تهران- ایرنا- عبدالباری عطوان تحلیلگر برجسته عرب تاكید كرد: با رویدادهای مثبتی كه در جبهه های عراق، سوریه، ویمن شاهد بودیم، قدرت منطقه ای ایران افزایش یافته است و جریان مقاومت در اشكال مختلف آن در فلسطین بار دیگر با حمایت های ایران احیا خواهد شد.

عطوان روز سه شنبه در روزنامه فرامنطقه ای رای الیوم نوشت: با وجود اینكه محمود عباس رئیس تشكیلات خودگردان فلسطین تهدیدات خود را برای قطع كمك های مالی و حقوق كارمندان نوار غزه تشدید كرده است تا جنبش مقاومت اسلامی (حماس) تحت فشار قرار گیرد و شروط سازش با رژیم صهیونیستی را بپذیرد؛ اما حماس دستاوردهای دیپلماتیك و منطقه ای زیادی بدست آورده است كه از جمله می توان به عادی شدن روابطش با ایران و گشودن صفحه جدیدی از روابط با این كشور و همچنین بهبود روابط با مصر و دست یافتن به تفاهماتی از طریق قاهره با محمد دحلان به عنوان عضو جدا شده از جنبش فتح كه پیشتر دشمن جنبش حماس بود، اشاره كرد.
عطوان افزود: هر چند عبدالله دوم شاه اردن به رام الله سفر كرد و با محمود عباس دیدار نمود، اما انزوای رئیس تشكیلات خودگردان در رام الله به دلیل ركود سیاسی و دیپلماتیك كه دامنگیر او شده در حال افزایش است. سن محمود عباس بالا رفته است و وضعیت سلامتی او مساعد نیست .وی هیچ تحرك دیپلماتیكی در زمینه عربی و بین المللی ندارد و تصمیمات نادرستی از جمله دستور قطع حقوق دهها هزار نفر از شاغلین در نوار غزه وهمچنین قطع برق این منطقه اتخاذ نمود.
این تحلیلگر تصریح كرد كه بزرگترین پیروزی انتفاضه قدس مجبور كردن مسئولان اسرائیلی به برچیدن گیت های امنیتی از ورودی های مسجد الاقصی و تبلور رهبری فلسطینی خارج از چارچوب سازمان آزادیبخش و گروههای مرتبط با آن بود. این موضوع همچنین ضربه سختی به تشكیلات خودگردان فلسطین و رئیس آن محمود عباس زد.
عطوان نوشت: محمود عباس در حال از دست دادن نوار غزه است چرا كه مجازات های مداوم او در حق مردم این منطقه شامل قطع حقوق بیش از 60هزار كارمند، مجبور كردن 6هزار نفر از آنها به بازنشستگی اجباری ، قطع برق و منع ورود سوخت به این باریكه كه برای ادامه فعالیت ایستگاه های برق ضروری است، از اعتبارش كاسته و با افزایش محاصره و سخت شدن شرایط زندگی در این باریكه خشم و غضب مردم آن از وی وتشكیلات خودگردان اوج گرفته و عباس دچار ضعف و انزوای بی سابقه ای شده است ؛ اما برعكس در جایگاه حماس در نزد میلیون ها فلسطینی تاثیر منفی نداشته است.
عطوان در ادامه افزود: بهبود و گسترش سریع روابط جنبش حماس با ایران همزمان با بهبود روابط آن با مصر به نفع محمود عباس در كرانه باختری نخواهد بود چرا كه نزدیكی و همگرایی با ایران به معنی فعال سازی جریان مقاومت در اشكال مختلف آن در كرانه باختری است و باعث افزایش فشارها بر رژیم صهیونیستی ، تضعیف تشكیلات خودگردان و از بین رفتن هماهنگی های امنیتی آن با تل آویو می شود كه خواسته اكثریت مردم فلسطین است.
سردبیر روزنامه رای الیوم با اشاره به سفر هیاتی از جنبش حماس به تهران به ریاست 'عزت الرشق' وحضور چهره های برجسته این جنبش از جمله 'اسامه حمدان' ، 'صالح العاروری' و 'زاهر جبارین'، به دعوت مسئولان ایرانی برای شركت در مراسم تحلیف حسن روحانی رئیس جمهوری این كشور، تاكید كرد: این سفر مهم ترین نشانه بهبود روابط حماس وایران است.
این تحلیلگر نوشت: یكی از مهم ترین نكته ها در این هیات حضور صالح العاروری از فرماندهان جناح نظامی حماس در كرانه باختری است كه یكی از چهره های تاثیر گذار و مهم در تاریخ این جنبش و جنگ های نظامی آن بر ضد رژیم صهیونیستی است.
عطوان افزود : مسئولان ایرانی ها اخیرا در اظهارات خود بارها بر عزم این كشور برای احیا و تشدید جریان مقاومت در كرانه باختری و قدس اشغالی تاكید و رهبر (معظم ) ایران در سخنان خود به صراحت به این موضوع اشاره داشته اند. وچه بسا نزدیكی و گشایش در روابط ایران و جنبش حماس ترجمه عملی این سخنان باشد.
عطوان در ادامه تصریح كرد: العاروری كه پس از خروج از تركیه و قطر تحت فشارهای آمریكا ورژیم صهیونیستی در بخش جنوبی بیروت ساكن شد بدون شك از حمایت حزب الله برخوردار بود. او مرد مرحله آینده و سردمدار احیای مقاومت بر ضد تل آویو است چرا كه تجربه عمیقی و وسیعی دارد واز روابط گسترده ای با گروههای جنبش حماس و هسته های داخلی آن برخوردار است و جرات و شهامت لازم برای اتخاذ تصمیمات مهم را دارد و با هرگونه نرمش در مواجهه با رژیم صهیوینستی مخالف است.
عطوان افزود: استقبال حسین امیرعبداللهیان دستیار ویژه رئیس مجلس ایران در امور بین‌الملل از هیات حماس به ریاست العاروری در سفارت ایران در بیروت و انتشار تصاویر این دیدار، پیام مهمی نه تنها برای رژیم صهیونیستی بلكه برای تشكیلات خود گردان و محمود عباس است و این معنا را القا می كند كه جریان مقاومت با حمایت ایران به كرانه باختری و اراضی اشغالی 1948 بازگشته است.
وی در ادامه تصریح كرد كه اقدامات تنبیهی محمود عباس در نوار غزه جنبش حماس را به سمت آشتی و هماهنگی با دشمن لدود آن یعنی دحلان سوق داد و محاصره نوارغزه از سوی تل آویو و هتك حرمت مسجدالاقصی و تلاش برای یهودی سازی قدس و هم صدا شدن برخی كشورهای عربی با رژیم صهیونیستی و عادی سازی روابط با آن موجب پناه بردن حماس ودیگر جریان های مقاومت به آغوش ایران شد.
این تحلیلگر عرب تاكید كرد: قدرت منطقه ای ایران پس از پیروزی قریب الوقوع متحدانش در سوریه، پایداری همپیمانانش در یمن ، باز پس گیری شهرهای تحت كنترل داعش در عراق و فعال سازی جریان مقاومت پس از تقویت همتای آن در لبنان، افزایش چشمگیری یافته است.
عطوان در پایان نوشت: ایران برنده میدان است و اكنون برگه های برنده را در دست دارد ، اما مسئولان كشورهای عربی از جمله محمود عباس رئیس تشكیلات خودگردان فلسطین در همه جبهه های شكست خورده و متحمل خسران شده اند.
خاورم**9366** 1049*
مترجم:صغری رحیمی/ انتشار دهنده: مریم كاظمی