به گزارش ایرنا این نشست پس از دو روز مذاكره در روزهای 11 و 12 مرداد بین هیات ایرانی به سرپرستی نادر میرشكار رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان و هیات پاكستانی به سرپرستی دكتر سعید خان جدون رئیس گمرك ایالت بلوچستان پاكستان به كار خود پایان داد و متن این تفاهمنامه امروز /شنبه/ به خبرگزاری ایرنا در زاهدان مركز این استان ارسال شد.
در این نشست طرفین بر توسعه روابط اقتصادی و تجاری بین 2 استان همسایه ( سیستان و بلوچستان ایران و ایالت بلوچستان پاكستان)، ایجاد تسهیلات لازم در افزایش مبادلات تجاری مرزی و اجرای تصمیمات نشست های اول و دوم كمیته مشترك تجارت مرزی تاكید كردند، مذاكرات این دور طرفین نیز در فضای دوستانه و توام با درك متقابل انجام شد.
در تفاهمنامه پنجمین نشست كمیته مشترك تجارت مرزی ایران و پاكستان كه به 2 زبان فارسی و انگلیسی تهیه شده آمده است:
1-طرفین توافق كردند به صورت دوره ای منظم هر سه ماه جلسات میان مدیران گمركات میرجاوه و تفتان با حضور مرزبانان درجه یك هر 2 كشور به منظور تعیین ساعات كاری گمركات و بررسی مسائل و رفع مشكلات مبادلات مرزی برگزار كنند. دعوت به برگزاری این نشست ها حداقل یك ماه قبل از تاریخ برگزاری از طریق مرزبانان درجه یك به یكدیگر اعلام خواهد شد. طرف ایرانی موافقت كرد نشست اول را در تاریخ 1 مهر 96 شمسی برابر با 23 سپتامبر 2017 در گمرك میرجاوه برگزار كند.
2-طرفین بر ضرورت ایجاد دروازه مرزی گمركی به منظور تبادل الكترونیكی اطلاعات و كنترل های مشترك توسط گمركات 2 كشور در گمرك میرجاوه و تفتان تاكید كردند. مقرر شد مراتب به مسئولان عالی رتبه هر 2 طرف منعكس و ظرف مدت سه ماه از امضا این تفاهمنامه نتیجه را از طریق مجاری دیپلماتیك به اطلاع یكدیگر برسانند.
3- طرف پاكستانی موافقت كرد همكاریهای لازم را برای حضور ماموران گمركی در محدوده بازارچه میرجاوه انجام دهد.
4- بازرگانان 2 طرف بر انجام تشریفات گمركی در شهرهای مقصد دارای گمرك و در چارچوب قوانین و مقررات هر كشور مورد تقاضای 2 طرف تاكید كردند.
5- طرفین توافق كردند كه ترانزیت كالا از خاك دو كشور به سایر كشورها بر اساس قوانین جاری 2 كشور انجام شود (طبق تفاهمات نهمین كمیسیون حمل و نقل جاده ای)
6- دو طرف تاكید كردند كه موافقت نامه تعرفه ترجیحی به منظور كاهش بیشتر تعرفه های گمركی برای افزایش تجارت میان 2 كشور مورد بازنگری قرار گیرد. هر 2 طرف بر اهمیت توافقنامه تجارت آزاد تصریح و درخواست كردند مقامات ارشد مذاكرات مربوط به آن را در سریعترین زمان به پایان برسانند تا تجارت آزاد 2 جانبه به نفع 2 كشور جاری شود.
7- طرفین موافقت كردند كمیته مشترك اتاق های بازرگانی زاهدان و كویته فعال شود. به این منظور مقرر شد جلسات به صورت دوره ای سه ماه با دعوت اتاق های بازرگانی 2 طرف و به منظور بررسی و كاهش اختلافات احتمالی تجار و رفع موانع فی ما بین برگزار شود. اولین جلسه در اتاق بازرگانی كویته در ماه اكتبر 2017 خواهد بود.
8- طرفین بر تسریع ایجاد زیرساخت های مورد نیاز در مبادی مرزی رسمی توافق شده اخیر با الویت پیشین – مند و ریمدان – گبد (میل 250) تاكید كردند.
9- طرفین توافق كردند تسهیلات لازم در خصوص صدور ویزای كثیرالورود 6 ماهه و یكساله را برای تجار و بازرگانان 2 طرف فراهم كنند. با درخواست طرف ایرانی، طرف پاكستانی اعلام كرد كه صدور ویزا بدون درنظر گرفتن محل تولد انان صادر شود. در صورت وجود هرگونه مشكل نسبت به اعلام موضوع به كنسولگری پاكستان در زاهدان اقدام شود.
10- با توجه به فرسودگی خط آهن كویته – تفتان طرف ایرانی بر بازسازی هرچه سریعتر این خط آهن به منظور جابجایی بیشتر كالا و مسافر از طریق آن تاكید كردند. طرف پاكستانی اعلام كرد این كار در دستور كار راه آهن پاكستان قرار داشته و از طرح های مهم راه آهن آن كشور است.
11-طرف ایرانی ضمن تشكر از همكاری طرف پاكستانی در افزایش اعزام قطارهای باری از كویته به زاهدان بر ادامه این روند تاكید كرد. افزایش اعزام قطارهای بیشتر بر اساس نیاز تجار مورد بررسی قرار گیرد.
12.طرف ایرانی آمادگی خود را برای بكارگیری حداقل 10 كانتینر یخچالدار در خط ریلی زاهدان –كویته به اطلاع طرف پاكستانی رساند. متقابلا طرف پاكستانی ضمن استقبال اعلام داشت تلاش خواهد كرد تا بیشترین همكاری را در این زمینه داشته باشد.
13- با توجه به تردد قابل ملاحظه اتباع پاكستانی در مسیر كویته به تفتان بویژه زوار آن كشور و تاكید استاندار سیستان و بلوچستان بر راه اندازی قطار های مسافری بویژه در ایامی كه بیشترین حجم تردد وجود دارد، بویژه ماه محرم مقرر شد تا طرف پاكستانی موضوع را مورد بررسی قرار دهد.
14- طرف ایرانی بر اهمیت اجرایی كردن كنوانسیون TIR و كنوانسیون توسط طرف پاكستانی و همچنین الحاق به كنوانسیون CMR تاكید كرد. طرف پاكستانی اعلام كرد موضوع الحاق ان كشور به كنوانسیون TIR به زودی اجرا خواهد شد و كنوانسیون CMR برای تائید به كابینه ارسال شده است.
15- طرفین توافق كردند در مورد هزینه های غیر رسمی اعلامی از سوی تجار و بازرگانان و رانندگان بررسی های لازم را انجام داده و اقدامات لازم به عمل خواهند آورد.
16- طرف ایرانی درخواست كرد كه كامیون های ایرانی بخصوص كامیون های یخچالدار حامل مواد فاسد شدنی تا مقصد نهایی مندرج در اسناد، توسط این كامیون ها انجام و از توقف آنها در بین راه خودداری شود. طرف پاكستانی اعلام كرد این درخواست را مورد بررسی قرار می دهد.
17- شرایط دریافت هرینه یك دلار در هر سه كیلومتر برای كامیون های پاكستانی:
مقرر شد طرف ایرانی برای كاهش این هزینه نظر مساعد را به مقامات كشوری منعكس كند.
18- طرف پاكستانی خواستار لغو هزینه حمل 10 درصد بر اساس اسناد كالاهای وارداتی به ایران شد. طرف ایرانی اظهار داشت این عوارض تنها از وارد كننده ایرانی اخذ می شود و نه از حمل و نقل كنندگان پاكستانی.
19- اتاق های بازرگانی زاهدان و كویته در خصوص سرمایه گذاری مشترك توافق كردند تا تفاهمنامه همكاریهای متقابل را پیش از برگزاری اجلاس ششمین كمیته تجارت مرزی تدوین و برای بررسی به نشست ششم ارائه كنند.
20 –نمایندگان بانك های مركزی 2 كشور در راستای اجرایی شدن توافق صورت گرفته توافق كردند:
الف: مبادلات تجاری مرزی 2 كشور از طریق توافقنامه ترتیبات پرداخت بانكی (BPA) انجام شود.
ب: بانك مركزی ایران در خواست كرد تا اقدامات لازم برای افتتاح یا فعالسازی مجدد حساب های كارگزاری بانك های ایرانی در كشور عضو اتحادیه پایای آسیا بویژه پاكستان انجام شود.
ج: طرف ایرانی درخواست كرد تا بانك های پاكستان حساب های یورویی (ACU) را برای بانك های ایرانی افتتاح یا مجددا فعال كنند.
د:طرف ایرانی درخواست داد تا بانك های ایران اجازه افتتاح شعب در پاكستان را داشته باشند و محدودیت ناشی از تحریم های رفع شده، توسط طرف پاكستانی برطرف و مجوزهای لازم صادر شود.
21- توافق های شیلات و دریانوردی بین دو هیات:
الف: استفاده از ظرفیت نمایندگی وزارت امور خارجه به منظور آزادسازی شناورهای صیادی و باری كه سهوا معترض آبهای یكدیگر شده اند.
ب:تاكید بر ایجاد شركت های تجاری شیلاتی مشترك
پ: عرضه آبزیان صید شده از سوی 2 طرف در محل بازارچه های مشترك مرزی بویژه بازارچه مرزی ریمدان و گبد
ت: همكاری مشترك در زمینه نجات شناورها
ج:برقراری تعرفه ترجیحی در مراودات آبزیان
د: ایجاد بستر مناسب برای سرمایه گذاری در زمینه توسعه زیرساخت های وابسته به صید و صیادی، آبزی پروری و صنایع شیلاتی
ذ: تبادل اطلاعات درباره شناورهایی كه اقدام به قاچاق می كنند
و: همكاری برای اجرای برنامه های آموزشی، مهارتی و فنی، انجام بازدیدهای دوره ای به منظور توسعه صید و صیادی، آبزی پروری و صنایع شیلاتی و زیرساخت ها و صنایع مربوط
طرف پاكستانی اطمینان داد كه انبار پنج هزار تنی در زاهدان تحویل اتاق بازرگانی شده كه باید شرایط گمرك هرچه سریعتر فراهم و از آن استفاده شود.
23- طرف پاكستانی درخواست حذف هزینه تائید اسناد تجاری و شرایط GNP را داد كه طرف ایرانی موافقت كرد تا این موضوع را پیگیری كند و طرف پاكستانی اعلام داشت در صورت عدم اجرای این خواسته ضمن گله مندی از دریافت تعرفه اسناد تجاری توسط كنسولگری كویته، عمل متقابل خواهد كرد.
24- طرفین موافقت كردند محلی را برای گمركات 2 كشور بمنظور ارائه تسهیلات ویژه برای انجام امور اداری خارج از محدوده مسافرین عادی ایجاد نمایند.
25- طرف پاكستانی آمادگی خود را برای برگزاری ششمین اجلاس كمیته مشترك تجارت مرزی در سال 97 (2018) در شهر كویته اعلام كرد.
به گزارش ایرنا پنجمین جلسه كمیته مشترك تجارت مرزی سیستان وبلوچستان ایران با ایالت بلوچستان پاكستان در زاهدان برگزار و دو طرف در 25 بند با یكدیگر به تفاهم رسیدند.
هیات پاكستانی شركت كننده در این كمیته را نمایندگانی از كنسولگری پاكستان در زاهدان، گمرك كویته، رایزن بازرگانی سفارت پاكستان در تهران، مدیر اداره كل بنادر ایالت بلوچستان، معاون مدیركل ترانزیت، رایزن بخش صدور ویزا كنسولگری پاكستان در زاهدان اعضای اتاق بازرگانی كویته، مدیركل شیلات ایالت بلوچستان، مدیر شیلات آبهای داخلی ایالت بلوچستان، نماینده سازمان راه آهن ایالت بلوچستان، نماینده شركت حمل و نقل، وزارت خارجه، وزارت ارتباطات و بانك مركزی این ایالت تشكیل می دهند.
چهارمین نشست كمیته مشترك تجارت مرزی ایران و پاكستان نیز سال گذشته در كویته برگزار شد.
7311**6081 خبرنگار: اسماعیل مرادقلی ** انتشار دهنده: حیدر سرایانی
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۳
زاهدان- ایرنا- تفاهمنامه پنجمین نشست كمیته مشترك تجارت مرزی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی پاكستان از سوی سرپرستان دو هیات ایرانی و پاكستانی در زاهدان امضا و مفاد آن اعلام شد.