تهران- ایرنا- جنگ 33 روزه لبنان دستاورد بزرگی را برای جهان اسلام به همراه داشت و پوشالی بودن رژیم صهیونیستی را به همگان نشان داد. با پیروزی حزب الله در این جنگ، این گروه كوچك ملی به یك تشكل منطقه ای و جهانی تبدیل شد و توانست الگویی شایسته از كارآمدی روحیه جهادی و آرمان خواهی را به تصویر بكشد.

حزب الله لبنان همواره، همراه با مردم مظلوم فلسطین از آرمان های آزادی خواهانه آنها دفاع می كند، چنانچه در تجاوز 33 روزه رژیم صهیونیستی به مرزها و شهرهای مختلف لبنان به مقاومت در برابر ارتش این رژیم و حامیان منطقه ای و فرامنطقه ای آنها پرداخت و نشان داد كه با روحیه جهادی می توان در برابر پیشرفته ترین ارتش های جهان، ایستاد و آنها را به تسلیم واداشت.

وجود فضا سازی ها و هماهنگی های دیپلماتیك گسترده میان رژیم صهیونیستی و متحدانش گواه این موضوع است كه طرح حمله به لبنان، یك طرح جنگی گسترده بود و تلاش برای سركوب حزب‌الله لبنان بخشی از این پازل پیچیده به شمار می رفت كه حزب‌الله با پیش‌دستی در آن، ابتكار عمل را در دست گرفت و دشمن را وادار به عقب نشینی كرد.

در جریان این جنگ، رزمندگان حزب الله توانستند با رهبری های هوشمندانه
«سیدحسن نصرالله» و با توسل به روحیه جهادی و اشراف اطلاعاتی، رژیم صهیونیستی را در دستیابی به اهداف خویش ناكام بگذارند و قدرت مقاومت را نشان دهند.

ابعاد منطقه ای و بین المللی این جنگ سبب شد تا با پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، 23 مرداد از سال 1378 هجری خورشیدی در تقویم رسمی كشور به نام «روز مقاومت اسلامی» ثبت شود.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت مقاومت اسلامی با «احمدرضا روح الله زاد» دبیر كمیسیون سیاسی جمعیت دفاع از ملت فلسطین و كارشناس مسایل خاورمیانه به گفت وگو پرداخت.

**حزب الله لبنان الگویی موثر در سطح منطقه
احمدرضا روح الله زاد با بیان دلایل بروز جنگ 33 روزه لبنان، گفت:‌ رژیم صهیونیستی برای آغاز جنگ علیه لبنان در 2006 میلادی هدف های زیادی را دنبال می كرد. ارتش رژیم غاصب اسراییل با وجود آن كه به عنوان قدرتمندترین نیروی منطقه ای مطرح بود، اما در رویارویی با مقاومت اسلامی لبنان ناكام ماند و عقب نشینی از جنوب لبنان یك شكست تمام عیار برای این رژیم به شمار می رفت. همچنین حزب الله لبنان پس از 2000 میلادی به عنوان یك الگوی موثر در سطح منطقه مطرح شد، الگویی كه با توجه به نظرسنجی های متعدد، همواره در حال گسترش بود. بنابراین می توان گفت كه یكی از علت های شروع انتفاضه مسجد الاقصی یا انتفاضه دوم هم الگوگیری از مقاومت اسلامی لبنان محسوب می شد و این كه از میان بردن حزب الله لبنان از نگاه رژیم اسراییل به یك ضرورت بدل شد.

مقاومت اسلامی لبنان بستری فراهم آورد تا در داخل سرزمین های اشغالی نیز جریان مقاومت با الهام از آنها شكل بگیرد و به تدریج در تمام بدنه جامعه فلسطین گسترش یابد. زمینه سازی برای اجرای طرح خاورمیانه بزرگ یكی از مهمترین دلایل حمله اسراییل به لبنان به شمار می رفت كه انتظار آن بود كه این جنگ مقدمه ای برای از میان بردن تمام مخالفان طرح آمریكا در سطح منطقه باشد. بر همین پایه آمریكا به افغانستان و عراق حمله كرد و آنها را به اشغال خود درآورد تا این روند همچنان در سطح منطقه پیگیری شود. اما به دلیل شكست آمریكاییان در افغانستان و عراق، تصمیم بر این شد كه این طرح از اهداف كوچك به بزرگ به اجرا درآید، بر همین پایه حمله به حماس در 2006 میلادی و همزمان حمله به حزب الله از طرف اسراییل به نیابت غرب انجام شد. اما نتیجه این جنگ هم آن چیزی نبود كه غرب و اسراییل در انتظار آن بودند و این جنگ با شكست آنان و آمریكا همراه شد.

** طراحی عملیات جنگی بر پایه شناخت میدانی
دبیر كمیسیون سیاسی جمعیت دفاع از ملت فلسطین در ادامه، اظهار داشت: برای پیروزی حزب الله در جنگ 33 روزه، دلایل بی شماری می توان برشمرد كه از آن جمله باید به طراحی عملیات جنگی بر پایه شناخت میدانی، به كارگیری الگوی جنگ نامتقارن با هدف از میان بردن نقاط قوت دشمن صهیونیستی و ناكارآمد سازی آن، آتشباری شدید بر شهرهای رژیم صهیونیستی، مدیریت جنگ روانی به وسیله «سید حسن نصرالله» دبیركل حزب الله لبنان و وجود نیروی ایمان در میان تمامی نیروهای حزب الله لبنان و باور عمیق آنان در تكلیفی كه در مبارزه با دشمن دارند، اشاره كرد.

برتری اطلاعاتی حزب الله لبنان با شروع جنگ معلوم شد و آنها با آمادگی كامل، دشمن را در دستیابی به اهدافی كه مهمترین آن نابودی مغزافزار مقاومت بود، ناكام گذاشت. حزب الله لبنان با تعریف و ابداع سبكی نوین در جنگ كه از آن با عنوان جنگ نامتقارن یاد می كنند موفق شد ارتش كلاسیك رژیم صهیونیستی را شكست دهد و در حال حاضر این سبك در دانشگاه های نظامی تدریس می شود.

** تكیه بر آموزه های اصیل اسلامی؛ رهاورد حزب الله در شكست رژیم غاصب اسراییل
این كارشناس مسایل خاورمیانه با بیان دستاوردهای حزب الله لبنان در جنگ 33 روزه، افزود: حزب الله لبنان در این جنگ موفق شد تا با ایجاد سبكی نوین از جنگ، ارتش پنجم جهان یعنی رژیم صهیونیستی را وادار به تسلیم كند. كاری كه مجموعه ارتش های كشورهای عربی از وارد كردن كوچكترین صدمه به آن عاجز بودند و این یك موفقیت و دستاوردی بزرگ برای مقاومت اسلامی به شمار می رفت. همچنین مهمترین راهبرد رژیم اسراییل یعنی برتری نظامی در این جنگ ناكارآمد شد و حزب الله لبنان با تكیه بر آموزه های اصیل اسلامی اراده بی نظیری از خود در شكست دشمن به نمایش گذاشت. از طرفی دیگر با شكست رژیم صهیونیستی در این جنگ طرح خاورمیانه غرب به رهبری آمریكا به بن بست رسید. مجموعه این دلایل سبب شد تا شورای عالی انقلاب فرهنگی 23 مرداد را در تقویم رسمی كشور به نام روز مقاومت اسلامی ثبت كند.

** حمایت غرب از رژیم صهیونیستی با استفاده از ظرفیت های دیپلماسی و رسانه ای
روح الله زاد موضع گیری قدرت های جهانی و منطقه ای در این نبرد را به نفع رژیم صهیونیستی دانست و گفت:‌ با شروع این جنگ در 2006 میلادی یك نوع قطب بندی در دنیا و منطقه در ارتباط با این جنگ آغاز شد. می توان گفت كه نظام رسمی غرب و رژیم های وابسته عربی در كنار اسراییل قرار گرفتند و از تمام ظرفیت های دیپلماسی و رسانه ای در حمایت از رژیم اسراییل استفاده كردند و در ابعاد نظامی هم آمریكا ضمن صدور مجوز به رژیم صهیونیستی برای كاربرد ذخیره راهبردی تسلیحات نظامی آمریكا در سرزمین های اشغالی فلسطین با تعریف و ایجاد یك دالان هوایی میان لندن و تل آویو جنگ افزارهای جدید نظامی را در اختیار آنان قرار داد. كشورهای عربی هم حزب الله را متهم به ماجراجویی كرد و از طرف دیگر تنها دولت های ایران و سوریه و البته توده های مردمی در كنار حزب الله لبنان قرار داشتند و به حمایت از آنان پرداختند.

** بیداری اسلامی مهمترین تاثیر جنگ 33 روزه
دبیر كمیسیون سیاسی جمعیت دفاع از ملت فلسطین با اشاره به تاثیر جنگ 33 روزه حزب الله بر معادله های منطقه ای، توضیح داد:‌ مهمترین تاثیر این جنگ را باید عقب نشینی بسیاری از دولت های منطقه از موضع منفی خود در جنگ علیه حزب الله دانست. مخالفان مقاومت حزب الله به منظور فشار بر این جریان و طراحی از هم پاشیدگی محور مقاومت، ایجاد تغییرات در سوریه را با گسیل تروریست های تكفیری به این كشور به اجرا گذاشتند، زیرا سوریه به عنوان حلقه وصل محور مقاومت مطرح بود و بنابر تصور صهیونیست ها حذف این حلقه طلایی مساوی با حذف مقاومت در تمام منطقه محسوب می شد. از این جهت جنگ داخلی در سوریه را كلید زدند تا پس از فراغت از آن سراغ حزب الله، حماس، جهاد اسلامی فلسطین و در نهایت سراغ ایران بروند و برای افزایش فشار به مقاومت اسلامی لبنان تلاش كردند تا با تحریم های شدید حزب الله را همچنان تضعیف كنند.

** حزب الله لبنان؛ بازیگر اصلی در منطقه و جهان
كارشناس مسایل خاورمیانه با بیان اینكه پیروزی این جنگ تاثیر بسیاری بر موقعیت نیروهای حزب الله در جامعه جهانی داشت، تصریح كرد: با پیروزی حزب الله لبنان در جنگ 33 روزه، این گروه كوچك ملی به یك تشكل منطقه ای و جهانی تبدیل شد و اكنون به عنوان یك بازیگر موثر منطقه ای و جهانی مطرح است. از طرفی دیگر حزب الله لبنان سعی كرد با تشكیل ائتلاف منطقه ای با حضور حماس و جهاد اسلامی فلسطین، یك ائتلاف ضد صهیونیستی موثر را در چارچوب محور مقاومت تشكیل دهد.

** تغییرات سیاست های رژیم صهیونیستی در منطقه پس از جنگ 33 روزه لبنان
روح الله زاد با اشاره به اینكه سیاست های رژیم صهیونیستی بعد از این جنگ در رویارویی با كشورهای اسلامی تغییرات زیادی را تجربه كرده است، گفت:‌ پس از این جنگ رژیم صهیونیستی در سیاست های منطقه ای خود تغییراتی را ایجاد و در سطح داخلی لبنان طرح هایی را پیگیری كرد تا اختلافات قومی و مذهبی در لبنان تشدید شود و از این طریق حزب الله تضعیف و از معادله سیاسی لبنان حذف شود. رژیم صهیونیستی با كمك آمریكا و بعضی از رژیم های عربی تلاش كرد تا اسم حزب الله لبنان را در فهرست سازمان های تروریستی قرار دهد و از این راه در داخل لبنان و در سطح منطقه و جهان، آنان را منزوی سازد. با توجه به شكست نظامی در این جنگ رژیم اسراییل خود را ناگزیر از بازنگری در راهبردهای امنیتی و نظامی دید كه تعریف و اجرای راهبرد امنیت اسراییل با ناامن سازی محیط پیرامونی در این چارچوب ارزیابی می شود.

*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مریم همتی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9117**2059**9131
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید