تهران - ايرنا- پايگاه خبري در گزارشي نوشت: مدتي است كه دو كالاي اساسي يعني مرغ و تخم مرغ با افزايش قيمت مواجه شده و از ماه گذشته تا‌كنون حاشيه‌هاي زيادي به همراه داشته‌‌اند.

در ادامه اين گزارش مي خوانيم: اين روزها مسئولان از كمبود تخم مرغ و گراني مرغ خبر مي‌دهند موضوعي كه شايد چند دليل داشته باشد.

در خصوص افزايش قيمت جوجه يك روزه و واردات آن حسن ركني معاون امورتوليدات دامي وزيرجهاد كشاورزي مي‌گويد: واردات جوجه يك روزه مرغ تخم گذار تاييد شده و علت آن شيوع بيماري آنفلونزاي مرغي در زمستان گذشته است.

اين مسئله سبب شده كه طي دو هفته اخير شاهد افزايش قيمت تخم مرغ نيز باشيم، كه مسئولان يكي از علل افزايش قيمت آن را كمبود مرغ تخم‌گذار عنوان كرده اند. توليدكنندگان جوجه يك روزه تخم گذار مي‌گويند براي آنها محدوديت توليد جوجه‌ها وضع شده است. در حالي كه مجوز واردات اين جوجه‌ها نيز صادر شده است.

با توجه به بازار آشفته تخم مرغ و تصميم دولت براي واردات اين محصول چندي پيش رئيس اتحاديه پرنده و ماهي در واكنش به تصميم دولت از نامناسب بودن واحدهاي توليدي تخم مرغ خبر داد و گفت: هيچ كمبودي براي عرضه تخم مرغ نداريم و معتقديم اين اقدام به بازار و توليد كننده داخلي ضرر مي رساند.

اما از طرفي امروز معاون وزير جهاد كشاورزي از كمبود تخم‌مرغ ناشي از بيماري آنفلوآنزاي طيور طي يك سال گذشته خبر داده و گفته است: بخشي اعظمي از اين كمبود با برنامه‌ريزي براي توليد حل شد و براي حداقل نيازي كه به عرضه بيشتر آن داشتيم، اتحاديه مرغداران مرغ تخم‌گذار موظفند بازار تخم‌مرغ را از محل توليد داخلي يا واردات تنظيم كنند.

او گفته است: توليد تخم مرغ در كشور همواره بيشتر از نياز داخلي بوده و طي سال‌هاي اخير صادرات آن انجام شده است اما از نيمه دوم سال گذشته مانند بسياري از كشورهاي ديگر آنفلوآنزاي طيور سبب شد تا به دستور سازمان دامپزشكي جمعيت آلوده حذف شود كه جمعيت قابل توجهي حدود 12 ميليون قطعه طيور بود.

بنابراين حذف اين جمعيت منجر به ايجاد يك استرس و تنش در محصول نهايي يعني تخم مرغ شد اما از همان روزهاي نخست برنامه‌ريزي‌هاي براي تامين توليد در دستور كار قرار گرفت چرا كه كاهش توليد ناشي از حذف بيش از 90 درصد گله‌هاي آلوده با طولاني شدن دوره توليد پوشش داده شد و حدود 10 درصد كاهش توليد در اين صنعت احساس شد و يكي از آن مقاطعي كه احساس كمبود در بازار ايجاد شد، ماه اخير بود كه تنش قيمتي را نيز به همراه داشت.

از سوي ديگر اخيرا رئيس اتحاديه پرنده و ماهي از افزايش 150 توماني قيمت مرغ خبر داده و گفته است: نرخ هر كيلو مرغ آماده به طبخ در خُرده فروشي‌ها 8 هزار و 600 تومان است. مهدي يوسف خاني مي‌گويد: دليل افزايش نرخ مرغ در بازار را بهبود تقاضا در ابتدا و اواخر هفته دليل اصلي نوسانات قيمت دانسته است.

در حال حاضر نرخ هر كيلو مرغ زنده درب مرغداري 5 هزار و 600 ، مرغ آماده به طبخ در كشتارگاه 7 هزار و 700 ، توزيع درب واحد‌هاي صنفي 7 هزار و 850 و خرده فروشي 8 هزار و 600 تومان است. همچنين نرخ هر كيلو ران مرغ با كمر 7 هزار و 600 و ران مرغ بدون كمر برابر با قيمت مرغ 8 هزار و 600 تومان است.

به گفته مسئولان پيش بيني مي‌شود كه تا نيمه اول شهريور ماه نرخ مرغ از 8 هزار و 400 تا 8 هزار و 600 تومان در نوسان باشد. اين نوسان قيمت‌ از دو ماه گذشته تاكنون ادامه داشته است. البته چندي پيش مسئولان ذيربط در خصوص گراني مرغ گفته بودند كه در هفته‌هاي آينده ورود حجاج به كشور قيمت اين محصول را افزايش دهد.

با وضعيت نابسامان و آشفته بازاري در خصوص اين دو كالاي اساسي يعني مرغ و تخم مرغ؛ به نظر مي‌رسد گراني ها همچنان تا ماه‌هاي آينده ادامه پيدا كند.
*منبع: پايگاه خبري پارسينه/24 مرداد 96
** اول ** 1337- انتشار دهنده: خداوردي اسدي