قزوین-ایرنا-یك بانوی نخبه ایرانی در قزوین موفق به اختراع و ساخت اولین راكتور خورشیدی ذخیره بلند مدت انرژی گرمایشی در دنیا شده كه با استفاده از آن برای نخستین بار می توان بخار خورشید را در فرآیندهای فیزیكی تبدیل به گرمایش كرده و در بلند مدت ذخیره و از گرمای آن جهت ایجاد گرما در اماكن های مختلف مانند گلخانه ها استفاده كرد.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، ایران به خاطر داشتن حدود 300 تا 325 روز آفتابی در سال جزو بهترین كشورهای دنیا در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی در جهان به شمار می رود.
با استفاده از انرژی خورشیدی می توان برای تولید آب گرم نوشیدنی،آب گرم بهداشتی در منازل و اماكن عمومی خصوصا در مكان هایی كه مشكل سوخت رسانی وجود دارد، استفاده كرد.
رئیس پارك علم و فناوری استان قزوین در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: محدودیت منابع نفتی و فسیلی از یك سو و افزایش مصرف انرژی از سوی دیگر خود دلیل مهمی است تا از ظرفیت انرژی های نو و تجدید پذیر كه به طور مناسبی در كشور و استان وجود دارد استفاده بهینه كنیم.
یوسف گرجی با اشاره به عضویت ایران در بسیاری از پروتكل های جهانی استفاده از انرژی های تجدید پذیر، افزود:انرژی خورشیدی یكی از منابع انرژی های تجدیدپذیر است كه می توان با استفاده از ظرفیت نخبگان علمی كشور و مراكز علمی و دانشگاهی به سمت آن حركت كرد.
وی با اشاره به جایگاه قزوین در حوزه انرژی های نو، محصول اختراعی خانم رقیه جلالی از فعالان پارك علم و فناوری قزوین در ساخت راكتور و ژنراتور هوشمند ذخیره بلند مدت انرژی را به عنوان یكی از بهترین محصولات در این حوزه یاد كرد و گفت: هم اكنون در كشور تركیه 70درصد مصرف انرژی خانگی از انرژی خورشیدی است و ما نیز در ایران با توجه به اینكه در تمام نقاط كشور میزان انرژی تابشی خورشید به شكل مطلوبی وجود دارد می توانیم استفاده از این انرژی را افزایش دهیم.
گرجی افزود: در این راستا پارك علم و فناوری قزوین از صاحبان ایده در زمینه انرژی های نو حمایت قاطعی می كند تا شاهد شكوفایی این بخش در استان قزوین باشیم.
سیده رقیه جلالی بانوی نخبه ایرانی بعد از 30 سال زندگی و فعالیت در آلمان این بار به ایران آمده تا برای بومی سازی سیستم های خورشیدی و تجدید پذیر در كشور به كسب و كار در حوزه انرژی های تجدید پذیر ادامه دهد.
این مخترع ایرانی درباره ژنراتور و راكتور هوشمند ساخت خود در گفت و گو با خبرنگار ایرنا كه در یكی از شركت های دانش بنیان پارك علم و فناوری قزوین ساخته شده و به ثبت رسیده است،گفت: به دلیل وجود اشعه زیاد خورشید در تابستان،این اشعه با فعل و انفعالات فیزیكی و شیمیایی در راكتور خورشیدی بخار 300 درجه را تبدیل به گرمایش كرده و آن را را ذخیره می‌كند و در زمستان كه اشعه خورشید كم است از این گرما استفاده می‌شود.

**امكان استفاده از راكتور خورشیدی در گلخانه ها
سیده رقیه جلالی افزود: یكی از موارد استفاده این سیستم در گلخانه ها است كه اكسیژن و دی اكسید كربن و هوای گرم را تنظیم می كند.
وی با بیان اینكه قصد راه اندازی كارگاه تولید اختراع خود را در قزوین دارد،اضافه كرد: سیستمی در بالای این راكتور نصب شده كه به صورت هوشمند اشعه خورشید را دنبال می كند و تنها طرح اختراعی متصل به هم در دنیا است كه ماده سیال حرارتی را گرفته و به طور هوشمند تبدیل به بخار 300 درجه با 32 بار فشار می كند.
جلالی اضافه كرد: به كارگیری از این دستگاه برای گرمایش های محیط های بزرگ مانند گلخانه ها می تواند تا حد قابل توجهی از مصرف انرژی های فسیلی را كاهش دهد.

** ذخیره گرما به مدت هشت ماه توسط دستگاه راكتور خورشیدی
مخترع این راكتور خورشیدی با بیان اینكه ذخیره گرمایش در مدت هشت ماه مهم ترین ویژگی این سیستم است،گفت:از این سیستم می توان برای گرمایش تمام محیط ها اعم از مسكونی، تجاری، دستگاه های اداری و گلخانه ها استفاده كرد.
وی اضافه كرد: قیمت تمام شده برای ساخت محصول اولیه 10 میلیارد ریال است كه اگر به تولید انبوه برسد قیمت به یك چهارم كاهش می یابد.
جلالی ادامه داد: ژنراتور هوشمند و راكتور خورشیدی از طریق سیستم PLC به صورت اتوماتیك عمل كرده و در زمان نیاز از طریق پیامك یا تلگرام اطلاع رسانی می نماید و در صورت نیاز به تعمیرات در ایران قابل انجام می باشد و ماده سیال آن برای مدت 20 سال در نظر گرفته شده كه در صورت نیاز تزریق می شود.
وی با اشاره به اینكه این سیستم تا 40 سال یا بیشتر قابل استفاده است،خاطرنشان كرد: وزن این راكتور قریب به 80 تن و سیستم پارابولیك نصب شده بر روی آن 1.5 تن می باشد و همچنین از این سیستم پارابولیك می توان به تولید برق نیروگاهی كمك كرد.
جلالی با اشاره به كمك راكتور خورشیدی به حفظ محیط زیست،اضافه كرد: برای نیروگاه هایی كه از سوخت مازوت استفاده می كنند می توان با ایجاد جزیره نیروگاه سهموی خورشیدی، سیستم بخار را جایگزین مازوت كرده و از آلودگی محیط زیست جلوگیری كرد.
وی افزود: راكتور ذخیره گرمایش بلند مدت انرژی خورشیدی به زودی با حضور مسئولان دولتی در قزوین رونمایی خواهد شد.

**كاهش مصرف انرژی های فسیلی و كمك به حفظ محیط زیست با تقویت سیستم های خورشیدی
جلالی در ادامه بر فرهنگ سازی و تسهیل ورود فناوری های جدید در كشور تاكید كرد و گفت: كمك به پیشرفت جامعه و مردم كشور برای صیانت و حفاظت بهینه از محیط زیست و كاهش مصرف حامل های فسیلی انرژی اصلی ترین اهداف من برای حضور در فضای كسب و كار انرژی در كشور است.
وی خاطرنشان كرد: با توجه به ظرفیت انرژی های تجدید پذیر در ایران به طور قطع توسعه استفاده از سیستم های خورشیدی نیازمند حمایت های دولت است و در صورت عزم جدی مسئولان در حمایت از این موضوع می توان قزوین را به قطب اصلی انرژی های تجدید پذیرو ساخت راكتورهای خورشیدی تبدیل كرد.
این مخترع گفت: بی نیازی سیستم های خورشیدی به آب برای تولید برق از دیگر مواردی است كه با توجه به بحران جدی آب در بسیاری مناطق دنیا از جمله ایران باید به آن توجه داشت.
این مخترع، سیستم پكیج آبگرم یكپارچه خورشیدی فلكمن،سیستم پكیج خورشیدی فلكمن جهت گرمایش كف استخر و ساختمان ها، سیستم تامین آبگرم، سیستم سهموی تولید بخار و برق خورشیدی، بخاری خورشیدی و سیستم تسویه آب دریا از دیگر اختراعات خود نام برد.
سیده رقیه جلالی دانش آموخته از كشور آلمان و مخترع و مبتكر ایرانی و عضو انجمن مخترعان كشور و صاحب امتیاز 6 اختراع و صاحب برند فلكمن VOLKMANN در ایران می باشد.
7388*6128
خبرنگار: پریسا نوروزی**انتشار دهنده: وحید مقدم سلیمی