تهران - ايرنا - مدير كل دفتر حفاظت و مديريت صيد و شكار سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به آتش سوزي دهم مردادماه جنگل هاي ميانكاله گفت: حريق با تلاش محيط ‌بانان و جنگلبانان منطقه اطفا شد؛ اما بالگردي كه مخزن آب داشته باشد دردسترس نبود.

علي تيموري روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا گفت: بعد از اطلاع از بروز آتش سوزي در جنگل هاي ميانكاله نيروها به محل اعزام و براي اطفاي آتش اقدام كردند. بالگرد براي پشتيباني نيروها وجود داشت اما بالگردي كه مخزن آب داشته باشد در دسترس نبود، البته براي تامين آن به وزات دفاع درخواست داديم اما چون سابقه چنين آتش سوزي در جنگل هاي ميانكاله در سالهاي اخير وجود نداشت از اين رو موفق به تهيه بالگرد با مخزن آب براي اطفاي آتش نشديم.
وي ادامه داد: هم اينكه بالگرد براي اطفا در شب پرواز نمي كند و از آنجا كه آتش سوزي بعد ازظهر آغاز و تا نيمه شب اطفا شد يكي ديگر از دلايل ناموفق بودن در تامين بالگرد با مخزن آب بوده است.
وي اظهار كرد: به علت بي سابقه بودن آتش سوزي با اين وسعت در ميانكاله در چند سال اخير، بيشتر آمادگي براي مقابله و اطفاي حريق در غرب كشور متمركز شده بود از اين رو موفق به تهيه بالگرد با مخزن آب در زمان نياز نشديم.
تيموري گفت: بين 150 تا 200 هكتار از جنگل هاي ميانكاله در آتش سوخت و علت آتش سوزي نيز عامل انساني بوده اما همچنان در حال پيگيري عمدي يا سهوي بودن آن هستيم كه به نظر مي رسد سهوي بوده و گردشگراني بدون اطمينان از خاموش شدن آتشي كه برپا كردند محل را ترك كردند و به علت وزش باد شديد آتش گسترش يافت.

*** 80 درصد آتش سوزي در سه استان
مدير كل دفتر حفاظت و مديريت صيد و شكار سازمان حفاظت محيط زيست گفت: استان هاي خوزستان، كردستان و مازندران از ابتداي سال تاكنون به ترتيب بيشترين اتش سوزي را داشتند.
وي افزود: در واقع 80 درصد آتش سوزي جنگل ها در كشور از ابتداي سال در اين سه استان انجام شده و تا پايان ماه جاري امار دقيق ميزان آتش سوزي در اين سه استان و ساير نقاط كشور اعلام مي شود.

*** اقدامات سازمان محيط زيست براي اطفاي آتش سوزي
تيموري گفت: سازمان حفاظت محيط زيست براي مقابله با آتش سوزي در جنگل هاي واقع در مناطق تحت مديريت خود اقدامات زيادي انجام داده كه نتيجه آن كاهش يك سومي وسعت آتش سوزي در سال 95 نسبت به سال 93 بوده است.
وي افزود: سال گذشته در 16 نقطه از كشور از جمله استان هاي كرمانشاه، آذربايجان شرقي و فارس بالگردها مستقر و در صورت بروز آتش سوزي بلافاصله به محل حريق اعزام مي شدند، به طوري كه در استان فارس با پنج پرواز و 15 ساعت پروازي بيشترين پرواز بالگرد انجام شده بود.
وي افزود: امسال نيز رييس سازمان حفاظت محيط زيست در نامه اي به وزراي كشور و دفاع، خواستار ادامه اين روند در سال 96 شد كه كم و زياد شدن تعداد بالگردها و يا نقاط استقرار آنها در كميته اطفاي حريق كل كشور كه سازمان حفاظت محيط زيست نيز عضو آن است، مشخص مي شود.

*** ادامه فعاليت تيم واكنش سريع
تيموري با بيان اينكه امسال هم اقدامات سال گذشته را دنبال مي كنيم، گفت: يكي از اقداماتي كه سال گذشته انجام شد و امسال نيز ادامه خواهد داشت دستورالعمل واكنش سريع است كه سال گذشته طراحي و به استان ها ابلاغ كرديم.
وي افزود: تيم واكنش سريع، پايش منطقه به ويژه نقاط حساس به حريق را بر عهده دارند و به طور مداوم كنترل مي كنند، اين تيم ها در تمام شهرستان ها و در نقاط تحت پوشش سازمان حفاظت محيط زيست مستقر هستند كه در صورت بروز آتش سوزي بدون تلف كردن وقت، وقوع آن را به مراكز اعلام و اقدامات مهم و اوليه براي اطفاء آغاز مي شود.

*** برگزاري مانور اطفاي حريق در 14 تيرماه
تيموري گفت: مانور اطفاي حريق با هدف هماهنگي ميان دستگاه ها در صورت بروز آتش سوزي در جنگل ها از سال گذشته آغاز شد و امسال نيز در 14 تيرماه برگزار شد، رييس سازمان حفاظت محيط زيست طي مكاتبه اي با چهار استاندار استان هاي چهارمحال و بختياري، آذربايجان شرقي، گلستان و فارس خواستار برگزاري مانور اطفاي حريق شد.

*** برپايي چادر آتش بان
مدير كل دفتر حفاظت و مديريت شكار و صيد سازمان حفاظت محيط زيست گفت: برپايي چادر آتش بان از ديگر اقدامات در راستاي مقابله با آتش سوزي در جنگل ها است كه بر اساس آن تعدادي چادر در برخي نقاط حساس مانند پارك ملي گلستان برپا مي شود كه افرادي در آن مستقر و به طور مداوم منطقه را پايش مي كنند.
وي افزود: البته اين چادرها در مكان هايي مرتفع و اينكه احتمال آتش سوزي در اطراف آن وجود دارد برپا مي شود و معمولا هم از اهالي بومي منطقه براي پايش استفاده مي شود، چون شناخت بيشتري از منطقه دارند.

*** آموزش مسافران و گردشگران
تيموري گفت: آموزش مسافران و گردشگراني كه در فصل احتمال آتش سوزي يعني اواسط ارديبهشت ماه قصد سفر دارند در ورودي برخي مناطق و پارك ها آموزش هاي لازم براي نحوه برپايي آتش براي پخت غذا و جلوگيري از سرايت آن به نقاط ديگر داده مي شود.

*** آموزش جوامع محلي
وي گفت: يكي از كارهايي كه امسال پيشنهاد داديم، آموزش براي جوامع محلي و سمن ها به ويژه در نزديك مناطق حفاظت شده و حساس به آتش سوزي است تا با عواقب آتش سوزي و منفعت حفظ محيط زيست آشنا شوند تا به نوعي با سازمان محيط زيست همسو شوند كه اقدامات اوليه آن آغاز شده است.
علمي 9014**1440
خبرنگار: كيميا عبدالله پور** انتشار: گلشن