تهران- ایرنا- رئیس جمهوری امروز(سه شنبه) در جلسه بررسی اصول و خط مشی دولت دوازدهم و روند رای اعتماد مجلس به وزیران پیشنهادی، گفت: دولت دوازدهم حداقل به دو دلیل، چاره ای ندارد جز آنكه تغییرات بنیادی در شیوۀ ادارۀ منابع كشور را به عنوان مهمترین اولویت در دستور كار خود قرار دهد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی با تشریح مشكلات كشور بویژه در بخش های اقتصادی، یكی از دلایل را «میزان دارایی‌های طبیعی و مالی كشور» اعلام كرد و گفت: با توجه به این دارایی ها، امكان ادارۀ مسرفانه به شیوه گذشته وجود ندارد.
وی افزود: منبع به ظاهر شفابخش همیشگی، یعنی درآمدهای نفتی، حداقل تا چند سال پیشِ رو به میزانی نخواهد بود كه بتواند نقش مُسكّن قبلی خود را ایفا كند.

** حراست از حقوق همه مردم را وظیفه خود می دانم
رییس جمهوری در ادامه گفت: حراست از حقوق همه مردم را چه آنهایی كه به من رأی دادند و چه آنها كه دیگری را برگزیدند وظیفه خود می‌دانم و برای تأمین «آزادی، آرامش، امنیت و پیشرفت» كه اهداف اساسی برنامه چهار ساله دولت است از همه نخبگان و صاحبنظران، مدیران و همه اقشار مردم در كشور مدد می‌جویم.
وی افزود: اینك كه ملت ایران با اكثریت قاطع، بار دیگر مسیر اعتدال را برگزیده و به برنامه رییس جمهوری منتخب رأی داده است، من خود را به تحقق آن برنامه متعهد می‌دانم و حراست از حقوق همه مردم را ـ چه آنهایی كه به من رأی دادند و چه آنها كه دیگری را برگزیدند ـ وظیفه خود می‌دانم و برای تأمین «آزادی، آرامش، امنیت و پیشرفت» كه اهداف اساسی برنامه چهار ساله دولت است، از همه نخبگان و صاحبنظران، مدیران و همه اقشار مردم در كشور مدد می‌جویم.
وی ادامه داد:امروز به لطف خداوند و همت مردم، برخی از چالش‌های سال 92 را پشت سر گذاشته‌ایم و امیدوارتر و تواناتر از گذشته، آماده تدبیر و عبور از چالش‌های بزرگِ پیش‌رو هستیم.
رییس جمهوری خاطرنشان كرد: دیگر كسی نمی‌تواند از انزوای ایران و ائتلاف جهانی علیه ایران سخن بگوید.امروز، دیگر كسی از آشفتگی در اقتصاد ایران و تورم 40 ‌درصدی و كاهش تولید ملّی و توقف اشتغال زایی سخن نمی‌گوید.
روحانی اضافه كرد: دولت تدبیر و امید، عزم آن دارد كه در فرصت چهارساله دوم، بیش از پیش به اصلاح ساختارها بپردازد و در این كار، به كمك صمیمانه و صبورانه مجلس شورای اسلامی و قوه قضاییه نیازمند است.
وی همچنین گفت:دولت دوازدهم برای هماهنگی هرچه بیشتر سیاست ها و مدیریت‌های اقتصادی، به فرآیند تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری و اقدام و نظارت، سامانی نو خواهد داد و با چابك‌سازی و شفافیت دستگاه های دولتی، زمینه رقابت و همكاری مردم را فراهم خواهد ساخت.
رییس دولت دوازدهم تاكید كرد: انتخابات 96، كه با حضور پرشور و باشكوه برگزار شد، علاوه بر تجلّی تثبیت اصل مردم‌سالاری دینی در جامعه جوان ایران، 39 سال پس از پایه گذاری نظام جمهوری اسلامی، فرصتی را فراهم كرد كه مردم در میان دیدگاه‌ها و رویكردها ، آگاهانه به داوری بنشینند و به گفتمان، اهداف و برنامه های رییس جمهور منتخب خویش، رأی دهند.
روحانی با بیان این كه ‌نقش و شأن نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی،‌ دارای سهمی ویژه و تعیین كننده است، افزود: رییس جمهوری و نمایندگان مجلس، وظیفه‌ای مشترك برای تحقق خواست مردم دارند.این وظیفه مشترك هم در تعیین وزراء كه مسئولان اجرائی كشورند تجلی می‌یابد و هم در فراهم كردن فضای حقوقی و قانونی اقدام و عمل كه باید زمینه‌سازِ رشد و شكوفایی كشور شود.
وی خاطرنشان كرد: راهی كه امروز آغاز می‌كنیم، شروع یك همكاری چهارساله خواهد بود. وزیرانی كه با معرفی رییس‌جمهوری و رأی اعتماد نمایندگان مجلس، بار مسئولیت اداره كشور را به دوش می‌گیرند، باید اطمینان داشته باشند كه در طول مسیر خدمت، از حمایت و همكاری مجلس محترم برخوردار خواهند بود و همچنانكه رهبر معظم انقلاب بارها تأكید كرده‌اند، مسائل اصلی كشور تنها با همدلی و همكاری سه قوه و دیگر نهادهای كشور حل خواهد شد.
رییس جمهوری ادامه داد: امروز، دولت، به یُمن اعتماد روزافزون مردم ـ كه در رأی سیاسی و عمل اقتصادی آنان تجلی یافته است ـ می‌تواند این سرمایه اجتماعی را به پشتوانه حركت اقتصادی و شكوفائی فرهنگی تبدیل كند.
روحانی تاكید كرد: برای رسیدن به زندگی شایسته مردم، به گام هایی بلندتر و یارانی همراه تر نیاز داریم.
وی همچنین گفت: گرچه هنوز راه درازی در پیش است؛ هنوز تا رسیدن به زندگی شایسته برای این مردم سربلند و دستیابی به جایگاه بایسته در خانواده جهانی به گام‌هایی بلندتر و یارانی همراه تر نیازمندیم.
وی اضافه كرد: دولت تدبیر و امید عزم آن دارد كه در فرصت چهارساله دوم، بیش از پیش به اصلاح ساختارها بپردازد و در این كار، به كمك صمیمانه و صبورانه مجلس شورای اسلامی و قوه قضاییه نیازمند است.
رییس جمهوری ادامه داد: دولت دوازدهم برای هماهنگی هرچه بیشتر سیاست ها و مدیریت‌های اقتصادی، به فرایند تصمیم‌سازی، تصمیم‌گیری و اقدام و نظارت، سامانی نو خواهد بود و با چابك‌سازی و شفافیت دستگاه های دولتی، زمینه رقابت و همكاری مردم را فراهم خواهد ساخت.

** آنچه در برنامه دولت دوازدهم به مجلس تقدیم شده برگرفته از برنامه انتخابات است
روحانی در بخش دیگر از سخنان خود اظهار كرد: آنچه در برنامه دولت دوازدهم به مجلس شورای اسلامی تقدیم شده است، برگرفته از همان برنامه ارائه ‌شده در دوران انتخابات به پیشگاه ملت است كه مورد تأیید مردم قرار گرفت. لازم می دانم در حضور نمایندگان ملت برخی از اصول برنامه دولت دوازدهم را بیان كنم.
وی با یادآوری اینكه دولت دوازدهم بر مبنای باور به اسلام حكمت و رحمت و سیاست‌گذاری و عمل به مشی اعتدالی تشكیل می‌شود، افزود: تصمیم‌ بر مبنای خرد جمعی، بنیان نظام تصمیم‌گیری ماست و بر همین اساس جلب مشاركت جامعه در مراحل مختلفِ تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری از اصول عمل دولت خواهد بود.
رییس دولت تدبیر و امید خاطرنشان ساخت: دولت دوازدهم بر مبنای واقع‌بینی و لحاظ كردن ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها، و كاستی‌ها و نقاط ضعف عمل خواهد كرد. دولت، شجاعانه اما با دوراندیشی و درایت تصمیم خواهد گرفت.
روحانی با بیان اینكه دوراندیشی در هر تصمیمی از محیط‌ زیست و عرصه اجتماعی گرفته، تا سیاست خارجی، شرط عقل است، تصریح كرد: واقع‌بینی و تدبیر هدفمند، تصمیم‌گرفتن بر مبنای دانش و تجربه بشری و درس گرفتن از اشتباهات گذشته، بنیان عمل دولت خواهد بود.

** بر رعایت كامل حقوق شهروندی پافشاری خواهیم كرد
رییس دولت دوازدهم ادامه داد: ما در دولت یازدهم، منشور حقوق شهروندی را به عنوان نقشه راهی برای اهتمام بیشتر به حقوق شهروندان تدوین كردیم ودر دولت دوازدهم بر رعایت كامل آن پافشاری خواهیم كرد.
روحانی تصریح كرد: دولت بر مدار استیفای حقوق ملت در قانون اساسی حركت خواهد كرد و تحقق حقوق شهروندی، سرلوحه عملِ دولت در عرصه سیاست داخلی، خواهد بود.
وی هدف همه اقدامات دولت، معطوف به تأمین منافع ملی همه ایرانیان و ارتقای كیفیت زندگی آنان ذكر كرد و افزود: دولت دوازدهم خواستار «آزادی و امنیت مردم ایران برای تحقق آرامش و پیشرفت كشور است».

** مقابله ریشه ای و همه جانبه با فساد در دولت دوازدهم
وی در بخش دیگر از سخنان خود خاطرنشان ساخت: دولت دوازدهم مقابله ریشه ای و همه جانبه با فساد را لازمۀ قطعی تحقق پیشرفت و عدالت اجتماعی می داند.
رییس جمهوری ادامه داد: همه دستگاه‌ها مكلفند برنامه‌های مشخص برای مقابله با فساد و بالاخص كاهش احتمال بروز فساد در روندهای تصمیم‌سازی، تصمیم‌گیری و اجرا داشته باشند و این نیازمند شفاف سازی و ارتقای رویه های سلامت اداری در همه اركان نظام و همكاری قوای مقننه و قضاییه است.

** تغییر در شیوه‌ اداره‌ اقتصاد كشور، یك الزام است
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینكه كشور ما امروز با مشكلاتی در حوزه هایی نظیر نظام بانكی، بودجه دولت، صندوق‌های بازنشستگی، آب و محیط زیست مواجه است، تصریح كرد: بی توجهی كافی به عمق این مسائل در مقطع كنونی می‌تواند دستاوردهای بزرگ نظام جمهوری اسلامی در حوزه های گوناگون را با آسیب مواجه كند.
روحانی خاطرنشان كرد: اولین ویژگی مشترك مشكلات ذكر شده به رغم تنوع زیاد آنها، این است كه همگی بتدریج و در طول زمان شكل گرفته و گسترش پیدا كرده اند. به عبارت دیگر، وقوع همه آنها قابل پیش بینی بوده است.
وی افزود: ویژگی دوم اینكه همه آنها، نه از خارج نظام تصمیم گیری، بلكه از دل تصمیمات و سیاست های اتخاذ شده بیرون آمده اند. انباشت مشكلات ذكر شده، ما را به این جمع بندی رسانده كه تغییر در شیوه‌ اداره‌ اقتصاد كشور، یك الزام است و البته، برای انتخاب مسیر درست اصلاحات اقتصادی، ضروری است به چرایی پایداری مشكلات اقتصادی توجه كنیم.
رییس جمهوری اضافه كرد: باوجود همه اقدامات خوبی كه توسط دولت‌های پیشین انجام شده، رفع مشكلات ساختاری از سوی دولت ها كمتر مورد توجه قرار گرفته و شكاف میان سطح رفاه مورد انتظار مردم و مشكلات ساختاری را همواره درآمدهای ناپایدار نفت پر كرده و همین باعث شده است كه نتوانیم ضعف های بعضاً بزرگ سیاستگذاریمان را مشاهده كرده و از آنها درس بگیریم.
روحانی با بیان اینكه درآمدهای بالاتر از 100 میلیارد دلار سال های نیمه دوم دهه 1380 فعلاً تا چند سال دیگر، در دسترس نخواهد بود، اظهار كرد: اولین نكته مهم آن است كه فضای جامعه را متناسب با درآمدهای كمتر از 50 میلیارد دلاری نفت، باز تنظیم كنیم.
وی اضافه كرد:ما نمی توانیم سرنوشت مردم را در حوزه های مهمی مانند امنیت، آموزش، بهداشت و درمان و تأمین اجتماعی را كه باید بیش از هر چیز دیگر از ثبات و بهبود مستمر برخوردار باشد، به بازار پرتلاطم جهانی نفت و نوسانات قیمت آن، گره بزنیم.
رییس قوه مجریه با بیان اینكه هیچ كشوری نتوانسته است با مصرفِ بدون جایگزینیِ دارایی های طبیعی و مالی خود رفاه پایدار را برای مردمش به ارمغان بیاورد، خاطرنشان كرد: نكته اصلی و مشترك در میان مشكلات متنوع ما در همین واقعیت تلخ نهفته است كه دارایی هایمان را به جای آنكه حفظ كنیم و بر آنها بیفزاییم، مصرف كرده ایم و امروز بخش بزرگی از این دارایی ها در مرز هشدار قرار گرفته اند.
روحانی همچنین گفت: دولت دوازدهم حداقل به دو دلیل، چاره ای ندارد جز آنكه تغییرات بنیادی در شیوۀ ادارۀ منابع كشور را به عنوان مهم ترین اولویت در دستور كار خود قرار دهد.
وی در این رابطه افزود: نخست باید میزان دارایی‌های طبیعی و مالی كشور، امكان ادارۀ مسرفانه به شیوه گذشته را نمی دهد و دوم اینكه، منبع به ظاهر شفابخش همیشگی، یعنی درآمدهای نفتی، حداقل تا چند سال پیشِ رو به میزانی نخواهد بود كه بتواند نقش مُسكّن قبلی خود را ایفا كند.
وی ادامه داد: باید توجه داشت اجرای موفق اصلاحات اقتصادی منوط به حمایت و پشتیبانی مردم است. گاهی ابعاد مسائل اقتصادی و بیم دولت‌ها از واكنش‌های اجتماعی سبب شده است تا دولت‌ها در انجام اصلاحات اقتصادی تعلل كرده و با به تعویق انداختن اصلاحات، هزینه‌های بیشتری را به نسل آینده تحمیل كنند.

** مردم از ما شفافیت و صراحت بیشتری می طلبند
رییس دولت دوازدهم تصریح كرد: تجربه‌ نظام جمهوری اسلامی نشان داده است كه مردم ما اگر بدانند و ببینند كه دولت منتخب آنها، صادقانه برای اصلاح امور و بهبود زندگی خود آنها در پی انجام اصلاحات اقتصادی است، به رغم سختی‌ها در كنار دولت خواهند بود.
روحانی خاطرنشان كرد: مردم، مصالح بلندمدت خود و فرزندانشان را به یك رفاه موقت و ناپایدار ترجیح می‌دهند و می‌‌دانند كه حركت به سمت قله پیشرفت، صعود در مسیری دشوار و همراه با سختی‌ است. اگر اقتصاد كشور دچار بیماری است، مردم از ما انتظار درمان درد دارند، نه كتمان بیماری؛ مردم از ما شفافیت و صراحت بیشتری می طلبند.
وی با بیان اینكه ما دو گزینه بیشتر پیش‌رو نداریم، افزود: یا از سر اختیار و با تدبر و تامل، اصلاحات اقتصادی را به اجرا درآوریم، یا با تشدید مشكلات و پس از پرداخت هزینه فراوان، به صورت منفعلانه به مهار دشواری ها و بحرانهای ناشی از نپرداختن درست به مسائل، تن دهیم.

** عدم تعادل در بودجه از مهمترین چالش های اقتصادی است
رییس جمهوری ادامه داد: دولت یازدهم در راستای گزینه نخست، با سخت كوشی و تلاش فراوان و با دستیابی به ثبات و آرامش اقتصادی و گسترش مناسبات سیاسی و اقتصادی با جهان توانسته است، زمینه را برای پرداختن به مسائل اساسی و اصلاح ساختاری اقتصاد ایران فراهم كند.
روحانی با بیان اینكه برنامه اقتصادی دولت دوازدهم، تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، یعنی دستیابی به یك اقتصاد درونزا و برون گراست، گفت: دستیابی به اقتصادی درون زا و برون گرا، نیازمند غلبه بر چالش‌های مهمی است كه در شرایط كنونی، كشور با آن مواجه است. یكی از مهمترین چالش‌های اقتصادی، عدم تعادل در بودجه دولت است.
وی اضافه كرد: در دهه های گذشته، اتكای بودجه دولت به درآمدهای نفتی و نوسان زیاد این درآمدها، همواره سبب عدم تعادل در بودجه دولت می شده است. داستان تكراری در اقتصاد ما آن است كه هرگاه قیمت نفت افزایش پیدا می كند مخارج دولت هم افزایش می یابد اما وقتی قیمت نفت با كاهش مواجه می شود دولت نمی تواند مخارج خود را به همان میزان كم كند و همین سبب كسری بودجه و تورم در كشور شده است.
وی با بیان این كه اینك پس از افت شدید قیمت نفت در سال 93، توجه به این مساله اهمیت به مراتب بیشتری پیدا كرده است، اضافه كرد:عدم تعادل در بودجه دولت در كنار عرضه گستره‌ای از خدمات عمومی از سوی دولت، در صورتی كه استمرار داشته باشد، سبب خواهد شد تا از یك سو، كیفیت خدمات عمومی كاهش پیدا كند و از سوی دیگر، بدهی دولت به فعالان اقتصادی افزایش یابد كه مسلماً قابل تداوم نخواهد بود.

** در پی انجام اصلاح نظام مالیاتی هستیم
رییس جمهوری همچنین گفت: برای رفع این عدم تعادل، باید اتكای درآمدهای دولت به منابع پایدار افزایش یابد؛ از این رو ما در پی انجام اصلاحات در نظام مالیاتی كشور هستیم. در دولت دوازدهم ما به سمت یك نظام جامع مالیات بر درآمد حركت می كنیم و تمركز سیاست‌های مالیاتی به جای افزایش در نرخ مالیات، بر افزایش پوشش مالیاتی قرار می گیرد.
روحانی خاطرنشان كرد: كاهش در معافیت‌های مالیاتی در كنار افزایش پوشش مالیاتی می‌تواند علاوه بر ایجاد كارایی، عدالت در مالیات ستانی را نیز افزایش دهد.
وی تاكید كرد: دولت نیازمند آن است تا نه تنها از رشد هزینه‌های خود بكاهد بلكه بتواند منابع خود را به صورت كارا تخصیص دهد. به همین منظور، نظام ارائه خدمات عمومی به خصوص در حوزه های درمان و آموزش تغییر خواهد كرد و بخشی از خدمات دولتی توسط بخش خصوصی و به صورت خرید خدمت ارائه می شود.

** مردم انتظار دارند در گام نخست، دولت و حاكمیت بر خود سخت بگیرد
رییس جمهوری در بخش دیگر از سخنان خود گفت: حضور بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری آن در ارائه خدمات عمومی، مشروط به آن است كه بتوانیم با اصلاح نظام قیمت گذاری، انگیزه های اقتصادی لازم را برای حضور این بخش، ایجاد كنیم و این نیازمند حمایت و پشتیبانی نمایندگان محترم مجلس است.
روحانی یادآور شد: اجرای بخشی از طرح‌های عمرانی نیز با مشاركت بخش خصوصی و از طریق اهرمی سازیِ منابع عمومی صورت خواهد گرفت؛ امری كه در برنامۀ ششم توسعه و در قانون بودجه امسال بدان اشاره شده است؛ البته مردم، به حق انتظار دارند كه در گام اول، دولت و حاكمیت، بر خود سخت بگیرد و از هزینه های زاید مجموعه سازمان های بخش عمومی بكاهد.
وی با بیان اینكه انجام اصلاحات محدود به بودجه دولت نمی‌شود، اظهار كرد: ترازنامه‌ بانك‌های كشور نیز نیازمند چنین اصلاحاتی است،‌ ضعف در نظارت‌ بانكی، گسترش مؤسسات مالی و پولی غیرمجاز، سیاستگذاری نادرست پولی، تأمین مالی دولت از طریق نظام بانكی، رونق كاذب در بخش مسكن و انتقال بخشی از دارایی‌های شبكه بانكی به این حوزه و هم‌چنین، بنگاه‌داری بی‌ضابطه توسط شبكه بانكی در دهه های گذشته، سبب شده است تا امروز نظام بانكی كشور با مشكلات عدیده‌ای مواجه باشد.
وی ادامه داد: تجمیع این مشكلات در طول سال ها، امروز خود را به صورت نرخ‌های سود بالا و كاهش توان تسهیلات دهی بانك ها، بروز داده است.

** تغییر نگاه دولت و حاكمیت به نظام بانكی/تجدید ساختار بانكها را با نظام رتبه بندی اجرا می شود
رییس جمهوری با تاكید بر لزوم تغییر نگاه دولت و حاكمیت به نظام بانكی به عنوان محل تأمین منابع برای اجرای طرح های دولت و حاكمیت ادامه داد: برنامۀ دولت آن است كه بودجه خود را تراز كند، اما علاوه بر آن، سیاستگذاری در مجلس شورای اسلامی و سایر نهادهای حاكمیتی نیز باید به گونه‌‌ای باشد كه بار تأمین مالیِ كسری بودجه دولت، شهرداری‌ها و سایر نهادها بر عهده بانك‌ها نیفتد.
روحانی خاطرنشان كرد: در دولت دوازدهم برنامه اصلاحات نظام بانكی با جدیت هر چه تمام تر ادامه خواهد یافت. دولت و بانك مركزی به دنبال آن هستند تا از طریق ایجاد نظام رتبه‌بندی برای بانك‌ها و مؤسسات مالی در كشور، برنامۀ تجدید ساختار بانك‌ها را به اجرا درآورند.
وی ادامه داد: در این ارتباط، برنامۀ افزایش سرمایه بانك ها به منظور رسیدن به استانداردهای جهانی، عملیاتی می شود.
رییس دولت دوازدهم یادآور شد: از آنجا كه بخش مهمی از ایجاد شغل در بنگاه های كوچك صورت می گیرد و با توجه به اولویت موضوع اشتغال در افق میان مدت، بر اساس سیاست های دولت دوازدهم، تأمین مالی بنگاه‌های بزرگ از نظام بانكی به بازار سرمایه منتقل خواهد شد تا نظام بانكی بتواند خدمات گسترده تری برای تامین مالی بنگاه‌های كوچك و متوسط فراهم كند.
وی گفت: اصلاحات اساسی در بودجه دولت، صندوق های بازنشستگی، نظام بانكی، فضای كسب و كار و نظام بنگاهداری، از جمله محورهای اصلی برنامه اصلاحات ساختاری دولت است و انتظار می رود كه با انجام آن، كشور در مسیر پیشرفت پایدار قرار گیرد.

**حمایت های اجتماعی را مشروط و زمان دار می كنیم/ تا سال 99 فقر مطلق ریشه كن می شود
رییس جمهوری به برنامه دولت دوازدهم در زمینه مساله فقر و توزیع درآمد اشاره كرد و گفت:هرچند مجموعه مواردی را كه توضیح دادم می‌تواند زمینه‌ساز تغییر در چهره فقر و توزیع درآمد در كشور شود،اما علاوه بر اقدامات فوق، ما برای دستیابی به اهداف عدالت اجتماعی، نیازمند تغییر در شیوه حمایت های اجتماعی نیز هستیم.
روحانی افزود: دولت دوازدهم، حمایت‌های اجتماعی را از یك پوشش گسترده و بدون هدف گیری دقیق، كه به اتلاف منابع كشور انجامیده، به تمركز بر پوشش گروه‌های نیازمند تغییر خواهد داد. از سوی دیگر، حمایت‌های اجتماعی نامشروط را به صورت حمایت های مشروط و زمان‌دار اصلاح می كند.
وی همچنین گفت: انتظار می رود با انجام این اقدامات پایه و اقداماتی كه در برنامه تشریح شده است، وضعیت معیشتی حدود 10 میلیون نفر از اقشار آسیب‌پذیر تا سال 1399، بهبود پنج برابری یابد و فقر مطلق ریشه كن شود.
وی درخصوص برنامه دولت دوازهم در زمینه اشتغال نیز اظهاركرد: به دلیل شرایط ویژه بازار كار، دولت دوازدهم در جهت افزایش رشد اقتصادی، كه مهمترین مسر ایجاد شغل پایدار و درآمدزاست، تلاش می كند.

** سیاست‌های فعال بازار كار را به اجرا در خواهد آورد
رییس دولت دوازدهم ادامه داد: دولت با اولویت‌گذاری نسبت به استان‌های محروم و استان‌های با نرخ بیكاری بالاتر از متوسط، طرح كارورزی را به اجرا می گذارد تا با كاهش هزینه‌های آموزش نیروی كار، انگیزه بنگاه‌ها را برای جذب فارغ التحصیلان دانشگاهی افزایش دهد.
روحانی ادامه داد: دولت همچنین به منظور كاهش هزینه‌های بنگا‌ه‌های اقتصادی در به كارگیری نیروی كار جوان، طرح معافیت بیمه‌ای سهم كارفرما را برای شغل اولی هایِ طرح كارورزی، اجرایی خواهد كرد.

** ضرورت توجه وزیران دولت دوازدهم و همه مدیران ارشد به انتصاب زنان و جوانان در سمت‌های مدیریتی
به گزارش ایرنا، رییس دولت دوازدهم در بخش دیگر از سخنان خود از چهار اولویت‌ سیاست داخلی سخن گفت: ایران جامعه‌ای گسترده، دارای تنوع‌های زبانی، قومیتی، دینی، مذهبی و اجتماعی است. احترام نهادن به همه این تنوع‌ها، از اولویت‌های دولت دوازدهم خواهد بود.
روحانی ادامه داد: وزیران دولت دوازدهم و همه مدیران ارشد باید انتصاب شایسته زنان و جوانان در سمت‌های مدیریتی مختلف را مدنظر داشته باشند. استفاده از زنان و جوانان در سمت‌های معاونت و مدیر كلی وزارتخانه‌ها زمینه‌ساز درخشش بیشتر آنان در آینده خواهد شد.
وی خاطرنشان كرد: دولت یازدهم بر توسعه فعالیت حزبی و تشكل‌های مردم نهادكشور تأكید داشت؛ دولت دوازدهم نیزحق شهروندان را در انجام فعالیت سیاسی و اجتماعی به رسمیت شناخته و از گسترش فعالیت آنان در چارچوب قانون حمایت خواهد كرد.
روحانی افزود: دولت یازدهم با تدوین منشور حقوق شهروندی گام مهمی به سوی نهادینه كردن رعایت حقوق شهروندی برداشته و اجرای حقوق شهروندی را از دستگاه‌های تحت نظر قوه مجریه آغاز كرده و در این راستا در دولت دوازدهم برنامه‌های جدی‌تری دارد. همچنان كه سایر قوا را نیز به رعایت حقوق شهروندی دعوت می‌كند.

** برجام نه تهدید علیه كشورها و نه تسلیم در برابر قدرت هاست
وی در ادامه تعامل گسترده با جهان و حفظ عزت و كرامت ایرانیان را اولویت‌های سیاست خارجی در دولت دوازدهم ذكر كرد و گفت: پرونده هسته‌ای ایران به عنوان یكی از پیچیده‌ترین مسائل كشور با مذاكرات كارشناسانه و عزتمندانه و با اجماع ملی و حمایت‌های رهبری به سرانجام رسید و فصل تازه‌ای از تعاملات و همكاری‌ها با جهان گشوده شد.
رییس جمهوری یادآور شد: قطعنامه ها تهدیدكننده امنیت ملی و تحریم‌های ظالمانه هسته ای شورای امنیت كه تحت فصل هفتم منشور ملل متحد علیه ایران وضع شده بود، یك جا لغو شد. سپس مناسبات اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران با جهان شتاب تازه‌ای گرفت و در حوزه‌های انرژی و فناوری و تجارت گام‌های بلندی برداشته شد و آنها كه با فشارهای سیاسی و قطعنامه‌های تحریمی در انتظار بی‌ثباتی و ناامنی در ایران بودند، ناكام ماندند.
وی با بیان اینكه اكنون فصل نوینی در سیاست خارجی ایران آغاز شده است، اظهار كرد: ایران برجام را نه تهدید علیه كشورها و نه تسلیم در برابر قدرت‌ها؛ بلكه توافقی برد - برد و متوازن می داند كه مسیر همكاری و اعتمادسازی را با جهان، گشوده است.
رییس جمهوری علت بهانه‌جویی‌ها و عهدشكنی‌های دولت جدید آمریكا را توفیق ایران در انجام تعهدات و احقاق حقوق خود و شكست آنها در زیاده‌خواهی‌ها ذكر كرد و ادامه داد: ایران به تعهدات خود پای‌بند است و هر تخلفی را از جانب دیگران به جد پیگیری خواهد كرد و به تناسب پاسخ خواهد گفت.

** آنها كه تلاش می كنند به زبان تحریم و تهدید باز گردند زندانی اوهام گذشه خود هستند
روحانی در ادامه افزود: آنها كه تلاش می كنند دوباره به زبان تحریم و تهدید باز گردند، زندانی اوهام گذشته خود هستند و با دشمن تراشی و هراس افكنی، خود را از مزایای صلح محروم می‌كنند.
وی خاطرنشان كرد: كسانی كه ماه‌ها از پاره كردن برجام سخن ‌می گفتند، به تازگی به توصیه برخی مشاوران خود كه چنین اقدامی را باعث انزوای آمریكا در صحنه جهانی می‌دانند، ایران را به نقض روح برجام متهم می‌كنند. این در حالی است كه هفت گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجرای كامل برجام توسط ایران را تأیید كرده است.
رییس جمهوری اضافه كرد: جهانیان در ماه های اخیر به وضوح دیده اند كه آمریكا ـ به ویژه در دوران ریاست جمهوری ترامپ ـ توافقات بین‌المللی را نادیده می‌گیرد و علاوه بر بدعهدی مستمر و مكرر در برجام، از توافق پاریس تا توافق با كوبا و از نفتا تا توافق مشاركت ماوراء اقیانوس آرام را زیرپا گذاشته و به دنیا و حتی متحدین خود نشان داده است كه ایالات متحده نه شریك خوبی است و نه طرف مذاكره ای قابل اعتماد.
روحانی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در طول تاریخ پرافتخار خود به همه تعهدات بین‌المللی پایبند بوده و خواهد بود؛ ولی با پشتوانه حمایت و استقامت مردم بزرگ ایران در برابر بدعهدی‌ها با اعتماد به نفس و هوشمندی از حقوق ملت ایران پاسداری می‌كند.
وی اضافه كرد: دولتمردان جدید آمریكا باید بدانند كه تجربۀ شكست خوردۀ تحریم و تحمیل، دولت های گذشته شان را به پای میز مذاكره كشاند و اگر مایل باشند به آن تجربه بازگردند، یقیناً در مدت زمان كوتاهی ـ نه در مقیاس هفته و ماه، بلكه در مقیاس ساعت و روز ـ به شرایطی بسیار پیشرفته‌تر از زمان شروع مذاكرات بازخواهیم گشت.
رییس جمهوری اظهار كرد: برجام الگوی تفوق صلح و دیپلماسی برجنگ و یك جانبه گرایی است و اگرچه این، ترجیح جمهوری اسلامی ایران است اما تنها گزینه كشور نبوده و نیست.

** ایران خواستار منطقه ای امن و قدرتمند است/ مشكلات منطقه راه حل های منطقه ای دارد
رییس دولت دوازدهم در ادامه به شرایط منطقه اشاره كرد و گفت: منطقه پرتنش غرب آسیا به دلیل مداخلات خارجی و گسترش افراطی‌گری و خشونت در وضعیت بسیار خطرناكی بسر می برد.
وی افزود: ایران خواستار منطقه‌ای امن، قدرتمند، باثبات و پیشرفته است و همكاری منطقه‌ای در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی را تنها، راه دستیابی به اهداف مشترك و مقابله با نابسامانی‌های درونی و تحمیلی بر منطقه می‌داند.
روحانی گسترش افراطی‌گری و تشدید وابستگی را دو نتیجه بی ثباتی در منطقه ذكر كرد و گفت: ایران خشونت گروه‌های تكفیری و تلاش برای كسب امنیت از طریق وابستگی به قدرت‌های خارجی را چالش اصلی امنیت منطقه می‌داند و با حسن نیت و عزم قاطع به دنبال ثبات و صلح در منطقه است.
وی با بیان این كه مشكلات منطقه فقط راه حل منطقه‌ای دارد، اظهار كرد: ایران به عنوان لنگرگاه ثبات و امنیت، دست دوستی خود را به سوی كشورهای همسایه دراز می‌كند و خواستار ایجاد صلح و آرامش است بر همین اساس، اولویت بنیادی سیاست خارجی در دولت دوازدهم گسترش همكاری‌های دوجانبه و چندجانبه منطقه‌ای است.
روحانی اولویت دیگر سیاست خارجی را تقویت دیپلماسی اقتصادی در جهت پیشبرد سیاست‌های اقتصاد مقاومتی ذكر كردو گفت: دولت دوازدهم با هدف دستیابی به حضور مؤثر ایران در زنجیره ارزش جهانی، تسهیل جذب سرمایه، فناوری و گردشگر، تقویت بازارهای صادرات كالای غیرنفتی و خدمات فنی و مهندسی، زمینه‌‌سازی برای حضور مؤثر و هدفمند بخش خصوصی در بازارهای منطقه‌ای و جهانی و نیز شناسایی فرصت و مزیت‌های نسبی را در صدر برنامه‌های خود قرار داده و ابتكارهای جدیدی را طراحی و اجرا خواهد كرد.

** اولویت‌های سیاست فرهنگی
رییس جمهوری در ادامه درخصوص اولویت سیاست فرهنگی دولت دوازدهم تاكید كرد: اخلاقی زیستن از آرمان‌های جوامع بشری و ادیان الهی است و در جامعه ایرانی ـ اسلامی ما اولویت اساسی به شمار می‌آید. دولت وظیفه دارد به اندازه سهم خود از قدرت و مسئولیت، زمینه‌ساز زندگی اخلاقی جامعه باشد.
روحانی تصریح كرد: دولت دوازدهم كماكان بر زدودن نگاه امنیتی به فرهنگ و بسط آزادی‌های قانونی و دوری كردن از برخوردهای سلیقه‌ای با مقوله‌های فرهنگی و هنری تلاش خواهد كرد.
وی خاطرنشان كرد: مدارس و دانشگاه‌های كشور باوجود رشد كمی همچنان جای رشد و تكامل كیفی بیشتر را دارند تا بتوانند به مسئولیت خود یعنی تربیت انسان‌هایی متناسب با مقتضیات و نیازهای كشور در دنیای امروز عمل كنند. كیفیت گرائی در مدارس و دانشگاه‌ها، مهم‌ترین اقدام فرهنگی برای ساختن آینده ایران است.
رییس دولت دوازدهم تصریح كرد: دولت بر این باور است كه برخوردهای محدودكننده و سلیقه‌ای با فضای مجازی ـ كه در ادامه رویكردهای محدودكننده دسترسی به فناوری در گذشته است ـ نمی‌تواند تأمین‌كننده منافع و مصالح جامعه ایران باشد.
روحانی ایجاد دسترسی آزاد، باكیفیت و ارزان به فضای مجازی و بسترسازی برای استفاده آزاد و مسئولانه ودر چارچوب قانون و اخلاق از فضای مجازی، محرك توسعه اقتصادی و ارتقای كیفیت زندگی است.

** اولویت های محیط زیست دولت/هیچ فرصتی برای آزمون و خطا باقی نمانده
وی در بخش دیگر از سخنان خود درخصوص اولویت های محیط زیست گفت: محیط‌ زیست كشور در وضعیتی است كه ضرورت دارد به آن توجه اساسی و همه‌جانبه داشته باشیم.
رییس جمهوری با بیان اینكه هیچ فرصتی برای آزمون و خطا باقی نمانده است، تصریح كرد: همه دستگاه‌ها موظف‌ هستند در حیطه اختیارات و اقدامات خود، به گونه‌ای عمل كنند كه مانع تخریب منابع محیط ‌زیستی شوند و به تدریج زمینه‌ای ایجاد شود كه محیط‌ زیست ایران بتواند ظرفیت‌های از دست رفته خود را احیا كند.
رییس جمهوری با بیان اینكه محیط‌ زیست در دولت یازدهم مورد تأكید بود، اصلاح مدیریت منابع آب را از دستور كارهای دولت دوازدهم ذكر كرد.
روحانی با یادآوری اینكه منابع آبی كشور در شرایط بحرانی قرار گرفته است، افزود: ادامه روندهای غیرسازنده گذشته در زمینه مدیریت منابع آب ناممكن است و به طور حتم باید ایده‌های جدید، اصلاح ناكارآمدی‌ها و روش‌های نادرست گذشته و بهبود حكمرانی آب كشور در دستور كار قرار گیرد و البته دستیابی به این مهم آسان نخواهد بود.
وی همچنین به برنامه دولت در زمینه مقابله با فرسایش خاك اشاره و اظهار كرد: اگرچه آگاهی نسبت به مدیریت منابع آب عمومی‌تر شده اما منابع خاك كشور نیز به دلیل الگوی توسعه، عقب‌ماندگی‌های فناوری و بسیاری علل دیگر در معرض فرسایش شدید است.
رییس دولت تدبیر و امید یادآورشد: ادامه این وضعیت كشور را با بحران‌های زیادی از جمله تشدید مسأله ریزگردها، بیابان‌زایی شدیدتر، كاهش امنیت غذایی و بیكاری فزاینده مواجه خواهد ساخت.
روحانی در ادامه به برنامه دولت برای مقابله با آلودگی هوا اشاره كرد و گفت: آلودگی هوا جان انسان‌ها و تنوع زیستی را تهدید می‌كند. اگرچه در دولت یازدهم گام‌هایی برای مقابله با آلودگی هوا برداشته شد و نتایج مثبتی حاصل گشت، اما اقدامات بسیاری بیشتری در زمینه‌های صنعتی، سوخت و حمل و نقل باید صورت گیرد تا كیفیت هوا بهتر شود.
وی همچنین درخصوص حفظ جنگل‌ها و مراتع گفت: عملكرد كشور در چهار دهه گذشته در زمینه جنگل‌داری و صیانت از مراتع نامناسب بوده و به از بین رفتن میلیون‌ها هكتار جنگل انجامیده است.
وی خاطرنشان كرد:عواقب مخرب نابودی جنگل‌ها و مراتع برای فرسایش خاك، كاهش ذخیره آبخوان‌ها، بروز سیل و سایر عوارض مخرب محیط‌ زیستی، اصلاح مسیر گذشته و حركت در جهت صیانت از جنگل‌ها و مراتع را ضروری ساخته است.
رییس جمهوری ادامه داد: مدیریت نامناسب پسماندها، بالا بودن میزان تولید پسماند در كشور، دفن نامناسب و عقب‌ماندگی شدید در فناوری‌های مدیریت پسماند و استفاده از آن‌ها به صورت بازیافت یا تبدیل كردن به انرژی، موجب كاهش كیفیت زندگی در سكونت‌گاه‌های نزدیك پسماندگاه‌ها، و كیفیت منابع آب و خاك شده است. حكمرانی و مدیریت محیط ‌زیست كشور نیازمند تأكید ویژه بر این موضوع است.
روحانی ادامه داد: كشور متأسفانه از نظر مدیریت فاضلاب و هم‌چنین بازچرخانی آب در همه بخش‌ها دارای ضعف و عقب‌ماندگی جدی است. غلبه بر بحران منابع آب و مدیریت آن‌ها بدون توجه جدی به این حوزه ناممكن است.

** اولویت‌های اجتماعی
به گزارش ایرنا، رییس جمهوری در ادامه درباره اولویت های اجتماعی دولت دوازدهم اظهار كرد: همه دستگاه‌ها مكلفند به هنگام تصمیم‌گیری درباره سیاست‌ها، برنامه‌ها و اقدامات خود، ملاحظات اجتماعی و پی‌آمدهای اجتماعی اقدامات خود را لحاظ كنند تا هر گونه اقدامی با كمترین خسارات اجتماعی و بیشترین مزایای اجتماعی اجرا شود.
روحانی همچنین درباره بهداشت و سلامت به عنوان یكی از اولویت های دولت دوازدهم گفت: اجرای طرح تحول سلامت نشان‌دهنده اهمیت این مقوله نزد دولت یازدهم بود و در دولت دوازدهم نیز در اولویت قرار خواهد داشت اما نظام بهداشت و سلامت كشور نیازمند اصلاحات ساختاری است كه اصول این اصلاحات در برنامه و خط‌مشی دولت دوازدهم به دقت تشریح شده است.
وی با بیان اینكه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی موظف به اجرای این برنامه اصلاحی است، افزود: سایر دستگاه‌ها نیز مكلفند تأثیرات اقدامات خود بر بهداشت و درمان جامعه را لحاظ كرده و با رویكردی كل‌نگر و سلامت‌محور به جامعه عمل كنند.
رییس دولت دوازدهم همچنین درخصوص بهبود سطح پوشش و كیفیت ارائه خدمات بیمه‌ها گفت: حمایت و تأمین اجتماعی، نیازمند نظام بیمه‌ای كارآمد است. نظام بیمه تحت تأثیر روندهای نادرست گذشته به شدت تحت فشار قرار گرفته و هر دو بخش بیمه‌های اجتماعی و بیمه‌های سلامت نیازمند اصلاحات بنیادین برای پایدارسازی منابع و هدفمند كردن خدمات خود هستند.
وی درخصوص آسیب‌های اجتماعی نیز اظهار كرد: نرخ افزایش برخی آسیب‌های اجتماعی نگران‌كننده است و رهبر معظم انقلاب نیز در این خصوص دغدغه بالایی دارند. طرحی برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی در برنامه و خط‌مشی دولت دوازدهم ارائه‌شده كه در دستور كار قرار خواهد گرفت.
روحانی اصلاح وضعیت صندوق‌های بازنشستگی را اولویت دیگر اجتماعی دولت دوازدهم ذكر كرد و گفت: صندوق‌ها به دلیل اقداماتی كه در گذشته درخصوص آن‌ها انجام گرفته، وضعیت رشد اقتصادی و كیفیت نامناسب بنگاه‌داری در آن‌ها، وضعیت نامناسبی دارند و برای جلوگیری از تشدید مسائل آن‌ها باید اصلاحات بنیادینی در آن‌ها صورت گیرد.

** همه دستگاه ها موظف به انتخاب مدیران زن و جوانان هستند
رییس جمهوری در ادامه با تاكید بر این كه من دوست داشتم در دولت دوازدهم سه زن را برای پست وزارت معرفی كنم كه نام افراد نیز تعیین شده بود، گفت: همه دستگاه ها موظف به انتخاب مشاور، مدیركل و معاون وزیر زن هستند.
وی افزود: این كار متاسفانه نشد اما امیدواریم در فرصت های بعدی این كار اتفاق افتد و البته لازم نیست دوره های بعدی باشد بلكه در اولین فرصت در سمت های مشاور، مدیر كل و معاون وزیر در همه وزارت خانه ها باید فعال شوند.
وی تصریح كرد: این ابلاغیه انجام وظیفه آماده است و به زودی به تمامی دستگاه ها ابلاغ خواهیم كرد و همه دستگاه های دولتی موظف به اجرای آن خواهند بود.

** همه وزیران دولت دوازدهم باید در سمت های بالا از جوانان و زنان استفاده كنند
رییس جمهوری با بیان اینكه همه وزیران دولت دوازدهم باید در سمت های بالا از جوانان و زنان استفاده كنند، اظهاركرد: این یكی از وظایف مدیران بالا و در رده بعد مدیران كل و استانداری هاست.
وی افزود زنان ما دارای لیاقت هستند، در این زمینه گیرهای كوچكی داریم كه قابل حل است.
رییس جمهوری گفت: ما می خواستیم سه زن را معرفی كنیم كه جایگاه آنان را هم مشخص كرده بودیم اما نشد؛ حالا چرا نشد بماند.

** همه جناح‌ ها و تشكل‌ ها درمورد انتخاب وزیران پیشنهادهایی را كتبی و شفاهی ارائه دادند
روحانی همچنین با یادآوری شایعات مطرح شده در فضای مجازی و حقیقی درباره چگونگی انتخاب وزیران پیشنهادی گفت: رییس جمهوری در معرفی 17 وزیر تحت تاثیر هیچ جناح، حزب و تشكلی نبوده است؛ همه جناح‌ ها و تشكل‌ ها پیشنهادهایی را كتبی و شفاهی داشتند اما هیچ فشاری نبوده است.
وی افزود: شایعاتی مطرح شد مبنی بر این كه فهرست وزیران با رهبر معظم انقلاب در میان گذاشته شده است؛ این شایعه درستی نبوده و آنچه در دولت دوازدهم عمل كردم عینا در دولت یازدهم نیز به آن عمل كردم.
روحانی افزود: رهبر معظم انقلاب به عنوان رهبر و بزرگ ما و فردی كه با او 50 سال رفاقت دارم، معمولا در همه مسایل با ایشان مشورت می ‌كنم و ایشان با كمال محبت آنچه مصلحت كشور است را تذكر می‌ دهند.
وی با بیان این كه معرفی وزیران پیشنهادی در چهارچوب قانون اساسی است، اظهاركرد: امروز رییس‌ جمهوری 17 وزیر را معرفی می ‌كند و در روزهای آینده یك وزیر باقیمانده علوم را معرفی می كنم كه البته دوست داشتم امروز وی را معرفی كنم اما به تاخیر افتاد از جمله آنكه فردی كه با او صحبت كرده بودم، در دقایق آخر اعلام انصراف كرد و در ساعت ‌های باقیمانده فرصت صحبت و هماهنگی نبود و بعد از رای اعتماد وزیران برای وزارت علوم سرپرست معرفی می ‌كنم و در فرصت باقیمانده وزیر علوم را به مجلس معرفی خواهم كرد.

** خروجی آموزش و پرورش با گذشته باید متفاوت باشد
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود به سوابق وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش از علی اصغر فانی و دانش آشتیانی كه زحمات بسیاری در دولت یازدهم در این وزارتخانه كشیدند، تشكر و برای آنها آرزوی موفقیت كرد.
روحانی گفت: برای این وزارتخانه آقای سید محمد بطحایی را در نظر گرفتم كه در سمت‌ های مختلف این وزارتخانه خدمت كردند و رشد سازمانی ‌شان نیز در این وزارتخانه بوده است.
روحانی افزود: وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در سند تحول بنیادین زحمات بسیاری كشیدند و در ماه‌‌ های گذشته در سمت معاونت توسعه مدیریت آموزش خدمت می‌ كردند و در ماه ‌های اخیر رییس مركز ملی راهبردی برنامه و بودجه بود.
وی ادامه داد: مهمترین و بزرگترین وزارتخانه آموزش و پرورش است؛ هر چه در این زمینه كار كنیم و برای آن سرمایه ‌گذاری كنیم، نتیجه بهتری برای كشور و فرزندان خواهد بود.
رییس جمهوری گفت: همانطور كه انتظار دارم همه وزیران رای اعتماد را كسب كنند، برای وزیر آموزش و پرورش سفارش جدی می‌ كنیم زیرا می ‌خواهیم بسیار قوی در این زمینه كار كنند.
روحانی تربیت زیربنایی فكری برای زندگی، تقویت هویت ایرانی اسلامی دانش‌ آموزان، تریبت انسان‌ هایی خلاق و سازگارتر با نیازمندی ‌های ما، توانمندسازی دانش‌آموزان از نظر جسمی و ذهنی، ارتقای وضعیت معیشتی معلمان، متناسب ‌سازی نیروهای آموزش با نیازهای كشور از نظر كمی و كیفی، كاهش تصدی‌ گری و چابك‌ سازی تشكیلات را از جمله مهمترین دستوركارهای وزارت آموزش و پرورش در دولت دوازدهم برشمرد.
وی افزود: من به وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش گفته ام خروجی آموزش و پرورش با گذشته باید متفاوت باشد، ضمن سپاس از همه معلمان برای جامعه پیچیده آینده نیازمند دانش ‌آموزانی هستیم كه جامعه را بشناسند و بتوانند از هویت و فرهنگ خود دفاع كند، محفوظات تحویل آن ها ندهیم كه با یك به چپ چپ و به راست - راست نیمی از آن بپرد.

** فضای مجازی را نمی توان قفل زد
رییس جمهوری در ادامه با تاكید بر اینكه فضای مجازی را نمی توان قفل زد، در دفاع از محمد آذری جهرمی وزیر پیشنهادی ارتباطات وفناوری اطلاعات گفت: در این وزارتخانه نخستین بار است كه جوانگرایی را تجربه می كنیم؛ برای اولین بار فردی را انتخاب كردیم كه پرورش یافته فضای بعد از انقلاب، متولد بعد از انقلاب و در این فضا نیز رشد یافته است.
وی با بیان اینكه آشنایی من با وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات در شورای عالی فضای مجازی است، افزود: هم از تسلط او بر مساله ارتباطات و فضای مجازی آگاه شدم و هم فكرش نسبت به فضای مجازی.
وی گفت: برخی نظرشان این است كه اگر در یك بزرگراه مثلا بزرگراه تهران - شمال یك روز تصادف شد و كسی زیر ماشین رفت وخانواده آن شكایت كرد، قاضی می تواند اتوبان را برای همیشه ببندد.
وی ادامه داد: ما می گوییم نمی شود این كار را كرد؛ مردم خرج كردند و یك اتفاقی رخ داده است، باید كاری كنیم تصادف رخ ندهد نه اینكه بزرگراه را ببندیم؛ اگر بزرگراه را ببنیدم، می روند كوره راه ها را پیدا می كنند؛ تصادفات، واویلا می شود.
رییس دولت دوازدهم اظهاركرد: شما نمی دانید چه خبر خواهد شد، بگذارید از فضا به خوبی و درست استفاده كنیم.
روحانی خطاب به وزیران دادگستری، ارتباطات، اطلاعات و كشور آینده گفت: فضای مجازی را نمی توان قفل زد؛ این قفل را روحانی باز نكرده است؛ مردم بازكردند و قفلی كه مردم با اراده باز می كنند نمی شود بست.
وی افزود: حال ممكن است قفلی را رییس جمهوری بازكرده باشد، كسی بیاید قفلی بزند ودرد سر درست كند بنابراین باید از این فضا درست استفاده كنیم البته اگر حواسمان جمع نباشد ودقت های لازم را انجام ندهیم و اصول و قانون را مراعات نكنیم، می تواند نتیجه معكوس داشته باشد.
رییس دولت تدبیر و امید ادامه داد: همین فضای مجازی كه می تواند برای علم ودانش، ارتباطات، شغل و كسب كار ایجاد كند اگر درست دقت نكنیم و حواسمان جمع نباشد ممكن است خطر آفرین نیز باشد.
روحانی با تاكید بر این كه با هماهنگی همه قوا این امر مهم را پیش ببریم، گفت: جهرمی این استعداد را به خوبی دارد كه این كار را انجام دهد بخصوص از ایشان راه اندازی سریع شبكه ملی اطلاعات را می خواهم.
وی همچنین اظهاركرد: ظرفیت های سایبری را باید با عرصه تولید وثروت پیوند دهیم و بوژه ایجاد اشتغال اولین درخواست من است.
وی در معرفی وزیر پیشنهادی ارتباطات وفناوری اطلاعات گفت: از دكتر واعظی تشكر می كنم؛ زحمات بسیار زیادی كشیدند كار بزرگ را در زمینه دولت الكترونیك در زینه زیر ساخت ها انجام دادند، در زمینه شبكه ملی اطلاعات اقدامات موثری انجام شده است.
رییس دولت تدبیر و امید افزود: آماده كردن فضای كسب و كار، علم ودانش و ارتباطات مناسب در كشور كار بسیار بزرگی بود. یكی از افتحارات دولت یازدهم مساله ارتباطات و فضای جدید و اشتغالی كه در این زمینه بوجود آورده است و شبكه ملی اطلاعات در دولت دوازدهم نیز به طور كامل فعال خواهد شد كه فازهایی تاكنون انجام شده است.
روحانی ادامه داد: در این وزارتحانه نخستین بار است كه جوانگرایی را تجربه می كنیم؛ یكی از آرزوهای من در دولت یازدهم این بود و به همه وزیران توصیه كردم و كتبا به آنها در دولت دوازدهم ابلاغ خواهم كرد و نوشتم كه همه باید در سمت های بالا تعدادی جوان و از زنان استفاده كنند.
رییس دولت دوازدهم یادآور شد: این كه می بینیم باید برویم دنبال سن های 52، 53 و 55 برای مسئولیت ها، معلوم است زمینه را آماده نكردیم كه بعد از 40 سال از انقلاب، (این جوانگرانی) اتفاق می افتد.
روحانی گفت: این یكی از وظایف قاطع همه مدیران سطح بالا از وزیران و معاونان ودر رده های بعد مدیركل، استانداران و فرمانداران همه باید جوان های نخبه با انگیزه و زنان را در مناسب بالا بیاورند؛ زنان و مردان همان قابلیت ها و لیاقت ها را دارند؛ زمینه را برای رشد آنها آماده نكرده ایم.
وی افزود: البته گیرهای كوچك فرهنگی داریم كه خود به خود حل خواهد شد؛ با وضعیتی كه زنها به این صورت رشد می كنند، درباره جوانها گیر فرهنگی نداریم و مشكلات قابل حل است و خیلی دلم می خواست در دولت دوازدهم سه زن را به عنوان وزیری معرفی كنم وافراد را هم در نظر گرفته بودم حال به هر حال از تفصیل بگذریم، نشد.
رئیس جمهوری گفت: ان شاء الله در دوره های بعد و فرصت های بعد این مساله جبران شود؛ نخستین جبران این است كه خانم ها در سمت های مختلف معاون وزیر، مدیركل و دستیار در سطح همه وزارتخانه ها فعال شوند واین اولین تجربه آقای جهرمی است.
روحانی افزود: اگر حواسمان نباشد و دقت لازم را نداشته باشیم همین فضای مجازی می ‌تواند خطرآفرین باشد.
وی خطاب به وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: من از شما می ‌خواهم كه فضا را به درستی رصد كنید، ظرفیت ‌ها را بشناسید و تولید و اشتغال را در سرلوحه كارهای خود قرار دهید.
وی ادامه داد: سال گذشته آقای واعظی گفتند كه 100 هزار شغل تولید شده است كه از آقای جهرمی می خواهم كه 300 هزار شغل ایجاد كند؛، شما به عنوان جوان‌ترین وزیر بعد از انقلابید، پس به خوبی به مسایل و فضای امروز جامعه آشنایی دارید.
رییس جمهوری همچنین گفت: از وزیر آینده می‌ خواهم فرهنگ استفاده از فضای مجازی را جا بیندازد، تولید و اشتغال و خلق ثروت را به دست بیاورد و از بخش خصوصی می‌ خواهم در این زمینه ورود كند.

سایر دستگاه های اطلاعاتی با وزارت اطلاعات هماهنگ شوند
رییس جمهوری در در ادامه، در دفاع از وزیر پیشنهادی اطلاعات گفت: اگر دستگاه های اطلاعاتی دیگری داریم باید خودشان را با وزارت اطلاعات هماهنگ كنند؛ این قانون است و باید اجرا شود.
وی افزود: اصل اطلاعات موازی اشكالاتی دارد كه اكنون نمی خواهم وارد بحث آن شوم.
وی با اشاره به سابقه همكاری خود با وزیر پیشنهادی اطلاعات گفت: رفاقت ما با آقای حجت السلام و المسلمین سید محمود علوی به دوره های مجلس شورای اسلامی بر می گردد. فكر می كنم زمانی كه قانون وزارت اطلاعات را می نوشتیم ایشان نیز عضو كمیسیون بود.
رییس جمهوری افزود: وی خود( قانون وزارت اطلاعات را)نوشته است و به هر حال باید مجری باشد؛ در این چهارسال ایشان این مسوولیت را برعهده گرفت.
روحانی با بیان اینكه كار وزارت اطلاعات سنگین است و هركسی این وظیفه را برعهده بگیرد مسوولیت سنگینی دارد، خاطرنشان ساخت: ما از یك طرف می خواهیم امنیت را حفظ كنیم كه ضروری است و از طرف دیگر به دنبال ایجاد آرامش برای مردم هستیم.
رییس دولت دوازدهم تصریح كرد: نحوه ایجاد امنیت گاهی اگر دقیق نباشد به آرامش لطمه می زند. در مجموع برای آرامش نیاز به امنیت داریم و برای امنیت نیز نیاز به آرامش داریم.
وی ادامه داد: وزارت اطلاعات می تواند با رعایت كامل حقوق اساسی كه در قانون اساسی و حقوق شهروندی آمده است، احترام به مردم و برخوردهای ضروری و حداقلی داشته باشد.
رییس جمهوری خاطرنشان كرد: چرا ما با یك احتمال برویم دنبال كسی بعد از مدتی هم روشن شود كه جرم چندانی نداشته است و بعد او را آزاد كنیم. این كار برای دستگاه قضایی و اطلاعاتی ما خوب نیست.
وی اضافه كرد: همه باید تلاش كنیم با مهربانی و رفاقت با مردم رفتار كنیم. اما در عین حال مردم یك امنیت كامل می خواهند. به اعتقاد من وزارت اطلاعات در برابر تروریسم بسیار خوب عمل كرده است.
روحانی گفت: نحوه اخلاق و رفتار نسبت به جرایم موجود و دستگیری مجرمان به نسبت گذشته، بهتر بوده است. من هنوز از رفتار ماموران با دستگیرشدگان رضایت كامل ندارم. گزارش هایی رسیده به من، مواردی نیست كه مطلوب ما باشد.
رییس جمهوری افزود: در این دوره آقای علوی باید این مسائل را حل كند. البته ما در این زمینه مشكلاتی نیز داریم. ایشان به عنوان رئیس شورای هماهنگی اطلاعات این وظیفه را محكم در دست بگیرد و باید با تمام قدرت در پشت فرمان شورای هماهنگی بیاید.
روحانی اضافه كرد: از آقای علوی می خواهم رعایت حقوق شهروندی، مرقانون، برخورد جدی با گروه ه های تروریستی مثل قبل، نقش آفرینی در ایجاد امنیت اقتصادی، مقابله با فساد، تضمین حقوق های قومی، مذهبی، دینی و اجتماعی در ایران، مقابله قاطع با جاسوسی و نفوذ بیگانگان، همه وسایل امنیتی برای توسعه گردشگری وزارت اطلاعات در كنار نیروی انتظامی و وزارت كشور را فراهم كند.
رییس دولت دوازدهم خاطرنشان كرد: در فضای سایبری باید اشراف اطلاعاتی را بالا ببرید چون از این فضا سواستفاده می شود، توان كارشناسی نیروهای وزارت را بالا ببرید. تحلیل های راهبردی را بیشتر در اختیار مسوولان رده بالا قرار دهید و نقش آفرینی مثبتی برای تقویت مشاركت سیاسی انجام دهید.

** ظریف توطئه بسیار بزرگی را خنثی كرد
رییس جمهوری در ادامه تقوا، پاكدامنی، صبر و حوصله و كارشناس بودن را از جمله ویژگی های وزیر پیشنهادی امور خارجه بیان كرد و گفت: آقای ظریف توطئه بسیار بزرگی را خنثی كرد و حربه ای را كه آمریكایی ها در دست گرفته بودند، كنار زد.
وی افزود: گفت: آقای ظریف گفت كه مُعرف باید اجل از معرف باشد. همه شما شاید وی را به تقوای، پاكدامنی، كارشناس بودن در مسایل سیاست خارجی، پركار بودن و صبر و حوصله اش می شناسید.
وی ادامه داد: ایشان گاهی عصبانی نیز می شود اما صبر و حوصله بسیار زیادی دارد. این مذاكرات طولانی با آن جماعت عجیب و غریب، صبر ایوب می خواست و خدا این صبر را به ایشان داد كه كار بسیار بزرگی برای كشور كرد.
رییس دولت دوازدهم افزود: من از طرف ملت از همه وزیران بویژه ایشان تشكر می كنم؛ كار بسیار بزرگی كرده و یك توطئه را خنثی كرد؛ حربه ای را كه آمریكایی ها بالای سر ملت ایران در دست گرفته بودند، خنثی كرد؛ البته این حربه را نمی توانستند استفاده كنند چرا كه مردم سپر مدافع خود را داشتند ولی هر وقت نگاه می كردند به آسمان می دیدند، چماق بزرگ بالاسرشان به حركت در می آید. ما باید این چماق را بر می داشتیم و این دست را باید قطع می كردیم.
روحانی ادامه داد: این چماق فصل هفتم منشور ملل متحد و قطعنامه های علیه ایران و مصوبه های شورای حكام بود. حالا كسی با چماق بالای سر شما بایستد ، شما می گویید جرات نمی كند ولی حواس شما را پرت می كند، این چماق را از بین بردیم و دست را قطع كردیم.
وی درباره برجام اظهار كرد: بعضی ها فكر می كنند برجام فقط مسایل اقتصادی است؛ برجام اولش مساله امنیت ملی است، اولش مساله به هم زدن توطئه های رذیلانه آمریكاست و برجام اولش این است كه حقوق هسته ای ما تثبیت شد.
رییس جمهوری خاطرنشان كرد: ما كار هسته ای می كردیم به ما می گفتند شما خلاف قانون انجام می دهید امروز دنیا به ما كمك می كند كه ما این حقمان را تثبیت كنیم.
روحانی ادامه داد: منع معاملات نظامی را برداشتیم، خرید فروش نظامی ممنوع بود این ممنوعیت را پنج ساله و محدودش كردیم و اكنون 2 سال از آن گذشته و راه را برای تقویت بنیه دفاعی كشور باز كردیم.
وی افزود: بعضی ها بحث سرمایه گذاری نیز یادشان رفته است؛ سوئیفت هم كه معركه بود و برای آن سینه می زدند؛ دیگر حل شد؛ با این وجود می گفتند كه تمام نمی شود.

** آمادگی دولت برای مذاكره درباره همه تحریم ها
روحانی با بیان اینكه اقدامات بانكی ایران با جهان در حال انجام است، گفت: حالا برخی ها می گویند كه چرا فلان بانك بزرگ نمی آید سرمایه گذاری كند و وقتی می پرسیم كه آن كدام بانك است؛ می گویند البته می دانیم 60 درصد سرمایه آن بانك برای آمریكایی هاست.
رییس جمهوری با تاكید بر آمادگی دولت برای مذاكره درباره همه تحریم ها ادامه داد: بابا! از اول تكلیف ما را روشن كنید؛ شما می خواهید تحریم هسته ای را برداریم كه برداشتیم؛ اما اگر می خواهید همه تحریم ها برداشته شود، اهلا و سهلا؛ به ما اجازه دهید ما با كمال جدیت و قدرت انجام داده و موفق هم خواهیم شد؛ البته مصالح كشور نیز باید مد نظر قرار داد اما ما متولی كلی مصالح نیستم، به هرحال با توجه به كل مصالح باید راه را ادامه دهیم.
وی گفت: به هرحال من از دكتر ظریف برای زحمات و تلاش های آنها كه منحصر به بحث برجام نبوده تلاش می كنم؛ در منطقه زحمات بسیاری از جمله درباره حج انجام داد؛ امروز هموطنان ما كه انشاالله به سلامت رفته و به سلامت برمی گردند.
رییس جمهوری ادامه داد: ظریف برای اینكه در منطقه ما شعله جنگ فروكش كند - كه البته هنوز خاموش نشده است- زحمات زیادی كشیدند ضمن آنكه برای سرمایه گذاری خارجی نیز كارهای زیادی انجام دادند.
وی گفت: كارهای ظریف و سفیران ما در وزارت خارجه بسیار خوب بوده است و امیدواریم این كار به صورت بهتر انجام شود. وی باید برجام را با قدرت بیشتری حفظ كند.
رییس جمهوری با بیان اینكه نمی دانم چرا عده ای با ذات برجام مشكل دارند، تصریح كرد: بحث آمریكا و ترامپ نیست بلكه آنها كار غلطی انجام داده اند كه باید بایستیم. اما برخی مشكلشان ترامپ، سنا، آمریكا و گنگره نیست؛ اما نمی دانم چرا از این «نوجوان برجام» خوششان نمی آیند.
روحانی تصریح كرد: نمی دانم این افراد چه مشكلی با برجام دارند؟ اما باید از برجام حفاظت و حراست و به نحو عالی بهره برداری و استفاده كرد؛ باید از بحث دیپلماسی برای صادرات، اقتصاد، اقتصاد مقاومتی و جذب سرمایه و فناوری استفاده كنیم.
وی گفت: باید برای كاهش مشكلات منطقه و ارایه تصویر درست از كشور به جهان، كسب جایگاه شایسته تر ایران در مسایل بین المللی و همچنین حل موضوعات محیط زیست در جهان كه بخشی از آن مربوط به اقدامات وزارت خارجه است، تلاش كرد.

** دیپلماسی دفاعی با منطقه و جهان در دوره وزارت امیرحاتمی آغاز می شود
رییس جمهوری با معرفی امیرسرتیپ امیر حاتمی وزیر پیشنهادی دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح گفت: دیپلماسی دفاعی با منطقه و جهان، شفاف سازی فضای اقتصادی شركت های وابسته به وزارت دفاع و ساماندهی صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح دردوره وزارت امیر حاتمی شروع خواهد شد.
وی افزود: امیر سرتیپ حاتمی فرد مورد اعتماد خانواده بزرگ نیروهای مسلح ایران است.
وی ادامه داد: ایشان آماده خدمت به همه نیروهای مسلح است؛ نه فقط برای ارتش. وظیفه این وزارتخانه پشتیبانی از همه نیروهاست.
رییس دولت دوازدهم همچنین اظهاركرد: دیپلماسی دفاعی با منطقه و جهان، شفاف سازی فضای اقتصادی شركت های وابسته به وزارت دفاع و ساماندهی صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح در دوره ایشان شروع خواهد شد.
روحانی افزود: ارتقا سطح معیشت و منزلت كاركنان، بازنشستگان و اقتصادی كردن تولید و تجهیزات نظامی و دفاعی و همچنین واگذاری امور امكانپذیر به بخش های غیرنظامی از اولویت های این وزارتخانه در دوره جدید است.
وی خاطرنشان كرد: در دوره گذشته سردار دهقان این مسئولیت را برعهده داشتند و آشنایی من با ایشان به دوران دفاع مقدس باز می گردد؛ ایشان وزیر خوب و فعالی بود و انصافا در بخش های راهبردی تسلیحات، اقدامات بسیار شایسته انجام داد به طوری كه امروز شرایط ما بسیار با گذشته متفاوت است.
رییس جمهوری گفت: در این دوره از یكی از عزیزان ارتش استفاده كردیم؛ البته ارتش و سپاه ندارد؛ ممكن است در رنگ لباس فرق داشته باشند اما اهداف یكی است و فرمانده آنها، فرماندهی معظم كل قوا، ولی فقیه است و هر دو برای امنیت كشور تلاش می كنند.
روحانی افزود: به همه نیروهای مسلح ارتش، سپاه، بسیج و نیروی انتظامی احترام می گذاریم و برای امنیت كشوركه ایجاد شده است، سپاسگزاریم.
وی ادامه داد: امیر سرتیپ حاتمی شخصیتی است كه در رده های مختلف ارتش بوده و در سال های اخیر در ستاد فعال بوده است و مدت ها در ستاد كل نیروهای مسلح نیز فعال بوده است.
رییس جمهوری گفت: مدت زیادی با سردار باقری كه امروز رییس ستاد كل نیروهای مسلح است همكار بودند و حال از این به بعد همه در مسئولیت دیگر در كنار هم فعالیت خواهند كرد.
روحانی افزود: ایشان به وزارت دفاع مسلط است و جانشین وزارت دفاع بوده و همه طرح هایی كه در وزارت دفاع پیش رفته، باید پیش برود؛ وی به برنامه ها مسلط است و تجارب بسیار ارزنده ای دارد.

** اشتغال، صندوق های بازنشستگی و همكاری در زمینه بهداشت اولویت وزارت كار است
رئیس جمهوری همچنین در معرفی وزیر پیشنهاد تعاون، كار و رفاه اجتماعی گفت: در صحبت هایی كه با آقای ربیعی داشتم اولویت های این وزارتخانه اشتغال، حل مشكلات صندوق های بازنشستگی و همكاری با وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكی است.
وی افزود: آقای علی ربیعی وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی در دوره قبل مسئولیت تلاش های خوبی داشت.
وی ادامه داد: ما با ایشان به طور مفصل در این دوره صحبت كردیم و اینكه بحث صندوق های بازنشستگی، شستا و رابطه با وزارت بهداشت و درمان و بیمه و همچنین كار چگونه باشد.
رئیس دولت دوازدهم اظهاركرد: سیستم رفاه اجتماعی از ابتدا برنامه خوبی داشت و در دوره بعد نیز با همان برنامه پیش خواهد رفت؛ با نگاه به زندگی شخصی و تخصصی ایشان، مسایل كار و اشتغال گره خورده است و به خوبی می داند مضیقه یعنی چه؛ وی طعم مضیقه را چشیده است.
روحانی گفت: آنهایی كه در زندگی خود در دوره هایی سختی ها را را نكشیده اند، خیلی حس نمی كنند. شاید یكی از فلسفه های ماه رمضان این باشد كه خدا سختی و تنگناهای گرسنگی و تشنگی را نشان دهد.
وی افزود: مساله صندوق های بازنشستگی كار بزرگی است و در عملكرد سازمان بهزیستی گام های خوبی برداشته شده و باید ادامه یابد. یكی از وظایف سنگین، مساله اشتغال است كه فقط به وزارت كار مربوط نیست و دیگر وزارتخانه ها نیز در این موضوع سهیم اند.

** تصمیم های مهم و اساسی دولت یازدهم در جلسه شورای هماهنگی اقتصادی بود
روحانی در معرفی مسعود كرباسیان به عنوان وزیر پیشنهادی امور اقتصاد و دارایی نیز گفت: ابتدا از آقای دكتر طیب نیا تشكر جدی كنم. وی وزیری بسیار فعال و پرتلاشی بود. در جلساتی كه هفته ای دو بار داشتیم، شركت می كرد. در دولت یازدهم حدود 200 جلسه شورای هماهنگی اقتصادی به ریاست رییس جمهوری برگزار شد و این مهم است كه رییس جمهور خودش به این مساله اهمیت می داده است و اعضا هم به جد شركت می كردند.
وی گفت: همه تصمیم های اساسی، مهم و اصلی اقتصادی دولت یازدهم در این شورا و تصمیم های فرعی در دولت و مراكز دیگر اتخاذ شده است.
رئیس جمهوری گفت: طیب نیا یكی از افراد فعال در این جلسه بود؛ از ایشان سپاسگزارم و امیدوارم از وجودش در دولت دوازدهم در جای دیگر استفاده شود.
وی افزود : دكتر كرباسیان شخصی كه برای این مسئولیت انتخاب شده كسی است كه با این وزارتخانه آشنا و در آنجا كار كرده است.
وی گفت: سالها ایشان را می شناسم؛ سابقه طولانی در مدیریت دارد و در وزارتخانه های مختلف بوده است. بیش از 30 سال مدیریت های رده بالا را در بخش های مهم كشور در حوزه اقتصادی داشته است.
روحانی ادامه داد: ایشان همواره در زمینه علم، دانش و نوشتن كتاب و ترجمه كتاب موفق بوده و معلوم است ارتباطش را با دنیا و علم همیشه حفظ كرده است. این برای ما اهمیت دارد كه وزیر اقتصاد ما با دنیا در ارتباط باشد و رشته تحصیلی اش نیز برنامه ریزی در زمینه مسایل اقتصادی و مدیریت است.
رییس جمهوری با بیان اینكه كرباسیان موفقیت های زیادی داشته است، گفت: یكی از این موفقیت های خوبی كه باعث شد اعتمادم از گذشته به ایشان بیشتر شود «ساماندهی گمرك» بود زیرا گمرك مشكلات زیادی داشت و سامانه الكترونیكی فعال شد.
وی ادامه داد: گمرك در دورانی كه حتی واردات كم شده بود، درآمد را افزایش داد؛ آنهم به این دلیل كه جلوی فساد گرفته شد؛ این كار جدی را ایشان انجام داد. همچنین وی از نیروی های جوان و تحصیل كرده استفاده كرد كه امیدوارم در این وزارتخانه نیز استفاده كند.
روحانی گفت: نخستین خواست من از ایشان «مبارزه قاطع با پولشویی و فسادهای سازمان یافته» است. در مسایل مالی، پولی، بانكی نیازمندیم كه همه مقررات و آیین نامه ها به دقت به عنوان اولویت این وزارتخانه اجرایی و عملیاتی شود.
رییس جمهوی افزود: نباید به گونه ای باشیم كه كشور دیگری به ما برای مبارزه با پولشویی سفارش كند؛ ما باید در این مساله پیشگام باشیم زیرا ما قربانی تروریسم هستیم؛ احكامی كه اسلام به ما می گوید باید اجرایی و عملیاتی كنیم و این به عنوان اولویت اول من است.
وی اولویت دوم را مسایل بانكی عنوان كرد و گفت: مسایل بانكی ما باید اصلاح شود؛ در این زمینه نیاز به تحول و اصلاحات داریم.
روحانی با تاكید بر اینكه بانك باید به كار اصلی خود برگردد، اضافه كرد: بانك از مسیر خود منحرف شده و در مسیر دیگری رفته است كه سبب شده وظیفه خود را نتواند انجام دهد.
روحانی تاكید كرد: وظیفه بانك بنگاهداری نیست و باید كار خودش را انجام دهد. حل ایرادات سیستم های بانكی یكی از اولویت های ماست. ما اگر در كشور تولید و شغل، رونق اقتصادی، ترغیب صادرات غیرنفتی می خواهیم حمایت های بانك را نیاز داریم. ما در همه جا نیاز به بانك داریم.
وی ادامه داد: یكی از وظایف بانك «سرمایه گذاری خارجی» است كه باید در این زمینه فعال شود. بانك ما باید بتواند با جهان ارتباط درستی برقرار كند و این یكی از وظایف مهمی است كه باید انجام گیرد.
رییس جمهوری در ادامه گفت: مقررات زائد و نامناسب برای فضای كسب و كار زیاد داریم كه بخش بزرگی از آن در دولت یازدهم حل شده است و بقیه را شما باید حل كنید. انضباط مالی در اقتصاد ایران برای ما بسیار مهم است.
وی بر اهمیت نظام مالیاتی تاكید كرد و گفت: هنوز نظام مالیاتی ما به قرن های پیش برمی گردد. باید معلوم باشد هركسی چقدر درآمد دارد و چقدر باید مالیات دهد. مبدا فعالیت و منتهایش كجاست. از كجا می آورد و به چه كسی می فروشد؟
روحانی تاكید كرد: فشار مالیاتی به مردم نیاوریم و باید از آنهایی مالیات گرفته شود كه تاكنون نمی دهند و نداده اند؛ در واقع باید عدالت مالیاتی را عملیاتی و اجرایی كنیم.
رییس جمهوری در ادامه دولت الكترونیكی را از دیگر وظایف مهم برنامه های دولت دوازدهم بیان كرد و گفت: این وزارتخانه باید در این زمینه كمك كند. وی افزود: صنعت بیمه و افزایش سهم بیمه و سالم سازی مسیر خصوصی سازی كه یكی از كارهای این وزارتخانه و برای ما مهم است.
وی تاكید كرد: از مهمترین مسایل برای اشتغال، مساله جلب سرمایه گذاری خارجی است كه در اولویت قرار دارد.

** هدایت سرمایه ها به سمت ساخت ساختمان مناسب در دوره جدید مسئولیت آخوندی پیگیری می شود
رییس جمهوری همچنین در دفاع از عباس آخوندی وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی گفت: پیشرفت صنعت ساختمان، سرمایه در بخش مسكن و هدایت سرمایه ها به سمت ساخت مسكن مناسب برای طبقات متوسط و ضعیف در دوره جدید مسئولیت این وزیر پیشنهادی پیگیری می شود.
وی افزود: ابتدا در مورد وضعیت مسكن گلایه ای با آقای آخوندی دارم و سپس برنامه های ایشان را بیان می كنم.
وی افزود: ما در موضوع مسكن نتوانستیم در دولت قبل به توافق نهایی برسیم كه امیدوارم در دولت جدید حاصل شود.
رییس جمهوری، پیشرفت صنعت ساختمان، سرمایه در بخش مسكن و هدایت سرمایه ها به سمت ساخت مسكن مناسب برای طبقات متوسط و ضعیف، مساله حاشیه نشینی و توسعه خطوط ریلی و جاده ای را از برنامه هایی برشمرد كه باید آخوندی دنبال كند.
روحانی، تسریع و بازسازی ناوگان هوایی، تقویت بنادر كشور و مشاركت بخش خصوصی در این زمینه، ارتقای ایمنی در شهرسازی و ملاحظات دقیق محیط زیستی را از دیگر برنامه های آخوندی در دوره جدید مسئولیت ذكر كرد.

** بزودی خودوری ایرانی در جاده های اروپا حركت می كند
رییس دولت دوازدهم همچنین در دفاع از وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت گفت: ازآقای نعمت زاده باید تشكر كنم و این جمله كه به وی لقب پدر علم صنعت گفته می شود، خیلی نادرست نیست.
روحانی افزود: واقعا شخصیتی است كه در زمینه صنعت فعال بوده و در دولت یازدهم شیخ الوزرا بودند؛ همیشه برای صنعت و معادن تلاش زیادی انجام دادند و این مساله ساخت خودرو با مشاركت و سرمایه خارجی در كشور ما كار بی نظیری بود.
رییس جمهوری خاطرنشان كرد: اینكه یك شركت خارجی در ایران سرمایه گذاری می كند و با فناوری روز آن را می سازیم، یعنی خودرویی تولید می كنیم كه همزمان در فرانسه و اروپا تولید می شود، بنابراین كار بزرگی هم در صنعت و فناوری انجام شده است و خودروی ما به خارج صادر می شود، یعنی خودروی تولید ایرانی در جاده های اروپا به زودی حركت می كند.
روحانی افزود: امروز آقای شریعتمداری از مدیران ارشد كشورند و در سمت های مختلف در وزارت بازرگانی و در چهارسال گذشته به عنوان معاون اجرایی رییس جمهوری بودند و همیشه عنصر مخلص و فعالی در عرصه بودند؛ اما این وزارتخانه مهمی است و امیدواریم وی با سه معاونت بسیار قوی تجارت، صنعت و معادن، بتواند شاهد تحرك خوبی در این وزارتخانه باشیم.
وی با بیان اینكه در آینده باید شاهد بهبود فضای كسب و كار در جامعه باشیم، اظهاركرد: سازگار سیاست های تجاری و صنعتی ما با مزیت های تجاری و افزایش صادرات، مبارزه با فساد و شفاف سازی نظام تجارت و نقش آفرینی جدی وزارت صنعت در انتقال تولید و فناوری و تقویت جایگاه ایران در كریدورهای حمل و نقلی مهم و دنبال كردن سیاست صنعتی و حمایت از تولیدات معدنی از جمله برنامه های دولت در وزارت صنعت، معدن و تجارت است.

** خودكفایی در محصولات كشاورزی و بهره وری آب اولویت وزارت جهاد كشاورزی است
رییس جمهوری همچنین در دفاع از محمود حجتی وزیر پیشنهادی جهاد كشاورزی گفت: از ایشان خواسته ام تا مساله خودكفایی و امنیت محصولات غذایی و بهره وری مصرف آب را در اولویت كاری قرار دهد.
وی افزود: حجتی وزیری است كه بعد از سالها دوباره ما را در نیاز به گندم خودكفا كرد و در دانه های روغنی حركت خوبی را شروع كرده است.
وی ادامه داد: در زمینه پرورش ماهی های در قفس كار بزرگی صورت گرفته و در زمینه مزارع مدرن نیز اقدامات زیادی انجام شده است و برای صرفه جویی در آب نیز اقدامات خوبی انجام شده است.
رییس جمهوری تصریح كرد: مهمترین وظیفه وزیر جهاد كشاورزی این است كه محصولات كشاورزی را به مرز خودكفایی و امنیت ببرد ومصرف آب را كم كند.
روحانی گفت: بهره وری آب به دلیل مشكلات آب از مهمترین مسئولیت ایشان است و مساله مصرف كود وسموم شیمیایی كه مشكلات زیادی را ایجاد كرده و بهینه و حداقل مصرف كردن جز مسایل مهمی است كه باید در این وزارتخانه مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: سرمایه گذاری پایدار، كمك به مدیریت آب كشور و محصولات اقتصادی بیشتر با آب كمتر از دیگر وظایف وزیر پیشنهادی جهاد كشاورزی است و باید تحقیقات كشاورزی و یارانه كشاورزی را هدفمند كنیم و در زمینه كشت فراسرزمینی اقدام شود.

** افزایش سرانه فضای ورزش و عدالت در برخورداری از امكانات اولویت وزارت ورزش و جوانان است
رییس جمهوری همچنین در دفاع از مسعود سلطانی فر وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان گفت: از آقای سلطانی فر انتظار دارم افزایش سرانه فضای ورزش و عدالت در برخورداری از امكانات ورزش را در اولویت قرار دهد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی افزود: همچنین از وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان انتظار دارم هزینه های سلامت را كاهش و سهم جوانان و بانوان را افزایش و انضباط مالی و شفافیت در اقتصاد ورزش را افزایش دهد.
وی ادامه داد: آماده سازی برای میزبانی رویدادهای ورزش و اهتمام به ترویج ورزش بومی و باستانی و زمینه سازی برای بكارگیری مدیران جوان در دولت و جانشین پروری از دیگر اولویت های این وزارتخانه است.
رییس جمهوری از گودرزی وزیر پیشین ورزش و جوانان نیز تشكر كرد و گفت: ایشان زحمات زیادی در این بخش كشیدند.
روحانی ادامه داد: آقای سلطانی فر شخصیتی است كه مدتی در میراث فرهنگی بودند و بعد در بخش ورزش وارد شدند.
وی افزود: ایشان 35 سال در سمت های مختلف فعالیت كرده و با دغدغه جوانان آشنایی دارد و در این زمینه به تلاش های خود ادامه خواهند داد تا روزی كه مجلس شورای اسلامی اصلاح سازمان ملی جوانان را تصویب كند.

** نباید بگذاریم سلیقه در كشور حاكم شود
رئیس جمهوری در معرفی سیدعباس صالحی به عنوان وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی، از تلاش های علی جنتی و سیدرضا صالحی امیری دو وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی قدردانی كرد.
وی با بیان اینكه در چهار سال گذشته از وجود سیدعباس صالحی استفاده می شد، اظهار كرد: ایشان نیز تحصیلكرده دانشگاه و حوزه است و اشراف خوبی به شرایط فرهنگی جامعه و شرایط حوزه و دانشگاه دارد.
روحانی ادامه داد: مساله وزارت ارشاد از لحاظ فرهنگی برای ما بسیار مهم است؛ مهمترین حرف همان بود كه نباید بگذاریم سلیقه در كشور حاكم شود، یك آقایی یك سلیقه ای دارد، اهلا و سهلا، برای خودش محترم است، ما قانون را باید اجرا كنیم.
رییس جمهوری افزود: اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظیفه ای برعهده ندارد، مجلس شورای اسلامی این وظیفه را از آن بگیرد و به فرد دیگری بدهد و معلوم باشد كه ما وظیفه نداریم.
وی تصریح كرد: اما وقتی وظیفه ای برعهده وزارت ارشاد و دولت است، دولت نظارت می كند بر كتاب، فیلم و اجرای مسائل هنری در كشور، دستگاه دیگر حق مداخله در امور اجرایی كشور را ندارد. اگر این طور مداخلات باشد بهتر است مجلس این كارها را واگذار كند به همان مداخله گران و ما هم وظیفه ای بر دوش نداشته باشیم.
رییس جمهوری، صیانت و تعالی هویت و سبك زندگی اسلامی - ایرانی، صیانت و پاسداشت تنوع و تكثر فرهنگی و قومی و افزایش مشاركت بخش خصوصی و مردمی و تشكل های صنفی در سیاست گذاری و برنامه‌ریزی فرهنگی را برنامه ای دولت در حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامی ذكر كرد.
وی رفع موانع قانونی، اجرایی و سلیقه ای در تولید آثار و محصولات فرهنگی، افزایش حضور كشور در رویدادهای فرهنگی و دینی منطقه ای و جهانی و مبارزه با ایران هراسی، افزایش سهم كشور از بازار محصولات و آثار فرهنگی و هنری منطقه و جهان و حمایت از تولید و ترویج آثار و محصولات فرهنگی و هنری بومی دیگر برنامه های دولت در حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامی ذكر كرد.
رییس دولت دوازدهم، افزایش سهم زنان و جوانان در سیاستگذاری، برنامه ریزی و فعالیت های فرهنگی و هنری،حمایت از حقوق حرفه ای و امنیت شغلی اصحاب فرهنگ و هنر و تمركززدایی از نظام مدیریت فرهنگی در كشور و ارتقای كیفیت تصمیم گیری ها نیز از دیگر برنامه های وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی در دولت دوازدهم عنوان كرد.

** مساله محیط زیست و انتقال برق از اولویت های وزارت نیرو است
رئیس جمهوری در معرفی حبیب الله بی طرف وزیر پیشنهادی نیرو نیز گفت: در دوره گذشته اقدام های قابل توجهی در زمینه آب و برق صورت گرفته است و در آینده باید توجه به مسایل زیست محیطی و انتقال برق در اولویت باشد.
وی افزود: از آقای چیت چیان وزیر نیرو دولت یازدهم تشكر می كنم؛ ایشان از وزیران خوبی بودند كه كارهای بزرگی در بخش آب و برق انجام دادند.
روحانی ادامه داد: ایشان در طرح های مناطق استراتژیك غرب كشور كارهای عظیمی انجام دادند و 37 سد را افتتاح كردند.
وی گفت: آقای چیت چیان مردی شریف، با اخلاق و مصمم، دلسوز و جز وزیران فعالی بود كه از وجود ایشان در دولت دوازدهم استفاده خواهیم كرد.
رئیس جمهوری اظهاركرد: از آقای بیطرف كه سالها در این زمینه فعالیت داشتند و مهارت دارند دعوت كردیم و در زمینه آب و برق كارهای مهمی داریم و ممكن است تولید برق آنقدر پیچیده نباشد اما در انتقال برق پیچیدگی داریم.
روحانی گفت: در زمینه آب برای آشامیدن، صنعت، كشاروزی و محیط زیست نیز از موضوعاتی است كه باید بطور جدی به آن توجه شود.
وی با اشاره به حضور « عیسی كلانتری» معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در جلسه امروز گفت: مساله حقابه دریاچه ها و تالاب ها را نباید فراموش كنیم زیرا برای كشور مشكلزا خواهد بود و این موضوع را در دولت دوازدهم دنبال خواهیم كرد.
رئیس جمهوری، تدوین گزارش ملی آب، توسعه بستر قانونی واصلاح مقررات قانون جامع آب و لحاظ كردن حوضه های آبریز را از مسایلی برشمرد كه در دولت یازدهم نیز مورد توجه قرار داشته است.
وی گفت: تامین آب صنایع و غیرخوراكی از طریق بازچرخانی، مساله حقابه محیط زیست، ادامه بازنگری مخازن سدها و تعادل بخشی طرح آب های زیرزمینی و همكاری با نهادهای بین المللی از دیگر وظایف وزارت نیرو است.

** صادرات بنزین، هدفگذاری وزارت نفت
رئیس جمهوری در معرفی «بیژن زنگنه» وزیر پیشنهادی نفت نیز گفت: باوجود اقدام های قابل توجهی كه آقای زنگنه در دولت یازدهم انجام دادند، قول داده اند در دولت دوازدهم خط لوله نفت به جزیره جاسك متصل شود.
وی افزود: وزیر پیشنهادی نفت كار بسیار بزرگی در زمینه نفت انجام دادند و همانطور كه در آغاز دولت یازدهم در مجلس عرض كردم به چه دلیل اصرار داشتم ایشان وزیر نفت باشد.
وی ادامه داد: از توانمندی و تخصص آقای زنگنه مطلعم و ایشان انصافا بعد و پیش از برجام اقدام های بزرگی را در زمینه میادین مشترك و خودكفایی در گازوئیل و گاز انجام دادند.
رئیس دولت دوازدهم اظهار كرد: در آینده نزدیك نیز به صادركننده بنزین تبدیل خواهیم شد و امسال برای نخستین بار واردات گاز را قطع كردیم و مشكلی برای كشور بوجود نیامد.
روحانی گفت: با اقدام هایی كه در زمینه انتقال گاز به روستاها انجام داده شد، تقریبا گاز به همه بخش های كشور رفته است. كار بزرگی انجام شده و ایشان قول داده اند كه خط لوله نفت به جزیره جاسك نیز متصل شد.
وی با تاكید بر اینكه صادرات نفت نباید منحصر به خلیج فارس باشد و این یكی از تصمیم های استراتژیك است، تصریح كرد: ساحل مكران باید آباد شود و مساله فلرهایی(مشعل های گاز) كه وجود دارد و رهبر معظم انقلاب نیز بر آن تاكید دارند باید جمع شود و این موضوع برای محیط زیست بسیار مهم است.
رئیس جمهوری افزود: از ایشان می خواهم به منطقه نفت و گاز مشترك و موضوع بازیافت ها و حفظ سهم بازار نفت ایران توجه داشته باشند و میدان گازی پارس جنوبی در این دولت نهایی شود.
رئیس دولت دوازدهم همچنین از وزیر پیشنهادی نفت خواست نوسازی بخش های فرسوده صنعت نفت، توجه به صنایع زنجیره پتروشمی و صنعت ال.ان.جی(گازطبیعی مایع شده) را در اولویت قراردهد و همكاری با وزارت نیرو در این دوره هرچه بیشتر شود.
روحانی گفت: همچنین از وزیر پیشنهادی می خواهم توجه به مساله ساكنان بومی هر جایی كه فعالیت نفت و گاز وپتروشیمی صورت می گیرد را مورد تاكید قرار دهد.

** تاكید روحانی به وزیر كشور برای استفاده از اهل سنت در مسئولیت ها
رئیس جمهوری در معرفی عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر پیشنهادی كشور گفت: از ایشان خواسته ام كه برای تقویت انسجام ملی در سطح كشور تلاش و در مسئولیت های مختلف از اهل سنت نیز استفاده كند.
وی افزود: البته در دوره گذشته نیز در مسئولیت های مختلف از اهل سنت استفاده شد و برای ما شیعه و سنی، كرد و بلوچ همه یكی هستند.
روحانی ادامه داد: رحمانی فضلی در دولت یازدهم نیز مسئولیت داشتند و زمان آشنایی من با ایشان به مجلس چهارم كه نماینده بود باز می گردد؛ وی مسئولیت های مختلفی در صداوسیما، شورای عالی امنیت ملی و دیوان محاسبات داشتند و فرد موفقی هستند.
وی با بیان اینكه امور وزارت كشور كارسختی است، گفت: از طرفی رئیس جمهوری توقع دارد كه استاندار و فرماندار چگونه باشد و از سوی دیگر دولت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، امامان جمعه و افرادی كه در شهرستان ها صاحب نفوذند نیز در این زمینه انتظاراتی دارند.
رئیس جمهوری گفت: به هر حال ساماندهی امور در این وزارتخانه كار مشكل و سختی است اما باید پیام 29 اردیبهشت را از مردم گرفته باشیم و وی در این زمینه بتواند اقدامات خوبی انجام دهد كه مردم را راضی كند.
وی ادامه داد: به ایشان گفتم گاهی به استانی می روم حس می كنم مردم از استاندار راضی اند نشاط را می بینیم بنابراین وظیفه سنگینی دارند.
روحانی افزود: ایشان انتخابات خوبی در دو یا سه مقطع انجام دادند كه بدون مشكل بود و بسیاری از موارد، با صبر و حوصله و همكاری با شورای نگهبان برخورد كردند و با سعه صدر و بردباری، موضوع ها را حل می كردند؛ اگر فرد دیگری این مسئولیت را داشته باشد شاید سخت بود این هماهنگی را بوجود آورد.
رئیس جمهوری همچنین توجه به رعایت حقوق شهروندی، بهره مندی از ظرفیت شورای اجتماعی، نقش احزاب و مذاهب، مساله زنان و مناطق مرزی، مبارزه جدی با قاچاق كالا و رویكرد توسعه اقتصادی و مدیریت بحران هایی را كه گاهی در كشور بوجود می آید از دیگر اولویت های این وزارتخانه برشمرد.
رئیس جمهوری در پایان، از رئیس مجلس درخواست كرد زمان باقیمانده را برای سخنرانی خود اعلام كند كه لاریجانی خاطرنشان كرد: شما 36 دقیقه وقت دارید.
روحانی گفت: من صحبت را تمام می كنم تا نیم ساعت وقت هم برای آقای جهانگیری باشد.
وی گفت: امیدوارم در دولت دوازدهم با معرفی 17 وزیرپیشنهادی كه امروز اسامی آنها و برنامه هایشان معرفی شد شاهد آن باشیم كه مجلس شورای اسلامی پس از بررسی های خود به همه 17 وزیر رای اعتماد دهد و آنها اجازه شروع به كار را دریافت كنند.
2023** انتشار: لطیف نكوئی