بندرعباس - ایرنا - استان هرمزگان درحالی حدود 900 كیلومتر نوار ساحلی در كنار خلیج نیلگون فارس دارد كه سوداگران مرگ برای انتقال مواد مخدر سایه شوم خود را بر این منطقه انداخته اند.

به گزارش ایرنا، هر چه مبارزه نیروهای انتظامی و امنیتی كشور با قاچاقچیان مواد مخدر به روز تر و قاطع تر می شود از دیگر سو سوداگران مرگ شیوه های جدیدتری در پیش می گیرند كه انتقال مواد مخدر نیز از نقطه ای به نقطه دیگر پیچیده تر و غیر قابل دسترس تر شده و چرخه وسوسه انگیز سودآوری و سوداگری از بین نمی رود.
استان هرمزگان بواسطه همسایگی با 2 استان سیستان و بلوچستان و كرمان به نوعی بستر و محل انباشت مواد مخدر شده است چرا كه قاچاقچیان برای انتقال مواد مخدر از این استان ها باید از مسیر خشكی و دریایی هرمزگان عبور كنند.
امروز روش حمل و نقل مواد مخدر از خشكی به دریا كشیده شده و با توجه به مرز طولانی هرمزگان از جاسك تا پارسیان به طول 900 كیلومتر، قاچاقچیان مواد مخدر این مسیر را با شناور و قایق های تندرو در پیش گرفته اند.
مواد مخدر از راه های مختلف از جمله در قالب بارهای هندوانه، لوله های فلزی، جاسازی ماهرانه در داخل خودرو و حتی بلعیدن توسط سوداگران مرگ قاچاق می شود كه آن ها در مواردی موفق می شوند و در بیشتر مواقع مواد مخدر توسط ماموران انتظامی، دریابانی، بسیج و امنیتی كشف می شود كه آمار بالای كشف موید این موضوع است.
همه این عامل ها باعث شده است تا اعتیاد به معضلی مهم در استان هرمزگان تبدیل شود و مسئولان مربوطه به دنبال راه های قاطع تر برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر و جلوگیری از توزیع آن باشند.
براساس گزارش های امور اجتماعی استانداری هرمزگان سه عامل ضعف مهارت های زناشویی، خیانت و سوء مصرف مواد مخدر سه علت عمده طلاق هستند و بیشترین نرخ طلاق در بندرعباس با 2 و چهار دهم در هزار نفر و سپس رودان و بندرلنگه با یك و 9 دهم در هزار نفر رخ می دهد.
برخی از محله ها از جمله شاه حسینی و محله آیت الله غفاری (شهناز قدیم)، زیرپل گور سوزان و خورهای ورودی از شمال به جنوب شهر بندرعباس، محل اسكان معتادان و مواد فروشان است كه مشغول خرید، فروش و استعمال انواع مواد افیونی هستند.
بسیاری از این معتادان روزها برای تامین هزینه مواد خود اقدام به جمع آوری ظروف پلاستیكی از داخل سطل های زباله كرده و شب دوباره به محل اسكان خود برمی گردند.
برخی هم در شرایطی قرار گرفته اند كه امكان بلند شدن از زمین و حركت را نداشته و با كمك سایر معتادان، مواد آن ها تامین می شود، آن ها به صورت جسمی بی حركت و در حال احتضار در كف «خورها» و در كنار فاضلاب خوابیده اند.
در این «خورها» فاضلاب و آب های سطحی محله ها به همراه انواع مواد مصرف شده و سر سرنگ های آلوده از همین طریق وارد دریا می شود كه صحنه های نازیبا از ورود این پس مانده ها به آب ها را می توان مشاهده كرد.

** تدوین سند كاهش مصرف مواد مخدر در هرمزگان
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار هرمزگان در گفت و گویی ابراز كرد: 18 علت اصلی و كلیدی طلاق در این استان مشخص شده كه مهم ترین آن ها به ترتیب شامل ضعف مهارت های زناشویی، خیانت و سوء مصرف مواد مخدر است.
بهروز اكرمی افزود: در زمینه آسیب های اجتماعی، اعتیاد، طلاق، حاشیه نشینی، مفاسد اخلاقی و شهرهای بحرانی جزو پنج آسیب اجتماعی محسوب می شود كه رفع آن ها مورد نظر مسئولان كشور و رهبر معظم انقلاب است و چهار آسیب از پنج آسیب یاد شده در استان هرمزگان وجود دارد و هیچ شهری از هرمزگان در شرایط بحرانی قرار ندارد.
وی ادامه داد: سند كاهش طلاق و سند كاهش مصرف مواد مخدر در هرمزگان تدوین و تقسیم كار استانی انجام شده است و امیدواریم با همكاری همه سازمان ها و نهادهای اجتماعی در استان، این مشكلات رفع و به نتیجه مطلوبی برسد.

** نگرانی از توزیع مواد مخدر و قرص های روان گردان در عطاری های غیر مجاز
فرماندار بندرعباس نیز گفت: وضعیت آماری در سال 95 نسبت به سال 94، نشان می دهد در عرصه مبارزه و حضور مستمر در نقاط آلوده شهرستان برای مقابله با پدیده شوم اعتیاد، كار انجام شده رضایت بخش بوده اما كافی نیست و نیازمند اقدام اساسی تر در نه گفتن به مواد مخدر هستیم.
احمد پویافر افزود: توزیع مواد مخدر و قرص های روان گردان در عطاری های سطح شهر گسترش یافته كه این امر موجب نگرانی شهروندان شده است.
وی ادامه داد: باید برخورد جدی با توزیع كنندگان قرص های روان گردان و مواد مخدر در عطاری های غیرمجاز از سوی دستگاه ها و ارگان های متولی صورت گیرد و مجوز جدیدی برای این صنف صادر نشود.

** كشف 21 تن مواد مخدر در هرمزگان
فرمانده انتظامی هرمزگان نیز گفت: با تلاش ماموران انتظامی استان هرمزگان در چهار ماه نخست امسال 21 تن انواع مواد مخدر در این استان كشف شده و در این رابطه 18 باند كلان تهیه و توزیع مواد مخدر متلاشی شده و یك هزار و 258 متهم در همین رابطه دستگیر شده اند.
سردار عزیز الله ملكی افزود: با تشدید مقابله با مواد مخدر، كنترل محورهای مواصلاتی و رصد قاچاقچیان، كشفیات مواد مخدر در استان كاهش یافته كه این مساله نشان از تلاش جدی پلیس در مقابله با قاچاق مواد مخدر دارد.
فرمانده انتظامی هرمزگان تصریح كرد: هزینه قاچاق مواد مخدر در كشور باید افزایش پیدا كند تا قاچاقچیان به سمت قاچاق نروند.
سردار ملكی ضمن تقدیر از تعامل خوب مردم با پلیس از آنها خواست تا در صورت مشاهده هرگونه موارد مشكوك قاچاق، مراتب را جهت پیگیری به پلیس 110 اطلاع دهند.
وی یادآور شد: نیروهای پلیس با به ‌كارگیری تمام توان عملیاتی و انتظامی خود در تامین نظم و امنیت شهروندان تلاش می ‌كنند، اما لازم است شهروندان نیز با رعایت نكات ایمنی و امنیتی به منظور پیشگیری از جرائم، هرگونه موارد مشكوك را به پلیس اطلاع دهند.
وی گفت: در سال 95 تمام توان نیرو و امكانات فنی را به كار بستیم و با اقدام های فنی و اطلاعاتی بیش از یك هزار و 278 مرحله طرح ارتقاء امنیت اجتماعی در سطح استان اجرا شد كه افزون بر 81 تن مواد مخدر كشف، 113 باند منهدم و هفت هزار و 914 متهم نیز در این رابطه دستگیر شدند.
وی افزود: در سال گذشته 630 مرحله طرح پاكسازی در محورهای مواصلاتی انجام شد كه 565 توزیع كننده و خرده فروش دستگیر و 14 هزار و 955 معتاد از سطح معابر جمع آوری شدند.
فرمانده انتظامی هرمزگان گفت: تشدید مقابله با مواد مخدر، كنترل محورهای مواصلاتی و رصد قاچاقچیان باعث شد كه در سال جاری با كاهش كشفیات مواجه باشیم زیرا هزینه قاچاق مواد مخدر در استان بالا رفته و قاچاقچیان، مسیرهای دریایی و استان های همجوار را برای انتقال مواد انتخاب می كنند.

** تجهیز پلیس هرمزگان به سگ های مواد یاب و پهباد جهت مقابله جدی با قاچاقچیان مواد مخدر
جانشین فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی كه چندی پیش به هرمزگان سفر كرده بود نیز در كمیسیون مقابله با مواد مخدر پیشنهاد كرد برای مقابله جدی با قاچاقچیان مواد مخدر پلیس این استان به سگ های موادیاب، چرخبال و پهباد مجهز شود.
سردار اسكندر مومنی افزود: با تلاش شبانه روزی، كشفیات مواد مخدر در سطح كشور در مجموع دستگاه ها 11 درصد افزایش داشته است و امیداوریم با تشكیل كمیته مقابله با مواد مخدر و اصلاح ساختاری كه صورت گرفت شاهد افزایش كشفیات نیز هستیم.
وی تصریح كرد: برخورد قاطعانه دستگاه قضایی باعث شد، ریسك و هزینه برای قاچاقچیان بالا برود و استان هرمزگان در بیشتر شاخص های امنیتی بویژه در جرایم و سرقت های مهم شرایط بسیار خوبی دارد و اگر این روند استمرار داشته باشد جزو استان های برتر در كشور خواهد بود.

** مصادره مركزهای تهیه و توزیع مواد مخدر در هرمزگان به نفع دولت
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری هرمزگان نیز گفت: مركزها و مكان هایی كه فعالیت‌های تهیه و توزیع مواد مخدر و روانگردان در سطح محلات استان بویژه شهر بندرعباس می كنند، به نفع دولت مصادره شده و با هماهنگی‌ های انجام شده جهت انجام فعالیت های فرهنگی در اختیار مراجع متولی قرار می گیرند.
علیرضا احمدی منش افزود: توزیع مواد مخدر و روانگردان صنعتی، سلامت جسمی و روانی بیشتر مردم جامعه را مورد تهدید قرار داده كه این روند رو به افزایش است.
وی بیان داشت: مبارزه با سوداگران مرگ و پیشگیری از توسعه توزیع مواد مخدر در دستور كار دادگستری هرمزگان قرار گرفته تا با همكاری سایر نهادهای مسئول ضمن مبارزه قهری با عاملان توزیع و تعطیلی مركزهای فروش در محلات آسیب پذیر با همراهی نهادهای فرهنگی به پیشگیری و ترمیم آسیب‌ های اجتماعی ایجاد شده، بپردازد.
معاون دادگستری هرمزگان با هشدار به عاملان توزیع مواد روانگردان در سطح جامعه اظهار كرد: دستگاه قضایی با عاملان نا امن سازی محلات و قاچاقچیان مواد مخدر به شدت برخورد خواهد كرد.
اعتیاد و استعمال مواد مخدر باعث از هم پاشیده شدن خانواده های بسیاری در كشور می شود و برای مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر باید توجه ویژه ای به استان های قرار گرفته در خط مقدم مبارزه با سوداگران مرگ صورت گیرد.
بی شك بهره گیری از ابزارها و تجهیزات روز توسط نیروهای انتظامی و امنیتی و تقویت این نیروها می تواند لرزه بر اندام سوداگرانی بیاندازد كه جان و خانواده جمعیت زیادی از مردم كشور از جمله اهالی استان هرمزگان را در خطر انداخته اند.
به نظر می رسد برخورد هر چه قاطع تر با سوداگران مرگ هم چنین برخورد شدید با خرده فروشان مواد مخدر می تواند روزهای خوش زندگی را به جمع افراد مبتلا به بلای خانمان سوز اعتیاد بازگرداند.
آموزش عمومی به رده های مختلف سنی هم چنین همكاری های مردمی با پلیس نیز می تواند از دیگر علت هایی باشد كه مبارزه با عرضه و مصرف مواد مخدر را تسهیل كند.
7195/2094
خبرنگار: رقیه غلامی زاده ** انتشار: محمد جهانگیریان