تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۴

همدان- ایرنا- فصل تابستان فصل گرما و مسافرت و علاقمندی به شنا و آبتنی و خنك شدن در آبهای سدها و آبگیر ها و رودخانه ها است ولی باید مراقب بود لذت آبتنی، طعم مرگ به خود نگیرد و موجب دغدار شدن خانواده ها نشود.

به گزارش ایرنا در فصل تابستان بیشتر جوانان با دوستان خود غذایی تدارك دیده و برای تفریح به حاشیه مناطق آبگیر رفته و بدون هیچ ایمنی و پیشگیری و تدبیری در آب های عمیق، سرد و سنگین و اغلب محدوده های بدون دید ، مبادرت به شنا می كنند .
همیشه نمی توان انتظار پایان خوشی برای این تفریحات یك روزه داشت چرا كه گاهی اوقات با غرق شدگی شناگری به پایان رسیده و تلخی دشواری برای خانواده ها به همراه دارد.
با افزایش سفر های تابستانی، مسافران و طبیعت گردان پس از بازدید از اماكن توریستی برای استراحت و اطراق حاشیه رودخانه ها، سد ها، آبگیر ها و تالاب ها را انتخاب می كنند و شمار آنان برای تفنن و رهایی از گرمای طاقت فرسای تابستان تن به آب زده و شنا می كنند .
در این فصل علاوه بر مخاطرات جاده ای ، خطرات مربوط به غرق شدگی ها نیز خودنمایی كرده و خانوارهای زیادی با از دست دادن عزیزان خود در آبگیرها داغدار شده و دچار مصیبت شدند.
این غرق شدگی ها علاوه بر آسیب به خانواده ها ، تاثیر مخرب و منفی بر اجتماع داشته و موجب تحمیل صدمات جبران ناپذیر و طولانی مدت به ساختار های اجتماعی شده و همچنین تبعات اقتصادی ناگواری را به دنبال دارد.
با وجود اینكه در سال های اخیر اقدامات فراوانی در زمینه آگاه سازی افكار عمومی و هشدار و تنویر افكار عمومی درباره خطر غرق‌شدگی از سوی رسانه ها ومطبوعات انجام شده است، اما همچنان برخی مردم شنا در دریاچه و سدها را همچون شنا در استخرها می پندارند و از مخاطرات بالای شنا در آب های آزاد اطلاع ندارند .
این در حالی است كه برای شنا در دریا، دریاچه، رودخانه و سد علاوه بر دانستن فن شنا و داشتن مهارت زیاد، باید از شرایط و وضعیت منطقه و آب اطلاع داشت و به شنا در آبهای آزاد مسلط بود و همچنین تمهیدات ایمنی و پشتیبانی در نظر گرفت.
با این اوصاف حتی وجود این آگاهی ها و تمهیدات مجوزی برای شنا در مناطق ممنوعه و نقاط غیر ایمن برای شنا و خارج از طرح ایمن سازی دریا نبوده و در بسیاری از مناطق سدها و آبگیرها ، شنا به موجب ابلاغ قانونی ممنوع بوده و در صورت بروز هر گونه حادثه تمامی مسئولیت ها متوجه شخص خواهد بود.
باید توجه كرد كه تعداد نقاط پر مخاطره و با ممنوعیت شنا كه مردم هم بیشتر در این مناطق دچار آسیب می‌شوند، زیاد است و امكان ارائه خدمات وبكار گیری ناجیان غریق در همه مناطق وجود ندارد.
به دلیل محدودیت های موجود در این زمینه، سازمان های متولی تنها از طریق ارائه هشدار و توصیه های لازم به مردم و اطلاع رسانی دقیق، افراد را از شنا در مناطق ممنوعه آگاه می كنند.
در سال های اخیر از طریق مطبوعات و نصب بیلبوردها و تابلو ها در حاشیه مناطق آبی اقدامات فرهنگی گوناگونی برای اطلاع رسانی از خطرات غرق‌شدگی انجام شده است ولی انگار فعالیت های فرهنگی انجام شده در این زمینه چندان كافی نیست و باید با فعالیت‌های گسترده و اطلاع رسانی های دقیق مردم را نسبت به خطرات شنا در محیط های طبیعی كشور آگاه كرد.
در این باره مسئول گروه های امدادی نجات در محیط های آبی هلال احمر استان همدان در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: بیشترین نقش پیشگیری از غرق شدگی را خانواده ها دارند بنابراین باید در مورد هشدار و آگاه سازی جوانان و فرزندان اقدام كرده و زمینه مناسب برای استفاده از تفریحات آبی سالم را برای آنها مهیا كنند.
داوود شهدوستی افزود: با توجه به آمار بالای غرق شدگی در مناطق مختلف آبی كشور مانند سدها و دریاچه ها و رودخانه ها و نوار ساحلی دریای خزر ، باید اذعان داشت فقط با فرهنگسازی می توان به تدریج این امار را كاهش داد.
وی با ذكر اینكه علل وقوع غرق شدگی متفاوت است توضیح داد: در بسیاری از موارد غرق شدگی ها به دلیل نداشتن مهارت در فن شنا، نبود آمادگی جسمانی، آشنا نبودن با ساختار آب های آزاد یا دریاچه ها، استفاده نكردن از وسایل ایمنی و شناوری، گرفتگی عضلات و اسپاسم و بروز ترس در هنگام شنا رخ می دهد.
وی شوك ناشی از آب سرد، دور شدن از ساحل و ناتوانی در برگشت، ناراحتی ها و بیماری های قلبی و ریوی، شوخی های دوستانه و رقابت های جوانان با هدف نشان دادن توانایی های خود و گاهی مواقع گیر كردن در گیاهان مملو در آب از دیگر عوامل موثر در غرق شدن شناگران برشمرد.
این مدرس ارشد بین المللی غواصی و نجات در سیلاب بیان كرد: مهمترین عوامل غرق شدگی كودكان نیز سهل انگاری والدین، نبود ایمنی لازم در استخر های خانگی، وان حمام، چاه های بدون حفاظ و یا غفلت از كودك هنگام سفر و اطراق در حاشیه رود ها و دریاچه ها است.
شهدوستی بیان كرد: باید توجه كرد كه غرق شدگی كودكان اغلب ساكت و خاموش اتفاق افتاده و موقعی والدین متوجه غیبت كودك می شوند كه كار از كار گذشته است.
وی نكات مهم برای شنای ایمن در استخر و سدها را داشتن مهارت كافی برای شنا كردن، آشنایی با اصول ابتدایی نجات غریق، شناخت توانایی ها و محدودیت های خود در آب، شنا نكردن در قسمت های عمیق در صورت نداشتن مهارت، داشتن همراه هنگام شنا و شنا كردن تنها در مناطقی كه غریق نجات ها حضور دارند ذكر كرد.
وی تاكید كرد: هرگز به قصد ماندن در زیر آب، بیش از اندازه دم و بازدم انجام ندهید همچنین برای شنا وسایل كمكی به همراه داشته باشید و‏ از شوخی و بازی های پر خطر در داخل آب بپرهیزید.‏
‏وی بیان كرد: افراد هیچگاه نباید به دروغ تظاهر به غرق شدگی كنند در عین حال باید از ورود و شیرجه و شنا در محدوده هایی كه كف آن قابل روئیت نیست امتناع كنند.
روابط عمومی شركت آب منطقه ای همدان نیز گفت: تاسیسات آبی همچون دریاچه سدها محل مناسبی برای شنا نیست بنابراین از شهروندان درخواست می شود كه از شنا در این مكان ها خودداری كنند.
علی پرند افشار افزود: افراد زیادی به خاطر لذت بردن از شنا در این مكان ها قربانی شرایطی شده اند كه تصور آن را هم نمی كردند.
وی درخصوص مخاطرات شنا در مخازن سدها و بندهای انحرافی اظهاركرد: لغزندگی حاشیه مخازن سدها و بندهای انحرافی ، مكش جریان آب و شرایط رسوبی كف این مخازن خطر مرگ را برای شناگران به همراه دارد.
وی تصریح كرد: طبق قانون هیچ دیه ای به ورثه شناگرانی كه در مناطق ممنوعه غرق می شوند تعلق نمی گیرد.
مدیركل پزشكی قانونی همدان نیز در این ارتباط گفت: پنج نفر شامل سه زن و 2 مرد در سه ماهه نخست سالجاری در استان همدان بر اثر غرق‌شدگی جان خود را از دست دادند كه این آمار در فصل بهار سال گذشته هفت نفر بوده است.
علی احسان صالح عنوان كرد: غرق‌شدگی زمانی اتفاق می‌افتد كه مجاری تنفسی به وسیله هر نوع مایعی مسدود شوند و یا مایعی به داخل ریه و حبابچه‌های آن راه پیدا كند.
7526/1181
خبرنگار : علیرضا جهانگیری** انتشار:الهام تدین