تهران- ايرنا- معاون پژوهشي بيمارستان بوعلي از كاهش زخم هاي سرطاني درپي پيشرفت روش هاي مراقبتي در كشور خبر داد و گفت: در كنار بهبود كيفيت تجهيزات، پيشرفت روش هاي مراقبت از زخم و همكاري بين پزشكان، پيراپزشكان و پرستاران در پيشگيري و كنترل اين گونه زخم ها بسيار تاثيرگذار بوده است.

دكتر فريد نژاد دادگر روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا اظهار كرد: بيماران سرطاني ممكن است به دليل نوع بيماري سرطان كه پوست بيمار را درگير مي كند، عوارض ناشي از روش هاي درماني مانند پرتودرماني يا به طور غيرمستقيم در اثر ضعف و زمين گير شدن در اثر بيماري (مانند بيماراني كه در وضعيت پيشرفته بيماري هستند)، دچار زخم شوند.
وي افزود: بنابراين كنترل زخم از اولويت هاي مهم گروه پزشكي در خصوص اين بيماران است؛ به طوري كه گاهي وقتي بيماران سرطاني دچار زخم مي شوند، به دليل شدت آزردگي كه براي بيمار ايجاد مي كند، توجه زيادي حتي گاهي بيشتر از بيماري اصلي، معطوف درمان زخم ها مي شود.
نژاددادگر گفت: بنابراين كنترل زخم در اين بيماران نياز به مشورت و كار جمعي گروه هاي مختلف پزشكي و پيراپزشكي دارد كه در سال هاي اخير با ارائه آموزش هاي لازم در اين زمينه به گروه هاي پزشكي اين همكاري ها افزايش يافته كه در نتيجه كاهش زخم هاي سرطاني را پي داشته است.

** روش هاي نوين ترميم زخم هاي سرطاني
فوق تخصص خون و سرطان (آنكولوژي) گفت: در زمينه درمان و تسريع در درمان زخم هاي سرطاني ناشي از روش هاي درماني مانند راديوتراپي و پرتودرماني و همچنين مراقبت به منظور پيشگيري از بروز اينگونه زخم ها، از طريق دارودرماني پيشرفت هاي زيادي حاصل شده و گروه هاي مختلف پزشكي مانند متخصصان جراحي پلاستيك و ترميمي در اين زمينه وارد شده اند.
نژاددادگر افزود: علاوه بر زخم هاي ناشي از راديوتراپي، برخي زخم هاي سرطاني نيز ناشي از تزريقات شيمي درماني و داروها هستند كه ممكن است به زير پوست نفوذ كنند و رگ ها پاره شوند؛ اين گونه زخم ها نيز بسيار خطرناك و آزاردهنده هستند كه توجه به روش هاي پيشگيرانه در خصوص آنها از سوي گروه پزشكي، بيمار و خانواده بيماران بسيار حائز اهميت است.
وي پيشرفت هاي حاصله در زمينه روش هاي مراقبت از زخم را نيز يادآور شد و گفت: همچنين روش هاي مراقبت و پانسمان زخم كه پيراپزشكان و پرستاران مسئول انجام آن هستند، بسيار پيشرفت كرده و در صورتي كه به هر دليل زخم ايجاد شود، ظهور تكنيك هاي نوين درماني و كاربرد آنها توسط اين بخش از گروه پزشكي سبب بهبود روند درمان و ترميم زخم هاي سرطاني در كشور شده است.
معاون پژوهشي بيمارستان بوعلي اظهار كرد: به طوركلي نگرش ها درخصوص پيشگيري، كنترل و درمان زخم نسبت به گذشته تغيير كرده است؛ در گذشته بيشتر بيماران در اثر راديوتراپي دچار زخم هاي پوستي مي شدند اما امروزه شيوع اين نوع زخم ها به دليل پيشرفت تجهيزات شيمي درماني كمتر شده و درصورت ايجاد زخم نيز كار دسته جمعي و تيمي به كمك بيماران آمده تا از بروز عوارض خطرناك و درازمدت اين روش ها پيشگيري كند.

** شيوع زخم هاي سرطاني
نژاددادگر در خصوص شيوع زخم هاي سرطاني گفت: به دليل پيشرفت هاي حاصله در زمينه تشخيص و درمان انواع سرطان ها و همچنين تجهيزات و وسايل، زخم هاي ناشي از سرطان نسبت به سال هاي گذشته كاهش چمشگيري داشته است.
وي افزود: مشكل عمده در حوزه زخم در كشور ما زخم هاي مزمن هستند كه مهمترين آنها زخم هاي ديابتي است؛ زيرا به دليل تشخيص ديرهنگام و نبود آگاهي و آموزش مناسب، بسياري از بيماران ديابتي دچار عوارض شديد بيماري همچون زخم هاي ديابتي مي شوند درحالي كه اگر به موقع تشخيص و به درستي درمان شوند، به راحتي مي توان از بروز اينگونه زخم ها پيشگيري كرد.

** زخم هاي مزمن و زخم بستر
معاون پژوهشي بيمارستان بوعلي گفت: تعداد بيماران داراي زخم بستر به دليل افزايش جمعيت سالمندان و افزايش متوسط اميد به زندگي در كشور همچنين بهتر شدن روش هاي تشخيص و درمان بيماري ها و افزايش طول عمر بيماران، عوارض بيماري هاي مزمن ازجمله زخم در اين افراد بيشتر شده است كه نياز به خدمات بيشتر از سوي جامعه پزشكي و همچنين مراقبت ها در منزل دارد.
نژاددادگر افزود: از لحاظ مسائل اقتصادي اين بيماران با مشكل مواجه هستند زيرا درمان ها و مراقبت هاي زخم در داخل منزل تحت پوشش بيمه اي نيستند؛ درصورتي كه اگر سرمايه گذاري خوبي در زمينه حمايت و پوشش بيمه اي مراقبت زخم در منزل صورت گيرد، هزينه هاي درماني كاهش يافته و صرفه جويي اقتصادي زيادي براي خانواده ها و نظام سلامت كشور به همراه دارد.
وي اطلاع رساني به بيماران و خانواده هاي آنان و افزايش سطح دانش گروه هاي پزشكي در خصوص پيشگيري و درمان زخم هاي مزمن را ضروري دانست و گفت: اين اقدام در كنار افزايش كيفيت تجهيزات پزشكي و روش هاي درمان و مراقبت زخم لازم است، صورت گيرد تا شاهد كاهش ميزان بيشتري از زخم هاي مزمن باشيم.
علمي**1834
خبرنگار: ناهيد شفيعي** انتشار:محتشمي پور