به گزارش خبرنگار معارف ایرنا، محمدتقی میرزاجانی روز یكشنبه در نشست خبری هفتمین دوره طرح آموزشی تربیتی قاریان ممتاز نوجوان(اسوه) گفت: خروجی این طرح قاریانی ممتاز خواهد بود كه از نظر تلاوت در سطح كشور و در سطح بین المللی سرآمد باشند و بتوانند با تربیت شاگردانی ممتاز، پایگاهی برای تربیت عناصر قرآنی باشند.
وی افزود: در طرح اسوه بدنبال استعدادیابی قاریان نیستیم بلكه بدنبال استعدادهایی هستیم كه در طرح های ملی همچون طرح ملی تلاوت یا طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن كریم شناسایی شده و به درجه ای از نخبگی رسیدند و برای ارتقای آنان در زمینه های آموزشی و تربیتی برنامه ریزی می كنیم.
رئیس ارتباطات شورای عالی قرآن كه در ایكنا سخن می گفت، با گرامیداشت یاد و خاطره حجت الاسلام سید مهدی تقوی مدیرعامل سابق این خبرگزاری كه در فاجعه تروریستی مجلس شورای اسلامی به شهادت رسید، گزارشی از اجرای شش دوره از طرح اسوه را بیان كرد.
وی افزود: طرح اسوه بدنبال دغدغه گروهی از جامعه قرآنی با عنوان جامعه فرهنگی قرآنی عصر در سال 93 شكل گرفت تا با تربیت قاریان نوجوان به دو مساله مهم در زمینه آموزش های تخصصی و تربیت و معرفت افزایی این قاریان پرداخته شود.
میرزاجانی كه به عنوان شخص حقیقی و مدیر طرح اسوه به ارائه گزارش پرداخت، از حمایت های معنوی شورای عالی قرآن از این طرح سخن گفت و اظهار داشت: طرح اسوه در ابتدا به عنوان طرحی یك ساله شكل گرفت و سپس به طرحی سه ساله تبدیل شد و با تشویق و درخواست اولیای قاریان نوجوان مدت اجرای این طرح پنج ساله شد و از اسفند سال 95 مدت اجرای طرح اسوه به هشت سال افزایش یافت.
** 600 جلسه برای قاریان نوجوان
میرزاجانی گفت: 16 دوره آموزشی در چهار سطح برای قاریان نوجوان برگزار می شود كه شامل سطوح مقدماتی، متوسطه، پیشرفته و ممتاز است و طی این دوره ها قاریان بیش از 600 جلسه و گفتمان معرفتی را پشت سر می گذارند.
وی افزود: برنامه های آموزشی این دوره ها شامل برنامه های حضوری و غیرحضوری است كه برنامه های حضوری در هر سال طی دو نوبت برگزار می شود و برنامه های غیرحضوری نیز شامل ارزیابی تلاوت ها، برگزاری مسابقات و مشاوره های تلفنی است.
مدیر طرح اسوه مشاوره تلفنی را برای قاریان نوجوان دانست كه اساتید قرآنی در زمان بندی مشخص با این قاریان تماس گرفته و مشاوره های درسی در زمینه حفظ، قرائت، مكالمه زبان عربی و درك زبان آیات ارائه می كنند.
وی همچنین گفت: برنامه های تربیتی این طرح نیز شامل مشاوره تربیتی با والدین قاریان، اساتید شهرستانی، ائمه جماعت و مدیر مدارس آنان است.
** اجرای طرح تحیت
میرزاجانی اجرای طرح تحیت را بخشی از طرح اسوه دانست و گفت: بر اساس این طرح مسئولان و مشاوران تربیتی به محل سكونت قاری اعزام شده و به صورت حضوری جلساتی را با خانواده، اقوام، امام جماعت و سایر بستگان قاری برگزار می كنند تا تشویقی برای قاریان نوجوان باشد.
وی ارزشیابی مستمر را از دیگر برنامه های این طرح عنوان كرد و افزود: ارزشیابی مستمر به صورت توصیفی در هر ماه و در پایان هر دوره و همچنین در پایان هر سطح صورت می گیرد و نتایج آن به صورت مكتوب در اختیار قاریان قرار می گیرد تا اگر نقطه ضعفی دارند، آن را رفع كنند.
وی یكی از امتیازات این طرح را اعطای آزمون های طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن كریم دانست و گفت: آن دسته از قاریان نوجوان كه سطح متوسط را با موفقیت طی كنند، به عنوان قاری درجه چهار شناخته خواهند شد و كسانی كه سطح پیشرفته را بگذرانند، به عنوان قاری درجه سه معرفی خواهند شد.
میرزاجانی افزود: كسانی كه سطح ممتاز را پس از هشت سال پشت سربگذارند، از آزمون های درجه 2 قاریان معاف هستند ولی باید در آزمون های بخش تلاوت شركت كنند.
** آرشیو ارزشمند صدا و سیما از تلاوت های قاریان نوجوان
وی همچنین گفت: بیشتر كتاب های طرح اسوه منتشر شد و در خلال این دوره ها تلاوت های تصویری و صوتی از آنان ضبط شد و این تلاوت ها از شبكه های مختلف سیما به ویژه شبكه پویا پخش می شود و می توان این تلاوت ها را آرشیوی ارزشمند برای صدا و سیما دانست.
این قاری قرآن افزود: هرچند هدف ما از برگزاری این طرح حضور قاریان در مسابقات قرآنی نیست ولی بسیاری از منتخبان مسابقات مختلف همچون وزارت آموزش و پرورش و سازمان اوقاف و امور خیریه را همین نوجوانان تشكیل می دهند كه به عنوان نمونه می توان از سیدمحمد حسینی پور برگزیده مسابقات بین المللی دانش آموزی یا مهدی عبرتی حافظ قرآن یاد كرد.
وی اضافه كرد: برخی از این قاریان مانند احمدرضا لطفی از ایلام یا سیدمحمد حسینی پور از اصفهان در محضر رهبر معظم انقلاب به تلاوت پرداختند.
** حضور 45 قاری در دوره هفتم
میرزاجانی گفت: شهرهای تهران، قم، مشهد و عتبات عالیات در شش دوره گذشته میزبان قاریان نوجوان بوده و امسال دوره هفتم با حضور 45 قاری نوجوان از 24 مرداد تا نهم شهریور در مجتمع امام خمینی(ره) برگزار خواهد شد كه یك افتتاحیه داخلی در 24 مرداد خواهیم داشت و مراسم اختتامیه در هشتم شهریور برپا می شود.
وی از برگزاری10 عنوان درسی در این دوره خبر داد و گفت: قاریان ضمن گذراندن درس های صوت و لحن، تجوید و قرائات، وقف و وصل، درك معنای آیات، قواعد و مكالمات عربی با درسو های اندیشه اسلامی، احكام دین، منهاج شامل نهج البلاغه و دعاها و زیارت ها، اصول و مبانی ورزش و تغذیه و همچنین حفظ قرآن آشنا می شوند.
** قاریان طرح اسوه تمام قرآن را حفظ می كنند
مدیر طرح اسوه یكی از ویژگی های درس حفظ در این دوره را موفقیت قاریان نوجوان در حفظ قرآن طی مدت هشت سال عنوان كرد و از برنامه های جانبی این طرح سخن گفت.
وی اظهار داشت: مباحثی همچون نجوم و كیهان از نگاه قرآن و علم، فرصت ها و تهدیدهای فضای مجازی، بررسی آسیب های صدا در دوران بلوغ، گفتمان های معرفتی بصیرتی، برگزاری محافل انس با قرآن و تماشای فیلم از برنامه های جانبی هفتمین دوره طرح اسوه است.
میرزاجانی همچنین گفت: نشست های هم اندیشی با حضور والدین قاریان در سه نوبت برگزار شد و قرار است برای اساتید قرائت نیز دوره هایی در تهران و شهرستان ها برگزار شود.
** شورای عالی قرآن از تمام موسسات حمایت معنوی می كند
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر حمایت از موسسات قرآنی صاحب طرح گفت: شورای عالی قرآن همواره از اینگونه موسسات حمایت معنوی و اعتباری می كند. یعنی اگر طرح هایی در سطح ملی از سوی موسسات ارائه شود، شورای عالی قرآن وظیفه خود می داند تا از این موسسات حمایت كند. البته پشتیبانی اصلی از طرح اسوه به عهده جامعه قرآنی عصر است.
میرزاجانی از طرح ملی تلاوت و طرح استعدادهای درخشان كه از سوی سازمان دارالقرآن الكریم برگزار شده به عنوان طرح های ملی یاد كرد.
** طرح اسوه موازی كاری نیست
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر موازی كاری این طرح با طرح های برخی سازمان ها مانند وزارت آموزش و پرورش گفت: این طرح نقاط اشتراك با طرح های دیگر دارد ولی تفاوت هایی نیز در سرفصل های آموزشی و رویكردهای تربیتی دیده می شود و چون مخاطبان ما مشترك نیستند بنابر این موازی كاری مصداقی ندارد.
** اصلاح فرهنگ مسابقات قرآنی ضروری است
مدیر طرح اسوه در پاسخ به سوالی مبنی بر افزایش توجه قاریان به مسابقات گفت: ما معتقدیم فضایی كه همه توجهات را به مسابقات معطوف می كند باید اصلاح شود و لذا طرح اسوه را با طرح هایی مانند طرح ارزیابی قاریان مدرسان قرآن یا مسابقات قرآنی مرتبط نكردیم ولی بخش محتوایی این طرح را با طرح ارزیابی هماهنگ كردیم و بر همین اساس اصراری بر حضور قاریان نوجوان در مسابقات قرآنی نداریم.
** دست نیاز به سوی اصحاب رسانه
میرزاجانی به دنبال پیشنهاد یكی از خبرنگاران مبنی بر ضرورت پیوست رسانه ای برای این طرح گفت: از اصحاب رسانه و خبرگزاری ها می خواهیم تا پیوست خبری طرح اسوه را تكمیل كنند.
وی افزود: البته كارهای محدودی در این زمینه انجام شده است. مثلا تا كنون سه مستند نیم ساعته در تهران و عراق ساخته و از برخی شبكه های سیما مانند شبكه قرآن پخش شده است ولی انتظار داریم شبكه پویا كه به نوجوانان اختصاص دارد با ساختن مستندهایی ما را یاری كند.
فراهنگ ** 1003 ** خبرنگار: محمدرضا جعفرملك * انتشار: امید غیاثوند
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۵
تهران - ایرنا - مدیر طرح اسوه گفت: طرح هشت ساله اسوه بدنبال تربیت قاریانی ممتاز و افتخارآفرین است كه در سطح كشور افتخارآفرینی كنند و در سطح بین المللی نیز با موج آفرینی های خود بدرخشند.