آفات باقیمانده در پوشش گیاهی نابود شود.
پس از آن در نیمه اول فروردین ماه، خزانه گیری نشاء برنج آغاز می شود و از نیمه دوم فروردین تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه، نشاء برنج دستی یا مكانیزه به زمینی كه از قبل با تیلر آماده و سپس آب تخت شده، منتقل می شود.
از نیمه دوم اردیبهشت ماه تا اواسط نیمه اول تیرماه نیز فصل داشت برنج است كه در این مدت، وجین و مراقبت های گیاهی انجام می شود. از اواخر نیمه دوم تیر تا پایان شهریورماه نیز به تناسب جدول زمان كاشت، فصل برداشت برنج در استان گیلان است.
استان گیلان بزرگترین تولیدكننده ارقام بومی و باكیفیت برنج در كشور است و رتبه اول كشور را از لحاظ سطح زیركشت و همچنین رتبه دوم تولیدكننده برنج بعد از استان مازندران را به خود اختصاص داده است.
ارقام هاشمی، علی كاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های كیفی و ارقام گوهر، سپیدرود و خزر جزو رقم های پرمحصول است كه در شالیزارهای گیلان كشت می شود.
بیشترین رقم های كشت شده برنج در این استان، رقم های كیفی هاشمی و علی كاظمی است كه افزون بر 85 درصد محصول برنج گیلان را شامل می شود.
سال گذشته (1395) همچنین نخستین رقم مادری برنج پرمحصول گیلانه، نیمه مردادماه در رشت برداشت شد. از خصوصیات بارز رقم گیلانه پا كوتاهی، زودرسی و كیفیت پخت بسیار مطلوب همانند ارقام محلی ایرانی با عملكرد بیشتر از ارقام بومی است.
خبرنگار : نصرالله ابراهیمی ** انتشاردهنده: امیرحسین كبیری
6070 / 2007
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۹
رشت - ایرنا - معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی گیلان گفت: امسال به دلیل شرایط مساعد آب و هوایی، مبارزه بیولوژیك با آفات و كاهش قابل توجه مصرف سموم، یكی از سالم ترین و كیفی ترین برنج های استان طی سال های اخیر در حال برداشت است.